Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-03@12:28:12 GMT

آيا عربستان با ايران وارد جنگ مي‌شود؟

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۳۸۷۸۹

آيا عربستان با ايران وارد جنگ مي‌شود؟

به گزارش جهان نيوز؛ از ابتدا مشخص بود كه داعش نمي تواند در آن شكل و شمايل و با حذف مرزهاي ملي در منطقه و جدا كردن خاك، موجوديت خود را تداوم ببخشد. به هر جهت در فضاي كنوني نظام بين الملل، داعش نمي توانست به زيست سياسي خود ادامه دهد زيرا حتي اگر بر هر مبنايي «دولت» تشكيل مي داد در دو سطخ نياز به مشروعيت داشت:‌ 1.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مردمي و داخلي 2. بين المللي. كاملا مشخص بود كه در هر دو شكست مي خورد. زيرا مردمي را كه به زور تحت سلطه گرفته بود، نمي توانستند موجوديت داعش را قبول داشته باشند و تنها براي مدتي مجبور به سكوت بودند تا زمان بخرند. در سطح بين الملل نيز هيچ كشوري نمي توانست موجوديت آن را به رسميت بشناسد و مشروعيت بين المللي به آن بدهد. اگر چه برخي از كشورها تمايل به اين مسئله داشتند اما نمي توانستند آبروي سياسي خود را پاي توحش داعش بريزند. در ادامه بحران خاورميانه كه در چند سال اخير در سوريه خلاصه شده بود،‌ دو ائتلاف شكل گرفت كه هر دو عليه داعش وارد جنگ شدند، دست‌كم معلوم بود كه چنين نمايشي در حال اجرا است. 1. ائتلاف غربي با مركزيت امريكا كه متحدان منطقه اي مانند عربستان سعودي را به همراه داشت و 2. ائتلاف غيرغربي يا شرقي يا بيان بهتر منطقه اي كه روسيه را به همراه داشت و ايران بار سنگيني از آن را به دوش مي كشيد.
در اين ميان هر ائتلافي پيروز ميدان مي شد و به حذف داعش مي پرداخت توازن منطقه اي را به نفع خود تغيير مي داد. اين توازن به نفع مقاومت و ائتلاف شرقي – منطقه اي تغيير كرد و ائتلاف غرب بازنده ميدان شد. اين مهمترين دليلي است كه امريكا (غرب) و عربستان نوك پيكان را به سمت تهران، برجام، موشك ايراني، سپاه و ... چرخانده است. اين توازن قوا كه با حذف جغرافيايي داعش و باخت ائتلاف غربي و عربستان سعودي در منطقه همراه بود، سبب ساز فشار بيشتر در خصوص برجام و سپاه شده است. يعني سپردن برجام به كنگره امريكا و فشار بر تسليحات ايران معلول شكست داعش در منطقه و تغيير موازنه قوا است وگرنه در فضاي واقع گراي نظام بين الملل، ساخت تسليحات و ايجاد بازدارنگي يك اصل است كه هر كشوري تا جايي كه توان داشته باشد و قوانين بين المللي اجازه مي دهد به اين سمت گام بر مي دارد. حتي كشورهايي كه توان ساخت و توليد تسليحات بومي را ندارند از ديگر كشورها مي خرند همچون عربستان كه در منطقه و جهان از سرآمدان خريد سلاح است. موضوع داشتن تسليحات وايجاد بازدارندگي به قدري مهم است كه حتي برخي قوائد بين المللي را كنار مي گذارند و در سايه و پناه ديگر قدرت ها دست به ساخت تسليحات هسته اي مي زنند، مثل تل آويو كه به هر شكل درصدد بازدارندگي است.
واقعيت اين است كه استراتژي امريكا، سلاح هاي هسته اي اسراييل و خريد تسليحات سعودي ها نتوانست توازن قوا را به نفع آنها بچرخاند. چراكه فضاي سياسي و فرهنگي منطقه چيز ديگري مي خواست كه البته با گره خوردن مقاومت و همراه كردن روسيه كه نيازمندي هاي استراتژيك در اين منطقه دارد، شرايط را چنين رقم زد.
بنابراين مي توان نتيجه گرفت كه شكست داعش كاملا به ضرر عربستان سعودي و اسراييل در منطقه و امريكا در سطح بين الملل تمام شد. اتفاقا به همين دليل است كه تا قبل از شكل گيري ائتلاف منطقه اي – شرقي، ائتلاف غربي هر چقدر عليه داعش داعيه جنگ را رسانه اي كرد نتوانست مويي از داعش كم كند. در اين ميان نبايد فراموش كرد كه در تضعيف هر روزه داعش، امريكا نيز بخش قابل توجه اي از تمركز خود را بر رقه گذاشت و آن را براي نيروهاي دموكراتيك كرد، جدا كرد و با اختصاص دادن منبع مالي حوزه هاي نفتي، براي آينده بذري را كاشت كه نيازمند هوشمندي كشورهاي منطقه است تا بحران اقليمي ديگر شكل نگيرد.
آيا در حوزه خليج فارس جنگي در پيش است؟
در اين شرايط ائتلاف غرب چه راهي را در پيش خواهد گرفت؟ عربستان سعودي به عنوان شكست خورده اصلي منطقه اي چه راه هايي را دنبال خواهد كرد و رژيم اسراييل چه اهدافي را دنبال مي كند. مهمتر از همه اينكه آيا همانگونه كه در رسانه ها بخصوص در غرب تبليغ مي شود بين ايران و عربستان جنگ صورت مي گيرد؟ اين سوالي بنيادي است كه پاسخ به آن نيازمند شناخت منطقه و جهان است. چشم انداز فعلي اين را مي گويد كه نه فضاي منطقه اي مهياي چنين جنگي است و نه جهان آماده پذيرش آن. زيرا هر اشتباهي كه از سوي سعودي ها صورت بگيرد مي تواند اقتصاد جهان را با زلزله اي مهيب مواجه كند. بخصوص كه دنيا مي داند عمده منابع نفتي عربستان سعودي در بخش شرقي اين كشور است و واقعيت هاي ژئوكالچر فضاي لازم را براي اين زلزله مهيب فراهم مي كند. يك نمونه واقعيت ژئوكالچري منطقه همين پياده روي چندميليوني اربعين است كه در آن حتي سربازاني كه صدام به جنگ ايران آورده بود و آثار جنگ را هنوز بر بدن خود دارند از زائران استقبال مي كنند و به آنها خوش‌آمد مي گويند.
در چنين فضايي تصميم ترامپ بستگي به ميزان دلارهاي سعودي دارد و اسراييل نيز از هر تلاشي براي كاستن قدرت ايران استفاده مي كند. اما در مجموع اعتقاد بر اين است كه جنگي بين ايران و عربستان شكل نخواهد گرفت. با اين وجود عربستان براي جبران شكست هاي پيشين همزمان چند سناريو را دنبال مي كند:
1. متقاعد كردن امريكا براي جنگ با ايران كه البته واشنگتن براي اين كار غيرعقلايي بايد بسياري از واقعيت هاي داخلي (امريكا) و بين المللي را ناديده بگيرد و خود را درگير بحراني كند كه نتيجه مشخص و ملموسي براي واشنگتن ديده نمي شود بخصوص كه حمله 2003 به عراق نشان داد كه آمريكا پيروز آن نبود كه دليل عمده آن برآمده از همان واقعيت هاي ژئوكالچري منطقه است.
2. ريختن دلارهاي نفتي براي عبور امريكا از برجام و ايجاد تحريم هاي بيشتر به گونه اي كه اقتصاد ايران را هدف قرار دهد. از آنجا كه خريدن دونالد ترامپ كار ساده اي است و فقط نيازمند به سكه هاي متصل به بشكه هاي نفتي دارد اين سناريو به احتمال بيشتر مورد پذيرش خواهد بود.
3. متقاعد كردن اسراييل براي جنگ با حزب الله لبنان با حمايت مالي رياض و با اين انديشه كه حزب اللهي ديگر سوريه، عراق و ... در حال شكل گيري و به اصطلاح همان حلال شيعي در حال نهايي شدن است. اين سناريو نيز پر هزينه است و بايد ديد تل آويو بين هزينه و فايده كدام را انتخاب مي كند. استعفاي سعد حريري در رياض نشان مي دهد كه عربستان براي اين سناريو آماده پذيرش هر گونه شرطي است. البته اسراييل طي جنگ هاي پيشين به اين درك رسيد كه جنگ با حزب الله و حماس باعث قدرت مقاومت مي شود نه تضعيف. بخصوص كه مقاومت اين بار آمادگي آن را دارد كه در جنگي جديد، وارد جنگ در زمين شود تا سرزمين اسلام را از صهيونيسم بازپس بگيرد.
4. جنگ مستقيم عربستان با حزب الله از طريق آسمان سرزمين هاي اشغالي كه سناريوي است كه اين روزها به گوش مي رسد. اين يعني اتحاد استراتژيك و علني سعودي – صهيونيسم و گذشتن از همه ارزش هاي اسلامي كه در افكار عمومي جهان اسلام ريشه دارد. درواقع محمد بن سلطان با اين كار كل جهان اسلام را در برابر خود قرار مي دهد و زمينه هاي شكست خود را با كمترين مقاومت حزب الله فراهم مي كند. اين چشم انداز وجود دارد كه با اتحاد علني و استراتژيك سعودي – صهيونيسم بزرگان دين اسلام از سراسر جهان اسلام واكنش به آن داشته باشند.
5. تلاش براي جدا كردن روسيه از ايران در منطقه كه عربستان تاكنون بارها به آزمايش آن پرداخته و پاسخ منفي شنيده است به اين دليل كه مباني فكري و عملي عربستان در منطقه با واقعيت هاي ژئوپلتيكي كه مسكو براي آن برنامه دارد،‌ نمي خواند.
در مجموع نمي توان انتظار داشت كه عربستان با توجه به تغيير موازنه قوا در منطقه دست روي دست بگذارد و منتظر بماند. بنابراين حتما تحركي را آغاز خواهد كرد كه در هر صورت آجري است بر آجر ديوار بحران منطقه كه براي رفع آن نيازمند هوشمندي فراوان است. مسئله ديگر اينكه سعودي ها به واسطه جاه طلبي و قدرت خواهي مطلق محمد بن سلمان و همچنين به اصطلاح اصلاحات ناهمگون و شتابزده فرهنگي و اجتماعي كه هر دو در خانواده سعودي بي سابقه است، با بحران هاي شديد داخلي مواجه است كه هر زمان مي تواند ورق را به سمت ديگري بچرخاند.
* انتشار اين مطلب لزوما به معناي تاييد محتواي آن نيست

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۳۸۷۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گاردین: سعودی‌ها «پلن ب» را برای معامله کلیدی با آمریکا روی میز دارند

به گزارش خبرآنلاین، بر اساس این گزینه، آمریکا و عربستان توافقنامه‌هایی را در مورد یک پیمان دفاعی دوجانبه، کمک واشنگتن در ایجاد صنعت انرژی هسته‌ای غیرنظامی عربستان و اشتراک گذاری سطح بالا در زمینه هوش مصنوعی و سایر فناوری‌های نوظهور امضا خواهند کرد.

به نوشته گاردین، به تل‌آویو پیشنهاد عادی سازی روابط دیپلماتیک با ریاض در ازای پذیرش راه‌حل دو دولتی برای خاتمه مناقشه ۷۶ ساله اسرائیل و اعراب توسط اسرائیل داده شده بود، اما بر اساس طرح B ریاض، تکمیل قراردادهای آمریکا و عربستان به توافق دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی وابسته نخواهد بود.

به گزارش ایسنا، به نظر می‌رسد دولت بایدن حل و فصل این مساله تاریخی را که سالهاست به دنبال آن بوده ، دست‌کم در گرو خرابه‌های غزه قرار نمی‌دهد. آمریکایی‌ها می‌خواهند شراکت راهبردی با عربستان سعودی را تقویت کنند تا نفوذ چین و روسیه را از بین ببرند.

روشن نیست که آیا دولت - چه رسد به کنگره - چنین نتیجه‌ حداقلی را بپذیرد یا خیر. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در اظهارات روز دوشنبه در ریاض، به پیوند دادن توافق آمریکا و عربستان به عادی سازی ریاض-تل‌آویو و پیشرفت به سوی تشکیل کشور فلسطین ادامه داد. بلینکن در مجمع جهانی اقتصاد در پایتخت عربستان گفت: «به نظر من، کاری که عربستان سعودی و ایالات متحده با یکدیگر در زمینه توافقات خود انجام می دهند، به طور بالقوه به تکمیل نزدیک است. اما پس از آن برای پیشبرد عادی سازی، دو چیز لازم است: آرامش در غزه و مسیری معتبر به سوی یک کشور فلسطینی.

با این حال، نشانه‌هایی از تزلزل در اردوگاه بایدن وجود دارد. مقامات آمریکایی که هفته گذشته مصر بودند که توافقات آمریکا و عربستان به طور تفکیک‌ناپذیری با عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی و راه حل دو دولتی مرتبط است، در روزهای اخیر چندان اصراری براین شرط نشان نداده‌اند.

یکی از اهداف سفر بلینکن به ریاض، نهایی کردن توافقات آمریکا و عربستان بود که مقامات دولت آن را تقریباً کامل توصیف کردند. با این حال، آنها تصریح کردند که هیچ پیشرفت نهایی وجود ندارد.

حداقل در ابتدا قرار بود هرگونه توافق آمریکا و عربستان مستقل از تحولات در سرزمین‌های فلسطینی باشد، اما یک پیشنهاد رسمی به اسرائیل و عادی‌سازی روابط با عربستان - یکی از اهداف کلیدی سیاست خارجی اسرائیل - تعمیم داده شد البته در ازای اقدامی «غیرقابل برگشت» برای تشکیل کشور فلسطینی در غزه و کرانه باختری.

