Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@01:27:39 GMT

برجام درباره برنامه موشکی ایران الزام حقوقی ندارد

تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۰۷۲۵۵

برجام درباره برنامه موشکی ایران الزام حقوقی ندارد

تهران- ایرنا- روزنامه ایران در گفت و گو با یوسف مولایی استاد حقوق بین‌الملل نوشت: ناکامی امریکا در متوقف کردن اجرای برجام، دولتمردان این کشور را به سمت و سوی تصویب تحریم‌های جدیدی علیه ایران کشانده است.

در ادامه می خوانیم: تحریم‌های «قانون کاتسا» که واشنگتن بر مبنای آن نام ایران، کره شمالی و روسیه را در فهرست تحریم‌ها نشانده و هدف آن را مواجهه با آنچه تهدیدهای متعارف و غیر متعارف ایران در منطقه می‌داند را در گفت و گو با یوسف مولایی، استاد حقوق بین‌الملل مطرح و درباره ابعاد حقوقی این تحریم‌ها گفت‌و‌گو کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



** امریکا تحریم‌های جدیدی را تحت عنوان «کاتسا» با هدف مقابله با برنامه‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران تصویب و به مرحله اجرا گذاشته است... ارزیابی‌تان از هدف واشنگتن برای اعمال چنین تحریم‌هایی چیست؟
از منظر حقوق بین‌الملل فقط شورای امنیت می‌تواند اقدام به تحریم کشورها کند و تحریم‌هایی که کشورها علیه یکدیگر اعمال می‌کنند بیشتر یک عمل سیاسی است که در یک قالب حقوقی معرفی می‌شود و هم هدف و هم جهتش عمدتاً برای دستیابی به یک منظور سیاسی است. در واقع از منظر حقوق بین‌الملل فقط سازمان ملل می‌تواند ذیل فصل هفتم کشوری را هدف تحریم قرار دهد. اما بقیه کشورها بیشتر علیه یکدیگر موضع‌گیری سیاسی دارند و هم از ابزار اقتصادی دیگر برای رسیدن به اهداف خود استفاده می‌کنند. تحریم‌هایی که تحت عنوان کاتسا از سوی امریکا به تصویب رسیده است با واژه «مقابله»(Countering) شروع می‌شود یعنی مقابله با اعمالی که از نظر امریکا به نوعی دشمنی تلقی می‌شود و کانونی است برای مقابله با دیگر اعمالی که از نظر امریکا دشمنی است.

** مبنای حقوقی تصویب این تحریم‌ها چیست؟ به‌عنوان مثال در زمینه موضوع هسته‌ای یک توافق بین‌المللی عدم اشاعه وجود دارد که ایران هم عضوی از آن به شمار می‌آید و سایر کشورها می‌توانند به دلایلی که از نظر آنها نقض این توافق به حساب می‌آمد، ادعاهایی راعلیه ایران مطرح کنند اما مبنای حقوقی طرح ادعا علیه برنامه موشکی ایران کجاست؟
در چارچوب برجام و در ضمایمی که الزام آور نیست بحث موشکی مطرح شده است اما الزام حقوقی که ایران را متعهد به رعایت استانداردهای مورد نظر امریکا و سایر کشورهای غربی کند، وجود ندارد. بنابراین دستورالعمل‌های خاصی نیست اما توصیه‌هایی شده است. حال هر دولتی ممکن است آن متن را مطابق با خواسته‌ها و اهدافی که در قبال آن کشور پیگیری می‌کند، تفسیر کند.

چنانکه امریکایی‌ها در این زمینه تفسیر خاص خود را از ضمایم برجام به عمل آورده‌اند و در این تفسیرها می‌گویند چون هدف از برجام رفع نگرانی جامعه بین‌الملل از فعالیت‌های مضر ایران برای صلح و امنیت بین‌الملل بوده است بنابراین تمامی فعالیت‌ها و برنامه‌های هسته‌ای ایران که برای سایر کشورها از جمله امریکا دغدغه ایجاد می‌کند، باید مدیریت و حل شود. آنها مدعی‌اند اگرچه فعالیت‌های هسته‌ای ایران مدیریت و مهار می‌شود ولی فعالیت موشکی هنوز وجود دارد این دغدغه هنوز به جای خود باقیست و این نگرانی وجود دارد که از آن مسیر نیز صلح و امنیت بین المللی به خطر بیفتد بویژه که از نظر آنها توسعه سلاحهای موشکی ایران می‌تواند به نقطه‌ای برسد که دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای باشد از این جهت خب امریکایی‌ها شاید در آن زمانی که هم مذاکرات هسته‌ای جریان داشت، ادعای خود را پیگیری می‌کردند اما در آن فضایی که حاکم بود نتوانستند به متن حقوقی الزام‌آوری که ایران را مجبور کند فعالیت‌های موشکی خود را محدود کند، دست یابند.

