Web Analytics Made Easy - Statcounter

اخبار جعلی در حادثه زلزله اخیر با کمک ابزار تلگرام و اینستاگرام توانست تا حدی در تحلیل مخاطبان خطا ایجاد کند که بررسی این پدیده تجربه‌ ارزشمندی برای حوادث مشابه در آینده در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صداوسیما؛ به نقل از مشرق؛ زلزله کرمانشاه خسارت فراوان مادی و جانی به مردم وارد کرد و موجب شد که غمی بزرگ بر قلب مردم ایران بنشیند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از وقوع زلزله بسیج مسئولانه نهادها و مردم برای امدادرسانی به زلزله‌زدگان شروع شد تا هرچه سریع‌تر از شدت مصیبت کاسته شود. لازمه این کمک‌رسانی نیز اطلاع‌رسانی صحیح بود که اکثر رسانه‌های خبری ایران این وظیفه را انجام دادند؛ اما مسئله‌ای دیگر که در رابطه با اطلاع‌رسانی این زلزله صورت گرفت و اتفاقا تاثیرگذار نیز بود، موضوع «اخبار دروغ» یا «اخبار جعلی یا فیک‌نیوز» (fake news) بود.

 

         

اکنون نسل جدید ابزارهای ارتباطی نظیر تلگرام، توییتر و اینستاگرام که فراگیری زیادی میان مردم دارد، به همان سرعتی که می‌تواند اخبار صحیح را به دست مخاطب برساند، «اخبار دروغ» یا «اخبار جعلی یا فیک‌نیوز» (fake news) را نیز به سرعت هر چه تمام‌تر دست به دست می‌کند. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که تکذیب اخبار جعلی دیگر به همان سرعت منتشر نمی‌گردد و بسیاری از مخاطبان بدون اطلاع از تکذیب این اخبار، دچار تحلیل غلط می‌شوند.

حال که چند روز از وقوع زلزله گذشته و حجم عظیمی از اخبار زمین‌لرزه کرمانشاه منتشر شد، مخاطبان می‌توانند با نگاهی به بعضی از این اخبار جعلی از زلزله کرمانشاه، تجربه‌ای ارزشمند در خواندن اخبار مشابه در زمان وقوع این دست از اتفاقات کسب کنند تا در آینده از میزان ضریب خطا در تحلیل آنها کاسته شود.

تصاویر ساختمان‌های فرو ریخته مسکن مهر

 

خبری تصویری از یک ساختمان فروریخته منتشر شد که ادعا می‌کرد این ساختمان از مسکن مهرهای مناطق زلزله زده است؛ حال آن‌که اصل تصویر مربوط به یک ساختمان در کشور مصر بود.

مکالمه نمایشی تلفنی فرمانده سپاه

 

کلیپی با عنوان خبری «فیلم سخنان نمایشی فرمانده کل سپاه پاسداران در برابر دوربین‌های صداوسیما» منتشر شد که عنوان می‌کرد با توجه به نمایشگر موبایل فرمانده کل سپاه، صحبت‌های وی با تلفن همراه نمایشی بوده است.
حال آن‌که قضیه اینگونه بوده که در حین صحبت‌های فرمانده سپاه، یک نفر با گوشی تلفن همراه تماس گرفته و در واقع تماس پشت خطی است.
«راهزنی» محموله های امدادی
خبری دیگر از راهزنی مسلحانه محموله‌های امدادی زلزله‌زدگان منتشر شد : «راهزنان (مسلح) در گردنه پاتاق در مسیر کرمانشاه به سرپل ذهاب با بستن راه محموله‌های امدادی حدود ۲۰۰۰ چادر و پتو را به سرقت برده‌اند».

 

بعد از این خبر هم کلیپی با عنوان تخلیه محموله‌های چادر منتشر شد. حال آن‌که شواهد موجود در تصویر نشان می‌دهد که این اقدام از سوی افرادی انجام شده که با برداشتن یک چادر یا کمک های دیگر آن را به خودروهای شخصی خود منتقل می‌کنند. عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، نیز درباره جزییات این رویداد گفت: «در مسیر ارسال کمک، برخی از شهرها چادرها و وسایل را نگه می‌داشتند و در آنجا خالی می‌کردند و در رسانه‌ها (به اشتباه) مطرح می‌کردند که راهزن‌ها این کار را می‌کردند.»
اخذ پول برای ترخیص جنازه زلزله زدگان

 

یک کانال خبری دیگر مدعی شد که سردخانه‌های کرمانشاه در ازای ترخیص جنازه از مردم زلزله‌زده طلب پول می‌کنند؛ حال آن‌که پزشکی قانونی با تکذیب این خبر اعلام کرد این مجموعه و سازمان آرامستان‌ها درحالت معمولی نیز رقم‌هایی که به دروغ منتشر می‌شود را از بستگان متوفی اخذ نمی‌کنند.

