Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-29@16:22:30 GMT

برای زمان بحران چه کمبودهایی داریم؟

تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۲۶۹۲۱

برای زمان بحران چه کمبودهایی داریم؟

شهر > شهری - محمد سالاری:
زلزله‌ای که یکشنبه‌شب در غرب کشور روی داد و موجب شد تا هموطنان بسیاری را به‌خصوص در استان کرمانشاه از دست بدهیم و خسارت‌های جبران‌ناپذیری به خانواده‌ها وارد شود، یک‌بار دیگر مسئله مهم زلزله و اقدامات ضروری در مواقع بحرانی را در کانون توجهات قرار داده است.

واقعيت اين است كه نگراني از بابت ناايمن‌بودن كلانشهرهايي مانند تهران بسيار جدي است؛ چراكه متأسفانه مجموعه بارگذاري‌ها و ساخت و سازهايي كه در شهر تهران اعم از ساخت و ساز‌هاي پروژه‌هاي عمراني و طرح‌هاي توسعه شهري انجام شده يا بارگذاري‌هايي كه به‌صورت ساختمان و ابنيه در تهران ساخته شده‌اند، مبتني بر عدم‌رعايت مقررات ملي ساختمان و همچنين عدم‌رعايت كامل و جامع مقررات معماري و شهرسازي بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متأسفانه شهر تهران كه ما در آن زندگي مي‌كنيم بيش از 3700هكتار بافت فرسوده تمام‌عيار دارد. همچنين 14هزار هكتار بافت ناپايدار در پايتخت شناسايي شده است. به موازات اين مسائل شاهد اين هستيم كه تمام شبكه‌هاي انتقال نيرو چون گاز، برق، مخابرات و آب بدون رعايت استانداردهاي ايمني و احداث كانال‌هاي تاسيسات شهري و صرفا به‌صورت سنتي ايجاد شده‌اند و از ايمني لازم برخوردار نيستند.

در كنار تمام موارد مذكور بايد به اين مسئله هم توجه شود كه اساسا تا 2دهه قبل مقررات ملي ساختمان در كشور وجود نداشته و ساختمان‌ها و ابنيه‌اي هم كه در 2دهه قبل در شهر تهران احداث شده‌اند، شاهد اجراي اين مقررات و اعمال آنها نيستند. بعد از آن هم كه مقررات ملي ساختمان در كشور ما تصويب و ابلاغ شده به‌صورت كامل و جامع رعايت نشده است.

از سوي ديگر به‌صورت طبيعي و جغرافيايي شهر تهران داراي گسل‌هاي قابل توجهي است كه احتمال بروز زلزله را چند برابر مي‌كند. اين در حالي است كه به موجب بررسي‌ها و مطالعاتي كه توسط شركت‌هاي مهندس مشاور داخلي و خارجي انجام شده، وقوع زلزله و خسارت‌هاي بسيار در تهران امري قطعي به‌نظر مي‌رسد.

همچنين از سوي ديگر مي‌بينيم كه در دهه‌هاي گذشته جمعيت بسيار و قابل توجهي در كلانشهر تهران و شهرهاي اقماري آن سكني گزيده‌اند كه همه اينها به ما اين پيام را مي‌دهد كه چنانچه زلزله‌اي در مقياس همين زلزله اخير غرب كشور در تهران رخ دهد، چند ميليون نفر از جمعيت تهران جان خود را از دست خواهند داد و با توجه به بار‌گذاري‌ها و فضاي كالبدي شهر تهران اساسا حتي امكان امدادرساني و نجات مصدومان هم بر اثر بروز زلزله وجود نخواهد داشت.

متأسفانه همه اين موارد در كنار نبود مديريت بحراني كه در تراز استانداردهاي بين‌المللي بتواند در مواقع بحراني، وظايف محوله خود را انجام دهد، از ديگر كمبودهاي پايتخت است. در تهران ظرفيت‌سازي لازم صورت نپذيرفته است، به‌نحوي كه هنوز در شهر تهران شاهد مديريت بحراني كه بتواند حادثه كوچك‌مقياسي چون پلاسكو را مديريت كند، نداريم. اين در حالي است كه در همان حادثه پلاسكو تمام ظرفيت بحران و حتي ظرفيت نهادهاي ديگر به‌كار گرفته شد اما كارنامه خوبي ارائه نشد.

به همين دليل به‌نظر مي‌رسد مهم‌ترين ماموريت مديريت شهري تهران شامل شوراي شهر و شهرداري پايتخت در اين دوره و نيز وظيفه شهروندان تهراني و بقيه نهادهاي مسئول جدي‌گرفتن مسئله ايمني شهر تهران است. ما بايد مبتني بر يك برنامه راهبردي و واقع‌بينانه، اين موضوعات و مسائلي چون رعايت مقررات ملي ساختمان و مقررات شهرسازي و معماري، آموزش شهروندان، ايمن و مقاوم‌سازي بناهاي شكل گرفته، احيا و نوسازي و بهسازي بافت‌هاي فرسوده و ايجاد كانال‌هاي تاسيسات شهري و فرهنگ رعايت پيوست‌هاي مطالعاتي را بسيار جدي گرفته و دچار روزمرگي نشويم.

