Web Analytics Made Easy - Statcounter

یزد - ایرنا - معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: با توجه به وجود 37هزار قنات فعال با ظرفیت هفت میلیون مترمکعب آبدهی در ایران ، ما نیز باید همچون نیاکانمان از این میراث ناملموس و طبیعت پرستاری و نگهداری کنیم.

محمدحسن طالبیان روز سه شنبه در یزد افزود: برای پاسداری از این نعمت ارزشمند ، اقدام به شناسایی قنات های قدیمی و دارای ارزش از قنات قصبه با حدود 2 هزار سال قدمت تا قنات بم با 200 سال عمر و یا قنات زارچ با 83 کیلومتر طول در استان یزد شد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی بیان کرد: تلاش شد تا مباحث آثار ناملموس قنات همچون دانش فنی و بحث مدیریت نگهداری و توزیع آب در قنات و قنات تمدن ساز ، ارزش ها و هنرهای وابسته به این سازه و وابستگی مردم به قنات و نقش آن در تولید و توسعه که همگی بیانگر پیوند این آثار ملموس با آثار ناملموس است محور قرار گیرد و نهایتا منجر به ثبت جهانی 11 قنات ایرانی شد.
وی در کارگاه بین المللی فرهنگ ناملموس آب که با حضور جمعی از صاحب‌ نظران بین المللی از ایران، مصر، هلند، اسپانیا و ایتالیا در باره جنبه‌های فرهنگی آب و تأثیرات پنهانی آن در مرکز بین المللی قنات در یزد برگزار شد، به بیان نقش آب و قنات در حفظ سکونت گاه های جمعیتی در ایران به ویژه در مناطق مرکزی پرداخت.
این کارگاه بین المللی با همکاری و حمایت دفتر منطقه ای سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد(یونسکو ) مستقر در تهران و مرکز منطقه ای میراث فرهنگی ناملموس با هدف پیگیری ردپای آب در اساطیر ، باورها ، هنر و ادبیات و بررسی نقش این فرهنگ ناملموس در پیکربندی نظام پایدار و یکپارچه مدیریت آب برگزار شد.
طالبان با بیان پیوند فرهنگ ملموس و ناملموس در جریان بررسی پرونده ثبت جهانی قنات های ایرانی یادآور شد: در جریان بررسی و تهیه این پرونده سیر تحول و مسیر زنجیره ای قنات ها ، تنوع تکنولوژی و نیز پیوستگی میراث ناملموس با ملموس مدنظر بود.
معاون میراث فرهنگی تاکید کرد: در این پرونده قنات های قصبه گناباد، بلده فردوس، زارچ حسن آباد، آسیاب آبی میرزا نصرالله مهریز، جوپار کرمان، اکبرآباد و قاسم آباد بروات بم، مون در اردستان، وزوان و مزدآباد اصفهان و ابراهیم آباد اراک در خراسان رضوی، خراسان جنوبی ، یزد، کرمان، مرکزی و اصفهان ثبت جهانی شد.

