Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-01@07:36:24 GMT

ضرورت توجه به سلامت و امنیت روانی زلزله‌زدگان

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۰۱۶۳۳

ضرورت توجه به سلامت و امنیت روانی زلزله‌زدگان

به گزارش جهان نيوز، در سطوری که در پی می‌آید و در قالب چند بند، ابعاد این آثار به‌اختصار مورد بحث قرار می‌گیرد.

1ـ از میان آثار و پیامدهای روان‌شناختی حوادث فاجعه‌آمیز و تروماتیک (ضربه‌زننده) همچون زلزله، دو پیامد آشکارترند. یکی از آن آثار فروافتادن در دام «نشانگان استرس حاد» است و دیگری ابتلا به «اختلال استرس پساضربه‌ای».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دو نشانگان، آرامش را از آسیب‌دیدگان می‌گیرد و آنان را گرفتار واکنش‌های دلهره‌آمیز و سرشار از اضطراب و تنیدگی و بی‌قراری می‌کند. بویژه شدت علائم و نشانه‌های این دو سندرم روان‌شناختی در دو گروه بیشتر و ماندگارتر است؛ آنانی که افزون بر تجربه مستقیم ضربه، یک یا چند نفر از بستگان خود را از دست داده‌اند و کودکان و نوجوانانی که در معرض مستقیم ضربه قرار گرفته‌اند. اغلب احساس گناه و بی‌پناهی میزان آسیب‌دیدگی این دو گروه و صدالبته سایر آسیب‌دیدگان را دو چندان می‌کند.

2ـ تعداد و شدت نشانه‌های بالینی فرو کاسته شدن از احساس امنیت نیز آنچنان زیاد است که می‌توان از «سندرم احساس ناامنی» سخن گفت. برخی علائم تشخیصی این نشانگان عبارتند از: بیم و هراس نامشخص، ترس از جدایی، بدبینی، از جا پریدن مستمر و ترس از تکرار حادثه ضربه‌زننده. این نشانه‌ها ممکن است برای مدتی طولانی استمرار یابد و ایمنی روانی و اجتماعی را از آسیب‌دیدگان بگیرد.

3ـ هر یک از دو نوع نشانگان روانی مذکور، نظام‌های شناختی، عاطفی، انگیزشی و رفتاری افراد آسیب‌دیده را دستخوش بدکارکردی شدید می‌سازد و ناچار عملکرد شغلی، تحصیلی، اجتماعی و خانوادگی آنان را به صورت معناداری کاهش می‌دهند.

4ـ شواهد فراوان نشان از آن دارند که عواملی نظیر «حمایت اجتماعی آگاهانه» (اعم از حمایت عاطفی، ابزاری و اطلاعاتی)، همدلی صادقانه، ارتباط مسئولانه و همراهی صبورانه دیگران در کنار مداخله‌های تخصصی روان‌شناسانه و مددکارانه، نه تنها می‌تواند علائم پیش‌گفته را تسکین بخشد بلکه امکان بازگشت سریع‌تر آسیب‌دیدگان را به کارکردها و عملکردهای فردی و اجتماعی پیش از حادثه فراهم می‌سازد.

5 ـ متاسفانه عواملی نظیر نشر شایعات ویرانگر، انتشار اخبار غیرموثق، ارائه تحلیل‌های ناصواب و غیرکارشناسانه، موضعگیری‌های غیرمسئولانه و سوءاستفاده مغرضانه از مشکلات حاصل از حادثه و رنگ و بوی سیاسی و ناسالم بخشیدن به واکنش‌های طبیعی آسیب‌دیدگان و بازماندگان ضربه، نه تنها مرهمی بر زخم و رنج و آزردگی آسیب‌دیدگان نمی‌گذارد بلکه نمک بر زخم آنان می‌پاشد و لاجرم علائم روان‌شناختی آنان را شدت می‌بخشد. بنابر این از همگان، بویژه فعالان رسانه‌ها و شبکه‌های مجازی، انتظار می‌رود با خبررسانی مسئولانه و اخلاق‌مدارانه و اجتناب از انتشار شایعات و شبه‌اطلاعات، به تسکین آلام روان‌شناختی زلزله‌زدگان صبور بپردازند و به اعاده سریع‌تر احساس امنیت آنان کمک کنند.

