Web Analytics Made Easy - Statcounter

جامعه عشایر همیشه به عنوان مرزبانانی غیور و همچنین به عنوان جمعیتی مولد در کشور محسوب می شده است که با کوچ خود به مناطق ییلاقی و قشلاقی و در میان بندها امنیت منطقه را فراهم می کردند.

به گزارش ایسنا، یکی از استان‌های مرزی کشور است که بیش از 300 کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد و از سوی دیگر این استان از مزیت وجود 30 هزار نفر جمعیت عشایری برخوردار است که حدود یک میلیون راس دام سبک را پرورش می دهند و علاوه بر تولید محصولات لبنی، حدود هفت هزار و 500 تن گوشت قرمز را نیز تولید می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خشکسالی و نوسانات قیمت دام و نهاده های دامی از جمله مشکلاتی بوده که همیشه جامعه عشایری این استان با آن دست و پنجه نرم می کرده است اما طی چند سال اخیر مشکلی دیگر گریبان گیر این جمعیت سخت کوش ساده زیست شده که دیگر تاب و تحمل را از آن ها گرفته و دیگر امیدی برای ادامه زندگی ندارند.

آتش زدن اموال عشایری خراسان شمالی در مناطق قشلاقی و البته جدیدا در مناطق ییلاقی به دست سودجویان از جمله مشکلاتی است که به شدت برای این افراد مشکل زا شده است و در حال حاضر این غیور مردان دیگر تمایلی بر بستن کمر خود به مناطق قشلاقی را ندارند چرا که می دانند عرق رنج کوچ به مناطق قشلاقی بر بدنهایشان سرد می شود.

سوختن اموال به وسیله سودجویان طی سه چهار سال اخیر آتشی بر جان عشایر خراسان شمالی

عبدالرزاق چراغی یکی از عشایر خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه در حال حاضر در شهرستان شیروان مستقر است، گفت: قرار بر این است تا طی یکی دو هفته آینده به منطقه قشلاقی واقع در استان گلستان کوچ کنیم.

وی افزود: اما طی چند روز گذشته از استان گلستان به ما اطلاع دادند که تمامی اموالم در این استان به دست سودجویان آتش گرفته است و به هنگام مراجعه به آن منطقه شاهد از بین رفتن تمامی اموال خود بودم.

چراغی ادامه داد: در این آتش سوزی که توسط سودجویان رخ داده بود دامداری، انبار علوفه، منزل و حدود 400 متر زمین در آتش سوخته بود.

وی اظهار کرد: در کنار اموال بنده، اموال چندین عشایر خراسان شمالی دیگر که در همسایگی بنده بودند در آتش سوخته بود.

چراغی با بیان اینکه همیشه در هنگام کوچ به مناطق قشلاقی به منطقه گوگلان حوالی شهر کلاله سفر می کردیم، تصریح کرد: اما در حال حاضر هیچ چیزی در این منطقه برای کوچ کردن ندارم.

وی توضیح داد: برای ساخت انبار، دامداری و منزل آتش زده شده حدود 300 تیرچه استفاده کرده بودم و مقدار زیادی مصالح ساختمانی که تمام آن ها در آتش تبدیل به تلی از خاکستر شدند و برای ساخت مجدد آن ها باید حدود 80 میلیون تومان پول خرج کنم که به هیچ عنوان نمی توانم به آن فکر کنم.

چراغی خاطرنشان کرد: آتش زدن اموال عشایر به وسیله سودجویان طی سه چهار سال اخیر همانند آتشی بوده که به جان عشایر خراسان شمالی افتاده است.

مشکل توسط مدیران کل حل نمی شود؛ وزارت کشور، نمایندگان مجلس و استاندارها وارد عرصه شوند

قنبرزاده رئیس بسیج جامعه عشایری خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا درخصوص این مشکل تصریح کرد: از سال 91 تاکنون تعرض سودجویان به اموال عشایر خراسان شمالی آغاز شده و طی سال های اخیر این روند افزایش بافته است.

وی تاکید کرد: ابتدا این مشکل در مناطق قشلاقی(استان گلستان) وجود داشت اما اخیرا شاهد اتفاق آن در مناطق ییلاقی(منطقه جرگلان در خراسان شمالی) نیز هستیم.

قنبرزاده با تصریح بر اینکه منفعت طلبی سودجویان سبب شده تا اموال عشایر خراسان شمالی به یغما برود، گفت: به عنوان مثال سودجویان مراتع اختصاص یافته از سوی اداره کل منابع طبیعی به عشایر را آتش می زنند و یا تصرف می کنند تا به مساحت زمین های کشاورزی خود بیفزایند.