بنابراین آنها اینک از امکاناتی که به صورت یک جانبه در اختیارشان است حداکثر بهره‌برداری را می‌کنند که بتوانند فشارها علیه ایران را بیشتر کنند تا ایران در مسیری قرار گیرد که عکس العملی نشان دهد و این واکنش برابر اسناد بین‌المللی تخلف حساب شود و امریکا از آن بتواند حداکثر بهره‌برداری را انجام دهد. بحث درباره برنامه‌های موشکی ایران در چنین قالبی پیش می‌رود.

** آژانس به‌عنوان مرجع بررسی پایبندی ایران به برجام تأیید کرده که هیچ یک از فعالیت‌های هسته‌ای و نظامی ایران به سمت و سوی ساخت تسلیحات هسته‌ای نمی‌رود. بنابراین این ادعای امریکا علیه برنامه‌های موشکی ایران که با تصویب تحریم‌های جدیدی همراه بوده، به معنای زیر سؤال بردن مرجعیت آژانس نیست؟
این نخستین بار نیست که امریکا اعتبار یک نهاد بین‌المللی که خودش هم عضوی از آن است را زیر سؤال می‌برد. این کشور بارها این اقدام را در رابطه با شورای امنیت انجام داده است. قطعنامه‌ای که امریکا در حمله به عراق پیگیرش بود تصویب نشد با این حال امریکا به طور یکجانبه و با‌وجود اینکه قطعنامه تصویب نشده بود به عراق حمله کرد. همچنین امریکا در مورد یونسکو هم اقداماتی انجام داده که مغایر با تعهدات یک عضو این نهاد بین‌المللی است. بنابراین بار اول نیست این کشور با استفاده از منابع قدرتی که دارد و نفوذ و منابع قدرتی که در نهادهای بین‌المللی تجهیز و بسیج می‌کند این اقدام را انجام می‌دهد و این بیشتر بر می‌گردد به اینکه ساختار جامعه جهانی از استحکام و قدرتی برخوردار نیست که بتواند در مقابل نقض قوانین، یک عکس‌العمل و ضمانت اجرای مؤثری داشته باشد. هر قدرتی چنانچه منافعش ایجاب کند، در مسیر حفظ منابع و حتی علایق خود از تعهداتش در برابر سازمان‌های بین‌المللی سرپیچی می‌کند. حتی این نهادها را هم تحت فشار می‌گذارد و اگر بتواند از طریق فشار، آنها را در مسیر تصمیم‌های خود هدایت می‌کند و اگر نتواند این کار را بکند برخی وقت‌ها با تهدید و عدم پرداخت حق عضویتش و برخی مواقع ممکن است با پرونده ‌سازی برای آن رؤسا و نهادهای بین‌المللی و استفاده از اهرم‌های مختلف آنها را تحت فشار قرار دهد. اینکه بگوییم امریکا اینجا تعهداتش را نقض می‌کند چیزی را پاسخ نمی‌دهد، زیرا ما ضمانت اجرای مؤثری برای مقابله با این نقض‌ها در حقوق بین‌الملل نداریم مگر بحث شرمنده‌سازی و منزوی کردنش در سطح بین‌المللی.

** آیا ایران در این زمینه توانسته است اقدام مؤثری انجام دهد؟ کما اینکه کشورهای اروپایی هم در مخالفت با برنامه موشکی ایران با امریکا هم نظر هستند.
معتقدم ایران تلاش خود را کرده و تا اینجا هم به هر حال با همراهی اروپایی‌ها توانسته علیه یکجانبه گرایی، سلطه‌جویی و قانون شکنی امریکا صدای اعتراض بلندی را ایجاد کند.