6 ـ اما حادثه‌دیدگان خود نیز می‌توانند برای فروکاستن از آثار پس ضربه‌ای خویش به گونه‌ای موثر اقدام کنند. برای این منظور این چند راهکار می‌تواند سودمند باشد. نخست آن‌که چنانچه یکی از بستگان خویش را از دست داده‌اند بر سر مزار او حضور یابند و احساس خود را در خصوص نبود او بر زبان رانند. دوم آن‌که به فرد صاحب تجربه و تخصصی مراجعه کنند و نزد او غم و اندوه و رنج خود را به تفصیل بازگو کنند. چنین فردی به آنان کمک می‌کند تا مراحل طبیعی سوگ را سریع‌تر طی کنند. سوم آن‌که تا آنجا که امکان دارد، بیکار ننشینند و خود را مشغول بازگشت سریع به زندگی کنند. (همچنین ضروری است متولیان آموزش و پرورش هرچه سریع‌تر امکان از سرگیری آموزش را برای دانش‌آموزان فراهم کنند). چهارم آن‌که هر از گاهی درباره مشاهدات خود از حادثه و رخدادهای بعد و همدردی و یاری رساندن دیگران به آنان سخن بگویند و لاجرم یاد و ذکر خداوند و توکل بر منبع لایزال الهی و دعا و طلب غفران برای عزیزانش، نسخه‌ای است شفابخش و اثربخش.

منبع:جام جم

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۰۱۶۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا صدا و سیما با تبلیغات دروغ کالاهای آسیب رسان به سلامت مدارا می کند؟

سرپرست اداره کل فراورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، در واکنش به واقعیت های تبلیغات محصولات غذایی و خوراکی در رسانه ملی، توضیحاتی داد.

عبدالعظیم بهفر، گفت: قوانین منع تبلیغات کالاهای آسیب رسان به سلامت به مانند "حروف والی" در زبان عربی هستند که گرچه نوشته می شوند اما خوانده نمی شوند. بنابر این، با وجود اینکه قانون منع تبلیغات کالاهای آسیب رسان در رسانه ملی مصوب است و هر ساله کالاهای آسیب رسان و غیر مجاز اعلام می شوند اما اجرای جدی این قانون در محاق قرار می گیرد و شوربختانه شاهد جلوه نمایی دشمنان سلامتی در رسانه ها هستیم.

وی افزود: عدول از این قانون هم به روش های مختلف صورت می گیرد و ادعاهای غیر واقعی یا اغراق در معرفی محصول پاشنه آشیل بسیاری از تبلیغات است، گاهی عنوان عوض می شود، گاهی با ایما و اشاره محصول را تبلیغ می کنند که البته در پس این اقدامات یک ترس از قانون مشاهده می شود؛ اما با تساهل و مداراهای اخیر برخی از شرکت‌ها و نشان های تجاری با چراغ سبز رسانه ملی در چشم قوانین زُل می زنند و آشکارا و مستقیم مخاطب را به مصرف محصولات آسیب رسان به سلامت دعوت می کنند.

بهفر در همین ارتباط به برگزاری جلسات مشترک با مسئولان رسانه ملی اشاره کرد و گفت: در جلساتی که با مسئولان رسانه ملی برگزار کرده ایم مهم‌ترین دلیل مدارا با تخلفات تبلیغات کالاهای آسیب رسان به سلامت را کم بودن بودجه و ضرورت اکتساب منابع مالی برای بقا و استمرار فعالیت ها عنوان می کنند که صحت سنجی این موضوع کار ارگان‌های بودجه ای است، اما آنچه اظهر من الشمس است، اینکه "هدف نمی تواند توجیه گر وسیله باشد"؛ شیوع بیماری‌های مختلفی مثل سرطان حتماً با مولفه غذاهای مضر مماس است و حتماً تغذیه غیر سالم در بسط سبک زندگی اشتباه تاثیرگذار است.

