Web Analytics Made Easy - Statcounter

تسنیم از مشکلات، درد‌دل‌ها و گله‌مندی‌ بافندگان فرش دستباف از عدم حمایت مسئولان دولتی و تعطیلی کارگاه قالیبافی در سنندج گزارش می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، استان کردستان مهد هنر و هنرمندانی است که با دست‌های توانمند خود موفق به خلق آثاری می‌شوند که هر بیننده‌ای را مدهوش زیبایی خود می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرش دستباف کردی جزو باارزش‌ترین صنایع دستی استان کردستان و از اعتبار و آوازه جهانی برخوردار است، هنری که ادغام رنگ‌ها و طرح‌های مختلف سبب خلق و ایجاد خصوصیات چشم‌گیر در آن می‌شود.

متأسفانه کارگاه‌های قالیبافی و فرش دستباف در استان کردستان توسعه و رونق گذشته خود را از دست داده؛ حرفه‌ای که توجه به آن می‌تواند در توسعه اقتصادی و اشتغالزایی برای جوانان این منطقه تأثیر به‌سزای داشته باشد اما مورد بی‌مهری مسئولان قرار گرفته است.

اگر این وضعیت کنونی و بی‌توجهی و عدم حمایت مسئولان کردستانی از کارآفرینان حرفه فرش دستباف ادامه داشته باشد روز به روز بیشتر شاهد تعطیلی کارگاه‌های بزرگ و کوچک در سطح استان خواهیم بود.

آنچه می‌خوانید حاصل گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم در سنندج با فعالان و تولیدکنندگان فرش دستباف کُردی استان کردستان است.

تولیدکننده فرش دستباف کردی: به‌دلیل مشکلات مالی از 30 نفر بافنده تنها 13 نفر در کارگاهم مانده‌اند

سارا نوخاصی 39 ساله از کارآفرینان موفق کردستانی در حرفه فرش دستباف کُردی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سنندج اظهار داشت: بنده 20 سال سابقه تولید فرش دستباف کُردی را دارم و سه سال است که به صورت حرفه‌ای و متمرکز این شغل را دنبال می‌کنم.

وی گفت: در سال 93 با همکاری دوستم «حمیده فرح‌نژاد» اقدام به راه‌اندازی کارگاه قالیبافی رز کردیم، در اوایل کار 30 خانم بافنده مشغول به کار بودند اما در حال حاضر به‌دلیل مشکلات مالی 13 نفر در این کارگاه مشغول به فعالیت هستند.

معرفی فرش‌های دستباف استان کردستان

این تولیدکننده فرش دستباف کردی با اشاره به سبک‌های فرش دستباف کردستان تصریح کرد: فرش‌های استان کردستان در سه سبک متفاوت «فرش سنه، بیجار و افشار» بافته شده که هر سبک برگرفته از ویژگی‌ها و شرایط خاص هر منطقه است.

وی با بیان اینکه فرش شهرستان سنندج به یک پو یا فرش تخت‌باف شناخته شده، گفت: این فرش سبک‌ترین و بادوام‌ترین فرش دنیا به شمار می‌رود و هر متر مربع آن یک کیلو و نیم وزن دارد.

نوخاصی با بیان اینکه طرح اسلیمی، گل میرزا علی، جقه چهار پر و هشت پر، بید مجنون، گل وکیلی و ماهی درهم از طرح‌های مورد استفاده در فرش دستباف سنندج است، افزود: پشم مصرفی مورد استفاده در این کارگاه از نوع دستریس و بسیار نازک بوده و از رنگ‌های مرغوب گیاهی برای رنگرزی آن استفاده شده است.

تولیدکننده فرش دستباف کردی سنندجی با بیان اینکه تولید فرش زمان‌بر بوده و در یک روز و دو روز و حتی چند ماه نمی‌توان آن را تولید کرد، گفت: گاهی تولید یک تخته فرش 18 متری دو سال طول می‌کشد.

