Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-30@20:19:14 GMT

نقش دوست در سرنوشت انسان!

تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۲۵۸۵۸

یکی از عوامل مهم و اساسی در خوشبختى و بدبختى یك انسان انتخاب دوست است، انتخابی که گاه او را تا سر حد فنا و نیستى و گاه او را به اوج افتخار می‌رساند. ناطقان: سوره فرقان به سوره نور (سوره قبل از آن) متصل است و این اتصال نظیر به نظیر است. در پایان آن سوره این جمله بود: «أَلا إِنَّ لِلَّهِ ما فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..» و در آغاز این سوره نیز چنین است: «لَهُ مُلْكُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ ...»

سوره فرقان چهل و دومین سوره است كه بعد از «یس» در مكه نازل گردید در ترتیب فعلى قرآن مجید سوره بیست و پنجم مى‏باشد.

این سوره هفتاد و هفت آیه دارد و در مكّه نازل شده است. در تفسیر خازن آمده كه داراى هشتصد و نود و دو كلمه و سه هزار و هفتصد و سى حرف است.

در آیه‏ اوّل این سوره، از قرآن، به فُرقان تعبیر شده است كه به معناى جدا كننده‏ حقّ از باطل مىی‌باشد. لذا این سوره، «فرقان» نام گرفته است.

این سوره شامل آیاتى درباره‏ى بهانه‏هاى مشركان و پاسخ آنان، سرگذشت اقوام پیشین همچون اصحاب رسّ، حسرت مردم در قیامت، نشانه‏هاى توحید و عظمت خداوند در طبیعت و مقایسه‏ى مؤمنان با كافران مى‏باشد. امّا مهم‏ترین بخش آیات این سوره درباره‏ى ویژگى‏هاى «عباد الرّحمن» یعنى بندگان راستین خداوند مى‏باشد كه از آیه‏ى 63 تا پایان سوره را در برگرفته است.

امید آن كه با تلاوت و تدبّر در این آیات و اصلاح رفتار و كردار خود بر اساس این صفات، زمینه هاى دریافت الطاف الهى در دنیا و آخرت و ورود به بهشت برین را فراهم سازیم.

 نقش دوست در سرنوشت انسان!

وَ یَوْمَ یَعَضُّ الظَّالِمُ عَلى‏ یَدَیْهِ یَقُولُ یا لَیْتَنِی اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلاً (فرقان27) یا وَیْلَتى‏ لَیْتَنِی لَمْ أَتَّخِذْ فُلاناً خَلِیلاً (فرقان28) لَقَدْ أَضَلَّنِی عَنِ الذِّكْرِ بَعْدَ إِذْ جاءَنِی وَ كانَ الشَّیْطانُ لِلْإِنْسانِ خَذُولاً (فرقان29)

(27): و روزى كه ستمكار (مشرك) دو دست خود را (از روى حسرت) به دندان مى‏گزد و مى‏گوید: اى كاش با پیامبر همراه مى‏شدم.

(28): اى واى بر من! كاش فلانى را دوست خود نمى‏گرفتم.

(29): رفیق من بعد از آن كه حقّ از طرف خدا براى من آمد، مرا گمراه ساخت. و شیطان هنگام امید، انسان را رها مى‏كند.

بدون شك عامل سازنده شخصیت انسان- بعد از اراده و خواست و تصمیم او- امور مختلفى است كه از اهم آنها همنشین و دوست و معاشر است، چرا كه انسان خواه و ناخواه تاثیر پذیر است، و بخش مهمى از افكار و صفات اخلاقى خود را از طریق دوستانش مى‏گیرد، این حقیقت هم از نظر علمى و هم از طریق تجربه بدون شك عامل سازنده شخصیت انسان- بعد از اراده و خواست و تصمیم او- امور مختلفى است كه از اهم آنها همنشین و دوست و معاشر است، چرا كه انسان خواه و ناخواه تاثیر پذیر است، و بخش مهمى از افكار و صفات اخلاقى خود را از طریق دوستانش مى‏گیرد، این حقیقت هم از نظر علمى و هم از طریق تجربه و مشاهدات حسى به ثبوت رسیده است.
از پیامبر (صلوات اللَّه علیه) پرسیدند: بهترین دوست كیست؟ فرمود: كسى كه دیدارش شما را به یاد خدا بیندازد، و گفتارش به علم شما بیفزاید و كردارش یاد قیامت را در شما زنده كند

