Web Analytics Made Easy - Statcounter

یزد - ایرنا - دومین ماه پاییز در حالی در استان یزد رو به اتمام است که در کنار توقف طرح باروری ابرها ، هنوز یک قطره باران هم در استان نباریده به مرور زمان موجب افت و شوری بیشتر منابع زیرزمینی خواهد شد.

بر اساس گزارش دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت مدیریت منابع آب ایران وزارت ، ارتفاع کل ریزش های جوی از اول مهر تا 25 آبان سال آبی 97-96 افزون بر 12.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

3 میلیمتر است و این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت( 24.9 میلیمتر) 50.6 درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته( 12.5 میلیمتر) 1.6 درصد کاهش نشان می‌دهد.
در این مدت حجم بارش معادل 20.271 میلیارد مترمکعب بوده ولی با وجود بارندگی در برخی نقاط کشور ، میزان بارش ها در استان و شهر یزد صفر بوده است.
آمارها میزان بارندگی در 2 حوزه فلات مرکزی ایران در یزد یعنی کویر سیاه کوه و کویر دره انجیر بیانگر کاهش 100 درصدی میزان بارندگی ها در استان است در حالی که سال گذشته در این زمان میزان بارش ها بین 1.2 تا 1.8 میلیمتر گزارش شده بود.
براساس آمارهای مرکز هواشناسی یزد ، از مهرماه 95 تا ابتدای مهر 96 نسبت به مدت مشابه بلندمدت 29 درصد و نسبت به میانگین یک سال آبی 29 درصد کاهش یافته ولی نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن 36 درصد افزایش داشته است.
تداوم کاهش بارندگی ها و خشکسالی نزدیک به 2 دهه در مرکز ایران موجب شده است تا مسئولان استان یزد و مناطق مرکزی ایران هر سال تامین آب را در حالی جزو اصلی و محوری ترین شعارهای خود قرار داده اند که رهبر معظم انقلاب 10سال قبل بر این موضوع تأکید کرده بودند.

** سطح آب های منطقه به عمق بیش از 300متری رسیده است / وخامت شدید منابع آب استان
در این خصوص مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه‌ای یزد به ایرنا گفته است: وضعیت آب استان با توجه به تداوم پدیده خشکسالی رضایت بخش نیست و باید برای حفظ آن برای نسل های آینده از آب موجود با بهره وری لازم استفاده کنیم .
محمد مهدی جوادیان زاده با بیان اینکه سطح آب های منطقه به عمق بیش از 300متری رسیده است، افزود: متأسفانه کفگیر به ته دیگ رسیده و وضعیت منابع آب استان به‌شدت وخیم است به گونه ای که در ابرکوه و خاتم قطب‌های کشاورزی استان وضعیت شدیدتر شده است.
به گزارش ایرنا، وی بهره وری بهتر و کاشت محصولات کم آبخواه و نیز مدیریت علمی برداشت آب از چاه های کشاورزی را یکی از راه های کنترل معضل کم آبی دانست و افزود: در همین راستا طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی با خاموشی زمستانه 2هزار و 300حلقه چاه کشاورزی برای تقویت آب سفره های زیرزمینی بود که سال گذشته اجرا و نتایج مطلوبی داشت.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد اضافه کرد: در 6 ماهه امسال نیز در اجرای این طرح ، 18 حلقه چاه غیرمجاز مسدود و اضافه برداشت چاه های مجاز کنترل شد که در نتیجه این اقدام ها ، 6 میلیون مترمکعب در سال در مصرف آب صرفه جویی شده است.
طرح احیا و تعادل بخشی از منابع آب زیرزمینی در راستای چاره‌اندیشی برای کنترل افت ، کسری مخزن آبخوان‌ها و بهبود وضعیت منابع آب زیرزمینی ایجاد شده است .
یکی از عوامل که در سال های گذشته به عنوان عاملی در بارندگی مناطقی کویری همچون یزد از آنها یاد می شد، بارور کردن ابرها بود و با توجه به جایگاه راهبردی استان یزد مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها در این استان واقع شده است.
در واقع یکی از علت های کاهش بارش در استان ، تبدیل آسمان یزد به پارکینگی برای ابرها است از این رو باروری ابرها به صورت علمی می تواند بر رشد بارش ها و اجبار آنها به بارش در کویر راهکاری بوده که از سال 1375 و پیرو سخنرانی رئیس جمهور وقت در کنفرانس اقتصاد آب با آغاز به کار این مرکز بیشتر مورد توجه قرار داشته است.
باروری ابرها سابقه 70 ساله در دنیا دارد و مراکز معتبر هواشناسی و باروری ابرها در دنیا مانند سازمان جهانی هواشناسی ،انجمن تعدیل آب و هوای آمریکا ، انجمن مهندسین عمران این کشور و مرکز هواشناسی آمریکا تاکید دارند که این عملیات نقش موثری در افزایش میزان بارش ها در جهان داشته است.

