Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-04-25@11:29:21 GMT

راههای جهت یابی بدون استفاده از قطب نما

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۴۱۹۱۱

راههای جهت یابی بدون استفاده از قطب نما

رکنا: اینکه چگونه در سفر جهت یابی کنیم و از مسیر دور نیفتیم و گم نشویم از اهمیت زیادی برخوردار است و جهت یابی را در واقع باید یک تکنیک و ترفند دانست .

ممکنه تجربه گم کردن راه در طبیعت داشته باشید اما این وضیعت وقتی خطرناک میشه که، GPS یا قطب نما همراهتان نباشد. از جاده یا آبادی هم خیلی دور شده باشید، آب کافی نداشته باشید و هوا هم در حال تاریک شدن باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


البته اصلا نگران نباشید. روش های جهت یابی که در ادامه آمورش میدم رو با دقت به خاطر داشته باشید تا راه خانه رو پیدا کنید، و در پیری مثل یک قهرمان، این خاطره هیجان انگیز را تعریف کنید.
جهت‌یابی
جهت یابی به معنی تشخیص جهت های جغرافیایی ست. با دانستن این که مقصد شما ، جاده و یا نزدیک ترین روستا در کدام سمت قرار داره، کافی ست جهت مورد نظرتون را نسبت به موقعیتی که در ان قرار دارید پیدا کنید.
برای بقا در طبیعت باید با قوانین و رموز آن آشنا شد و برای نجات پیدا کردن در شرایط سخت از ان ها استفاده کرد.
اما قبل از هرچیز، آشنایی با جهت های جغرافیایی برای ما مهم است.
اگر رو به شمال ( North ) بایستیم، سمت راست ما مشرق ( شرق، باختر، East ) هست و سمت چپ ما مغرب ( غرب، خاور، West ).
پشت سرهم جنوب ( South ) است. اینها چهار جهت اصلی هستند.
بین هر دو جهت اصلی، یک جهت فرعی هست. مثلا نیمساز جهت های اصلی شمال و شرق، شمال شرقی میشود.
قطب نمای ساده بسازید
یک سوزن رو با چاقو به روش القایی و یا مالش دادن با پارچه پنبه ای (دقت کنید در یک جهت انجام شود) دارای بار مغناطیسی کنید. درون ظرف آب یا گودال آب راکد قرار بدهید.
سوزن در راستای شمال جنوب شروع به چرخش میکنه. هرچند روش کاربردی نیست ولی امتحان کردن اون در شرایط عادی میتونه براتون جالب باشد.
قبله کدام طرف است؟
ما در کشوری اسلامی زندگی می کنیم. بسیاری از سازه های ما مثل محراب مساجد یا قبرستان ها و… می توانند در پیدا کردن جهت ها به ما کمک کنند.
مثلا اگر به امامزاده ای رور افتاده رسیدید، جهت جنوب غربی را بوسیله محراب آن به راحتی پیدا خواهید کرد.
قبرستان ها هم می توانند راهنما خوبی باشند. مرده را در قبر روی دست راست به سمت قبله میخوابانند. پس اگر بالای سنگ قبر بایستید، سمت چپ شما قبله یعنی حدودا جنوب غربی می شود.
جهت یابی به کمک خورشید
خورشید از شرق طلوع و در غرب غروب میکنه، همه ما این رو شنیدیم بدون اینکه بدونیم، این قانون Law تنها در استوا بدون نقص اجرا میشود.
در بقیه مناطق، تنها در اوائل بهار و پائیز به این صورت است.
در فصول دیگه سال محل طلوع و غروب خورشید نسبت به شرق و غرب مقداری انحراف پیدا میکنه. در تابستان شمالی تر از شرق و غرب میشه و در زمستان جنوبی تر از شرق و غرب .
در اوایل تابستان و زمستان محل طلوع و غروب خورشید حداقل ۵/۲۳ درجه با محل دقیق شرق و غرب اختلاف پیدا میکنه، به دلیل اختلاف مداری زمین با همین زاویه، که این مقدار رو اصلاً نمیشه نادیده گرفت. به همین خاطر، این روش نسبتاً غیر دقیق است. 
جهت یابی به کمک سایه
وقتی که خورشید در آسمان است ، چوبی رو به طور عمودی در زمین فرو کنید و انتهای سایه رو با سنگی علامت بزارید. پس از ده دقیقه این کار را تکرار کنید.
اگر از نقطه اول به دوم خط فرضی بکشید، این خط به سمت شرق میره و جهت مشرق رو بهتون نشون میدهد.
بنابراین جهت مخالف به شما غرب، روبرو شمال و پشت سرتون جنوب رو نشون میدهد.
جهت یابی به کمک ساعت مچی
ساعت مچی رو مقابل صورت بگیرید. عقربه ساعت شمار را طوری به سمت خورشید بگیرید که در امتداد جهت تابش نور خورشید باشه. حالا از مرکز ساعت به سمت ساعت ۱۲ یک خط فرضی رسم کنید. نیم ساز زاویه بین عقربه ساعت شمار و عدد ۱۲ جهت جنوب و سمت مخالف اون جهت شمال رو برای ما نشون میدهد.
