Web Analytics Made Easy - Statcounter

ثبت‌نام دانشجویان خارجی در مراکز آموزش عالی ایالات متحده برای سال تحصیلی 2017-2016 ‌کاهشی معادل 10‌هزار نفری را تجربه کرده است.

کارشناسان و تحلیلگران معتقدند، شاید تا یک دهه قبل آمریکا اصلی‌ترین مقصد تحصیلی دانشجویان سراسر جهان بود؛ اما اکنون مشکلات عمده‌ای سر راه این افراد قرار گرفته که باعث شده جویندگان علم و دانش دیگر کشورها، نظرشان به مراکز آموزشی دیگری خارج از مرزهای آمریکا جلب شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روند موجود می‌تواند در آینده نزدیک، آمریکا را از فهرست اصلی‌ترین مقاصد دانشجویی جهان خارج و نام‌های جدیدی را به جای آن معرفی کند. البته کاهش تقاضای ثبت‌نام در دانشگاه‌های آمریکایی از سوی دانشجویان خارجی تنها باعث نگرانی مسئولان آموزشی این کشور نیست، چون از نظر اقتصادی برخی ایالت‌های این کشور بخش قابل توجهی از درآمد خودشان را از این طریق تأمین می‌کنند. بیشترین کاهش دانشجویان خارجی در مراکز آموزشی ایالات متحده آمریکا، در غرب میانه و جنوب این کشور ثبت شده است.

کدام کشورها در راهند

گرچه ایالات متحده دو برابر رقیب دیرینه خود یعنی انگلستان تقاضای ثبت‌نام دانشجویان خارجی را به خود می‌بیند؛ اما انگلستان درحال کاهش فاصله خود با اولین مقصد دانشگاهی جهان یعنی آمریکاست و درپی آن، کشورهایی مثل آلمان، استرالیا و کانادا درحال افزایش سهم خود از این بازار هستند.

موسسه آموزش بین‌المللی آمریکا، تغییر روند کاهشی حضور دانشجویان خارجی در ایالات متحده را این گونه توصیف کرده که چین و هند به عنوان دو کشور خارجی اصلی ارسال دانشجو به آمریکا به ترتیب، یک و 13 درصد کمتر دانشجو به آمریکا فرستاده‌اند.

آلن گودمن، رئیس یک موسسه آموزش بین‌المللی در آمریکا با اشاره به رقابت سنگین میان کشورها برای جلب نظر دانشجویان خارجی گفت: منافع اقتصادی پذیرش دانشجویان خارجی در کشورهای خارجی باعث شده رقابت جهانی گسترده‌ای در این میان ایجاد شود.

به گفته گودمن، 10 تا 12 کشور اصلی در رقابت با ایالات متحده وجود دارند که سخت درحال برنامه‌ریزی برای جذب تعداد بیشتری از دانشجویان خارجی برای کسب سهم بالاتری از درآمدهای آن هستند، به صورتی که رقیبان اصلی ایالات متحده در این زمینه عبارتند از انگلستان، کانادا، آلمان و استرالیا.

آینده مبهم، تقاضا را کاهش داده است

راجیکا بانداری، سرپرست یک موسسه آموزش بین‌المللی هندوستان درباره روند کاهشی تقاضای تحصیل در ایالات متحده آمریکا گفت: افزایش هزینه تحصیل و اقامت در خاک آمریکا در کنار سیاست‌های جدید دولت ترامپ باعث شده، نا‌اطمینانی قابل توجهی در میان متقاضیان تحصیل در خارج از مرزهای کشور محل تولدشان ایجاد شود.

به گفته بانداری براساس تحقیقات انجام شده، بیشترین کاهش تعداد تقاضای ثبت‌نام دانشجویان خارجی در آمریکا از منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آمریکای لاتین بوده است. به عنوان مثال در منطقه خاورمیانه دولت عربستان با توجه به مشکلات اقتصادی خود نسبت به کاهش بورس‌های تحصیلی اقدام کرده و اثرات آن در ایالات متحده کاملا مشهود است.

وی افزود: در بخش جنوبی قاره آمریکا یعنی برزیل نیز بازهم مشکلات اقتصادی دولت باعث شده تا بورسیه‌های تحصیلی خارجی به حداقل خود برسد. به همین دلیل، آمریکا از فهرست تقاضای تحصیل خارج شده و کشورهای ارزان‌تر مثل کانادا یا استرالیا جای آن را گرفته‌اند.

