Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@21:11:57 GMT

کودتای رفقا علیه موگابه

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۴۸۵۱۰

کودتای رفقا علیه موگابه

جهان > آفریقا - محمد امین خرمی:
اگر سه‌دهه ریاست‌جمهوری رابرت موگابه در زیمبابوه را موردی عجیب بدانیم، قطعا کودتای ناگهانی ارتش علیه او موردی عجیب‌تر است؛ نیروهای ارتش دیروز بدون خونریزی قدرت را در پایتخت به‌دست گرفتند.

نيمه شب سه‌شنبه نيروهاي نظامي به دستور ژنرال سيبوسيسو مويو، رئيس ستاد كل ارتش، ساختمان اصلي تلويزيون دولتي زيمبابوه، زد‌بي‌سي، را اشغال كردند و از كاركنان آن خواستند ساختمان را ترك كنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از ساعاتي قبل تمام ساختمان‌هاي دولتي، دادگاه‌ها، ساختمان پارلمان و راه‌هاي منتهي به آنها تحت كنترل ارتش در آمده بودند.

يگان‌هاي پياده و زرهي كه عصر سه‌شنبه از پادگان‌هاي خارج از هراره به سمت پايتخت حركت كرده بودند، كنترل ورودي‌ها و خروجي‌ها را به‌دست گرفتند. با روشن شدن هوا، ناگهان پخش برنامه‌هاي ضبط شده زد‌بي‌سي قطع شد و ژنرال مويو بر صفحه تلويزيون ظاهر شد. او به تأكيد گفت كه آنچه اتفاق افتاده «كودتا» نيست و «جست‌وجو براي دستگيري مجرمان» است.
مويو گفت: «قبل از هر چيز به مردم اطمينان مي‌دهم كه فرمانده كل قوا رفيق موگابه و خانواده‌اش در سلامت كامل به‌سرمي‌برند و امنيت‌شان تأمين شده است. ما تنها به‌دنبال مجرماني هستيم كه اطرف او را گرفته‌اند.»

نسخه 30سال حكومت تمام‌عيار موگابه را هم‌قطارانش در كمتر از 7روز به‌هم پيچيدند. روز دوشنبه رئيس ستادكل ارتش در كنفرانسي خبري هشدار داده بود كه اگر روند «پاكسازي» در حزب حاكم يعني حزب «زانو» به‌همين صورت ادامه پيدا كند، نيروهاي نظامي مجبور به دخالت خواهند شد. دو روز بعد ژنرال مويو تهديدش را عملي كرد. او گفت كه اقدام ارتش براي كنترل امور و با هدف جلوگيري از اقدامات اطرافيان رئيس‌جمهور عليه «مبارزان انقلابي» بوده است.

اشاره مويو به‌طور مشخص به بركناري «امرسون منانگاواوا» معاون رئيس‌جمهور بود. موگابه هفته گذشته او را كه متحد و رفيق سال‌هاي دور مبارزه با استعمار بود، ناگهان به «خيانت» متهم و بركنار كرد. منانگاواوا هم ازترس جانش از زيمبابوه گريخت. با خروج منانگاواوا از كشور، آخرين مانع براي به قدرت رسيدن گريس موگابه، همسر ۵۲ ساله موگابه هم از سر راه برداشته شد. امرسون منانگاواوا يكي از معدود فرماندهان انقلابي و هم‌قطاران موگابه است كه از دوره مبارزات ضداستعماري در دهه 1970و 1980در كنار او بوده است.

دستگيري‌هاي گسترده ديروز در زيمبابوه بسياري از مقام‌هاي دولتي را شامل شد. بسياري از افرادي كه در حلقه موسوم به «جي-40» در حزب زانو قرار مي‌گرفتند هم دستگير شدند. رئيس ستاد كل ارتش اعلام كرد كه افراد مرتبط با اين بخش از حزب حاكم كه فراري‌اند و هنوز دستگير نشده‌اند هم به‌زودي دستگير مي‌شوند. او اين افراد را كساني خواند كه در «انقلاب آزاديبخش زيمبابوه» مبارزه نكرده و نقشي نداشته‌اند.

اين بخش از حزب زانو، تحت كنترل همسر موگابه است كه گفته مي‌شود براي جانشيني او پس از مرگ احتمالي موگابه 93ساله كه اين روزها لقب كهنسال‌ترين رهبر جهان را يدك مي‌كشد برنامه‌ريزي مي‌كرده است. در سوي ديگر حزب، حلقه انقلابيون قرار مي‌گيرد. اين افراد به منانگاواوا نزديك هستند و معتقدند پس از موگابه، رياست‌جمهوري بايد به او برسد.
در شرايطي كه رئيس ستاد كل ارتش متحد نزديك منانگاواوا به شمار مي‌رود، برخي از تحليلگران، كودتاي زيمبابوه را نوعي تسويه‌حساب درون حزبي در زيمبابوه خوانده‌اند؛ تسويه‌حسابي كه البته به سبك بسياري از بحران‌ها در آفريقا با حضور تانك و نيروهاي نظامي در خيابان‌ها در جريان است.

موگابه؛ از «رودزيا» تا «زيمبابوه»

زيمبابوه در جنوب آفريقا زماني از مستعمرات بريتانيا بود و با نام رودزيا شناخته مي‌شد. در دهه 1980، يعني زماني كه شاكله استعمار در آفريقا فروريخت، رودزيا هم استقلال پيدا كرد. طي سال‌هاي پيش از آن، مبارزان سياهپوست عليه اقليت سفيدپوست اين كشور مبارزه مي‌كردند كه قدرت اصلي سياسي و نظامي را در دست داشتند.

