Web Analytics Made Easy - Statcounter

جامعه > محیط زیست - ایسنا نوشت: رییس اداره محیط زیست شهر تهران با اشاره به سهم ۷۰ درصدی منابع متحرک و ۳۰ درصدی منابع ثابت در آلودگی هوای شهر تهران گفت: مطالعه درباره سهم منابع مختلف در آلودگی هوا حدود ۱۰ سال گذشته انجام شد و در حال حاضر در مرحله بروزرسانی است.

محمدحسین بازگیر با اشاره به اینکه اداره محیط زیست استان تهران اقداماتی از جمله برگزاری جلسه کارگروه اضطرار آلودگی هوا را برای کنترل آلودگی در دستور کار خود داشته است، اظهار کرد: طی این مدت به برخی از واحدهای تشدیدکننده آلودگی هوا دستور داده شد که فعالیت خود را کاهش دهند و یا برای برخی دیگر مانند معادن شن و ماسه دستور توقف فعالیت صادر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: طبق مطالعات رسمی و کاملی که با همکاری موسسه جایکا (دفتر سازمان‌ همکاری‌های ژاپن) در مورد منابع انتشار آلودگی هوا انجام شد، سهم منابع ثابت در آلودگی هوای تهران ۳۰ درصد و سهم منابع متحرک ۷۰ درصد اعلام شد.

رئیس اداره محیط زیست شهر تهران با اشاره به اینکه این مطالعات در حال به روز رسانی است، گفت: سیاهه انتشار ذرات معلق حدود ۱۰ سال پیش منتشر شد اما با توجه به تغییرات شهری لازم است که این تحقیقات به‌روزرسانی شود.

بازگیر با بیان اینکه منابع ثابتی مانند کارخانه‌ها و کارگاه‌ها بخش دیگری از منابع آلاینده هستند، گفت: موتورخانه‌های اماکن مسکونی، آموزشی، اداری و تجاری سوخت‌هایی مصرف می‌کنند که می‌توانند در آلودگی هوا اثرگذار باشند. ضایعات سوزی‌ها و پروژه‌های عمرانی شهری نیز بخش دیگری از منابع ثابت آلایندگی‌ هوا هستند.

وی ادامه داد: بر اساس گزارش آتش نشانی روزانه حدود ۷۰ فقره آتش سوزی در سطح شهر و اطراف آن اتفاق می‌افتد که هر کدام سهم خاصی در آلودگی هوای شهر تهران دارند.

رییس اداره محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه منابع ثابت تحت پایش و کنترل محیط زیست هستند، گفت: سوخت منابع متحرک مانند خودروها تحت نظارت دستگاه‌های مربوطه و محیط زیست است و کیفیت آن نسبت به گذشته بهتر شده است.

وی در پایان با تاکید بر حذف خودروهای فرسوده گفت: ناوگان حمل و نقل عمومی باید توسعه یابد. در این جهت شهرداری در این زمینه برنامه‌های خوبی برای گسترش مترو دارد. آن‌طور که مشخص است قوانین زیست محیطی خوبی برای کنترل آلودگی هوا وجود دارد و تنها لازم است که قوانین اجرا شوند.

47235

کلید واژه‌ها : آتش سوزی - آلودگی هوا - سازمان محیط زیست - محیط زیست -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۳۰۳۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بخشی از عوارض آزادراه تهران-شمال به محیط زیست اختصاص یابد

ایسنا/البرز مدیرکل محیط زیست البرز با بیان اینکه احداث آزادراه تهران-شمال خسارت زیادی برای محیط زیست داشت، گفت: اگر درصدی از عوارض این آزادراه به محیط زیست تزریق شود می‌توان بخشی از این خسارت‌ها را جبران کرد.

مجید درگی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به خسارت چندهزار میلیاردی آزادراه تهران- شمال به محیط زیست اظهار کرد: هر چند این پروژه نقش بسزایی در کاهش زمان تردد مسافران،کاهش مصرف سوخت، کاهش آلودگی هوا و ... دارد ولی نمی‌توان از کنار آسیبی که احداث این مسیر به محیط زیست وارد کرده به سادگی گذشت.

وی ادامه داد: هرچند عدم تعامل مجریان این پروژه با محیط زیست به ضرر طبیعت و حیات وحش تمام شده ولی در تلاشیم بخشی از این ضررها را جبران کنیم.

وی با تاکید بر اینکه اگر احداث این بزرگراه با نظارت محیط زیست انجام می‌شد، خسارت‌های آن به حداقل می‌رسید و دغدغه امروز وجود نداشت، توضیح داد: با احداث این آزادراه دسترسی شکارچیان به حیات وحش منطقه آسان شده و حتی شکارچی از داخل خودروی خود می‌تواند با دوربین شکار را بزند.

این مسئول تاکید کرد: برای جبران بخشی از خسارات وارده به محیط زیست منطقه پیشنهاداتی مطرح شده که امیدواریم از طریق مراجع ذیربط پیگیری و به نتیجه برسد.

مدیرکل محیط زیست البرز ابراز کرد: نصب دوربین‌های اپتیکی در مسیر این آزادراه برای رصد فعالیت شکارچیان احتمالی یکی از این پیشنهادات بوده که بنا شده در کمیته‌‎های فنی بررسی و به تصویب برسد.

درگی تاکید کرد: نصب این دوربین‌ها بیش از ۴۰ میلیارد تومان هزینه دارد که تامین آن در شرایط فعلی از عهده محیط زیست برنمی‌آید.

مدیر کل محیط زیست البرز با اشاره به دیگر پیشنهاد مطرح شده توضیح داد: با توجه به اینکه روزانه بیش از ۲۷ هزار تردد در این مسیر ثبت می‌شود، امیدواریم بخشی از عوارض این آزادراه به محیط زیست اختصاص یابد تا بتوانیم با هزینه کرد آن جان تازه‌ای به محیط زیست منطقه تزریق کنیم.

درگی خاطرنشان کرد: اقدامات اولیه در این خصوص انجام شده و امیدواریم این اتفاق به زودی بیفتد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • شکست مرز‌ها در مناطق چهارگانه محیط‌زیست
  • حفاظت از حیات وحش مناطق آزاد نیازمند اجرای قرق اختصاصی است
  • بررسی مشکلات و معضلات رودخانه کن
  • موفقیت شورا و شهرداری در کاهش آسیب‌های شهری هنگام وقوع بارندگی
  • گلایه مدیر کل برای استفاده نکردن نهادها از صندوق ملی محیط‌زیست
  • بخشی از عوارض آزادراه تهران-شمال به محیط زیست اختصاص یابد
  • بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم
  • معرفی ۶ نفر از عاملان آلودگی محیط زیست کرج به مراجع قضایی
  • استفاده از فاضلاب برای کشاورزی جرم است
  • پاکسازی منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاین