Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهر > محیط زیست ایران - همزمان با انتشار گزارش همشهری مبنی بر صدور مجوز برای پرورش ماهی تیلاپیا، سرپرست معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط‌زیست در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست تأکید کرد: صدور مجوز پرورش و تکثیر ماهی تیلاپیا در مرکز تحقیقات بافق استان یزد به‌عنوان پایلوت در این منطقه و برای انجام برنامه‌های تحقیقاتی و پژوهشی صورت گرفته و سیاست محیط‌زیست کمافی السابق جلوگیری از تکثیر و ورود تیلاپیا به اکوسیستم‌های طبیعی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حميد ظهرابي با رد برخي اخبار مبني بر موافقت كلي سازمان حفاظت محيط‌زيست با پرورش و تكثير ماهي تيلاپيا در كشور گفت: براساس تفاهمنامه‌اي كه سال1394 بين سازمان حفاظت محيط‌زيست و سازمان شيلات ايران صورت گرفت مقرر شد پرورش ماهي تيلاپيا به‌صورت پايلوت در محدوده مركز تحقيقات بافق يزد آغاز شود و پس از مشخص شدن نتايج درخصوص پرورش آن در كل كشور تصميم‌گيري شود.

وي گفت: اخيرا در جلسه‌اي كه بين مقامات 2 سازمان حفاظت محيط‌زيست و سازمان شيلات برگزار شد، درباره نحوه اجراي اين تفاهمنامه و مشكلات و موانع طرح‌هاي مربوط به تكثير و پرورش تيلاپيا در بافق يزد، بحث و بررسي شد. ظهرابي توضيح داد: با توجه به اينكه مركز تحقيقات بافق يزد به هيچ‌يك از اكوسيستم‌هاي طبيعي كشور دسترسي ندارد، براساس تفاهمنامه مذكور با موافقت محيط‌زيست قرار شده است در اين مركز به شيوه بسته و سرپوشيده تكثير و پرورش تيلاپيا آن‌هم ماهي‌هايي كه قابليت تكثير و باروري ندارند، صورت بگيرد.

ظهرابي تأكيد كرد: در اين جلسه تصميم جديدي درباره تكثير و پرورش ماهي تيلاپيا در كشور اتخاذ نشد و در مورد ماهي تيلاپيا بحث جديدي در سازمان نداريم و آخرين تصميمات همچنان به قوت خود باقي است هم‌اكنون مجوز تكثير و پرورش تيلاپيا جهت انجام به‌صورت پايلوت، صرفا در محدوده شهرستان بافق يزد به سازمان شيلات داده شده است.

سرپرست معاونت محيط طبيعي سازمان حفاظت محيط‌زيست خاطرنشان كرد: صدور مجوزهاي جديد در مورد پرورش و توليد ماهي تيلاپيا منوط به انجام ارزيابي اثرات ريسك اين‌گونه ماهي است و درصورتي كه اين ارزيابي‌ها انجام شود، در نهايت مي‌توانيم راجع‌به صدور مجوز، تصميمات نهايي را بگيريم.

ظهرابي در حالي از عدم‌تغيير سياست‌هاي سازمان حفاظت محيط‌زيست درباره صدور مجوز پرورش ماهي تيلاپيا خبر مي‌دهد كه يك منبع آگاه به همشهري گفت: سه‌شنبه گذشته رئيس سازمان حفاظت محيط‌زيست در جلسه‌اي كه در دفتر مركزي سازمان محيط‌زيست با حضور مديران سازمان شيلات برگزار شد و مدير دفتر حيات وحش سازمان حفاظت محيط‌زيست حضور داشت با تأكيد بر صدور مجوز براي پرورش ماهي تيلاپيا، كارشناسان مخالف طرح پرورش ماهي تيلاپيا را تهديد به اخراج از سازمان كرده و به ظهرابي دستور مي‌دهد براي تمام استان‌هاي كويري مجوز پرورش ماهي تيلاپيا صادر كند. اما به‌دليل واكنش‌هاي رسانه‌اي، ظهرابي در همان جلسه مجوز پرورش ماهي تيلاپيا در محدوده شهرستان بافق را صادر مي‌كند.