اگر دولت از ما حمایت مالی نکند به‌زودی دچار ورشکستگی و ناچارا مجبور می‌شویم کارگاه را تعطیل کنیم

وی با اشاره به وجود مشکلات مالی عنوان کرد: بنده و همکارانم در این کارگاه به جای درآمدزایی در حال ضرر کردن هستیم و اگر دولت از ما حمایت مالی نکند به‌زودی دچار ورشکستگی و به‌ناچار مجبور می‌شویم کارگاه را تعطیل کنیم.

گله‌مندی از سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان

این تولیدکننده فرش دستباف کردی خاطر نشان کرد: زمانیکه کارگاه را راه‌اندازی کردیم ابتدا درخواست 100 میلیون تومان وام دادیم اما با مخالفت سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان مواجه شدیم و فقط توانستیم 30 میلیون تومان وام از بانک کارآفرین امید دریافت کنیم، در حالیکه برای رهن کارگاه 20 میلیون تومان هزینه کردیم و سئوال اینجاست که در این بازار با 10 میلیون تومان چه کاری می‌توان انجام داد؟

وی با ابراز گله‌مندی گفت: سال گذشته نیز تقاضای وام تکمیلی کردیم که به دلیل حمایت نکردن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان هیچ نتیجه‌ای نگرفتیم و بانک کارآفرین امید نیز به بهانه اینکه به یک شخص دوبار وام کارآفرینی تعلق نمی‌گیرد از زیر مسئولیت شانه خالی کرد.

نوخاصی افزود: هر شش ماه باید چهار میلیون و 500 هزار تومان قسط پرداخت کنم که به دلیل تمام نشدن سفارشات قادر به پرداخت اقساط نیستم و همین روزهاست که به‌دلیل بدهی مجبور شوم کارگاه را تعطیل کنم.

روز به روز حمایت‌ از تولیدکنندگان فرش دستباف کردستان کم‌رنگ‌تر می‌شود

وی با تاکید بر اینکه تولید فرش حمایت‌های ویژه‌ای می‌خواهد، اظهار کرد: در سال‌های گذشته این حمایت‌ها کم و زیاد وجود داشت اما متأسفانه روز به روز این حمایت‌ها کم‌رنگ‌تر و از بین می‌رود؛ زمانیکه سازمان فرش حاضر نیست یک معرفی نامه به بانک بدهد تا بتوانم برای تأمین مخارج اولیه کارگاهمان تسهیلات بگیریم دیگر با چه دل خوشی می‌توانیم کار کنیم.

تولیدکننده فرش دستباف کردی کردستانی گفت: اوایل که کارگاه را راه‌اندازی کردیم سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یکی دو بار برای نظارت و سرکشی آمد و ما تنها برای امضا کردن مجوز کارگاه، رئیس اتحادیه فرش کردستان را ملاقات کرده‌ایم و از آن زمان تاکنون هیچ کدام از مسئولان این مجموعه برای نظارت نیامده‌اند و کوچک‌ترین راهنمایی و حمایتی از ما نکرده‌اند.

وی بیان کرد: در سال گذشته یک سفارش فرش دستباف بزرگ از قم گرفتم و از آنجا که با طرح درخواستی آشنایی نداشتم جهت راهنمایی بارها به سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان و اتحادیه فرش مراجعه کردم اما حتی از یک راهنمایی هم دریغ کردند و می‌گفتند به ما ارتباطی ندارد.

اشاره به مشکلات بیمه بافندگان فرش دستباف کردستان

این کارآفرین سنندجی با اشاره به مشکلات بیمه کردن بافندگان کارگاه‌های قالیبافی تصریح کرد: بنده خودم بیمه نیستم و اگر قرار باشد خودم را بیمه کنم باید بیمه کارفرمایی رد کنم و سپس زیر مجموعه‌هایم را بیمه کنم اما از آنجاکه کارگاه ثبت نشده و بیمه کردن بافندگان دردسرهای خاص خود را دارد قادر به بیمه کردن بافندگانم نیستم.