وی افزود: طبیعتاً یکی از مهم‌ترین ناظران در کنار ارگان‌های دیگر، سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت است و ما ملزم به برخورد سلبی و حتی قضایی با کسانی هستیم که با تخطی از قوانین سلامت، جامعه را تهدید می کنند؛ اما فرد فرد جامعه نیز باید نسبت به سلامت خود حساس باشد و دست از مطالبه گری به انحا مختلف بر ندارد.

سرپرست اداره کل فراورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، در واکنش به برخی ادعاهای نادرست در تبلیغات محصولات غذایی، تاکید کرد: در حوزه تبلیغات محصولات غذایی گاهی اوقات ادعاهای نادرست و خلاف واقع مطرح می شود که برخی از آن ها اصولاً موضوعیت ندارد؛ مثلاً درج عنوان بدون کلسترول روی روغن های نباتی نیز از این دسته تبلیغات محسوب می شود؛ چرا که روغن های نباتی در اصل فاقد کلسترول بوده و تنها در روغن های حیوانی وجود دارد.

بهفر گفت: درج عنوان بدون افزودنی روی شیرهای استریل نیز از این دست تبلیغات است، چراکه شیرهای استریل نیازی به افزودنی یا نگهدارنده ندارند، چون داخل آن میکروبی وجود ندارد.

وی افزود: به هر حال بسیاری از اسنک ها، روغن ها، انواع سُس، آب‌میوه ها و نوشیدنی هایی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم، محصول یا شرکت و برند را تبلیغ می کنند غیر قانونی هستند و نباید در رسانه ملی یا هر رسانه دیگر تبلیغات داشته باشد.

سرپرست اداره کل فراورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: یکی از موضوعاتی که در تبلیغات کالاهای آسیب رسان وجود دارد و برخی آن را بعنوان یک چالش بحساب می آورد کلی بودن دستورالعمل تبلیغات است که شاید بهتر باشد ارگان‌های مرتبط با این موضوع دستورالعمل را با شاخص های کمی قابل سنجش و اندازه گیری بروز رسانی کنند و دستورالعمل جدید را با جدیدت عملیاتی کنند

بهفر در پایان افزود: شورای سیاست گذاری سلامت صدا و سیما هم به عنوان فصل مشترکی در پیشبرد اهداف سلامت محور، می تواند در احیای اجرای قانون منع تبلیغات محصولات آسیب رسان به سلامت در رسانه ملی نقش ایفا کند و ما هم آمادگی داریم تمامی امکانات خود در جهت اشاعه فرهنگ سلامت را در اختیار نهاد مهم اطلاع رسانی و فرهنگ سازی کشور قرار دهیم.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • پیری جمعیت امنیت روانی و اجتماعی را به چالش خواهد کشید
  • ضرورت بازنگری در دستورالعمل‌های تبلیغات محصولات آسیب رسان به سلامت
  • چرا صدا و سیما با تبلیغات دروغ کالاهای آسیب رسان به سلامت مدارا می کند؟
  • آیت‌الله مرتضوی: «حفظ نظام» به معنای نظام عام اجتماعی است؛ نه نظام سیاسی
  • تشدید اختلاف میان انگلیس و امارات بر سر سودان
  • شرایط جسمی و روانی زنان باید مورد توجه ویژه باشد
  • کار‌هایی که به مغز آسیب می‌رساند
  • روانشناسان نقش بسیار کلیدی در سلامت فردی و اجتماعی دارند
  • مبارزه با فساد و تأمین امنیت روانی جامعه اولویت دستگاه عدلیه است
  • تأمین امنیت روانی جامعه در اولویت دستگاه عدلیه است