این صدای بلند حتی در داخل امریکا هم بازتاب دارد، در سطح اروپا هم همین‌طور و بقیه قدرت‌های بزرگ و اعضای 1+5 به غیر از امریکا هم این صدا را بلند کرده‌اند. افکار عمومی جهان هم متوجه این صدا شده‌اند و در نتیجه این تلاش‌ها به ثمر رسیده است.

** آیا اجرای تحریم‌های کاتسا می‌تواند به نقض فاحش برجام بینجامد؟
هر کشوری در مسیر منافع خود می‌تواند تفسیرهای خودش را داشته باشد اما اگر اختلافی درباره تفسیرها وجود داشته باشد باید حتماً به مکانیسم حل اختلافی که در خود برجام در ماده 36 تعبیه شده است رجوع شود و از آن مسیر قانونی موضوع را دنبال کنند. مسلماً منفعت و مصلحت ایران این نیست که با تفسیرهای خود قبل از اینکه آن مکانیسم‌ها به اجرا گذاشته شود تصمیم بگیرد یا عملی انجام دهد که آن اقدام هم به امریکا و هم سایر کشورهای اروپایی بهانه دهد و ایران را از این اسلحه و قدرت نرمی که ایجاد کرده در مسیر محکوم کردن امریکا دور کند و ایران هزینه تخلف امریکا را از جیب خود بدهد.

*منبع: روزنامه ایران؛ 1396،8،23
**گروه اطلاع رسانی**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۰۷۲۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق

انتشار اخبار مذاکره از سوی محافل خبری نزدیک به آمریکایی‌ها(رسانه‌های فارسی صدای آمریکا در تهران) و تکذیب آن در تریبون‌های رسمی نشانه میل بایدن به تشویق تهران به گفتگو است!

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژه‌های مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم.

در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید

************

روزنامه‌های امروز شنبه هشتم اردیبهشت در حالی چاپ و منتشر شد که سیاه و سپید اوراق زدایی از بودجه دولت، اوج‌گیری تنش‌ها در دانشگاه‌های امریکا در پی حمایت از غزه و پیگیری دیپلماسی اقتصادی با آفریقا پس از آسیا و برگزاری کنکور در صفحات نخست روزنامه های امروز برجسته شده است.

ارسال چند پیام از سوی آمریکایی‌ها و سپس تکذیب آن حکایت از سردرگمی کاخ سفید همچنان مورد استقبال رسانه‌های اصلاح‌طلب قرار دارد، روزنامه آرمان ملی در سرمقاله خود با عنوان « پالس‌های مذاکراتی» نوشته است:

این روزها اخبار مختلفی از احتمال تبادل پیام بین ایران و آمریکا در رسانه‌ها منعکس می‌شود که باید این تبادل پیام را به منزله ارسال پالس‌های مثبت به منظور جلوگیری از تنش‌آلود شدن فضا بین دو سویه پرونده هسته‌ای یعنی ایران و آمریکا تحلیل کرد و آن را به فال نیک گرفت.

در بخش دیگری از این یادداشت آمده است:

چرا که هر مقدار شاهد کاهش تنش دو سویه باشیم می‌توان به بهبود شرایط و استفاده از ابزارهای دیپلماتیک امیدوار بود. آنچه در ارتباط با موشک‌پرانی‌های ایران علیه اسرائیل اتفاق افتاد این بود که پالس‌هایی میان ایران و آمریکا تبادل شد. آمریکایی‌ها از طرق مختلف و حتی از طریق عربستان پیام دادند که قرار نیست که آمریکا وارد نبرد ایران و اسرائیل شود.

