Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-24@18:54:04 GMT

ماه طلایی سکه تمام

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۴۰۶۸۹

ماه طلایی سکه تمام

روز سه‌شنبه، سکه و دلار میل بیشتری به کاهش قیمت داشتند، هر چند افت روز آخر نیز نتوانست تاثیری در روند ماهانه این دو بگذارد.

در آخرین روز آبان‌ماه، سکه تمام بهار آزادی ۱۶ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و روی قیمت یک میلیون و ۴۲۱ هزار تومان قرار گرفت. این بیشترین میزان افت روزانه فلز گرانبهای داخلی در سال ۹۶ بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود این رکورد کاهشی، سکه در آبان‌ماه بازدهی ۶/ ۹ درصدی را به ثبت رساند که بیشترین میزان رشد ماهانه از بهمن سال ۹۲ بود. به گزارش دنیای اقتصاد، برخی فعالان اعتقاد داشتند افت روز آخر، آغازی بر اصلاح قیمت سکه می‌تواند باشد. این در حالی بود که عده‌ای دیگر کاهش بهای دلار و اونس را در افت روز گذشته موثر دانستند. اونس طلا به دلیل افت دوشنبه شب تا قیمت هزار و ۲۷۹ دلار پایین رفته بود. دلار نیز روز سه‌شنبه نه تنها نتوانست به بالای مرز ۴ هزار و ۱۰۰ تومان بازگردد، بلکه با عقب‌نشینی بیشتر به سوی ابتدای محدوده ۴ هزار و ۹۰ تومان حرکت کرد.

  روز آخر آبان دلار

 روز گذشته، شاخص بازار ارز با ۵ تومان افت به بهای ۴ هزار و ۹۳ تومان رسید. البته با وجود این افت این ارز در ماه گذشته ۲ درصد افزایش قیمت را به ثبت رساند. به گفته فعالان، افت نرخ حواله درهم عامل اصلی نزول شاخص ارزی به ابتدای محدوده ۴ هزار و ۹۰ تومان بود. عده‌ای از بازیگران بازار باور داشتند، در صورت شکست نقطه ۴ هزار و ۹۳ تومان، دلار امکان افت بیشتر تا ابتدای محدوده ۴ هزار و ۸۰ تومان را خواهد داشت. این در حالی بود که مقاومت در این نقطه می‌تواند برای بازیگران بازار نوید بخش بازگشت به بالای مرز ۴ هزار و ۱۰۰ تومان و سقف قیمت ۴ هزار و ۱۲۱ تومانی سال ۹۶ باشد.

آغاز اصلاح قیمت سکه؟

در آخرین روز آبان‌ماه، سکه تمام بهار آزادی ۱۶ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد تا پس از مدت‌ها یک رکورد کاهشی برای این فلز گرانبها به ثبت برسد. این بیشترین میزان افت سکه در سال ۹۶ بود و موجب شد که بازدهی ماهانه بالای ۱۰ درصد ثبت نشود. برخی معامله‌گران باور داشتند، افت انتهای آبان آغازی بر اصلاح قیمت سکه و افت بیشتر آن خواهد بود.به گفته آنها، سکه در دومین ماه پاییز رشد قابل ملاحظه‌ای را تجربه کرد که برای بسیاری از معامله‌گران غیرمنتظره بود. به باور این دسته، با این میزان افزایش، به احتمال زیاد خرید سکه در بازار تا حدی اشباع شده است و پس از این شاهد خریدهای بیشتر و به تبع آن رشد قیمت بالاتر نخواهیم بود. از نظر آنها، احتمال عرضه سکه‌های خریداری شده به بازار بیشتر است، عاملی که می‌تواند بخشی از افزایش آبان‌ماهی را تحت‌تاثیر قرار دهد. در واقع این عده باور دارند، سکه‌بازان با توجه به سود مساعد آبان‌ماه، ریسک نگهداری سکه در شرایط کاهشی شدن قیمت را به جان نخواهند نخرید و با عرضه آن از بازار خارج خواهند شد. دسته دیگری به میزان حباب سکه اشاره دارند که بالای ۱۸۰ هزار تومان ثبت شده است.به گفته آنها، این حباب می‌تواند زمینه‌ساز فشار بیشتر بر قیمت‌ها شود و قیمت بازاری سکه را به ارزش ذاتی آن نزدیک کند. در این شرایط، حتی گروهی باور دارند، در صورت صعودی شدن روند قیمت دلار یا اونس طلا نیز، سکه توان رشد چندانی را در ماه آخر پاییز از خود نشان نخواهد داد و افزایش این دو عامل اثرگذار تنها منجر به افت حباب سکه خواهد شد.