پيامدهاي ناگوار پرورش تيلاپيا

به گزارش همشهري، تيلاپيا گونه‌اي كه پرورش آن با توجيه رونق اشتغال و ارزآوري از سوي سازمان شيلات با جديت دنبال مي‌شود، ‌گونه‌اي مهاجم است كه نام آن در فهرست 100گونه مهاجم قرار دارد. ورود اين‌گونه مهاجم به زيست‌بوم‌هاي آبي كشور مي‌تواند به آفتي بزرگ و جبران‌ناپذير تبديل شود. يافته‌هاي علمي نشان مي‌دهد توليدمثل تيلاپيا بسيار زياد است. همه‌‌چيزخوار است، درمقابل تغييرات محيطي مانند دما و شوري مقاوم است و در رقابت با گونه‌هاي بومي پيروز شده و بسياري از آنها را حذف مي‌كند. از همين روست كه كارشناسان و متخصصان همواره نسبت به ورود اين‌گونه مهاجم به زيست‌بوم‌هاي آبي كشور هشدار داده‌اند. سازمان حفاظت محيط‌زيست هم تا پيش از انتصاب كلانتري به رياست اين سازمان، همواره با پرورش تيلاپيا مخالفت كرده است.

كارشناسان تأكيد مي‌كنند، به‌دليل نبود نظارت و امكان ورود اين ماهي به زيست‌بوم‌هاي آبي كشور اين احتمال وجوددارد كه تيلاپيا همان بلايي را بر سر گونه‌هاي بومي مي‌آورد كه شانه‌دار مهاجم بر سر درياي خزر آورد و جامعه بزرگي از صيادان كيلكا را به خاك سياه نشاند.

ورود‌ ماهي آمور در تالاب هامون، تجربه تلخ ديگري است كه مسئولان محيط‌زيست نبايد آن را فراموش كنند. آمور از كپور ماهيان چيني علف‌خوار است كه در دهه1360 با اهداف خير در تالاب هامون رها‌سازي‌ شد. در آغاز همه خوشحال بودند اما از ابتداي دهه1370 شكايت‌ها شروع شد زيرا تالاب از نيزار خالي شد و نه‌تنها منبع غذاي دام‌هايشان را از دست دادند بلكه صنايع‌دستي حصيربافي هم تعطيل شد. همچنان‌كه ورود ماهي تيلاپيا (گونه زيلي) به تالاب شادگان، به اندازه‌اي خسارت بار شده كه مسئولان استان خوزستان و پدافند غيرعامل آن را يك تهديد زيستي معرفي كرده‌اند.

در همین زمینه: بحرانی دیگر با صدور مجوز پرورش ماهی مهاجم هشدار فائو درباره شیوع ویروس مرگبار تهدیدکننده ماهی تیلاپیا پرورش ماهی تیلاپیا؛ تهدید یا فرصت؟ مخالفت چندباره سازمان حفاظت محیط‌زیست با پرورش ماهی مهاجم تیلاپیا

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۴۲۷۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟

به گزارش صدای ایران از ایلنا،«داوود میرشکار» مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خوزستان درباره آخرین وضعیت آبگیری تالاب‌های این استان توضیح داد: خوشبختانه در طول سال آبی ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳ از جمله در فروردین‌ماه شاهد بارندگی‌های نسبتا مناسبی در استان خوزستان بوده‌ایم، به نحوی که تا پایان اسفندماه تالاب هورالعظیم حدود ۶۰ درصد آبگیری شده بود که بعد از بارندگی‌های فروردین، سه درصد به حجم آب موجود در تالاب اضافه شد و اکنون حجم آبگیری هورالعظیم حدود ۶۳ درصد است. 