** 2 فروند هواپیمای 34 ساله اجاره ای باروری ابرها را در ایران انجام می دهد
اما نکته مهم این است که امسال مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها اعلام کرد که به دلیل وجود مشکلات عدیده و بدهی‌های سال گذشته به‌ احتمال ‌زیاد در سال جاری عملیات بارورسازی ابرها انجام نخواهد شد.
فرید گلکار، با بیان اینکه در طول 10 سال گذشته بیش از 10 کشور به کشورهای اجرا کننده طرح باروری ابرها اضافه شد، به خبرنگار ایرنا گفت: هم اکنون در 52 کشور به‌ صورت خیلی گسترده در حال انجام است، این در حالی است که این طرح در ایران با 2فروند هواپیما با عمر 34 سال و اجاره ای انجام می شود.
وی با اشاره به فرسودگی و قدیمی بودن تجهیزات موجود افزود: تخصیص های سال گذشته بسیار اندک و تقریباً 10درصد از کل بودجه بود و بنیه مالی مجموعه را ضعیف کرده و تحت‌فشار شدیدی قرار داده ضمن آنکه بخشی از اعتبارات امسال به پرداخت بدهی‌های گذشته اختصاص ‌یافته است.
مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها تصریح کرد: میزان تأثیرگذاری عملیات باروری نیز بسیار متغیر بود و با ارزیابی‌های صورت گرفته در هرماه و هر منطقه بسیار متفاوت است اما اگر بتوانیم در ماه به 15 الی 20 درصد افزایش بارش دست‌یابیم نتیجه خیلی خوب و مطلوبی خواهد بود که در پی خواهد داشت.
گلکار اضافه کرد: زمان اجرای باروری ابرها در مناطق مختلف و حوزه های مختلف آبریز کشور تفاوت دارد ولی عمدتا از نیمه دوم پاییز آغاز و تا نیمه نخست بهار ادامه می یابد.
وی در باره اهمیت باروری ابرها و تأثیر آن در افزایش بارندگی ها گفت: خراسان جنوبی و شهرستان های محتلف آن در سال گذشته بهره زیادی از این کار داشته اند و امسال نیز درخواست های زیادی برای انجام باروری ابرها کرده اند.

** قدمت بالا و نیروهای با تجربه در مرکز باروری ابرهای ایران ؛ پیشرفت در کشورهای همسایه
وی در عین به فعالیت های گسترده این طرح در کشورهای همسایه ایران و نیز کشورهای اروپایی و آمریکایی اشاره کرد و گفت: با وجود فعالیت باروری ابرها در ایران در قبل از انقلاب و وجود نیروهای متخصص و توانمند در این مرکز ، هم اکنون به دلیل کمبود نقدینگی ، بدهی های سال قبل ،کمبود هواپیما و فرسودگی تجهیزات از کشورهای همسایه همچون امارات ، عربستان و حتی سوریه نیز عقب افتاده ایم.
مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها تأکید کرد: امسال با توجه به این مشکلات که از طریق وزیر نیرو درحال پیگیری برای حل شدن است امکان اجرایی شدن بارورسازی ابرها وجود ندارد و یا اینکه با تأخیر انجام خواهد شد.
گلکار در باره هزینه هر سورت پرواز برای انجام عملیات هم اظهار کرد: این هزینه ها متغیر است و بستگی به شرایط دارد اما به طور میانگین هر پرواز 120 الی 130 میلیون تومان هزینه دارد که شامل کرایه هواپیما، هزینه بیمه، مواد باروری و سایر موارد است.
به هر حال با توجه به قهر طبیعت و تدوام خشکسالی در سال های اخیر در مرکز ایران از یک سو و تأثیر باورسازی ابرها به عنوان ساده ترین و کم هزینه ترین روش برای رشد بارندگی ها باید فکری اساسی برای حل مشکلات تنها مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها کرد و این امر نیازمند نظارت و توجه جدی دولت و بویژه وزارت نیروست.
1968 / 2047 گزارش: محمودرضا رحمانی** انتشار: عباسقلی اشکورجیری
irnayazdd@