** شهردار یزد : شناخت ارزش های استان یزد مستلزم شناخت بهتر فرهنگ آب است
در این جلسه شهردار یزد با تجلیل از همکاری یونسکو در ثبت جهانی شهر یزد ، وجود سازه ها و بافت های ارزشمند تاریخی را از مهمترین ویژگی های این ثبت جهانی برشمرد و گفت: وجود سازه های آبی چون قنات ، آب انبار و پایاب ها ، شناسایی فرهنگ ناملموس آب در یزد را دوچندان کرده است.
مهدی جمالی‌نژاد افزود: قنات به لحاظ ماهیت کالبدی اش مصداقی از میراث ملموس این دیار و نشانه ای از تسخیر نرم طبیعت در مسیر زندگی و به لحاظ ماهیت معنوی اش، در زمره میراث فرهنگی ناملموس و تبلور اراده و دانش و فهم درست مردمان این سرزمین در پهنه تاریخ است.
وی تصریح کرد: در واقع قنات ، فهم دانشمندان را در کنار ذوق مردان فن و حرفه با حافظه تاریخی زنان و مردان این دیار در هم می آمیزد و آب را به عنوان مصداق حیات، از زمین بیرون می کشد و سرزندگی را جاری می کند و آداب و رسومی ماندگار پدید می آورد.
شهردار یزد، شناخت ارزش های استان یزد را مستلزم شناخت بهتر فرهنگ آب دانست و گفت: شهر یزد انعکاس سازگاری خردمندانه‌ انسان با شرایط طبیعی بیابان است از این رو مایه‌ مباهات است که تنها مرکز بین‌المللی مرتبط با قنات و فرهنگ بومی آب در این کشور و در این شهر ایجاد شده است.
با توجه به قرار گرفتن مرکز بین المللی قنات در شهر یزد هر سال چند کارگاه و همایش جهانی در باره این سازه و مسائل مرتبط با آب در یزد برگزار می شود.
مرکز بین المللی قنات و سازه های تاریخی آبی یک مرکز گروه 2 یونسکو است و زیر نظر این سازمان جهانی فعالیت دارد.
جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد خود را مبنی بر تأسیس مرکز بین المللی قنات و سازه های تاریخی آبی تحت نظارت یونسکو در یزد به طور رسمی ارائه کرد و نهایتاً در سی و دومین کنفرانس عمومی یونسکو با این پیشنهاد موافقت شد.
بعد از تبادل موافقتنامه تأسیس مرکز بین دبیرکل یونسکو و وزیر وقت نیروی ایران،6 فروردین 1384 مرکز بین المللی قنات و سازه های تاریخی آبی در سال 1385 به صورت رسمی در استان یزد آغاز به کار کرد.
1968/ 2047/ خبرنگار : محمودرضا رحمانی ** انتشار: عباسقلی اشکورجیری
@irnayazdd

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۳۱۴۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز جشنواره «شب های موسیقی تاک» در ملایر 

ایسنا/همدان مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان برگزاری نخستین جشنواره موسیقی «شب‌های تاک» در ملایر را در راستای حمایت از هنر اصیل موسیقی برشمرد و گفت: ملایر سابقه غنی فرهنگی و هنری به خصوص در عرصه موسیقی و ساخت ساز دارد.

مسعود ویژه روز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ماه در آئین افتتاح جشنواره موسیقی «شب‌های تاک» در ملایر با اشاره به اثرگذاری بالای موسیقی به ویژه سنتی و محلی، افزود: آنجایی که قلم و سخن کم می‌آورد، موسیقی وارد عمل می‌شود.

ویژه این جشنواره را یک رویداد بزرگ فرهنگی و هنری دانست که برای نخستین بار در شهرستان ملایر برگزار می‌شود و مطرح کرد: در یکی دو دهه اخیر ذائقه موسیقیایی مردم استان همدان تغییر کرده و اندوخته‌ها و داشته‌هایی که در فرهنگ ما است را باید قدر بدانیم.
وی با بیان اینکه طی یک هفته شاهد اتفاقات و رویدادهای خوبی در عرصه موسیقی سنتی این شهرستان هستیم، گفت: ملایر در سالهای اخیر نگاه‌های خوبی به حوزه موسیقی داشته و برنامه‌ها و اتفاقات خوبی را رقم زده است.

ویژه از حمایت‌های فرماندار، شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر و دیگر مسئولان این شهرستان در برگزاری نخستین جشنواره موسیقی ملایر قدردانی کرد و تصریح کرد: میزبانی جشنواره تئاتر استانی با حمایت مسئولان و هنرمندان در این شهرستان باشکوه و موفق برگزار شد و برپایی نمایشگاه استانی قرآنی در ماه رمضان از دیگر اقدامات خوب ملایر است.

وی با اشاره به اینکه موسیقی خودش یک هنر کامل است، بیان کرد: چنانچه این هنر اصیل موسیقی را قدر ندانیم، چیزهای دیگری جایگزین این فرهنگ غنی و داشته‌های فرهنگی ما می‌شود که برخی معضلات اجتماعی را به دنبال خواهد داشت.

مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان با بیان اینکه در دولت سیزدهم به حمایت از موسیقی سنتی، محلی و بومی تاکید شده است ، خاطرنشان کرد: با حمایت‌های هنرمندان موسیقی و برنامه‌ریزی‌هایی که در استان همدان رقم خورد، مجموعه برنامه‌هایی همچون دومین جشنواره موسیقی «شب‌های هگمتانه» را برگزار کردیم.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ملایر نیز اظهار کرد: این جشنواره شامل پنج بخش اجراهای صحنه‌ای موسیقی سنتی و محلی، برگزاری کارگاه‌های آموزشی و متنوع با موضوعات مختلف شعر، موسیقی و سازسازی، برپایی دومین دوره نمایشگاه ساز، تور گشت شهر و بازدید از اماکن تاریخی و دیدنی ملایر در راستای استفاده از ظرفیت بزرگ گردشگری و هنری ملایر و برپایی نمایشگاه صنایع دستی و سوغات ملایر است.

