Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-23@23:49:26 GMT

خانه را بر دامنه آتشفشان بنا کنیم

تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۲۰۷۴۳

خانه را بر دامنه آتشفشان بنا کنیم

اجتماع > اجتماعی - جواد رسولی:
یادداشت هفته پیش درباره این سؤال بود که این آشوب برآمده از فضای مجازی که ابعاد فاجعه را مدام بزرگ‌‌تر و عظیم‌‌تر می‌کند تا همه‌‌چیز و همه جا را در بر بگیرد، مخاطبان را نگران و ناامید کند و اعتماد به نیروهای در حال عملیات در صحنه (در این مورد خاص زلزله) را از بین ببرد از کجا می‌آید؟ و آیا نباید نگران این پدیده باشیم؟

براي يافتن پاسخ اين سؤال، اول بايد چيزهايي را مرور كنيم و فرض‌‌هايي را بپذيريم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نخستين و مهم‌ترين موضوع دانستن اين واقعيت است كه طي 15سال اخير و با ظهور اينترنت، ماهيت كار رسانه‌اي دچار تغييرات بزرگي شده است. اگر پيش از اين رسانه‌هاي سنتي مثل روزنامه‌ها و راديو و تلويزيون، به‌صورت يكطرفه نبض اطلاع‌رساني را در دست داشتند و به افكار عمومي و مخاطبانشان جهت مي‌دادند، حالا اين شرايط به نفع همان مخاطبان متحول شده است. به نفع آنها، چون حالا و با وجود شبكه‌‌هاي اجتماعي متكثر و متنوع، هركسي قدرت اين را دارد كه تبديل به رسانه شود.

يك اكانت توييتري يا فيسبوكي، يك كانال تلگرامي يا يك حساب اينستاگرامي مي‌تواند تبديل به صدايي مستقل و با فاصله از رسانه‌هاي رسمي شود، مخاطبان فراواني جمع كند و بر نگاه آنها به رخدادها تأثير بگذارد. پذيرفتن اين نكته مهم است چون به اين ترتيب رسانه‌‌هاي رسمي و سازماني بايد بتوانند در اين شرايط جديد محتوا توليد كنند و از جريان پر شتاب اطلاع‌رساني عقب نمانند. به‌نظر مي‌رسد كه رسانه‌هاي رسمي ما به‌خصوص رسانه ملي هنوز نتوانسته‌اند اين شرايط جديد را به خوبي درك كنند و به همين دليل در رخدادهايي مثل زلزله كه سرعت اطلاع‌رساني يك ضرورت است، هنوز نمي‌توانند چابك و كارآمد باشند.

رويكرد قديمي و سنتي «پدرانه»اي كه رسانه ملي دنبال مي‌كند و مي‌كوشد با آن نوعي از اطلاع‌رساني را عرضه كند كه به «صلاح» مخاطبان است، اين رسانه را درست زماني كه مخاطبان بيشترين نياز را به اطلاعات دقيق و تحليل‌ها و گزارش‌هاي معتبر دارند، از جريان اطلاع‌رساني خارج مي‌كند و ميدان در اختيار رسانه‌هايي قرار مي‌گيرد كه سرعت بالاتري دارند و با كمترين ميزان داده، بيشترين روايت‌‌ها و تحليل‌‌ها را مي‌سازند. آن آشوب و طوفان رسانه‌‌اي 2 روز اول زلزله كرمانشاه، نتيجه چنين فضايي است. يك نمونه موفق از درك اين شرايط جديد و تطبيق سريع و مؤثر با آن در همين روزهاي اخير، حساب توييتر جمعيت هلال‌احمر بود.