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۳۳۱۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایوانکی رکورد دار بارندگی در استان سمنان

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ در این مدت در گرمابسرد ۱۸ میلیمتر، ملارد ۱۱/۴ میلیمتر، چنداب ۱۱ میلیمتر و در سایر مناطق استان سمنان کمتر از ۱۰ میلیمتر باران باریده است.
کارشناسان هواشناسی تا روز چهارشنبه در استان سمنان هشدار نارنجی اعلام کرده اند و تا روز پنجشنبه دمای هوای این استان بین ۵ تا ۸ درجه کاهش دارد.
از روز سه شنبه تا پنج شنبه، احتمال رواناب و سیلاب، احتمال خسارت سرمازدگی و تگرگ در بخش کشاورزی وجود دارد به همین منظور در این مدت هشدار نارنجی هواشناسی در بخش کشاورزی هم اعلام شده است.
احتمال اختلال در تردد‌ها به خصوص در گردنه‌ها و نواحی شمالی به دلیل مه‌آلودگی، کولاک و لغزندگی، جاری شدن روان‌آب و سیلاب و احتمال خسارت ناشی از وزش باد شدید از جمله مخاطرات شرایط نامساعد جوی است.
احتیاط در تردد محورها، کنترل و لایروبی شبکه آبراه‌های استان و لایروبی جوی‌ها و آبراه ها، خودداری از صعود به ارتفاعات و ناحیه‌های کوهستانی و پرهیز از چرای دام در نواحی مرتفع، کنترل پوشش گلخانه‌ها و پرهیز از توقف زیر درختان و داربست‌ها به علت وزش باد شدید مهمترین توصیه‌ها در این هشدار است.
همچنین به کشاورزان توصیه‌هایی در خصوص آماده سازی در مقابل سرمازدگی، استفاده از وسایل گرمایشی و مه شکن به منظور کاهش آسیب‌های احتمالی سرمای هوا، عدم شخم زمین، حفاظت از محصولات زیر پلاستکی، بسته شدن دریچه‌ی گل خانه‌ها هنگام وزش باد و وقوع سرما، ایجاد سایبان در باغات به منظور کاهش آسیب‌های احتمالی تگرگ شده است.
عدم انتقال دام به مناطق سرپوشیده هنگام بارندگی و پرهیز از چراندن دام در ارتفاعات و عایق بندی و محافظت از کندو‌ها برای دامداران ضروری است.

دیگر خبرها

  • ناسا ۲ ماموریت رصد زمین را پس از ۱۸ سال متوقف کرد
  • بارندگی‌ شدید موجب توقف برداشت مقطعی پیاز شد
  • توقف شیب نزولی فرزندآوری در زنجان
  • رژیم صهیونیستی تاکنون از هیچ تجاوز و وحشی‌گری علیه مردم غزه دریغ نکرده است
  • حذف واسطه‌ها و کاهش هزینه تولید طلا در پی حراج شمش در مرکز مبادله
  • توقف برداشت شن و ماسه از منطقه باغ شاه توسکستان گرگان/ تشکیل پرونده برای مدیران متخلف
  • توقف برداشت شن و ماسه از منطقه باغ شاه توسکستان گرگان؛ تشکیل پرونده برای مدیران متخلف
  • ایوانکی رکورد دار بارندگی در استان سمنان
  • بارش‌های جنوب کشور در تابستان هم ادامه خواهد داشت
  • راهکارهای ساده برای افزایش احتمال باروری (فیلم)