  دلایل «افزایشی‌های » سکه

در این میان، تعدادی از بازیگران سکه اعتقاد دارند قیمت سکه در آذر ماه توان رشد بیشتر را خواهد داشت. به گفته آنها، اگر چه خرید سکه در شرایط فعلی و با توجه به رشد دامنه‌دار آبان‌ماهی پرریسک است، ولی با توجه به سابقه افزایش دلار در آذرماه می‌توان انتظار افزایش همزمان قیمت سکه را نیز داشت.در واقع، این عده باور دارند قیمت دلار مطابق با سنوات گذشته در سومین ماه پاییز بالا خواهد رفت و به تبع آن قیمت سکه را با خود بالا خواهد کشید. عامل دیگری که انتظارات افزایشی بازار را تحت‌تاثیر قرار داده، معاملات آتی سکه است. به گفته فعالان، هم اکنون ارزش سکه در معاملات آتی تابستان سال بعد به بالای یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است و همین موضوع انتظارات بازیگران نقدی بازار را نیز تحت‌تاثیر قرار داده است.به گفته این دسته، بخشی از خریدهای آبان‌ماه سکه نیز تحت‌تاثیر جوسازی معاملات آتی بود.

روایت یک صعود

سکه تمام بهار آزادی در اولین روز آبان‌ماه تنها ۲ هزار تومان افزایش را تجربه کرد و به قیمت یک میلیون و ۲۹۸ هزار تومان رسید. این کمترین بهای سکه در هشتمین ماه سال بود و پس از آن قیمت در کانال‌های بالاتر معامله شد.سکه تا سیزدهمین روز آبان‌ماه روند عادی داشت و با یک رشد ملایم خود را به نقطه یک میلیون و ۳۱۷ هزار تومان رسانده بود. از روز ۱۴ آبان سفر افزایشی سکه با شیب زیاد کلید خورد، به‌طوری که قیمت آن تا ۱۷آبان‌ماه به بهای یک میلیون و ۳۴۹ هزار تومان رسید. پس از چند روز تعطیلی، سرعت رشد قیمت باز هم تندتر شد و سکه در تاریخ ۲۴ آبان روی عدد یک میلیون و ۳۹۰ هزار تومان قرار گرفت.آخرین موج افزایش روزهای انتهایی آبان قیمت سکه را تا یک میلیون و ۴۳۷ هزار تومان بالا برد و موجب شد بیشترین قیمت نسبت به میانگین بهمن سال ۹۱ به ثبت برسد. یک روز مانده به پایان ماه، سکه ۳۰ هزار تومان افزایش را تجربه کرد و تا ۱۳ قدمی مرز یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان بالا آمد. افزایش قیمت دلار در آبان‌ماه در شرایطی رقم خورد که قیمت اونس نه تنها در این ماه بالا نرفته است، بلکه مقداری نیز پایین آمده است.دلار نیز در این ماه تنها ۲ درصد افزایش را تجربه کرده است؛ با این حال در چنین شرایطی سکه رشد نزدیک به ۱۰ درصد را تجربه می‌کند، امری که زمینه‌ساز بالا رفتن حباب تا ۱۸۰ هزار تومان می‌شود.

  دو سرنوشت متفاوت دلار

دلار که در اولین ماه پاییز نزدیک به ۳درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود، در دومین ماه این فصل به افزایش ۲ درصدی قناعت کرد. به گفته برخی فعالان، بازارساز در آبان‌ماه تسلط بیشتری بر روند بازار داشت و با عرضه خود قیمت را تا حد زیادی مدیریت کرد.قیمت دلار که در نقطه ۴ هزار و ۱۳ تومان اولین روز آبان‌ماه را به پایان برده بود، در این ماه حتی در مقاطعی بالای مرز ۴ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد. با این حال در نهایت با قیمت ۴ هزار و ۹۳ تومان به کار خود پایان داد.دلار در ماه گذشته نسبت به سکه فضای آرام‌تری داشت و همین موضوع موجب شد که توجه کمتری را به خود جلب کند.در این شرایط، برخی معامله‌گران باور دارند، این ارز در آذرماه مطابق با آذر سال‌های گذشته روند افزایشی را طی خواهد کرد و توجه را از بازار سکه به سمت خود منحرف خواهد کرد.این در حالی است که عده دیگری معتقدند سرنوشت این ارز در آذرماه نیز تفاوت چندانی با ماه‌های پیش نخواهد داشت. به گفته این دسته، دلار برخلاف سال‌های گذشته در ماه‌های مهر و آبان‌ماه رشد مناسبی را تجربه کرده است و همین موضوع موجب می‌شود فشار تقاضای کمتری به ماه آخر پاییز منتقل شود.  عده دیگری نیز باور دارند، بازارساز در سال ۹۶ عرضه مناسبی در بازار داشته و موجب شده است که فضا برای نوسانات مقطعی کمتر بروز پیدا کند. این در حالی است که گروه دیگری معتقدند، افزایش تقاضای انتهای سال میلادی به اندازه‌ای است که توان بالا بردن نوسانات در بازار دلار را در کوتاه‌مدت دارد.