احتیاط، نیاز جدی برخورد مخاطب با خبر

مصادیق بالا فقط بخشی از اخبار جعلی یا فیک‌نیوز بودند که در حادثه زلزله کرمانشاه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شدند؛ حتی اگر رسانه‌های رسمی این‌گونه اخبار را منتشر نکنند، اما این نکته را نمی‌توان نادیده گرفت که نسل جدید ابزارهای ارتباطی با فراگیر شدن میان اکثر مردم جامعه توانسته تا اندازه‌ قابل توجهی جایگزین منابع اطلاع‌رسانی رسمی شود. در واقع اخبار ابزارهای ارتباطی نظیر تلگرام، توییتر و اینستاگرام از ضریب نفوذ بالایی در میان مخاطبان برخوردار شده که این امر نیازمند برخورد احتیاط‌آمیز بیشتر مخاطبان با اخبار این ابزارهای ارتباطی جدید است.

موضوع اخبار جعلی فقط مربوط به ایران نیست و اکثر کشورهای جهان با این مسئله درگیر هستند، و به‌طور عموم در زمانی که یک اتفاق مهم به وقوع پیوسته یا در حال انجام است، حجم زیادی از اخبار جعلی بنا بر اهداف سیاسی گروه‌ها و احزاب در شبکه‌های اجتماعی روانه می‌شود تا بتواند مدیریت ذهن و جهت‌دهی افکار عمومی را رقم بزند.

اخبار جعلی بعد از حادثه زلزله کرمانشاه نیز مخاطبان ایرانی را هدف قرار خواهد داد، اما اخبار دروغ این حادثه باید تجربه‌ای برای مخاطبان شود که با خواندن هر خبری، احتمال جعلی بودن آن خبر را در گوشه‌ای از ذهن خود نگه دارند.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۷۶۹۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای موفق طرح نور در کرمانشاه

فرمانده انتظامی استان کرمانشاه با اشاره به آغاز «طرح نور» از بیست‌وپنجم فروردین در سراسر کشور، گفت: کرمانشاه در این طرح که مربوط به موضوع عفاف و حجاب است، جزو بهترین استان‌های کشور به حساب می‌آید، چرا که عفت و پاکدامنی جزو فرهنگ‌های اصیل مردم این دیار محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، سردار مهدی حاجیان، امروز _سه‌شنبه، چهارم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران، با تشکر و قدردانی از همراهی شهروندان کرمانشاه و به‌خصوص بانوان شریف با پلیس در اجرای طرح نور، اظهار کرد: کرمانشاه جزو استان‌های ممتاز و نمونه کشور در طرح نور است.

وی افزود: بانوان این دیار خود را مقید و ملزم به رعایت حجاب می‌دانند، چرا که از دیرباز فرهنگ پوشیدگی، عفت و پاکدامنی در میان مردم اصیل و نجیب کرمانشاه وجود داشته است.

فرمانده انتظامی استان کرمانشاه با تأکید بر اینکه در فرهنگ اصیل کردی حجاب، عفاف، پوشیدگی و پاکدامنی اجزای لاینفک و جدایی‌ناپذیر آن را تشکیل می‌دهند، تصریح کرد: برهنگی و کشف حجاب در این فرهنگ اصیل که مملو از غیرت و جوانمردی است، جایی ندارد.

وی در ادامه به تلاش رسانه‌های معاند برای عادی‌انگاری موضوع کشف حجاب در جامعه اشاره کرد و گفت: این تلاش مذبوحانه به جایی نرسید و اکثریت قریب به اتفاق مردم و بانوان ارجمند ایران اسلامی و استان کرمانشاه با حفظ پوشش مناسب دشمنان را در دستیابی به اهدافشان بازداشتند.

حاجیان همچنین با بیان اینکه کشف حجاب در قانون جمهوری اسلامی جرم و فعلی حرام محسوب می‌شود، گفت: پلیس مجری قانون است و اجازه نخواهد داد عده‌ای بسیار قلیل، این قانون را نادیده گرفته و هنجارشکنی کنند.

وی در پایان از برخورد قانونی پلیس با افراد هنجارشکن و بدحجاب خبر داد و گفت: همکاران ما ابتدا تلاش می‌کنند با امر به معروف و نهی از منکر، معدود افراد بدحجاب را راهنمایی کنند و در صورت بی‌توجهی، اقدامات قانونی بعدی برای برخورد با آن‌ها انجام خواهد شد.

کد خبر 747290

دیگر خبرها

  • مشارکت بیش از ۳۰۰ سازمان مردم نهاد در طرح ملی مشارکت اجتماعی
  • بازار سیاه مهاجرت با ویزای جعلی
  • تقویت ارتباط مدیران با مردم
  • از سرگیری صادرات دام زنده مازاد در کشور
  • مدیران ارتباط خود با مردم را تقویت کنند
  • اطلاعیه جدید وزارت کار برای یارانه بگیران؛ این پیامک‌ها جعلی است
  • روابط عمومی؛عامل کلیدی در رونق کسب و کار‌ها
  • افزایش ۱۶ درصدی متوفیان تصادفات ترافیکی در کرمانشاه
  • زلزله در بازار طلا و سکه/ کمر قیمت‌ها شکست
  • اجرای موفق طرح نور در کرمانشاه