Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-04-20@16:05:45 GMT

دفاع مقدس ریشه در فرهنگ عاشورا داشت

تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۱۰۶۳۵

دفاع مقدس ریشه در فرهنگ عاشورا داشت

به گزارش جهان نيوز، امیرعلی جوادیان از معدود عکاسانی است که در این رشته تحصیلات آکادمیک دارد و اصول هنری را خوب می‌شناسد، اما مهم بینش اوست که عکس‌ها و تفکرش را خاص کرده است.
در سال 58 به حوزه هنری رفت و عکاسی را شروع کرد و در سال 60 به عنوان عکاس خبرگزاری جمهوری اسلامی به جبهه رفت و عملیات‌ زیادی را عکاسی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


جوادیان یکی از مطرح‌ترین عکاسان عاشورایی نیز هست. با او که تجربه پیاده‌روی اربعین را دارد و داور مسابقات زیادی با این موضوع بوده همصحبت شدیم تا از تجربیاتش برایمان بگوید.
شما تجربه پیاده‌ روی اربعین را دارید، این مراسم را چگونه دیدید؟
پیاده‌ روی اربعین را می‌توان امتداد تاسوعا و عاشورا دانست که در چند سال اخیر تداوم داشته و مردم زیادی در این مراسم شرکت می‌کنند. زیبایی خاصی دارد چون نماد همبستگی مسلمانان است و حتی مردمانی از دیگر کشورهای دنیا حتی اروپایی‌ها نیز در پیاده‌روی اربعین شرکت می‌کنند. این مراسم بزرگ‌ترین گردهمایی است که میلیون‌ها نفر به سمت یک مقصد حرکت می‌کنند.
فقط مسلمانان در این مراسم شرکت می‌کنند یا از دیگر مذاهب هم می‌آیند؟
هر کسی در این مراسم شرکت می‌کند با عشق می‌آید. حس زیارت او را به سمت کربلا می‌کشاند، حسی که در همه آدم‌ها وجود دارد و به نوعی فطری است.در همه ادیان نیایش و زیارت وجود دارد و چه زیارتی بهتر و زیباتر از پیاده‌روی اربعین؟
نفس پیاده‌ روی و طی مسیری حدود صد کیلومتر چه تغییرات روحی و ایمانی در آدم‌ها به وجود می‌آورد؟
در همه ادیان نیایش‌هایی که جنبه حرکتی دارد، اثربخش‌تر است. حج که یکی از زیباترین مراسم و مناسبک مسلمانان است، بر پایه حرکت بنا گذاشته شده. سعی صفا و مروه ، طواف کعبه و... پر از حرکت است. در این نوع نیایش انگیزه، اختیار و انتخاب بیشتر دیده می‌شود، همین انتخاب حرکت و طی طریق، اوج انسانیت را به نمایش می‌گذارد. انسان اراده می‌کند به مکه برود و مسافتی را برای نشان دادن بندگی‌اش به‌خدا طی کند. پیاده‌روی اربعین هم کاملا اختیاری و انتخابی است، عشق مردم را به سمت کربلا می‌برد و آنها انتخاب می‌کنند که برای دلشان مثلا صد کیلومتر پیاده‌ راه بروند تا به مقصود برسند. این انتخاب است که پیاده‌روی اربعین را باارزش می‌کند.
عشق و نیایشی که از آن گفتید و این که کاملا دلی است و به نیت آدم‌ها ربط دارد، چگونه می‌تواند در یک عکس قاب گرفته شود و به دیگران انتقال یابد؟
توضیح مفاهیم کلامی مثل صداقت خیلی آسان است، آدم‌های صادق حقوق دیگران را رعایت می‌کنند، اما اگر بخواهی همین مفهوم را با تصویر بیان کنی، دشوار است.البته برخی صفات با تصویر و هنر بهتر بیان می‌شود و حسی را به بیننده منتقل می‌کند که از ده‌ها کلمه موثرتر است.عشق به امام حسین(ع)، کاملا درونی است و نشان دادن آن بسیار سخت است. عکاسان تلاش می‌کنند این حس را به تصویر بکشند، اما شرایط باید فراهم باشد، مثلا ترکیب‌ عوامل صحنه باید به‌گونه‌ای باشد که کمپوزیسیون عکس درست از کار درآید، کافی است یک شیء زشت مثل یک تکه آشغال در کادر دیده شود تا همه حس عکس را از بین ببرد. عکاسان تلاش می‌کنند تا بزرگی پیاده‌روی اربعین را ثبت کنند، اما این کار به عوامل زیادی بستگی دارد.
البته به حس و حال آدم‌هایی که در این مراسم شرکت می‌کنند و خود عکاس هم بستگی دارد.
دقیقا! زائری که با حس و حال قوی در مسیر است و این حال را در چهره‌ و حتی نوع راه‌ رفتنش می‌توانی ببینی، حتما در قاب یک عکس هم بهتر و واقعی‌تر جا می‌گیرد. عکاسی که با نیت قرب به خدا و احترام به امام حسین(ع) راهی سفر می‌شود، خیلی اوقات شانس می‌آورد و می‌تواند عکسی خوب بگیرد که برای همیشه ماندگار می‌شود.
در دوره‌ای هستیم که عکس و تصویر بیشتر از کلمه تاثیرگذار است و امکانات عکاسی هم بیشتر شده است، شما داور مسابقات عکاسی زیادی بوده‌اید به نظرتان عکاسان توانسته‌اند پیام پیاده‌روی اربعین را منتقل کنند؟
عکاسان حرفه‌ای تلاش می‌کنند که عکس‌های موثری از این مراسم بگیرند. این را هم یادآوری کنم هر کسی که دوربین دست بگیرد، عکاس نیست! عکاس باید علاوه بر تکنیک بینش و دانش هم داشته باشد که به نظرم بینش از دانش مهم‌تر است. شاید کسی اصول عکاسی را خوب بداند و از ابزار مناسب و حتی پیشرفته‌ای هم استفاده کند اما اگر تفکرش عاشورایی نباشد، نمی‌تواند عکس خاصی از این مراسم ثبت کند. این را هم بگویم که نشان دادن درون آدم‌ها و حس و حال آنها با عکس کار سختی است، بنابراین باید به عکاسان اجازه داد که از مراسمی مانند تاسوعا و عاشورا عکس‌های مستند تهیه کنند و اگر در بین آنها عکسی با حال و هوای ویژه هم ثبت شد که بهتر!
برخی عکاسان به پیاده‌روی اربعین می‌روند اما دوربین نمی‌برند چون آن را مانعی برای رسیدن به نیت‌شان می‌دانند، نظر شما در این‌باره چیست؟
هر کسی وظیفه‌ای دارد. مثلا مگر می‌توانی پزشک باشی و به این سفر بروی اما وظیفه پزشکی‌ات را نادیده بگیری و اگر کسی نیاز داشت، کمک نکنی! نیایش و زیارت نیتی قلبی است که چیزی نمی‌تواند مانع آن شود. عکاسی که به پیاده‌روی اربعین می‌رود هم به قصد زیارت می‌رود و هم این‌که عکس‌هایی بگیرد که پیام این مراسم را به مردم منتقل کند. این نوع عکس گرفتن یک نوع وظیفه است. همان‌طور که مثلا نیروهای خدماتی که به پیاده‌روی اربعین می‌روند، وظیفه‌ای دارند که باید انجام دهند.
در زمان دفاع مقدس هم حضور داشته‌اید و از عملیات‌های زیادی عکاسی کرده‌اید، آیا مراسم اربعین را می‌توان با دوران دفاع مقدس مقایسه کرد؟
دفاع مقدس ریشه در فرهنگ عاشورا داشت. همین فرهنگ بود که باعث شد جنگ را به نتیجه خوبی برسانیم. شباهت‌های زیادی بین دوران دفاع مقدس و پیاده‌روی اربعین وجود دارد. هر دو اختیاری است، زمان جنگ، کسی ما را مجبور نمی‌کرد که به جبهه برویم الان هم کسی، کسی را مجبور نمی‌کند که به پیاده‌روی اربعین برود. آدم‌ها می‌توانند با ماشین یا هواپیما به زیارت بروند. هیچ اجباری برای رفتن به زیارت یا نوع آن نیست! مثل دوران جنگ که رزمنده‌ها خودشان انتخاب می‌کردند برای دفاع از دین و کشورشان به جبهه بروند. این اختیار بسیار زیباست و از واقعه عاشورا تا به امروز امتداد یافته است.