منبع: اقتصاد آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۴۰۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت نفت در بودجه چند دلار است؟

به گزارش خبرنگار مهر، میزان فروش روزانه و قیمت هر بشکه نفت خام یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی است که هرساله در میان تحلیلگران و رسانه‌های کشور مورد بررسی قرار می‌گیرد، البته در بودجه سال جاری این موضوع به چالشی برای نمایندگان مجلس و دولت تبدیل شده بود.

درواقع پس از ارائه بودجه از سوی دولت به مجلس در آذرماه ۱۴۰۲ و مشخص شدن نرخ ۶۵ دلاری برای هر بشکه، بحث‌های گسترده‌ای در این خصوص شکل گرفت. با اینکه دولت رقم فوق را کاملاً منطبق با شرایط روز اعلام کرده بود، اما نمایندگان مجلس نرخ‌های بالاتری را متصور بودند، حتی رئیس کمیسیون تلفیق بودجه بحث نفت ۹۰ دلاری را مطرح و اعلام داشت: «مجلس حدود ۵۸۰ همت برای درآمدهای حاصل از فروش نفت در سال ۱۴۰۳ پیش بینی کرده و این رقم متغیر است، مثلاً افزایش قیمت هر بشکه نفت، قیمت دلار یا افزایش میزان صادرات نفت در ۵۸۰ همت تغییر پذیر است.»

در نهایت بخش اول قانون بودجه ۱۴۰۳ در ۲۱ اسفند سال گذشته به تصویب مجلس رسید و رئیس جمهور نیز در آخرین روز سال ۱۴۰۲ آن را ابلاغ کرد، البته شاهد انتشار رقم دقیقی پیرامون میزان فروش روزانه و قیمت هر بشکه نفت خام نبودیم.

در نهایت با انتشار جداول کلان بودجه در بخش دوم، مشخص شد که دولت میزان فروش روزانه نفت و ارز حاصل از صادرات را به ترتیب را یک میلیون بشکه و ۱۱.۷ میلیارد دلار پیش بینی کرده است.

تحلیل عجیب نفت ۳۲ دلاری!

انتشار این جداول با تحلیل‌های گسترده‌ای در فضای رسانه‌ای کشور همراه بود، برخی از کارشناسان میزان فروش روزانه نفت را با روند صعودی ماه‌های اخیر در تناقض می‌دانستند، عده‌ای نیز فروش یک میلیون بشکه در روز را به سبب شرایط احتمالی آینده منطقی عنوان کرده بودند، حتی بحث‌هایی در خصوص قیمت نفت ایران و تخفیف احتمالی به سبب تحریم‌ها نیز مشاهده شده، اما شاید عجیب‌ترین موضوع در میان نظرات ارائه شده، نرخ ۳۲ دلار برای هر بشکه نفت ایران است!

به‌عنوان نمونه یکی از روزنامه‌ها در سرمقاله ۲۶ فرودین ماه خود، جداول جدید بودجه‌ای را مورد تحلیل قرار داد و طی یک سرمقاله جامع با عنوان «مالیات دو برابر درآمد نفتی!» نوشت: «فقط در مورد نفت بگوییم که دولت بودجه را بر مبنای فروش یک میلیون بشکه نفت در روز بسته و معتقد است ۱۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار ارز نصیبش خواهد کرد. این به معنای آن است که دولت در بودجه هر بشکه نفت را ۳۲ دلار حساب کرده که حدود ۵۰ دلار با قیمت‌های فعلی بازار فرق دارد. مابه التفاوت ۵۰ دلاری یا تخفیف ایران به خریداران نفت مثل چین، به خاطر خرید از ایران در شرایط تحریمی یا اینکه دست پایین گرفتن قیمت است که بعداً، بودجه به کسری نخورد.»

در واقع نویسنده گزارش با بهره‌بردن از اعداد جدول شماره ۲۲، یعنی یک میلیون بشکه در روز، ۱۱.۷ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات و ۳۶۵ روز سال، به نرخ هر بشکه ۳۲ دلار رسیده است و علت تفاوت نرخ فعلی بازار را تخفیف نفت عنوان داشته است.

همین شیوه محاسبه سبب شد، برخی از کاربران فضای مجازی به سبب عدم آشنایی با جداول بودجه‌ای، انتقاداتی را پیرامون نرخ ۳۲ دلاری هر بشکه نفت خام و تخفیف ۵۰ دلاری آن مطرح نمایند. اما در محاسبه نرخ فوق، نگارنده چندین مسئله را در نظر نگرفته است.