این تاثیرپذیرى از نظر منطق اسلام تا آن حد است كه این دین كامل، براى دوستى و انتخاب دوست، سفارش‏هاى زیادى دارد و دوستى با افرادى را تشویق و از دوستى با افرادى نهى كرده است و براى این موضوع آیات و روایات بسیارى وارد شده است كه در اینجا به گوشه‏اى از آنها اشاره مى‏كنیم:

اگر در شناخت كسى به تردید افتادید، به دوستانش بنگرید كه چه افرادى هستند. «فانظروا الى خلطائه» (بحارالانوار، ج 74، ص 197)

تنهایى، از رفیق بد بهتر است. (بحار، ج 77، ص 173)

از پیامبر (صلوات اللَّه علیه) پرسیدند: بهترین دوست كیست؟ فرمود: كسى كه دیدارش شما را به یاد خدا بیندازد، و گفتارش به علم شما بیفزاید و كردارش یاد قیامت را در شما زنده كند. (تفسیر قرطبى)

حضرت على (علیه السلام) فرمود: هنگامى كه قدرتت از بین رفت، رفقاى واقعى تو از دشمنان شناخته مى‏شوند. (غرر الحكم)

حضرت على (علیه السلام) فرمود: رفیق خوب، بهترین فامیل است. (غرر الحكم)

و در حدیث آمده است: دوستت را در مورد غضب، درهم، دینار و مسافرت آزمایش كن. اگر در این آزمایش‏ها موفّق شد، دوست خوبى است. (بحارالانوار، ج 74، ص 180)

در حدیثى از نهمین پیشواى بزرگ اسلام امام محمد تقى الجواد(علیهماالسلام) مى‏خوانیم:

«ایاك و مصاحبة الشریر فانه كالسیف المسلول یحسن منظره و یقبح اثره» : " از همنشینى بدان بپرهیز كه همچون شمشیر برهنه‏اند، ظاهرشان زیبا و اثرشان بسیار زشت است"! (بحارالانوار، ج 74، ص 198)

و براستى گاه نقش دوست در خوشبختى و بدبختى یك انسان از هر عاملى مهمتر است، گاه او را تا سر حد فنا و نیستى پیش مى‏برد، و گاه او را به اوج افتخار مى‏رساند.
تاثیرپذیرى از نظر منطق اسلام تا آن حد است كه این دین كامل، براى دوستى و انتخاب دوست، سفارش‏هاى زیادى دارد و دوستى با افرادى را تشویق و از دوستى با افرادى نهى كرده است

پیام‏های آیه:

1ـ حسرت‏هاى درونى در اعمال و رفتار انسان مؤثّر است. «یَعَضُّ الظَّالِمُ»

2ـ رها كردن راه انبیا ظلم است. (ظلم به خود و ظلم به انبیا) «یَعَضُّ الظَّالِمُ»

3ـ عذاب قیامت بسیار سخت است. «یَعَضُّ الظَّالِمُ عَلى‏ یَدَیْهِ» (مشرك تنها یك انگشت و یا یك دست خود را گاز نمى‏گیرد، بلكه دو دست خود را گاز مى‏گیرد)

4ـ در قیامت، وجدان‏ها بیدار مى‏شود. «یَعَضُّ یَقُولُ»

5ـ پشیمانى، دلیل بر اختیار انسان است و اگر كسى مجبور بود، پشیمانى معنا نداشت. «یا لَیْتَنِی»

6ـ دوستى‏هاى نامشروع امروز، فرداى خطرناكى دارد. «یا لَیْتَنِی» دوست در سرنوشت انسان مؤثّر است.

7ـ ایمان به تنهایى كافى نیست، همراه بودن با انبیا نیز لازم است. «مَعَ الرَّسُولِ»

8ـ ارتباط با انبیا هر چند اندك باشد، مى‏تواند راه نجات باشد. «سَبِیلًا»

9ـ دو دوستى در یك دل جا نمى‏گیرد. (دوستى پیامبر و دوستى انسان گمراه) «اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ ... لَمْ أَتَّخِذْ فُلاناً خَلِیلًا»

10ـ دوستان منحرف، عوامل شیطانند. «فُلاناً خَلِیلًا وَ كانَ الشَّیْطانُ»

11ـ نام و شخص افراد مهم نیست، كارایى آنان مهم است. «فُلاناً أَضَلَّنِی»

12ـ نشانه‏ى دوست بد آن است كه انسان را غافل كند. «أَضَلَّنِی عَنِ الذِّكْرِ»

13ـ گاهى عواطف دوستى، بر استدلال و منطق غلبه مى‏كند. «أَضَلَّنِی عَنِ الذِّكْرِ بَعْدَ إِذْ جاءَنِی»

14ـ خداوند با همه‏ى مردم اتمام حجّت مى‏كند. «بَعْدَ إِذْ جاءَنِی» منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: نقش دوست ، سرنوشت انسان ، خوشبختی

منبع: ناطقان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۲۵۸۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقلال سرنوشت قهرمانی و سقوط را مشخص می‌کند!