وی افزود: افراد سودجویی وجود داشته اند که فقط یک هکتار زمین کشاورزی داشته اند اما با آتش زدن اموال عشایر این استان مساحت زمین های آن ها به 30 تا 40 هکتار رسیده است.

وی با اشاره به اینکه از سال 91 تاکنون 143 مورد آتش سوزی اموال عشایر این استان توسط سودجویان گزارش شده است، ادامه داد: میزان خسارت های وارد شده از آن زمان تاکنون به حدود سه میلیارد تومان رسیده است.

وی اظهار کرد: طی سال جاری 17 مورد آتش سوزی اموال عشایر این استان در شهرستان مراوه تپه و 12 مورد در کلاله واقع در استان گلستان و هفت مورد در منطقه جرگلان در خراسان شمالی گزارش شده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: عشایر این استان دیگر امیدی برای زندگی ندارند و بیشتر آن ها به علت مشکلات به وجود آمده در حال ترک شغل خود هستند.

وی با بیان اینکه برای حل این مشکل طی ماه گذشته جلسه ای مشترک میان مسئولان ذی ربط خراسان شمالی، خراسان رضوی و گلستان برگزار شد اما بعد از آن باز هم شاهد افزایش آتش سوزی ها بودیم، تاکید کرد: دیگر رفع این مشکلات با حضور مدیران کل و یا فرمانداران مقدر نیست و باید وزارت کشور، نمایندگان مجلس و استاندارها پای کار بیایند.

قنبرزاده رئیس بسیج جامعه عشایری خراسان شمالی خاطرنشان کرد: هادی قوامی نماینده اسفراین رئیس فراکسیون عشایری مجلس است اما تاکنون هیچ اقدامی برای حل مشکل عشایر خراسان شمالی نکرده است.

اطلاعی درباره به آتش کشاندن اموال عشایر خراسان شمالی نداشتم

دکتر علی قربانی نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، راز و جرگلان و گرمه و جاجرم نیز در ادامه طی تماس تلفنی با وی و بازگو کردن مشکلات عشایری در ادامه در گفت و گو با ایسنا گفت: تاکنون هیچ اطلاعی در خصوص این موضوع نداشته ام و باید بررسی های لازم را در این خصوص انجام دهم.

باید امکان دفاع عشایر از اموال خود در اختیار آنان گذاشته شود

دکتر عبدالرضا عزیزی نماینده مردم شیروان در مجلس همچنین در گفت و گو با ایسنا بیان کرد: مشکل موجود را با فرمانده نیروی انتظامی خراسان شمالی مطرح و عشایر را با نیروی انتظامی مرتبط ساخته ام و از سوی دیگر موضوع را برای انجام پیگیری و رفع مشکل با استاندار خراسان شمالی اعلام کرده‌ام.

وی ادامه داد: در این ارتباط با نماینده کلاله (واقع در استان گلستان) در مجلس شورای اسلامی در میان گذاشته و حتی وزیر کشور، معاون سیاسی وزیر کشور و معاون امنیتی وزیر کشور را نیز به صورت پیامکی از مشکل موجود آگاه ساخته ام.

عزیزی اظهار کرد: دوباره امروز نیز این موضوع را با وزیر کشور در میان خواهم گذاشت.

وی در پاسخ به این سوال که این مشکل چگونه باید حل شود؟ تصریح کرد: تاکنون پیگیری برای حل این مشکل انجام شده است اما مثمرثمر نبوده و یکی از پیشنهاداتی که می‌توان ارائه داد این است که مجوز اسلحه را به عشایر داد تا بتوانند برای دفاع از خود و اموال خود و به منظور جلوگیری از تعرضات از آن استفاده کنند.

برای حفاظت از اموال عشایر خراسان شمالی در استان گلستان از قرق بان استفاده می شود

علی پور مدیر کل امور عشایری استان گلستان نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، گفت: دستگاه های امنیتی و انتظامی در حال پیگیری برای شناسایی مسببان آتش سوزی اموال عشایر استان در 15 روز گذشته هستند.

وی با تاکید بر اینکه به طور حتم مشکل مرتفع خواهد شد، افزود: در حال حاضر پیگیری های لازم برای حل این مشکل در حال انجام است.

علی پور در پاسخ به این سوال که قرار بر این است تا این مشکل چگونه حل شود؟ اظهار کرد: مقرر شده تا با اعتبارات اختصاص یافته در مناطقی که اموال عشایر مستقر است از مزیت قرق بان استفاده شود تا از اموال آن ها نگهبانی کند. 


انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۱۹۹۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار؛ جان زمین در خراسان‌شمالی مکیده می‌شود

تغییر اقلیم و برداشت آب از سفره‌ها و آبخوان‌های زیرزمینی باعث شده است که هشت دشت از مجموع ۱۱ دشت استان در وضعیت نامناسبی از نظر ذخائر آبی قرار گیرد و به همین دلیل هرگونه توسعه بهره‌برداری و برداشت جدید در آنها به منظور تعادل بخشی به منابع آبی ممنوع شده است.

چاه غیرمجاز بعنوان اولین متهم هایی شناخته می شوند که شیره زمین را در خراسان شمالی می مکند، اما آمار و ارقام ارائه شده توسط شرکت مدیریت منابع آب ایران نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از برداشت‌های بی‌رویه کشور توسط چاه‌های مجاز و دارای پروانه بهره‌برداری صورت می‌گیرد، مسئله‌ای که نباید از دید ناظران پنهان بماند.

برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی در دهه‌های گذشته منجر به بروز پیامدهایی در دشت های خراسان شمالی شده است و همچنین مخازن آب زیرزمینی این استان سالانه بین ۶۵ تا ۹۵ میلیون متر مکعب کسری دارند و به عبارتی این میزان بیش از مقدار تغذیه آبخوانها (بارندگی های موثر) از این منابع در سال برداشت می شود که میزان کاهش سطح آب زیرزمینی نیز اکنون به بیش از هفت و نیم متر در سال رسیده است.

همچنین حجم تجمیعی کسری مخازن آب زیرزمینی استان طی چند دهه اخیر به بیش از ۲ میلیارد متر مکعب رسیده است و این وضعیت، ضرورت بیش از پیش عزم عمومی برای تعادل بخشی منابع و مصارف آب استان را یادآور می شود.

توجیه بیشتر کشاورزان و همکاری آنها برای مدیریت بهینه مصرف آب، جلوگیری از برداشت بیش از میزان سهمیه پروانه بهره برداری و قطع کنتورهای برق چاه ها تنها راهکارهای گذر از شرایط کنونی است.

فشردن گلوی دشت‌ها با چاه‌های غیرمجاز

همچنان که زخم خشکسالی در این خطه عمیقتر می شود به همان تناسب برداشت غیرمجاز آب نیز افزایش می یابد و در حال حاضر مسدود شدن چاه های غیرمجاز و هوشمند شدن کنتورها چاه های کشاورزی راهکاری است که دنبال می شود و در سال گذشته ۲۳۰ حلقه چاه غیرمجاز در استان مسدود شد و یک هزار و ۱۸۹ حلقه به شمارشگرهای هوشمند آب و برق تجهیز شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌شمالی تعداد چاه‌های غیرمجاز استان را چهار هزار و ۲۰۰ حلقه دانست و گفت که این تعداد سالانه ۳۰ میلیون مترمکعب از منابع‌ زیرزمینی برداشت می کند.

سید عقیل مرتضوی بیان کرد: بیشتر چاه های غیرمجاز استان در باغ ویلاها و حاشیه رودخانه ها واقع است که با حفر چاه های کم عمق در برخی از فصول برداشت غیرمجاز آب دارند.

وی با اشاره به محدودیت منابع آبی خراسان شمالی با توجه به تداوم خشکسالی بر ضرورت استفاده بهینه از منابع آبی موجود تاکید کرد و گفت: مخازن آب زیرزمینی این استان سالانه بین ۶۵ تا ۹۵ میلیون متر مکعب کسری دارند و به عبارتی این میزان بیش از مقدار تغذیه آبخوان‌ها در سال برداشت می شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌شمالی تصریح کرد: حجم تجمیع کسری مخازن آب زیرزمینی استان در چند دهه اخیر به بیش از ۲ میلیارد متر مکعب رسیده است و این وضعیت، ضرورت بیش از پیش عزم عمومی برای تعادل بخشی منابع و مصارف آب استان را خاطرنشان می کند.

برداشت سه برابری چاه‌های مجاز

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌شمالی در ادامه با بیان اینکه چاه‌های مجاز این استان سه برابر غیرمجازها از منابع آبی زیر زمینی برداشت می‌کنند افزود: سه هزار و ۳۸۷ حلقه چاه در استان وجود دارد که سالانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب از منابع‌آبی زیر زمینی برداشت می کنند.

وی افزود: حدود یک هزار حلقه چاه مجاز در سطح استان ۱۰۰ میلیون متر مکعب بیشتر از سهمیه ای که در پروانه بهره برداری دارند از منابع آبی زیر زمینی برداشت می کنند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌شمالی با اشاره به محدودیت منابع آبی استان با توجه به تداوم خشکسالی و کم بارشی بر ضرورت استفاده بهینه از منابع آب موجود تاکید کرد و گفت: مخازن آب زیرزمینی این استان سالانه بین ۶۵ تا ۹۵ میلیون متر مکعب کسری دارند و به عبارتی این میزان بیش از مقدار تغذیه آبخوانها (بارندگی های موثر) از این منابع در سال برداشت می شود.