شیطنت رسانه‌ای یا نظر غیرکارشناسی!

نکته اولی که باید به آن اشاره کرد، به بند یک ماده هفت قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه مربوط می‌شود که در آن عوائد حاصل از فروش نفت انحصاراً در اختیار دولت نخواهد بود.

بر اساس این ماده‌قانونی سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز در سال اول اجرای قانون برنامه ۳۰% تعیین می‌شود و سالانه حداقل دو واحد درصد به این سهم اضافه می‌شود.

بانک مرکزی مکلف است در طول سال و متناسب با وصول منابع، بلافاصله نسبت به واریز این وجوه و سهم ۵/۱۴ درصدی شرکت ملی نفت ایران از کل صادرات نفت و میعانات گازی و همچنین سهم سه درصد (۳%) مناطق نفت‌خیز، گاز خیز و توسعه‌نیافته اقدام کند؛ همچنین از محل باقیمانده، سهم بودجه عمومی دولت از منابع موضوع این جز در سقف جدول شماره (۴) این قانون تعیین و به‌حساب درآمد عمومی نزد خزانه‌داری کل کشور واریز و مابقی را به‌حساب ذخیره ارزی واریز نماید.»

مطابق با همین ماده‌قانونی، دولت در لایحه پیشنهادی خود، سهم صندوق توسعه ملی، شرکت ملی نفت و خود را به مجلس اعلام می‌کند که در تبصره ۴ لایحه بودجه ۱۴۰۳ نیز به آن اشاره شده است.

بر اساس این تبصره، «سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز، چهل و پنج درصد (۴۵%) تعیین شده و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است در طول سال و متناسب با وصول منابع، بلافاصله نسبت به واریز این وجوه و سهم علی‌الحساب شرکت ملی نفت ایران از کل صادرات نفت و میعانات گازی (معاف از تقسیم سود سهام دولت و مالیات با نرخ صفر) به میزان چهارده و نیم درصد (۱۴.۵%) و نیز سهم چهارده و نیم درصد (۱۴.۵%) شرکت دولتی ذی‌ربط وزارت نفت در امور گاز از محل خالص صادرات گاز (معاف از تقسیم سود سهام دولت و مالیات با نرخ صفر) و همچنین سهم سه درصد (۳%) مناطق نفت‌خیز، گازخیز و توسعه‌نیافته اقدام کند».

از طرف دیگر، ارقام فوق همان اعداد مربوط به جدول شماره ۲۲ است، به بیانی شاهد تحلیل ناشیانه و عجیبی در رسانه مذکور بوده‌ایم، در این خصوص حسن حسن‌خانی، کارشناس اقتصادی به خبرنگار مهر گفت: «مطابق با قوانین بودجه‌ای کشور، علاوه بر دولت، صندوق توسعه ملی، شرکت نفت و مناطق محروم از فروش نفت، سهمی در اختیار دارند.

وی ادامه داد: این امر مطابق با قوانین پنج‌ساله توسعه کشور است، همچنین در بودجه سالیانه نرخ تسعیر ارز نیز لحاظ می‌شود، اما در ادعای صورت‌گرفته، این موارد لحاظ نشده است.

از سوی دیگر حتی با فرض پذیرش نحوه محاسبه قیمت هر بشکه نفت خام در روزنامه هفت صبح، باید سهم ۳۷.۵ درصدی دولت را لحاظ کنیم، با این تفاسیر قیمت هر بشکه نفت خام ایران در بودجه سال ۱۴۰۳ حدود ۸۵ دلار خواهد بود.

کد خبر 6086184 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • ادامه روند کاهشی قیمت طلا و سکه در بازار؛ نیم سکه چند شد؟ | جدول قیمت ها
  • گفتگوی اختصاصی با همسر شهید طهرانی مقدم
  • قیمت سکه و طلا در بازار آزاد ۵ اردیبهشت ماه
  • چرا قیمت سکه کاهشی شد؟
  • قیمت سازی در بازار مسکن تمام شد؟ | شرط جدید برای انتشار آگهی های مسکن
  • قیمت سکه، نیم سکه و ربع سکه امروز سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت جدید سکه، نیم سکه و ربع سکه؛ طلای ۱۸ عیار گرمی چند شد؟ | جدول قیمت ها را ببینید
  • قیمت نفت در بودجه چند دلار است؟
  • بازار آرام طلا و سکه در بازار ؛ کاهش قیمت طلای ۱۸ عیار | جدول قیمت ها
  • قیمت سکه و طلا در بازار آزاد ۳ اردیبهشت ماه