بانداری تصریح کرد: هنگام آغاز سال تحصیلی جدید میان 552 موسسه آموزشی ایالات متحده آمارگیری دقیقی درباره تعداد تقاضاهای دانشجویان خارجی صورت گرفت که نتایج آن قابل تأمل است، به این دلیل که تقاضاهای منجر به ثبت‌نام در این مراکز کاهش قابل توجهی داشته است. بسیاری از متقاضیانی که درخواست خود را لغو کرده‌اند، دلیل این تصمیم را سیاست‌گذاری‌ اخیر دولت ترامپ عنوان کرده‌اند، چون این افراد معتقدند، در آینده برای یافتن مشاغل مناسب خود در آمریکا دچار مشکل خواهند شد. به گفته وی بیشترین آمار انصراف ثبت‌نام مربوط به خاورمیانه و شمال آفریقا و آسیا غیر از چین و هند بوده است.

کاهش درآمدهای اقتصادی

وزارت امور خارجه آمریکا با درنظر گرفتن تعداد ویزای دانشجویی صادر شده برای کشورهای خارجی در سال تحصیلی 2017-2016 درباره تاثیرگذاری اقتصادی حضور دانشجویان خارجی در خاک ایالات متحده اعلام کرده،‌ آمریکا در این سال 4/39 میلیارد دلار درآمد کسب کرده است.

در این گزارش،‌ به جایگاه مهم دو کشور چین و هندوستان در میان کل کشورهای ارسال کننده دانشجو به آمریکا اشاره شده و سهم این دو کشور از کل درآمد اقتصادی آمریکا به ترتیب 5/12 و 5/6 میلیارد دلار تعیین شده است.

کارشناسان وزارت امور خارجه آمریکا برآورد کرده‌اند، اگر روند کاهش تقاضای تحصیل در ایالات متحده آمریکا با همین سرعت کاهش داشته باشد، برخی ایالت‌ها که بخش قابل توجهی از درآمدهای خود را از این طریق تأمین می‌کنند، با چالش جدی اقتصادی روبه‌رو خواهند شد و کسری بودجه برای کل منطقه مورد نظر مشکل ایجاد خواهد کرد.

به گفته کارشناسان، مشکل اصلی در کاهش درآمدهای اقتصادی ایالت‌های دانشجوپذیر این است که در شرایط فعلی، روند کاهشی فرصت‌های شغلی را نیز تجربه خواهند کرد که می‌تواند ناآرامی را دامن بزند.

در بخش دیگری از گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده، ایالت‌هایی که بیشترین منافع اقتصادی را از حضور دانشجویان خارجی به دست می‌آورند، عبارتند از کالیفرنیا، نیویورک، تگزاس و ماساچوست، به صورتی که برآورد شده، بیش از دو میلیارد دلار از کل درآمد ایالت‌های یاد شده از طریق حضور دانشجویان خارجی تأمین می‌شود.

نکته قابل توجه اینجاست که اکثریت دانشجویان خارجی، نیازهای مالی خود را از طریق کمک‌های غیرآمریکایی تأمین می‌کنند و تنها 16 درصد دانشجویان خارجی مشغول تحصیل در سیستم آموزشی ایالات متحده، منابع مالی خود را از طریق اسپانسرهای آمریکایی تأمین می‌کنند.

عماد عزتی

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۶۰۵۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ندای مواضع ضدونقیض از درون کاخ‌سفید؛ اسرائیل می‌تواند آمریکا را وسط تنش با ایران بیاندازد؟

درحالی‌که کابینه اسرائیل حمله نظامی به ایران را تصویب کرده، همراهی یا عدم همراهی امریکا با اسرائیل به مسئله سیاست خارجی این کشور و ائتلاف غربی‌ها متشکل از کشورهای اروپایی تبدیل شده است. اما آیا امریکا مقابل عمل انجام شده قرار خواهد گرفت یا بایدن تنش را کنترل خواهد کرد؟

برای بررسی پاسخ‌ها گزارش خبرآنلاین را بخوانید.

