Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-24@00:32:27 GMT

محوطه 9 هزار ساله فارس درحال غیب شدن!

تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۷۳۰۶۴

محوطه 9 هزار ساله فارس درحال غیب شدن!

اینجا قلات سورمق (سورمه) در شهرستان نی ریز است؛ محوطه ای که به دلیل اهمیت و ارزش های تاریخی و فرهنگی 3 ماه قبل در فهرست ملی جای گرفت و تحت حفاظت و نظارت سازمان میراث فرهنگی است و هرگونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود برابر مواد 558 تا 569 از کتاب پنجم قانون مجازات های اسلامی (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) جرم محسوب می شود و مرتکب مشمول مجازات های قانونی خواهد شد و مرمت و بازسازی اثر صرفا با تائید و نظارت این سازمان خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اما این روزها به واسطه فعالیت معدن و برداشت بی رویه سنگ، این محوطه تاریخی در حال نابودشدن است و چنانچه این روند تا دوماه دیگر که مهلت فعالیت معدنی در منطقه به پایان می رسد، ادامه یابد، هیچ اثری از قلعه و محوطه 9 هزار ساله باقی نمی ماند.
به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری «خبرجنوب»، قلات سورمق (سورمه) در شهرستان نی ریز بخش مرکزی دهستان رستاق و در فاصله یک کیلومتری روستای حسین آباد سورمق قرار گرفته است، محوطه ای که قدمتش به عصر نوسنگی، دوره های اشکانی و ساسانی و اسلامی برمی گردد و به شماره 31783، اول مردادماه امسال در فهرست ملی قرار گرفته است اما به اعتقاد تنی چند از فعالین حوزه میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان نی ریز، این محوطه تاریخی در معرض نابودی کامل است و جا دارد مسئولین مربوطه نسبت به حفاظت از این محوطه، اقدامات لازم را انجام دهند !به گفته آنها عمده مشکل این محوطه به فعالیت معدن سنگی برمی گردد که از سال 1390 شروع به کار کرده و از منطقه به برداشت سنگ پرداخته و این در حالی است که بهره بردار مجموعه از میراث فرهنگی استعلام نگرفته و استعلام های قبلی نیز مربوط به مناطق خارج از محدوده تاریخی است . گفتنی است مجوز بهره برداری این معدن تا دوماه دیگر به پایان می رسد و قرار بوده که برداشت سنگ به سمت آثار تاریخی پیش روی نداشته باشد، اما هم اکنون برداشت بی رویه سنگ از ضلع شرقی که بقایایی از قلعه تاریخی وجود دارد نیز آغاز شده و به گفته حسن مرادی باستان شناس، قسمت های عمده ای از دیوار شرقی قلعه نیز در حال پاک شدن است .
وی در گفت وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه برداشت سنگ از قسمتهای مختلف این محوطه تاریخی درحال انجام است افزود: متاسفانه با برداشت های بی رویه، سنگ های قسمت شرقی دیواره سنگی محوطه تاریخی از بین رفته است.
مرادی اضافه کرد: قلات سورمق یکی از باارزش ترین و مهمترین آثار تاریخی در منطقه است که حدود 400 در 200 متر وسعت دارد و در واقع 100 متر از سطح دشت نیز بالاتر است.
این دانشجوی دکترای باستان شناسی از وجود بقایایی از دیوارهای سنگی قلعه و دو آب انبارو بقایای باستان شناسی در این محوطه تاریخی خبر داد و افزود: در قلات سورمق چندین محوطه تاریخی و قلعه وجود دارد که قدمت آنها به 9 تا 7 هزار سال قبل برمی گردد که آثاری از سکونت در دوره های اشکانی، ساسانی و اسلامی نیز در منطقه دیده شده است.
مرادی با تاکید بر اینکه : طبق شواهد موجود، از 9 هزار سال قبل تا قرن 10 هجری قمری نیز در منطقه سکونت وجود داشته است افزود: با توجه به آثار کشف شده، این قلعه تاریخی کاربری نظامی داشته و برای حفاظت از منطقه برروی برجستگی دشت (کوه) ساخته شده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر قلات سورمق در فهرست ملی به ثبت رسیده اما رفتارها و نحوه حفاظت از آن در شأن اثر نیست.

 

46

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۷۳۰۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ویزای شنگن ۵ ساله برای شهروندان کشور‌های عربی

اتحادیه اروپا به دنبال اجرای طرح جدیدی است که براساس ان، به شهروندان ۶ کشور عربی جنوب خلیج فارس، ویزای شنگن ۵ ساله ارائه می‌شود.

به گزارش عصرایران، براساس این طرح، شهروندان کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس، در اولین درخواست، ویزای ۵ ساله شنگن دریافت خواهند کرد.

این طرح قرار است شامل شهروندان ۶ کشور جنوب خلیج فارس یعنی کویت، عربستان سعودی، قطر، بحرین، امارات و عمان شود. البته در حال حاضر، شهروندان امارات از دریافت ویزای شنگن، معاف هستند.

این نشانه‌ای از ارتقای همکاری میان شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا در راستای منافع دو طرف است.

شورای همکاری خلیج فارس پیش از این با اتحادیه اروپا در مورد مسائل مربوط به معافیت شهروندان کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس از ویزای شینگن گفتگو کرده بود.

ویزای شنگن، ویزای مشترک ۲۹ کشور اروپایی است. افراد با دریافت ویزای شنگن می‌توانند به ۲۸ کشور بقیه نیز آزادانه و بدون نیاز به دریافت ویزای جداگانه، سفر کنند.

دیگر خبرها

  • اتحادیه اروپا : ویزای شنگن 5 ساله برای شهروندان کشورهای عربی خلیج فارس
  • سرقت طلا و قتل شهروند آباده‌ای
  • انتقال بیمار ۶۸ ساله با بالگرد به شیراز
  • ماجرای انتقال اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری قلعه فلک‌افلاک چه بود؟
  • کشف کلاه‌خود ۲۵۰۰ ساله
  • ویزای شنگن ۵ ساله برای شهروندان کشور‌های عربی
  • پاکسازی محوطه پل تاریخی لنگرود از زباله
  • برخورد قاطع با کشت و زرع و برداشت آب غیرمجاز در بند بهرام سد ملاصدرا
  • آغاز برداشت گل محمدی در میمند فارس
  • مرمت پیکره گلی محوطه تاریخی کنارصندل جیرفت