یکی از همکارانم به‌دلیل مشکلات اقتصادی مجبور به تعطیلی کارگاه قالیبافی خود شد

نوخاصی افزود: سال گذشته یکی از همکارانم که به‌دلیل مشکلات اقتصادی مجبور به تعطیلی کارگاه قالیبافی خود شد و چند روز بعد از آن تمام 40 بافنده‌اش از او شکایت کرده و در حال حاضر بیمه وی را مقصر و محکوم کرده است.

وی با اشاره به اینکه قانون کار انعطاف‌پذیری لازم را در حرفه قالیبافی ندارد، اظهار کرد: چطور می‌توان یک بافنده فعال را با یک بافنده‌ای که بیشتر وقتش را هدر می‌دهد و کم کاری می‌کند برابر دانست و در پایان روز به یک میزان به آنها حقوق پرداخت کرد.

تولیدکننده فرش دستباف کردی کردستانی با بیان اینکه وجود اشتغال ضامن سلامت جامعه است، گفت: تا زمانی که تولیدکننده نتواند بدون واسطه تولیدات خود را عرضه کنند و ارتباط مستقیمی با مشتری و خریدار داشته باشد وضعیت صنایع دستی بیشتر رو به افول است.

وی ادامه داد: اگر دولت اعتبارات ویژه‌ای با نرخ سود بانکی چهار درصد و با زمان باز پرداخت طولانی برای حمایت از کارگاه‌های قالیبافی اختصاص دهد مطمئناً کارگاه‌های قالیبافی استان دوباره زنده و فعال می‌شوند.

بافنده فرش دستباف سنندجی: به‌دلیل نبود درآمد حتی قادر به تهیه صندلی‌های مخصوص قالیبافی نیستیم

مهری ملاویسی از بافندگان فرش دستباف سنندجی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: پایه و اساس در بافت فرش، اول دار قالی است که باید سالم و بدون نقص باشد.

وی گفت: فرش‌بافی کار سختی بوده و به شانه و کمر فشار زیادی وارد می‌کند البته چند سالی است که صندلی‌های مخصوص قالیبافی ساخته شده ولی در استان کردستان به‌دلیل نبود درآمد بافندگان قادر به تهیه آن نیستند.

این بافنده فرش دستباف کردی تصریح کرد: در بازار کنونی که فرش دستباف طرفداری ندارد بافتن فرش هم بیشتر سرگرمی محسوب می‌شود تا شغلی که بتوان روی درآمد آن حساب باز کرد.

فعال اقتصادی فرش دستباف کردی: کردستان سابقه دیرینه‌ای در صنعت فرش دستباف در بازارهای جهانی دارد

طاهر جلالی یکی از فعالان اقتصادی فرش دستباف کُردی اظهار داشت: استان کردستان سابقه دیرینه‌ای در صنعت فرش دستباف در بازارهای جهانی دارد و اینکه چرا مسئولان از این موضوع غافل بوده و از آن حمایت نمی‌کنند جای سئوال دارد.

وی با بیان اینکه هیچ صنعتی مانند فرش دارای ظرفیت اشتغالزایی نیست، گفت: متأسفانه در کردستان تاجر فرش و فروشنده مستقیم نداریم و تاجران شهرهای دیگر فرش‌های تولیدکنندگان استان را خریداری می‌کنند و پس از آن با چند برابر قیمت می‌فروشند.

این فعال اقتصادی فرش تصریح کرد: فرش دستباف فقط یک کالا مصرفی نیست بلکه کالایی سرمایه‌ای به شمار می‌آید و روز به روز به قیمت آن افزوده می‌شود.

وی با اشاره به قیمت بالای فرش دستباف عنوان کرد: اگر مردم می‌دانستند فرش صنعتی چه عوارضی دارد و در تهیه آن از چه مواد و رنگ‌های شیمیایی استفاده شده بدون شک در انتخاب نوع فرش مصرفی خانوار خود تجدید نظر می‌کردند.