اگر ساعت شما بر روی ساعتی غیر از ساعت واقعی (زمانی که ساعت رسمی کشور را برای استفاده از روشنایی روز یک ساعت جلو می برند) تنظیم است، باید نیمساز زاویه بین عقربه ساعت شمار با عدد ۱۳ یا همان ۱ را در نظر بگیرید.
اگر ساعت شما دیجیتال است، کافیست ساعت رو خونده و به صورت عقربه ای روی کاغذ بکشید و بقیه کارها رو به همون صورت گفته شده انجام بدهید.
جهت یابی به کمک ماه
روش اول:
دو سر هلال ماه رو با یه خط فرضی به هم وصل کنید، خط رو ادامه بدید تا به زمین برسد.
حالا، اگر شکل به دست آمده شبیه حرف انگلیسی P شد، تو نیمه اول ماه هستیم و طرف برآمده هلال ماه، جهت غرب رو به ما نشون میدهد.
ولی، اگر شبیه q شد، تو نیمه دوم ماه هستیم و طرف فرو رفته هلال ماه، جهت غرب رو به ما نشون میدهد.
روش دوم:
این روش، مناسب شبهای مهتابی هست.
چوبی رو داخل زمین فرو کنید و با سنگ، نوک سایه چوب رو علامت بزارید. ده دقیقه بعد نوک سایه جدید رو علامت بگذارید.
دو نقطه رو به هم وصل کنید. این خط، مسیر شرق به غرب رو به ما نشون میده.
جهت یابی بوسیله ستارگان
برای پیدا کردن راهتون بوسیله ستاره ها، اول از همه آسمون باید صاف باشه و از آلودگی های نوری دور باشید، تا دیدی مناسب برای پیدا کردن ستاره قطبی داشته باشید.
ما در نیمکره شمالی کره زمین هستیم و به همبن خاطر، ستاره قطبی می تونه راهنمای خوبی برای ما باشه.
دو روش ساده برای پیدا کردن این ستاره وجود دارد.
راه اول:
صورت فلکی دب اکبر یا خرس بزرگ رو در آسمون پیدا کنید. اگر فاصله دو ستاره نوک صورت فلکی را ۵برابر کنید و ادامه بدید، به ستاره قطبی می رسید.
ستاره قطبی، اولین ستاره صورت فلکی دب اصغر(خرس کوچک) است.
راه دوم:
صورت فلکی ذات الکرسی ۵ ستاره دارد، که به شکل M یا W کنار هم قرار گرفته اند.
اگر ستاره وسط W (راس زاویه وسطی) رو 5 برابر فاصله اش نسبت به ستاره های اطرافش به سمت جلو ادامه بدید، به ستاره قطبی می رسید.
صورت فلکی ذات الکرسی و دب اکبر تقریبا رو به روی هم قرار دارند، پس با پیدا کردن یکی از اونها دیگری هم به راحتی پیدا میشود.
این دو صورت فلکی همیشه در یک شب صاف قابل دیدن هستند.
جهت یابی به کمک کهکشان راه شیری
اگر آسمون صاف و بدون آلودگی باشه، این کهکشان راه رو به شما نشون میدهد.
کهکشان راه شیری، تقریبا از شمال شرقی شروع میشه و به سمت جنوب غربی ادامه پیدا میکند.
در شمال شرقی، راه شیری باریکتر هستش و هرچقدر به سمت جنوب غربی میره پهن تر می شود.
جهت یابی یه کمک تنه بریده درختان
به دنبال تنه بریده درختی بگردید. متاسفانه این روزها خیلی راحت میشه اون ها رو پبدا کرد.
اگر با دقت به تنه نگاه کنید، تعدادی دایره هم مرکز می بینید. بهشون خطوط سنی درخت میگن چون هر کدوم یک سال عمر درخت رو نشون میدهد.
خطوط سنی در جهتی که نور آفتاب بیشتر به آن تابیده، به هم نزدیک تر شدند، یعنی جهت شمال.
بنابرابن سمتی که خطوط سنی از هم فاصله بیشتری دارند، جهت جنوب را نشان میدهد.
خزه و گلسنگ
تنه ی درختان در سمت شمالی سایه و رطوبت بیشتری دارد بنابراین خره و گلسنگ بیشتری رشد میکنه. بنابراین سمت مخالف اون، جهت جنوب را نشان میده.
پوشش گیاهی
به تپه ها نگاه کنید، سمتی که به طرف جنوب هست، خشک تر و کم گیاه تر هم هست.مورچه ها را دنبال کنید…
مورچه ها خاک رو از لانه بیرون میریزن تا ذخیره گاه خودشون رو بزرگ تر کنند و این خاک رو به سمت شرق می ریزن تا در روز به صورت سایه بان براشون عمل کند.
توصیه مهم 
دوستان، توجه کنید که در نیمکره جنوبی، جهت های بدست آمده برعکس است.این روش ها کاملا دقیق نیستند. تنها در شرایط بحرانی از آنها استفاده کنید. بنابراین همیشه در طبیعت، قطب نما یا جی پی اس همراه داشته باشید.اما پیشنهادی برای شما دارم. اینبار که به طبیعت رفتید، به اطراف دقت کنید، نشانه ها را ببینید، روش های گفته شده را امتحان کنید و در نهایت با چک کردن بوسیله قطب نما مهارت خود را بسنجید.