امیدواری آمریکا این بود که چنین پیشنهادی به موضوعی در عرصه سیاسی رژیم صهیونیستی تبدیل شود، به ویژه در انتخاباتی که پس از فروپاشی دولت نتانیاهو انجام می‌شود.

به گفته منابع آگاه، بخش هسته‌ای توافق آمریکا و عربستان می‌تواند به ریاض اجازه دهد تا یک کارخانه تبدیل پودر اورانیوم تصفیه‌ شده به گاز داشته باشد، اما عربستان در ابتدا اجازه غنی‌سازی گاز اورانیوم در خاک خود را نخواهد داشت، که این یک محدودیت کلیدی در زمینه توانمندی ساخت بمب هسته‌ای است.

گاردین در ادامه گزارش خود آورده است: بخش سوم این قرارداد شامل کاهش کنترل صادرات تراشه‌های رایانه‌ای مورد استفاده در ابزارهای توسعه هوش مصنوعی به عربستان سعودی است که عنصری کلیدی در آرزوهای عربستان برای تبدیل شدن به قطب فناوری پیشرفته برای منطقه است.

هر سه بخش پیش نویس توافق شامل کمک استراتژیک حیاتی ایالات متحده به امنیت عربستان است. به جای حرکت به سمت برقراری صلح در خاورمیانه و حل وفصل مساله فلسطین، پادشاهی سعودی یک توافق کاملاً دوجانبه را به عنوان دستاوردی برای واشنگتن در تلاش‌هایش برای مهار ایران و رقابت با قدرت‌های بزرگ به ویژه با چین معرفی کرده است.

ریاض به طور پیوسته حجم تسلیحاتی خریداری شده از چین را افزایش داده، و ماه مارس با اعلام توافقش با ایران برای پذیرش میانجیگری پکن در حل اختلافات دوجانبه، دولت بایدن را غافلگیر کرد.

بایدن از ترس از دست دادن نقش خود در خاورمیانه، برخورد سرد با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را به خاطر اتهاماتی چون دست داشتن در قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی در سال ۲۰۱۸ کنار گذاشت. و برخورد گرم بایدن با ولیعهد سعودی در جریان سفرش به جده در سال ۲۰۲۲ انتقادات فراوانی را موجب شد.

کریستن فونتنروز، مدیر سابق خلیج فارس در شورای امنیت ملی آمریکا، قراردادهای هسته‌ای، دفاعی و هوش مصنوعی را به عنوان دستاوردهای سفر بایدن توصیف کرده و می‌گوید: «این توافق با این فرض تنظیم شد که سعودی‌ها عادی‌سازی با اسرائیل را به میز مذاکره بیاورند. اما دولت اسرائیل در حال حاضر برای جلوگیری از تشکیل کشور فلسطین ارزش بیشتری نسبت به عادی سازی روابط با عربستان قائل است. بنابراین توافقی که اکنون مورد بحث قرار می گیرد دوجانبه است.

گاردین می‌نویسد: با این حال، کاخ سفید در غیاب یک توافق عادی سازی که قدرت تغییر در مناقشه اسرائیل و فلسطین را داشته باشد، تمایلی به دادن این همه هزینه ندارد. مخالفت در کنگره که بیشتر بر سوابق حقوق بشر پادشاهی از جمله قتل خاشقجی متمرکز است، شدیدتر خواهد بود. روز سه‌شنبه فاش شد که العتیبی، فعال جوان سعودی حقوق زنان، پس از بازداشت به دلیل «انتخاب لباس و حمایت از حقوق زنان» به‌طور مخفیانه توسط دادگاه ضد تروریسم به ۱۱ سال زندان محکوم شده است.

310310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902122

دیگر خبرها

  • اندونزی و عربستان سعودی با مصادره دارایی‌های روسیه مخالفت کردند
  • گاردین: سعودی‌ها «پلن ب» را برای معامله کلیدی با آمریکا روی میز دارند
  • چراغ سبز عربستان به اسرائیل با بازداشت حامیان فلسطین
  • بلومبرگ: عربستان دیدگاه‌های ضد اسرائیلی را سرکوب می‌کند
  • با توافق الاتحاد: بنزما به رئال بازگشت (عکس)
  • وقوع سیلاب سهمگین در شمال مکه مکرمه
  • ضرورت مبارزه ایران و افغانستان با داعش به عنوان تهدید مشترک
  • سیل شدید در شمال مکه مکرمه
  • عربستان و اسرائیل سازش می‌کنند؟
  • (ویدئو) سیل وحشتناک در عربستان سعودی همه را ترساند