رابرت موگابه از 15سال قبل از آن عليه سفيدپوستان مبارزه مي‌كرد. او معلم بود و 7مدرك دانشگاهي داشت اما كلاس درس و دانشگاه را كنار گذاشت و عليه سفيدپوستان استعمارگر اسلحه به‌دست گرفت. شورش چريكي موگابه او را به قهرمان انقلابي رودزيايي‌ها تبديل كرد. در نخستين انتخابات پارلماني در زيمبابوه كه كوتاه‌مدتي پس از كسب استقلال برگزار شد، حزب اتحاد ملي آفريقايي زيمبابوه (زانو) به رهبري رابرت موگابه توانست اكثريت قابل توجه آرا را به‌دست آورد و قدرت را در دست گيرد. موگابه 7سال نخست‌وزير بود و سپس به‌عنوان رئيس‌جمهور انتخاب شد. او طي 30سال گذشته همچنان رئيس‌جمهور مانده است.

در همین زمینه: ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از بحران زیمبابوه ارتش زیمبابوه قدرت را در این کشور به دست گرفت ‌رئیس‌جمهور با چشمان باز می‌خوابد آمادگی همسر موگابه برای جانشینی همسرش

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۴۸۵۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خباثت جدید صهیونیست‌ها علیه کودکان غزه/انفجار قوطی‌های شبیه کنسرو

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شبکه خبری الجزیره، دفتر رسانه‌ای دولت غزه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که بر اساس ارزیابی‌ها و گزارش‌های بین‌المللی که ادارات دولتی غزه نیز آن را تایید می کنند، حدود ۱۰ درصد از پرتابه‌ها و موشک‌هایی که ارتش رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه استفاده کرده و مجموع آن بالغ بر ۷۵ میلیون تن ماده منفجره است، عمل نکرده است.

سلامه معروف رییس دفتر رسانه‌ای غزه در اظهاراتی مطبوعاتی با اعلام این موضوع تاکید کرد که به این ترتیب حدود ۷.۵ میلیون تن ماده منفجره عمل نکرده در خیابان‌ها و زمین‌ها و ساختمان‌های مسکونی و ویرانه‌های منازل در بخش‌های مختلف غزه وجود دارد که این میزان ماده منفجره خطر بسیار زیادی دارد که حتی با توقف جنگ در غزه نیز به پایان نمی‌رسد و باید این پرتابه‌ها منهدم شده یا خطر انفجار آن از بین برود.

این عضو دولت غزه از جامعه جهانی خواست تا تیم‌های تخصصی و مهندسی و کارشناسان مواد منفجره را برای بررسی این موضوع به غزه اعزام کند و تیم‌های فنی و تخصصی حاضر در غزه را نیز با امکانات لازم تجهیز کنند.

وی نسبت به انفجار بسیاری از مواد منفجره باقی مانده از ارتش اسرائیل در منازل فلسطینیان که به ویژه مانند قوطی‌های کنسرو غذا هستند، هشدار داد. به نظر می‌رسد ارتش اسراییل خباثت جدیدی را برای استمرار نسل کشی در غزه که ساکنان آن در نتیجه جنگ و محاصره شدید صهیونیست‌ها با گرسنگی شدید مواجه هستند، در پیش گرفته است.

اخیرا موارد متعددی از انفجار این قوطی‌های بمب گذاری شده در غزه مشاهده شده است که از جمله آنها جراحت شدید «محمد یاسر سمور» ۱۴ ساله است. او در ویرانه‌های منزل خود در الزنة در شهر خان یونس وقتی دنبال لوازم خود بود، به یک قوطی غذا از باقی مانده غذای ارتش اسراییل برخورد کرد و وقتی درب قوطی را باز کرد، قوطی منفجر شد. این انفجار باعث شد چند عضو بدن وی قطع شود و افراد دیگری که در کنار او بودند نیز زخمی شوند.

رژیم صهیونیستی از ۷ اکتبر تاکنون هجمه وحشیانه‌ای را به نوار غزه آغاز کرده که در نتیجه این حملات صدها هزار فلسطینی ساکن غزه شهید یا زخمی شده اند و بسیاری از زیر ساخت‌های غزه به کلی منهدم شده است. این رژیم همچنین سیاست گرسنه ‌نگه داشتن مردم غزه را در پیش گرفته که در نتیجه آن بسیاری از ساکنان غزه حتی به خورد علوفه حیوانات روی آورده اند.

کد خبر 6092746

دیگر خبرها

  • خباثت جدید صهیونیست‌ها علیه کودکان غزه/انفجار قوطی‌های شبیه کنسرو
  • آمریکا ۵ یگان ارتش اسرائیل را ناقض حقوق بشر اعلام کرد
  • عملیات ارتش یمن علیه چهار کشتی در دریای سرخ و اقیانوس هند
  • آمریکا ۵ یگان ارتش اسرائیل را «ناقض حقوق بشر» اعلام کرد
  • آمریکا ۵ یگان ارتش اسرائیل را «ناقض حقوق بشر» تشخیص داد
  • تمایل زیمبابوه به استفاده از صنعت تراکتورسازی ایران
  • زیمبابوه به صنعت کشاورزی و دارویی ایران نیازمند است
  • عملیات موفق ارتش سوریه علیه تروریست‌ها+فیلم
  • طرح ادامه جنگ علیه غزه در ارتش رژیم صهیونیستی تصویب شد
  • نافرمانی ده‌ها نظامی صهیونیست از مشارکت در عملیات علیه رفح