وزیر خارجه آمریکا گفته واشنگتن به دنبال افزایش تنش با تهران نیست؛ اما از اسرائیل دفاع خواهد کرد. بریتانیا نیز هدف قراردادن پهپادهای ایرانی را توسط نیروهای این کشور تایید کرده؛ اما خواستار خویشتن‌داری طرفین شده است. در همین حال، کابینه جنگ اسرائیل برای دومین روز متوالی تشکیل جلسه داد. بر اساس گزارش شبکه ۱۲ اسرائیل، این کشور به دنبال آسیب‌زدن به ایران بدون به راه‌انداختن یک جنگ تمام‌عیار است. این شبکه خبری در گزارش خود بعد از جلسه کابینه جنگ، گفت اسرائیل به دنبال هماهنگی واکنش خود با آمریکا است که پیش‌ازاین گفته بود در حمله مستقیم به ایران مشارکت نخواهد کرد.

پیش‌تر امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه گفته بود که هر چه در توان دارد انجام خواهد داد تا اسرائیل را «متقاعد کند با پاسخ به حمله ایران، تنش را تشدید نکند.» کامرون در گفتگو با شبکه اسکای نیوز گفت: «اگر صبح امروز در اسرائیل نشسته باشید، به‌درستی فکر می‌کنید که ما محقیم پاسخ دهیم و این کار را هم می‌کنند. اما ما اصرار داریم که نباید تنش تشدید شود.» بریتانیا و فرانسه از جمله کشورهایی بودند که در کنار فرانسه تلاش کردند تا حمله ایران به اسرائیل را که شب شنبه آغاز شده بود خنثی کنند.

اما افزایش خشونت اسرائیل در جنگ غزه، دولت بایدن را با یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های خود در دورنگه داشتن ایالات متحده از جنگ جدید خاورمیانه مواجه می‌کند.

بمباران ساختمان دیپلماتیک ایران در دمشق توسط اسرائیل و شهادت یک فرمانده ارشد سپاه پاسداران و چندین مقام دیگر ایرانی تشدید تنشی بود که اسرائیل آن را آغاز کرد. از نظر برخی دیگر از کارشناسان، علاوه بر تجاوز اسرائیل به سوریه در این عملیات، هدف قراردادن سفارت، حمله مستقیم به ایران بود. در شرایط مشابه اگر ایران سفارت اسرائیل یا امریکا را بمباران کرده بود، پاسخ خشونت‌آمیز و مرگبار نه‌تنها انتظار می‌رفت، بلکه سیاستمداران و مردم دو کشور نیز به طور یکسان خواستار آن بودند.

در ایران نیز احساسات عمومی نقش مشابهی در چنین رویداد ایفا کرد و افکار عمومی خواهان پاسخ مناسب به اسرائیل بودند. شرایطی مشابه فوران احساسات عمومی هنگام حمله هواپیماهای بدون سرنشین امریکا به سردار سلیمانی که چهار سال قبل انجام شد و حمله ایران به‌عین الاسد را به دنبال داشت. این به آن معنا بود که ایران نیاز دارد تا خطوط بازدارندگی خود را برای تقویت اعتبار بین‌المللی و همچنین اعتبارافزایی قدرت نظامی در داخل کشور تغییر دهد. در چنین شرایطی اگرچه مقامات عالی کشورمان در استراتژی کلان به دنبال گسترش جنگ نبودند؛ اما ضرورت‌های گفته شده، اجرای عملیات موشکی و پهپادی علیه اسرائیل را اجتناب‌ناپذیر کرد.

از این زاویه، تشدید تنش به‌عنوان یک راه در نظر گرفته شده برای اسرائیل برای خروج از بن‌بست جنگ غزه دارای دو نکته مهم است. نکته اصلی تحریک ایران برای ضربه‌زدن است که می‌تواند اسرائیل را قادر سازد تا خود را در مقام دفاع نشان دهد و افکار عمومی جهانی را از غزه دور نگه دارد. چنانچه نشانه‌های این تاکتیک را می‌توان در توقف عملیات اسرائیل در شهر رفح مشاهده کرد. عنصر دیگر افزایش احتمال دخالت مستقیم امریکا در درگیری با ایران است. اگر این اتفاق بیفتد، جنگ در خاورمیانه نه‌تنها به‌عنوان موضوعی برای حمله اسرائیل به فلسطینی‌ها دیده می‌شود، بلکه شامل سایر کشورهای حامی فلسطین نیز خواهد شد.