وی افزود: در حال حاضر تالاب شادگان حدود ۹۳ درصد، تالاب بام‌دژ حدود ۸۴ درصد، تالاب میانگران حدود ۸۵ درصد، تالاب شیمبار حدود ۹۳ درصد و تالاب بندون نیز حدود ۶۴ درصد آبگیری شده است و خوشبختانه اغلب تالاب‌های استان خوزستان در وضعیت مناسبی قرار دارند.

برنامه‌ریزی برای تامین حقابه هورالعظیم در تابستان با کمک وزارت نیرو 

میرشکار در پاسخ به این سوال که با توجه به فرا رسیدن ماه‌های گرم سال و افزایش شدت تبخیر سطحی در منطقه، آیا عمق آب موجود در هورالعظیم به حدی است که این تالاب بتواند تا پایان تابستان وضعیت نسبتا مناسب خود را حفظ کند یا خیر، توضیح داد: با توجه به روان‌آب‌ها و زهاب‌هایی که به سمت هورالعظیم در جریان است و همچنین منابع آب سطحی که از رودخانه کرخه به این تالاب می‌ریزد، در حال حاضر پهنه گسترده‌ای از هورالعظیم بخصوص در بخش جنوبی آن که در ماه‌های گذشته خشک بود، آبگیری شده است، اما اگر در تابستان منابع آبی مناسبی برای این تالاب تامین نشود، قطعا شاهد خشک شدن بخش‌هایی از آن خواهیم بود. 

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خوزستان ادامه داد: با کمک همکاران محترم در سازمان آب و برق خوزستان و همچنین همکاران عزیز حوضه آبریز کرخه در وزارت نیرو، در تلاش هستیم که با برنامه‌ریزی مناسب، حقابه قابل قبولی را در فصل تابستان به تالاب هورالعظیم اختصاص دهیم تا این تالاب در ماه‌های گرم سال نیز بتوانند وضعیت نسبتا خوب خود را حفظ کند. همچنین از همین حالا، چالش‌های پیش رو در زمینه وقوع آتش‌سوزی‌های احتمالی در اراضی تالابی هورالعظیم و اطراف آن را طی مکاتباتی به استاندار محترم اعلام کرده‌ایم و امیدواریم با رایزنی مقامات ارشد دولت، بتوانیم با هماهنگی کشور عراق، به شکل موثر و به‌هنگام برای مقابله با این حریق‌ها وارد عمل شویم.

تعیین حقابه سالانه هورالعظیم براساس سه سناریوی متفاوت 

میرشکار همچنین با اشاره به میزان حقابه قانونی تعیین‌شده برای تالاب هورالعظیم گفت: براساس مطالعات انجام‌شده توسط اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان و در راستای اجرای قانون حفاظت، احیا و مدیریت تالاب‌ها، سه سناریوی مختلف درباره حقابه محیط‌زیستی سالانه هورالعظیم در نظر گرفته شده است. در سناریوی اول یعنی دوره ترسالی، پیش‌بینی شده است که ۱۸۳۲ میلیون متر مکعب حقابه سالانه به تالاب اختصاص پیدا کند، در سناریوی دوم یعنی دوره بارندگی‌های نُرمال، حقابه محیط‌زیستی سالانه تالاب ۱۶۱۰ میلیون متر مکعب در نظر گرفته شده و در سناریوی سوم یعنی دوره خشکسالی نیز ۱۳۸۳ میلیون متر مکعب در سال به عنوان حقابه هورالعظیم پیش‌بینی شده است. 