فرشاد کشاورزیان بیان کرد: جشنواره موسیقی «شب‌های تاک» با حضور چهار استان همدان، لرستان، مرکزی و کرمانشاه برگزار می‌شود که یک جشنواره در سطح منطقه‌ای است و اساتید مطرح کشوری و هنرمندانی از تهران در این جشنواره حضور دارند.

وی ادامه داد: طبق جدول زمان‌بندی امروز آئین افتتاحیه با اجرای گروه موسیقی همراز کودک برگزار و در روزهای بعد از ساعت ۹ تا ۱۰:۳۰ و ۱۱ تا ۱۲:۳۰ کارگاه‌های آموزشی برگزار می‌شود که در مجموع ۱۲ کارگاه آموزشی برای شرکت‌کنندگان پیش‌بینی شده است.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ملایر با بیان اینکه اجراهای صحنه‌ای نیز هر شب در دو سانس از ساعت ۱۸ تا ۱۹:۳۰ و ۲۰ تا ۲۱:۳۰ شب اجرا و به مدت هفت شب ۱۴ اجرای صحنه‌ای خواهیم داشت، افزود: در ایام برگزاری جشنواره از ساعت ۱۴ تا ۱۶ عصر هر روز تور گشت شهر و بازدید از اماکن تاریخی و دیدنی ملایر برگزار می‌شود.

کشاورزیان از جمله اهداف و رویکردهای برگزاری جشنواره موسیقی به رشد، اعتلا و اشاعه فرهنگ موسیقی فاخر الهام گرفته از فرهنگ و هنر ناب ایرانی مبتنی بر اصالت‌های ملی قومی و منطقه‌ای بر اساس نیازهای فرهنگی کشور، حفظ، احیا و ترویح و صیانت از موسیقی اصیل ایرانی و گسترش ابعاد مختلف موسیقی در متن زندگی مردم از ترانه‌ها و لالایی‌های مادران گرفته تا عزاداری‌ها و جشن‌ها اشاره کرد.
دبیر جشنواره موسیقی «شب‌های تاک» نیز اظهار کرد: در پنج حوزه اجرای صحنه‌ای داریم و همزمان با آغاز به کار جشنواره، دومین نمایشگاه ساز و صنایع دستی در مجتمع فرهنگی و هنری ارشاد افتتاح شد و بعدازظهر هر روز کارگاه‌ها و ورک‌شاپ و تور گردشگری برگزار می‌شود.

رضا قدسی با بیان اینکه در این جشنواره ۳۸۰ هنرمند حضور دارند که ۲۸۰ نفر از فعالان عرصه موسیقی هستند ابراز امیدواری کرد لحظه‌های خوبی را برای هنرمندان و مردم رقم بزنیم. 

قدسی از همراهی و حمایت شهردار و شورای اسلامی شهر ملایر در برگزاری این جشنواره قدردانی کرد و گفت: هر رویداد فرهنگی و هنری در این شهرستان به همت شهرداری و شورای اسلامی شهر است که قابل تقدیر است.

دبیر جشنواره موسیقی «شب‌های تاک» همچنین از حمایت های خانه خلاق رُجا با ۶۰ هنرمند در ملایر و آموزشگاه موسیقی همراز قدردانی کرد.


انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان
  • برگزاری محفل شعر ارادت رضوی در هویزه
  • ۴ سازه‌ تاریخی آب ایران در انتظار ثبت جهانی
  • قنات تاریخی بهریار دلیجان گلریزان شد
  • برگزاری دو رویداد بین‌المللی با موضوع «سمنان پایتخت جاده ابریشم»
  • همکاری گروه بین المللی ایسکارسا در مرمت بنا‌های تاریخی نطنز با میراث فرهنگی
  • همکاری گروه بین المللی ایسکارسا با میراث فرهنگی در مرمت بنا‌های تاریخی نطنز
  • زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید تقویت و توسعه می‌یابد
  • آغاز جشنواره «شب های موسیقی تاک» در ملایر 
  • آبگیری ۳۰ درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به ۲۱ رشته قنات