منبع: رکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۴۱۹۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازنگری در مکان‌یابی پل‌های عابر پیاده در قم

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری قم گفت: مکان‌یابی پل‌های عابر پیاده در شهر قم بر اساس آئین‌نامه‌های جدید ترافیکی بازنگری می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قم، رضا خانه زاد یزدی، امروز _ چهارشنبه پنجم اردیبهشت _ در جلسه شورای مدیران شهرداری قم که در سالن رضوان برگزار شد با اشاره به مکانیزه سازی پل‌های عابر پیاده در شهر قم اظهار کرد: در نظر داریم مکان‌یابی این پل‌ها را نیز بازنگری کنیم.

وی با اشاره به اینکه پل‌هایی که نصب می‌شود باید بر اساس مطالعات مکان‌یابی شود، افزود: بر اساس این مطالعات تعداد واقعی پل‌های عابر پیاده مورد نیاز در شهر قم شناسایی خواهد شد.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری قم خاطرنشان کرد: مطابق آئین‌نامه‌های جدید پل‌های عابر پیاده باید در معابری با شرایط خاص ایجاد شود و در باقی موارد باید عبور همسطح عابر به صورت ایمن برنامه‌ریزی شود.

خانه زاد یزدی با اشاره به برگزاری مناقصه مکانیزه سازی پل‌های عابر پیاده در اردیبهشت ماه گفت: ۱۰ دستگاه پل عابر پیاده برای مکانیزه کردن در دستور کار قرار دارد که انشعاب برق به صورت کامل ایجاد شده و برای خرید آسانسورها معاونت فنی و عمرانی در حال اقدام است.

وی افزود: تا دو هفته دیگر، پروژه‌ها به پیمانکار منتخب واگذار شده است و مکانیزه کردن پل‌های عابر پیاده دارای اولویت پیگیری خواهد شد.

کد خبر 747493

دیگر خبرها

  • جسد یک خانم در رودخانه بشار پیدا شد
  • جسد بانوی غرق شده در رودخانه بشار پس از شش ساعت تلاش پیدا شد
  • توجه ویژه دولت سیزدهم برای توسعه راههای آذربایجان‌غربی
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۱۰:۳۰
  • اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران
  • راه یابی نمایندگان کشورمان به مرحله پایانی اسکواش قطر جونیور
  • بازنگری در مکان‌یابی پل‌های عابر پیاده در قم
  • شناسایی و رفع 132 تعدی به حریم راههای گلستان انجام شد
  • این طلبه‌ها بدون کنکور معلم می‌شوند
  • توافق 4 کشور منطقه برای "راه توسعه" / اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق / مسیر ترانزیت جدید بدون ایران