وی گفت: ۹۰ درصد از چاه های مجازاستان دارای کنتور هوشمند هستند که به محص مصرف بیش از پروانه در راستای جلوگیری از اضافه برداشت برق آن قطع خواهد شد که در سال گذشته برق ۲۳۵ حلقه چاه استان قطع شد.

هشدار قطعی برق چاه‌ها

شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی به تازگی پیرو اطلاعیه ای از چاهداران مجاز خواسته است که مصرف آب را مدیریت کنند و در غیر این صورت برق چاه‌های آنها قطع خواهد شد.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی با اشاره به کم بارشی طی سال های اخیر و محدودیت منابع آب استان بر ضرورت مدیریت مصرف این منابع به ویژه در بخش آب های زیرزمینی و چاه های آب کشاورزی تاکید کرد و خواستار مدیریت مصرف توسط چاهداران استان شد.

وحید واسطه گفت: ضروری است که چاهداران استان قبل از اقدام به هرگونه کشت، از میزان آب موجود و مندرج در پروانه قانونی خود مطلع باشند.

وی خاطرنشان کرد: پیشتر اطلاع رسانی لازم به همه چاهداران استان مبنی بر محدویت منابع آب و سازوکار مدیریت توامان آب و برق کشاورزی انجام شده و با توجه به شمارشگرهای هوشمند آب و برق نصب شده بر روی چاه های کشاورزی، به محض اتمام مصرف سهمیه آب تعیین شده، برق چاه های کشاورزی قطع و تا سال آبی آینده قابل شارژ مجدد نیست.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی تصریح کرد: در مواردی ممکن است کل سهمیه آب تعیین شده برای برداشت چاه مصرف نشده باشد اما برق چاه به علت اتمام سهمیه برق تعیین شده، قطع شود که این امر به علت مصرف برق تعیین شده چاه برای مصارفی غیر از پمپ چاه بوده و به همین دلیل ضرورت دارد که چاهداران از برق شارژ شده چاه، فقط برای برداشت آب استفاده نمایند.

  خراسان شمالی روزگاری نه چندان دور به عنوان نگین سبز خراسان و برخوردار از بهترین منابع و دشت های آبی منطقه بود و طبیعتی سبز و روستاهای آباد آن را احاطه کرده بود بویژه زمانی که آب آشامیدنی و کشاورزی روستائیان بدون کمترین مشکل و با بهترین کیفیت از چشمه ها و قنات ها تامین می شد هم اکنون بشدت دچار کم آبی شده است.

افت منابع آب های زیرزمینی و خشکیدن رودخانه ها، چشمه ها، چاه ها و قنات ها خوشبینی که پیرامون دشت های وسیع سرسبز وجود داشت امید کشاورزان و دامداران را برای امرار معاش در روستاها از بین برده است.

بحرانی که اگر چاره نشود، مهاجرت روستاییان به شهرها، بیکاری کشاورزان، باغداران و دامداران را به همراه خواهد داشت و دیری نخواهد پایید که شهروندان خراسان شمالی علاوه بر دست و پنجه نرم کردن با کم آبی باید شاهد پدید آمدن مسائل جدیدی در حوزه اجتماعی- فرهنگی و گسترش ناهنجاری ها و فقر مضاعف باشند.

بر اساس تحلیل شاخص «استاندارد بارش، تبخیر و تعرق» (SPEI) بیش از ۹۰ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی است.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان شمالی بجنورد

دیگر خبرها

  • دختر موتورسوار اهل خراسان شمالی به مسابقات جهانی اعزام می‌شود
  • شدت بارش‌ها همچنان ادامه دارند
  • ۵ رویداد بزرگ فرهنگی توسط سپاه خراسان شمالی اجرا شد
  • ۳۴ هکتار به محدوده شهر گرمه الحاق شد
  • هشدار؛ جان زمین در خراسان‌شمالی مکیده می‌شود
  • کاری کنید امید مردم برای خانه‎دار شدن از بین نرود/بنگاه‌‎داری بانک‌‎ها، آفت بزرگ بازار مسکن کشور است
  • لغو همه اردو‌های دانش آموزی خراسان شمالی، ۴ و ۵ اردیبهشت ماه
  • (تصاویر) زندگی روستایی در خراسان شمالی
  • ۲۱ مال‌خر توسط پلیس آگاهی خراسان شمالی بازداشت شد
  • ۸۰ خاور زباله از یک منزل کشف شد