ارشدترین مقام محیط‌زیستی استان خوزستان با بیان این که در سال آبی گذشته (۱۴۰۱ – ۱۴۰۲)، بیش از ۹۳۱ میلیون متر مکعب حقابه برای تالاب هورالعظیم تامین شد، اظهار داشت: مطالعات انجام‌شده درباره تعیین حقابه سالانه تالاب هورالعظیم براساس سناریو‌های مختلف را در اختیار سازمان آب و برق خوزستان قرار داده‌ایم و امیدواریم با این سازمان به یک نقطه نظر مشترک برسیم تا بتوانیم میزان حقابه‌ای را که امکان تامین آن وجود دارد، تا پایان سال آبی جاری به تالاب اختصاص دهیم.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر حقابه تالاب هورالعظیم از دو منبع تامین می‌شود، به نحوی که در درجه اول منابع آب‌های سطحی رودخانه کرخه و در درجه دوم زهاب‌های کشاورزی اراضی جنوب حوضه آبریز کرخه شامل شبکه آبیاری و زه‌کشی کوثر و مجموعه کشت و صنعت نیشکر دهخدا در تامین حقابه هورالعظیم نقش دارند.

ملاحظات زیست‌محیطی طرح توسعه میدان نفتی سهراب؛ همچنان در دست بررسی 

میرشکار در پاسخ به سوال دیگر ما درباره آخرین وضعیت ارزیابی زیست‌محیطی طرح توسعه میدان نفتی سهراب که براساس اعلام مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست، با اجرای آن بخش‌هایی از تالاب هورالعظیم خشک خواهد شد، توضیح داد: مطالعات کارشناسی و مکاتبات لازم بین دستگاه‌های زیرمجموعه وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط‌زیست برای تعیین ملاحظات زیست‌محیطی طرح توسعه میدان نفتی سهراب همچنان ادامه دارد و این پروژه همچنان در دست بررسی قرار دارد. 

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خوزستان ادامه داد: سهراب، یک میدان نفتی مشترک با کشور عراق است که از نظر استراتژیک باید از آن بهره‌برداری شود و از سوی دیگر، ممکن است در صورت اجرای این پروژه، نیاز به استحصال خشکی در مخزن شماره یک تالاب وجود داشته باشد که از حساسیت محیط‌زیستی بالایی برخوردار است؛ بنابراین تعادل‌بخشی بین این دو موضوع بسیار دشوار است، اما هم مجموعه سازمان محیط‌زیست که نگران وضعیت زیست‌محیطی تالاب است و هم وزارت نفت در این زمینه پای کار آمده تا بتوانیم به راهکاری برسیم که هم بتوان از میدان نفتی مشترک بهره‌برداری کرد و هم بتوان محیط‌زیست منطقه را به بهترین شکل حفظ کرد.

وی در پایان تصریح کرد: هنوز هیچ مجوزی به طرح توسعه میدان نفتی سهراب داده نشده است، ولی برای این که بتوانیم بهترین شکل ملاحظات محیط‌زیستی را با توجه به اکوسیستم حساس منطقه برای این پروژه در نظر بگیریم، در حال کمک گرفتن از جامعه ارزیابان زیست‌محیطی کشور و جامعه دانشگاهی هستیم و به طور خاص دانشگاه شهید بهشتی به این موضوع ورود پیدا کرده است و متخصصان امر در حال انجام پژوهش‌های لازم هستند که اگر قرار بر اجرای طرح توسعه میدان نفتی سهراب شد، بهره‌برداری از این میدان به صورت پایدار انجام شود.


دیگر خبرها

  • بازدید جمعی از مسئولان قضایی استان قم از منطقه حفاظت شده پلنگ دره
  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: حل مسئله گرد و غبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌هاست / باید از ظرفیت رسانه‌ها استفاده کنیم
  • ظرفیت صندوق ملی محیط‌زیست در کهگیلویه و بویراحمد بدون استفاده مانده است
  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • تولید اثر فاخر سینمایی از زندگی محیط بان شهید «هوشنگ نصیری»
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 
  • دستگیری صیاد غیر مجاز ماهی توسط یگان حفاظت محیط‌ زیست مسجدسلیمان