منبع:جام جم

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۱۰۶۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشییع پیکر مادر شهید دوران دفاع مقدس در سراب

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان شرقی حاجیه خانم مرضیه علمی رازلیقی در سن ۷۷ سالگی به دلیل بیماری و کهولت سنی دارفانی را وداع گفت و به فرزند شهیدش پیوست.

سرباز ارتش شهید کریم نورخواست در ۲ دی ماه ۱۳۴۴ در روستای رازلیق از توابع بخش مرکزی شهرستان سراب در یک خانواده مذهبی چشم به جهان گشود و در ۳۱ مرداد ماه ۱۳۶۶ در منطقه سومار به درجه شهادت نائل آمد.

دیگر خبرها

  • موزه دفاع مقدس مازندران محل انتقال فرهنگ جهاد است
  • ۵۰ یادمان شهدای گمنام در مازندران نیازمند تکمیل است
  • موج نوی سینمای دفاع مقدس
  • تشییع پیکر مادر شهید دوران دفاع مقدس در سراب
  • گرامیداشت فرزندان گلکون کفن ۲ شهرستان گیلان
  • نشست علمی « انقلاب اسلامی، ارتش و دفاع مقدس »
  • علم الهدی ریشه بالا رفتن سن ازدواج را پیدا کرد
  • علم الهدی: اینکه سن ازدواج بالا رفته، ریشه آن فرهنگی است
  • علم الهدی : اینکه سن ازدواج بالا رفته، ریشه آن فرهنگی است
  • بررسی روند ساخت یادمان شهدا و موزه دفاع مقدس در خوی