از آنجايي كه در مديريت گذشته به حوزه‌هاي نرم‌افزاري مانند مواردي كه ذكر شد اهميتي داده نشده و همواره به‌دنبال ايجاد برخي پروژه‌ها براي ديده‌شدن توسط مردم بوده‌اند، به‌نظر مي‌رسد كه بايستي هم شوراي شهر و هم رسانه‌ها و هم ساير سازمان‌ها و نهادها و هم ديده‌بان‌هاي شهري به‌صورت توأمان ايمني شهر را در اولويت اول كارهاي خود قرار دهند. براي اين مسئله در بازه كوتاه‌مدت مي‌توان در بافت‌هاي فرسوده اقداماتي را انجام داد.

متأسفانه در دهه‌هاي گذشته براي مشكلات بافت‌هاي فرسوده فقط حرف زده شده و دولت‌ها كاري نكرده‌اند، اگرچه مديريت شهري تلاش كرده در قالب بسته‌هاي تشويقي عوارض را در اين محدوده‌ها دريافت نكند، اما بانك‌ها در حوزه ارائه تسهيلات بلندمدت با نرخ سود پايين مي‌توانند مؤثر باشند كه تاكنون كاري انجام نداده‌اند. به‌نظر من اساسا بايد اعلام شود كه چه سياستي را مي‌خواهيم در نوسازي و بهسازي بافت‌هاي فرسوده درنظر بگيريم كه متأسفانه هنوز به اين مسئله نرسيده‌ايم. اما درخصوص كانال‌هاي تاسيسات شهري هم بايد اين مسئله در اولويت شهرداري تهران باشد.

همه شهرهاي دنيا به اين سمت رفته‌اند و ما نيز بايد در شهرداري تهران هرچه سريع‌تر اين كار را انجام دهيم. انتقال شبكه‌هاي نيرو به كانال‌هاي تاسيسات شهري مي‌تواند مانع از بروز خسارت‌هاي بسيار در زمان بحران شود. در حوزه رعايت مقررات ملي ساختمان و شهرسازي و معماري هم حداقل بايد براي ساختمان‌هاي در دست ساخت به‌صورت جدي يك خط قرمز درنظر گرفته شود. مبحث 22مقررات ملي ساختمان هم بايد جدي گرفته شده و البته كه تقويت حوزه مديريت بحران و آموزش كاركنان بدنه سازمان مديريت بحران، افزايش تجهيزات و ايجاد بسترهاي لازم براي مديريت بحران از اهميت خاص خود برخوردار است.

عضو شوراي شهر تهران در همین زمینه: یک میلیون و ۳۱۱ هزار نفر تحت تاثیر زلزله غرب کشور | آمار کشته‌ها افزایش می‌یابد رعایت ۷ نکته‌ تا دیر نشده سوله‌های مدیریت بحران به کارکرد واقعی خود بازمی‌گردند آب را دریاب! جای خالی مهندسان سازه در مدیریت بحران

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۲۶۹۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود

در حالی که ستاد مدیریت بحران در استان خوزستان وجود دارد، اما هربار که اتفاق بحرانی رخ می‌دهد با تصمیم‌گیری‌های دیرهنگام، یک بحران جدید ایجاد می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خوزستان، مدارس استان خوزستان در شهرهای اهواز، حمیدیه، باوی و کارون امروز _ دوشنبه دهم اردیبهشت_ به علت آلودگی شدید هوا تعطیل شد و ادارات نیز با دو ساعت تأخیر فعالیت خود را آغاز کردند، اما این تعطیلی به قدری دیر اعلام شد که کارمندان به محل کار مراجعه کرده بودند و دانش‌آموزان نیز در مسیر مدارس بودند و همین این امر باعث ایجاد نگرانی برای والدین و ایجاد بحران در خلال بحران دیگر شد.

امروزه شرایط به نحوی است که بسیاری از مشکلات همچون سیل، طوفان و گردو خاک از قبل پیش‌بینی می‌شود و شدت آن نیز تعیین می‌شود، در خوزستان اما انگار اینگونه نیست چراکه تا زمانی که شرایط به بدترین حالت ممکن نرسد هیچ‌گونه تصمیم‌گیری صورت نمی‌گیرد و همین امر موجب گلایه شهروندان شده است.