روزنامه شرق نیز در گزارشی با عنوان « نگرانی افراطی‌ها از احتمال مذاکره» خط گفتگوی مستقیم میان ایران و آمریکا پس از عملیات وعده صادق را پیش کشیده و می‌نویسد:

بلافاصله پس از پاسخ نظامی ایران به حملات اخیر اسرائیل، زمزمه‌های احتمال مذاکره با آمریکا افزایش پیدا کرد. اگرچه‌ ایران و آمریکا انجام چنین مذاکراتی را تکذیب کردند، اما آیا امروز بهترین فرصت برای اقدام به مذاکره مستقیم نیست؟ ‌ ایران این برتری را که با عملیات ۲۶ فروردین به دست آمد، برای چه کاری نیاز دارد؟ قرار است نگه داشته شود تا روزی که دوباره آنها احیانا با یک عملیات متقابل، ورق را برگردانند؟ تصور آنها از آینده چیست؟ کدام کشوری همیشه در موضع‌ برتری مانده و از آن خارج نشده است؟ موضع‌ برتری اگر به کار گرفتن امتیاز در دیپلماسی نخورد، قرار است به چه کار بیاید؟ البته به این پرسش تنها یک دسته‌ جواب روشنی خواهند داد؛ آنهایی که بدون ترس و واهمه می‌گویند: «ما قصد داریم این شرایط برتری را ادامه دهیم تا به یک جنگ فراگیر وارد شده و کار را یکسره کنیم». ‌آیا در میان جریان رادیکال، کسی هست که بتواند به این صراحت دست به چنین اعترافی بزند؟

روزنامه هم‌میهن نیز همین خط خبری را پیش برده و در گفتگو با سیدمحمد صدر اجرای برجام و FATF اولویت نظام را اولویت اصلی کشور خواهنده است؛ در بخشی از این گفتگو آمده است:

در عین حال دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی باید تمام تلاش خود را به کار گیرد که قضایای مسکوت و معطل‌مانده از گذشته مانند برجام و FATF را نیز حل و فصل کند، چراکه تا این قضایای دیپلماتیک حل‌وفصل نشود، ما از تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی شدید ناشی از آن رنج خواهیم برد.

الان آمریکا در شرایط خاصی قرار دارد. در شش ماه گذشته هم مشخص شد که آمریکایی‌ها به دنبال مشارکت در جنگ یا گسترش بحران در منطقه نیستند و تا این حد مشخص شده‌است که سیاست آمریکا این است که جنگ غزه در سراسر خاورمیانه گسترش پیدا نکند، پای کشورهای دیگر به آن کشیده‌نشود و آمریکا درگیر یک منازعه جدید در منطقه نشود.

انتشار این دست اخبار از سوی محافل خبری نزدیک به آمریکایی‌ها(رسانه‌های فارسی صدای آمریکا در تهران) و تکذیب آن در تریبون‌های رسمی نشانه میل بایدن به تشویق تهران به آغاز مذاکراتی است که با دادن مشوق‌هایی ایران را در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا مهار کند. به‌عبارتی‌دیگر آمریکایی‌ها پس از مشاهده ضرب دست ایران در عملیات وعده صادق به این نتیجه رسیده‌اند که افزایش فشار بر ایران کارکرد خود را ازدست‌داده و تنها گزینه فعال روی میز گفتگو است.

در حال حاضر این سوال مطرح است که این جریان چرا تجربه های گذشته را مدنظر داشته و باور نمی کند که دشمنی امریکا با مذاکره برطرف نمی‌شود؟ واقعیت آن است که آمریکا دنبال منافع خودش در ایران است. از دیگر سو در شرایطی که عملیات وعده صادق علاوه بر نشان دادن قدرت سخت جمهوری اسلامی و اراده ملت ایران و قدرت نرمی را نیز میان جبهه مقاومت و تمامی مخالفان جبهه استکباری خلق کرده سخن گفتن از ترس برخی کشورهای منطقه از ایران امتداد دادن عملیات روانی صهیونیست بوده و تکرار آن شائبه دار می باشد.

دیگر خبرها

  • الزام به تنظیم سند رسمی یک جراحی حقوقی ـ اقتصادی ـ اجتماعی
  • شکست یک جنبش بزرگ با توطئه‌های رنگارنگ داخلی و خارجی
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • معاونت املاک و حقوقی اقدامی موثر در پیشبرد اهداف دارد
  • موضع تازه وزیر دفاع امریکا به حمله موشکی ایران
  • آمادگی بلاروس برای همکاری با ایران باوجود تحریم‌های غرب
  • ‌ساختارهای حقوقی و ‌حقیقی در تحقق شعار سال ‌مورد توجه قرار گیرد
  • نقاط فلج‌کننده گنبد آهنین برای موشکباران بعدی روشن شد
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!