Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-29@09:23:22 GMT

فلزات سنگین قلیان با آب تصفیه نمی‌شود

تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۲۴۱۵۴

فلزات سنگین قلیان با آب تصفیه نمی‌شود

زندگی > سلامت - دکتر غلامرضا حیدری:
مصرف قلیان به‌علت نمای دروغین تفریحی و شادی‌زایی معمولا به‌صورت دسته‌جمعی و غالبا به شکل گروهی دوستانه یا خانوادگی مصرف می‌شود که قبح و مذمومیت مصرف سیگار را ندارد.

 اقبال بيشتر جوان‌ترها به اين وسيله مصرفي مواد دخاني بيش از سيگار و ساير فرآورده‌هاي دخاني است و زنگ خطري است كه ابتلاي هر چه بيشتر جوانان را در سطح جهاني به همراه خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطالعات انجام شده در كشور ما و بعضي از كشورهاي منطقه نشان مي‌دهد كه اقبال دختران (مادران آينده) و زنان امروزي به مصرف قليان بيش از پيش است؛ خطر ديگري كه نيمي از جمعيت بشر امروز را تهديد مي‌كند.

مصرف قليان باعث اعتياد به نيكوتين مي‌شود و در مقايسه با ديگر مواد دخاني، مصرف بيشتر آن باعث اعتياد بيشتر مي‌شود. توتون قليان اغلب شيرين شده و طعم‌دار است و آن را بسيار مطبوع جلوه مي‌دهد، بنابراين بوي شيرين و طعم مطبوع آن باعث مي‌شود برخي مردم به‌ويژه جوانان، به مصرف قليان رو آورند.

منابع گرمازايي همچون زغال يا چوب نيم‌سوز كه معمولا براي سوزاندن توتون به‌كار مي‌روند بر خطرات بهداشتي مي‌افزايند زيرا با مصرف اين سوخت‌ها، سمومي توليد مي‌شود كه حاوي مقدار زيادي مونواكسيدكربن، فلزات و مواد شيميايي سرطان‌زا هستند.

دود حاصل از مصرف قليان، حتي بعد از عبور از ميان آب درون جام، حاوي مقدار زيادي تركيبات سمي ازجمله مونواكسيدكربن، فلزات سنگين و مواد شيميايي سرطان‌زا ست. بر خلاف باور عمومي و شايد قديمي، دود حاصل از قليان حاوي مواد سرطان‌زا و سمي بي‌شماري است كه باعث سرطان ريه، بيماري‌هاي قلبي و ديگر بيماري‌ها مي‌شود.

طي يك‌بار مصرف قليان، مصرف‌كننده در معرض دود بيشتر در مدت زمان بيشتري نسبت به سيگار قرار مي‌گيرد. به‌طور نمونه سيگاري‌ها با مصرف 8تا 12سيگار در روز، در مدت 5الي 7دقيقه، بين 40تا 75ميلي ليتر پك به سيگار مي‌زنند و 0/5الي 0/6ليتر دود استنشاق مي‌كنند، درحالي‌كه طي يك‌بار مصرف قليان كه 20الي 80دقيقه طول مي‌كشد، مصرف‌كننده 50تا 200پك مي‌زند كه هر كدام بين 0/15 تا 1ليتر است. بنابراين در هر بار مصرف قليان، مصرف‌كننده دودي معادل 100سيگار يا بيشتر استنشاق مي‌كند.

درحالي‌كه آب مقداري از نيكوتين را جذب خود مي‌كند، مصرف‌كننده قليان به اندازه كافي نيكوتين دريافت مي‌كند كه به آن اعتياد پيدا كند. به‌طور كلي ميزان جذب نيكوتين در فرد سيگاري يك تنظيم‌كننده براي ميزان جذب كلي است، در حقيقت افراد سيگاري به حدي سيگار مي‌كشند كه اعتياد و نيازشان به نيكوتين برطرف شود، نه اينكه دچار حالت تهوع شوند. به‌نظر مي‌رسد كه با كم كردن غلظت نيكوتين در دود قليان، مصرف‌كننده مقدار دود بيشتري استنشاق مي‌كند و بنابراين اگر نيكوتين جذب آب نشود، مصرف‌كننده در معرض مقدار بيشتري مواد شيميايي سرطان‌زا و گازهاي خطرناكي چون مونواكسيدكربن قرار مي‌گيرد؛ با وجود اين اين موضوع نياز به مطالعه و تحقيق بيشتري دارد.

در همین زمینه: عوارض مصرف قلیان بر قلب و عروق تنباکوهای معطر سرطان خون می‌آورد هشدار به افراد قلیانی|یک پُک قلیان هم ریه را خراب می‌کند

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۲۴۱۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«نمک دریا» ناخالصی‌های فلزی و غیرفلزی دارد/ نمک‌های صنعتی و سنگ نمک فاقد ید هستند

رزیتا ضیائی، کارشناس تغذیه در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آن؛ با اشاره به اینکه کمبود ید یکی از مشکلات اصلی سلامت در جهان است، اظهار کرد: کمبود ید و اختلالات ناشی از آن از سال‌ها پیش یکی از مشکلات تغذیه‌ای در ایران بوده است. 

وی افزود: براساس آمار موجود در سال 1368، حدود 20 میلیون نفر از مردم کشور ما در معرض کمبود ید قرار داشتند که با توجه به پیامدهای زیان‌بار بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی آن، پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید در اولویت مداخلات نظام سلامت کشور قرار گرفت و به همین منظور «یددار کردن نمک های خوراکی» به عنوان راهکاری اصلی در نظر گرفته شد و کارخانجات تولید کننده نمک موظف به افزودن ید به نمک های خوراکی شدند که حاصل 25 سال تلاش و پیگیری وزارت بهداشت در این زمینه، کاهش شیوع گواتر از 68 درصد به 5.6 درصد بوده است.