طی چند ماه اخیر اتفاقات بحرانی در خوزستان از جمله آب‌گرفتگی شدید معابر اهواز و بندر امام خمینی (ره) و آلودگی هوا چندین مرتبه موجب تعطیلی مدارس شد، اما آنچه که در این خصوص به شدت مورد انتقاد است تصمیمات لحظه آخری مدیران مربوطه است، به نحوی که دانش آموزان در کوچه‌ها سرگردان می‌شوند و والدین استرس و نگرانی بازگشت آن‌ها به خانه را دارند.

در بارندگی سال گذشته در حالی که خیابان‌های اهواز مملو از آب بود و تردد به سختی انجام می‌شد، مدارس زمانی تعطیل شد که سرویس‌های مدارس و دانش‌آموزان در حال حرکت به سمت مدارس بودند، در تعطیلی‌ها به علت آلودگی هوا نیز همین رویه تکرار شد و به این ترتیب و با وجود پیش‌بینی سازمان هواشناسی مبنی بر وقوع گرد و خاک و قرار گرفتن وضعیت هوای اهواز از شب گذشته در حالت خطرناک، بازهم تصمیم گیری صورت نگرفت تا زمانی که هم کارمندان و هم دانش‌آموزان به سمت محل کار و مدرسه در حرکت بودند.

مهدیه خسروی یکی از اولیایی که شاغل نیز هست به خبرنگار ایمنا می‌گوید: من و همسرم هر دو شاغل هستیم، وقتی هوا آلوده یا شرایط بحرانی است لحظه به لحظه اخبار را چک می‌کنم تا بتوانم برای فرزند کلاس اولی خود برنامه‌ریزی کنم، اما هر بار باید با استرس و اضطراب صبح زود به خانه‌ی اقوام بروم تا از فرزندم تا زمان بازگشتن از محل کار نگهداری کنند، من به عنوان یک شخص عادی از شب گذشته متوجه آلودگی شدید هوا شدم، این سوال را دارم که مسئولان با چه دلیلی دیر تصمیم می‌گیرند.

نازنین مرادی یکی دیگر شهروندان اهواز اظهار می‌کند: من مشکل تنفسی دارم در و این وضعیت آلودگی هوا به شدت برای من خطرناک است، اما باید به محل کار خود می‌رفتم در حالی که شروع ساعت اداری ۷ صبح است، خبر تأخیر در بازگشایی ادارات ۷:۱۶ می‌رسد، وقتی ما از هفت صبح در محل کار حضور داریم؛ مگر می‌شود که به خانه برگردیم، وقتی مسئولان خوزستان به فکر مردم نیستند چگونه از دیگران انتظار می‌رود.

وی می‌گوید: یکی از همکاران ما در حالی که در مسیر اداره بود که متوجه تعطیلی مدارس شد و میانه راه برای اینکه دختر خود را به مدرسه فرستاده بود از سرویس پیاده می‌شود و با استرس باز می‌گردد، این وضعیت برای ما نگران کننده است.

آلودگی هوای امروز اهواز به نحوی بود که از شب قبل امکان تصمیم‌گیری وجود داشت، اما با سوءمدیریت، آرامش از خانواده‌ها برای ساعاتی گرفته شد، چراکه والدین در مسیر محل کار بودند که خبر تعطیلی مدارس و بعد از آن خبر تأخیر در بازگشایی مدارس اعلام شد؛ داستان به همین‌جا ختم نشد خبر تعطیلی چندین بار اصلاح و تکمیل شد به نحوی که ابتدا مدارس شهرهای اهواز باوی و کارون در دو شیفت صبح و بعد از ظهر تعطیل شد و پس از آن بازگشایی ادارات با تأخیر دوساعته اعلام و دقایقی بعد مدارس و ادارات حمیدیه اضافه شد.

در نهایت و با اصلاح خبر، تنها مدارس صبح تعطیل و تصمیم‌گیری در خصوص مدارس شیفت بعدازظهر به بعد موکول شد. این چنین اطلاع‌رسانی را به هیچ وجه نمی‌توان در کنترل شرایط بحرانی مؤثر دانست، برعکس این نحوه تصمیم‌گیری ایجاد بحران در بحران است؛ بنابراین انتظار می‌رود مسئولان استان خوزستان با کمی دقت و مدیریت بیشتر در راستای ایجاد آرامش برای شهر و شهروندان خود تلاش کنند.

کد خبر 748994

دیگر خبرها

  • وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود
  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • انتقاد مدیریت بحران استان از نبود تخصیص اعتبار بحران به استان
  • ساختمان‌های اداری باقیمانده در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه بازسازی و تکمیل می‌شود
  • آغاز فعالیت کمیته ایمنی و سلامت سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • پاکسازی غزه از آوار و بمب‌، ۱۴ سال طول می‌کشد
  • نظارت مدیریت بحران بر ایمنی نمایشگاه کتاب تهران
  • عملیات تیم مدیریت بحران تهران با هدف امدادرسانی به سیل‌زدگان
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