اکثر مغازه‌های بازار قدیم سنندج با راکد شدن بازار فرش مجبور به تغییر شغل شدند

جلالی افزود: تا چند سال پیش اکثر مغازه‌های بازار قدیم سنندج فرش دستباف خرید و فروش می‌کردند اما با راکد شدن بازار مجبور به تغییر شغل شدند و همانطور که می‌بینید بنده تنها کسی هستم که در این بازار به خرید و فروش فرش دستباف مشغول هستم البته بنده هم مجبور به این کار هستم و اگر پول و توانایی تغییر شغل را داشتم قطعاً این کار را انجام می‌دادم.

وی اظهار کرد: اگر دولت وام‌های کم بهره با بازپرداخت طولانی در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد تا آنها بتوانند تولیدات خود را افزایش دهند و کارگاه‌های تعطیل شده را دوباره احیا کنند شاید بتوان از نابودی این هنر زیبا و قدیمی جلوگیری کرد.

انتهای پیام/

R7848/P1486/S6,66/CT2

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۹۲۵۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از طرح مرکز رشد و نوآوری اتاق بازرگانی سنندج

طرح راه اندازی مرکز رشد و نوآوری اتاق بازرگانی سنندج با حضور معاون نوآوری و فن‌آوری وزیر ارتباطات و جمعی از مسئولان استانی، اعضای اتاق بازرگانی و اصحاب رسانه رونمایی شد.

مرکز رشد و نوآوری اتاق بازرگانی سنندج کنسرسیومی علمی، آموزشی، تحقیقاتی، خدماتی و صادراتی است که برای زنجیره ذینفعان کارآفرینی، بازرگانی، صنایع، معادن، کشاورزی و گردشگری کردستان برنامه‌ریزی و ایجاد ریل گذاری هوشمند و کاربردی را ممکن خواهد کرد.

این مرکز به عنوان یکی از بازو‌های بنیاد توسعه و پیشرفت کردستان به منظور ارتقای کیفیت زندگی مردم و تولید ثروت راه‌اندازی می‌شود و در نظر دارد طی هزار و ۸۳۵ روز برای سه هزار نفر فارغ‌التحصیل دانشگاهی استان فرصت شغلی فراهم کند.

هزینه کردن برای تاسیس «مرکز رشد و نوآوری تاک» در واقع عملی کردن این گزاره «مهم‌ترین راه پیش‌بینی آینده، ساختن آینده است» که سرلوحه فعالیت سازمان‌های آینده‌ساز جهان است.

برنامه ریزی برای ایجاد «ساختار یکپارچه تولید دانش و تسهیل گری خدمات برای مجموعه‌های نوپا، نوآور و فناور» در قالب یک مرکز رشد و نوآوری امری ضروری برای اقتصاد استان تلقی می‌شود.

 راه‌اندازی مرکز رشد و نوآوری تاک که با همکاری دستگاه‌های دولتی و شرکت‌های بخش خصوصی در فرایند افتتاح قرار می‌گیرد مجموعه‌ای برای جذب، آموزش، سازماندهی و بکارگیری جوانان خلاق و نوآور استان کردستان است.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • رشد صددرصدی صادرات فرش دستباف از خراسان رضوی
  • ۶ اردیبهشتِ زیبا؛ روز زیبای سنه نازار
  • یک قرن سنندج در قاب تصویر
  • نماهنگی دیدنی از شهر سنندج + فیلم
  • روزی به نام سنه / از قدمت شهر سنندج چه می‌دانید؟
  • رونمایی از طرح مرکز رشد و نوآوری اتاق بازرگانی سنندج
  • خواسته بافندگان فرش دستباف: بی گره‌ها و ربات باف‌ها هویت‌دار شوند
  • هدف گذاری آموزش مهارت‌های دیجیتال به ۳۰۰ هزار نفر در کشور
  • بافت قالی برای امور عام المنفعه در همت آباد
  • قالی‌بافان دلسردی می‌بافند / سایه‌اندازی رکود و کاهش صادرات بر فرش اردبیل