درست در فضايي كه خرده‌روايت‌هاي بي‌اعتمادي به سازمان‌هاي رسمي كمك‌رساني مدام بازنشر مي‌شدند، اين حساب توييتري فعالانه شروع به اطلاع‌رساني درباره ريز عمليات امدادگران و ميزان كمك‌هاي مردمي كرد. اگرچه اين كار كمي دير اتفاق افتاد اما به سرعت تبديل به صدايي شد كه ميان انبوه صداهاي ديگر قابل شنيدن بود. كار مؤثر ديگري كه اين حساب انجام داد، شناسايي شايعات بي‌اساسي بود كه در حال پخش بودند و سپس پاسخ‌دادن مستدل و با فكت به آنها به اين ترتيب ابهام‌ها و سؤالاتي كه درباره جنس امدادها و نوع كمك‌ها در شبكه‌هاي اجتماعي دست به‌دست مي‌شد، تا حدي پاسخ داده مي‌شدند و يا لااقل فضايي از بحث و گفت‌وگو را باز مي‌كردند.

در رخدادهاي مربوط به همه‌پرسي استقلال و حوادث بعد از آن در كاتالونيا، حساب توييتر پليس كاتالونيا، در همين مسير حركت كرد و اخبار را لحظه به لحظه، با سرعت و شفافيت پوشش مي‌داد؛ طوري كه حتي مخالفان استقلال هم اخبار را از همين كانال دنبال مي‌كردند و به اين ترتيب عملكرد اين حساب، در جنجالي‌ترين و حساس‌‌ترين روزهاي تنش سياسي و اجتماعي، جريان اطلاع‌رساني را به شكلي مديريت كرد كه تا حد ممكن، بيشترين اطلاعات و كمترين تنش به مخاطبانش منتقل شود.

پاسخ به سؤال اول اين متن، از دل همين فضاي تازه رسانه‌اي بيرون مي‌آيد. بايد نگران بود اما نه به‌خاطر شايعات و آشوب‌هاي اطلاع‌رساني در شبكه‌هاي اجتماعي. اين آشوب بخشي از ماهيت اين رسانه نوظهور است. نگراني بايد از كندي و كرختي رسانه‌هاي رسمي باشد كه در زمان‌‌هاي حياتي، حضور سردرگم و كم اثري دارند و به اين ترتيب فضا را براي جولان شايعات و روايت‌هاي فاجعه و به اين ترتيب افزايش بي‌اعتمادي در مخاطبانشان باز مي‌كنند.

در همین زمینه: خوبان در این معامله تقصیر می‌کنند پیش از فشار‌دادن دکمه send روح مدرّج

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۲۰۷۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اطلاعیه پلیس درباره لینک‌ ثبت‌نام تذکر لسانی به کشف حجاب

به گزارش خبرآنلاین،مرکز اطلاع رسانی فراجا، طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد: لینک‌های منتشره جهت ثبت نام و نقش آفرینی در طرح تذکر لسانی و مقابله با کشف حجاب و برهنگی و موارد مشابه، از جانب پلیس نیست.

در ادامه این اطلاعیه آمده است: هر گونه اقدام رسانه‌ای و اطلاع رسانی در موضوعات مرتبط با پلیس، صرفاً از طریق وب‌گاه رسمی به نشانی www.police.ir انجام می‌شود.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1897940

دیگر خبرها

  • نشست اعضای ستاد شورای اطلاع رسانی استان با دستورکار تبیین شعار سال
  • آموزش رایگان ارزهای دیجیتال برای مبتدی ها: از باز کردن حساب تا معامله و سود ( اطلاع رسانی تبلیغی)
  • ارسال بیش از ۵۰ نوع پیامک هشدار دهنده به مخاطبان قزوینی
  • نشست اعضای شورای اطلاع رسانی استان با دستور کار تبیین شعار سال
  • پلیس لینکی برای ثبت‌نام در تذکر کشف حجاب ارسال نکرده‌است
  • اطلاعیه پلیس درباره لینک‌ ثبت‌نام تذکر لسانی به کشف حجاب
  • اطلاعیه فراجا درباره لینک‌های تذکر کشف حجاب + جزئیات
  • واکنش پلیس به لینک‌های تذکر کشف حجاب 
  • لینک‌های تذکر کشف حجاب از جانب پلیس نیست
  • اطلاعیه پلیس درباره ثبت نام در تذکر لسانی کشف حجاب