ضیائی با بیان اینکه ید یک ماده مغذی ضروری است که باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد، گفت: حیاتی ترین نقش ید در بدن، شرکت در ساختمان هورمون‌های تیروئیدی است. این هورمون‌ها در رشد و تکامل جسمی و عصبی، عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی، حفظ دمای بدن، تولید انرژی و سوخت و ساز تاثیر دارند. 

این کارشناس تغذیه با بیان اینکه ید به طور طبیعی در آب و خاک وجود دارد و ید مورد نیاز بدن، عمدتا از سبزی ها و گیاهانی که روی خاک حاوی ید کاشته شده اند تأمین می شود، ادامه داد: اگر خاک منطقه‌ای مانند کشور ما دچار کمبود ید باشد، محصولات غذایی آن منطقه نیز از نظر این ماده مغذی فقیر خواهند بود و حتی مصرف مداوم آن‌ها نیز نمی‌تواند نیاز بدن به ید را برطرف کند. 

وی با بیان اینکه میزان ید مورد نیاز بدن بسیار کم است، افزود: بدن انسان روزانه 150 میکروگرم ید نیاز دارد که بهترین منابع غذایی ید، غذاهای دریایی، به ویژه آبزیان ساکن آب‌های شور هستند. البته به دلیل مصرف کم این غذاها در رژیم غذایی، ید مورد نیاز بدن تأمین نمی‌شود.

ضیائی افزود: کمبود ید، عوارضی مانند افزایش خطر سقط جنین در مادر باردار، اختلال رشد مغز جنین، ناشنوایی و اختلال در تکلم، تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی شدید جسمی و مغزی، کم کاری تیروئید، گواتر و مهم‌تر از همه اختلال در قدرت یادگیری و افت تحصیلی، خستگی و کاهش کارایی را دارد.

وی در خصوص بهترین راه پیشگیری از کمبود ید گفت: افزودن ید به مواد غذایی همان فرآیندی است که از آن تحت عنوان «غنی سازی» نام برده می‌شود و مناسب‌ترین گزینه در میان مواد غذایی برای افزودن ید، نمک است، زیرا هم ارزان قیمت است و هم اینکه معمولا هر روز توسط تمام افراد جامعه مورد استفاده قرار می گیرد. بر این اساس، بهترین و ساده ترین راه برای پیشگیری از کمبود ید، استفاده از نمک‌های یددار تصفیه شده می باشد.

ضیائی گفت: نمک دریا دارای ناخالصی‌هایی است و به همین دلیل نباید آن را مصرف کرد. نمک چه به صورت استخراج از معادن سنگ نمک و چه استخراج از آب دریا و دریاچه ها حاوی ناخالصی های فراوان فلزی و غیر فلزی است. سولفات کلسیم یا گچ از جمله ناخالصی‌های غیر‌فلزی نمک دریا است که همرنگ نمک بوده و به راحتی قابل تشخیص نیست. 

وی افزود: ناخالصی های فلزی نمک ناچیز است اما عوارض نامطلوبی همچون سرطان و مسمومیت های کشنده و آسیب به کلیه و کبد دارد. همچنین نمک‌های تصفیه نشده اغلب حاوی فلزات سنگینی نظیر سرب، جیوه، کادمیوم و آرسنیک هستند و بر این اساس، ضرورت دارد این ناخالصی‌ها طی فرآیند «تصفیه» از نمک جدا شده تا نمک نهایی از لحاظ وجود ناخالصی به حد استاندارد و مطلوب برسد.

این کارشناس تغذیه تصریح کرد: نمک‌های صنعتی، صادراتی و سنگ نمک فاقد ید بوده و برای مصارف خوراکی و حتی خیساندن برنج توصیه نمی شوند. سنگ نمک علاوه بر اینکه فاقد ید است، به دلیل انواع ناخالصی‌ها و آلودگی‌ها نباید مورد مصرف خوراکی قرار گیرد و همه افراد خانواده، از کودک و بزرگسال، باید نمک تصفیه شده یددار مصرف کنند همچنین مصرف زیاد نمک یددار هم می‌تواند موجب اختلالات فراوانی از جمله افزایش فشار خون شود و به طور کلی، مقدار مصرف روزانه نمک باید کمتر از 5 گرم (حدودا به اندازه یک قاشق مرباخوری) باشد که این مقدار باید از تمام مواد غذایی روزانه تامین شود.  

ضیائی در خصوص افرادی که مبتلا به پرکاری تیروئید هستند، گفت: این افراد در استفاده از نمک‌های یددار تصفیه شده برای به حداقل رساندن میزان ید مصرفی، باید نمک را در ابتدای پخت به غذا اضافه کنند و به هنگام غذا خوردن از نمکدان استفاده نکنند، همچنین قرار دادن نمک در معرض هوای آزاد و نور خورشید سبب از بین رفتن ید آن می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • «نمک دریا» ناخالصی‌های فلزی و غیرفلزی دارد/ نمک‌های صنعتی و سنگ نمک فاقد ید هستند
  • پدیده جدید و مشکوک « پاکدم » در مراکز تفریحی شهر
  • پدیده جدید و مشکوک «پاکدم» در مراکز تفریحی شهر
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران چیست؟
  • ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران | این دستگاه تاییدیه نهایی ندارد | وجود گاز خنده در این قلیان‌ها صحت دارد؟
  • ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن صحت دارد؟/ قلیان اکسیژن اعتیاد آور نیست؟
  • پدیده جدید و مشکوک در مراکز تفریحی شهر
  • جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن» / ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها
  • انجام بیش از ۳۰۰ هزار آزمایش کلرسنجی توسط شرکت آبفای یزد