ناظران سیاسی معتقدند ایالات متحده می‌تواند به هر دو روش به درگیری اسرائیل و ایران کشیده شود. یکی از آنها از طریق خواسته‌های سیاسی در داخل ایالات متحده برای واشنگتن است تا اقدامی مستقیم‌تر برای دفاع از " اسرائیل" بعد از حمله ایران ترتیب دهد. این گزینه فعلاً با مقاومت بایدن مواجه شده و دولت امریکا اگرچه به حمایت از اسرائیل اذعان کرده؛ اما به‌شدت از گسترش درگیری‌ها یا هرگونه پاسخ اسرائیل به عملیات نظامی ایران که شدت آن، ایران را تحریک به پاسخ کند اجتناب می‌کند.

این در حالی است که به طور هم‌زمان بخشی از افکار عمومی در ایالات متحده که غالباً نزدیک به جمهوری‌خواهان هستند، ایران را به‌خاطر عملیات نظامی در اسرائیل سرزنش می‌کنند و در صورت گسترش درگیری‌ها بین دو کشور، این احتمال وجود دارد که همچون وضعیت بعد از حمله حماس به اسرائیل، شاهد افزایش انتظارات و توقعات ولو ساختگی و مهندسی شده در افکار عمومی امریکایی‌ها برای حمایت نظامی بایدن از اسرائیل با وجود بی‌میلی او در سال انتخابات امریکا باشیم. آن‌چنان که این واقعیت، اساس بیانیه نماینده ایران در شورای امنیت است که "ایالات متحده مسئول تمام جنایات اسرائیل است. " و این واقعیت که حمله اسرائیل به سفارت ایران در دمشق، مانند مسطح کردن محله‌های غزه توسط اسرائیل، با هواپیماهای نظامی پیشرفته امریکا انجام شد، تجدید خطوط بازدارندگی از سوی ایران را اجتناب‌ناپذیر کرده است.

کارشناسان روابط بین‌الملل معتقدند جنگ با ایران به دلایل بسیاری به منافع ایالات متحده آسیب می‌رساند، از جمله هزینه‌های مستقیم انسانی و مادی، اختلال در فعالیت‌های اقتصادی که بر امریکایی‌ها تأثیر می‌گذارد، خشم خارجی که منجر به انتقام خشونت‌آمیز بیشتر می‌شود. همه اینها تأثیر دیپلماسی را برای جلوگیری از هر گونه تنش معنادار می‌کند.

اجتناب از چنین جنگی نه‌تنها مستلزم سیاست‌گذاری ماهرانه در برخورد تاکتیکی با بحران‌ها است، بلکه روابط عجیب‌وغریب با اسرائیل است که ایالات متحده را به وضعیت دشوار و خطرناک فعلی خود کشانده است. ناظران سیاسی معتقدند ایالات متحده باید از تصورات قدیمی در مورد اینکه چه کسی متحد است و چه کسی دشمن است، دور شود و توجه کند که چه کسی متجاوز است و چه کسی نیست. موضوعی که بخش غالب توجهی از کارشناسان امریکایی به دولت بایدن گوشزد می‌کنند تا از هرگونه قرارگرفتن در تله اسرائیل برای مشارکت این کشور در جنگ تمام با ایران اجتناب کند.

دیگر خبرها

  • تلاش کنگره آمریکا برای فروش تیک‌تاک ادامه دارد
  • بایدن قمار کارتر را تکرار خواهد کرد؟
  • تله تل‌آویو برای واشنگتن/ آیا اسرائیل، آمریکا را وارد تنش با ایران می‌کند؟
  • ندای مواضع ضدونقیض از درون کاخ‌سفید؛ اسرائیل می‌تواند آمریکا را وسط تنش با ایران بیاندازد؟
  • مقایسه‌ بوئینگ و ایرباس در سوانح و حوادث هوایی آمریکا + اینفوگرافیک
  • تحولات اوکراین|خشم زلنسکی از تفاوت برخورد غرب با اسرائیل
  • (تصاویر) از اهتزاز پرچم حزب‌الله تا آتش زدن پرچم آمریکا در قلب ایالات متحده
  • آمریکا بازهم در خاورمیانه آتش به پا کرده است
  • آمریکا مجددا در خاورمیانه آتش به پا کرده است
  • فیلم‌های دوهفته کارگردانان کن اعلام شد