به گزارش "ورزش سه"، استقلال خوزستان یکی از تیم‌هایی بود که در نیم فصل نخست عملکرد خوبی نداشت و در قعر جدول حضور داشت اما با تغییراتی که در نیم فصل ایجاد کرد امیدوار به باقی ماندن در لیگ برتر شد و حالا رقیبی سرسخت برای تیم‌های لیگ برتری خواهد بود.

شش بازی باقی‌مانده استقلال خوزستان سخت و حساس است و آنها فقط در دیدار هفته آخر بازی نسبتا آسانی خواهند داشت، تقابل با 3 تیم بالانشین جدول، مس رفسنجان آماده و بازی 6 امتیازی با نساجی مازندران کار آنها را برای بقا در لیگ برتر سخت می‌کند اما همین موضوع هم انگیزه‌ای خواهد بود تا این تیم متحول شده با کسب امتیاز مقابل پرسپولیس و سپاهان حتی بتواند سرنوشت قهرمانی را هم تغییر دهد!

آنها در هفته بیست و پنجم در ورزشگاه غدیر به مصاف ملوان انزلی خواهند رفت و در صورت کسب امتیاز کامل از این مسابقه تا حدود زیادی از منطقه خطر فاصله خواهند گرفت، پس از آن مقابل سپاهانی به میدان خواهند رفت که در صورت شکست دادن پرسپولیس به کورس قهرمانی باز خواهد گشت و دیدار با استقلال خوزستان برای آنها حیاتی می‌شود.

هفته بیست و هفتم نبردی تمام عیار شکل خواهد گرفت و به احتمال زیاد سرنوشت استقلال خوزستان در این مسابقه مشخص خواهد شد، رخ در رخ با یکی از تیم‌هایی که در قعر جدول حضور دارد، دیدار استقلال خوزستان و نساجی در ورزشگاه غدیر اهمیت بالایی دارد و این مسابقه 6 امتیازی برای کل استان خوزستان اهمیت خواهد داشت، فولاد و صنعت نفت هم در این مسابقه چشم به موفقیت استقلال خوزستان خواهند داشت!

هفته بیست و نهم و سی‌ام مقابل تیم‌هایی برگزار می‌شود که نه مدعی قهرمانی هستند و نه در منطقه خطر حضور دارند و با آرامش خاطر زیادی به میدان خواهند رفت، البته هوادار هنوز به‌طور کامل از منطقه سقوط خارج نشده اما احتمال سقوط آنها بسیار کم و غیر قابل باور خواهد بود.

سیروس پورموسوی با بازیکنانی که در نیم فصل جذب کرد و تغییر رویکرد دفاعی و هجومی تیم توانست امتیازهای خوبی کسب کند و این تیم متحول شده شانس زیادی برای بقا در لیگ برتر خواهد داشت مگر اینکه حاشیه‌ای عجیب دامن این تیم را بگیرد!

در ادامه برنامه کامل استقلال خوزستان تا انتهای فصل را مشاهده می‌کنید:

هفته بیست و پنجم:
استقلال خوزستان_ملوان بندر انزلی - 12 اردیبهشت

هفته بیستم و ششم:
سپاهان اصفهان_استقلال خوزستان - 17 اردیبهشت

هفته بیست و هفتم:
استقلال خوزستان_نساجی مازندران - 24 اردیبهشت

هفته بیست و هشتم:
پرسپولیس_استقلال خوزستان - 1 خرداد

هفته بیستم و نهم:
مس رفسنجان_استقلال خوزستان - 6 خرداد

هفته سی‌ام:
استقلال خوزستان_هوادار - 11 خرداد

دیگر خبرها

  • آیا بلینکن می‌تواند اثر انگشت خود را بر تاریخ بگذارد؟
  • با حل مشکلات مردم اعتماد عمومی را افزایش دهید
  • دستگاه قضا با حل مشکلات مردم اعتماد عمومی را افزایش دهد
  • استقلال سرنوشت قهرمانی و سقوط را مشخص می‌کند!
  • تلاوت آیات سوره بقره از سوی گروه تواشیح بین المللی تسنیم
  • عرضه ۳ اثر از سوره مهر یزد در نمایشگاه کتاب
  • هدف از تحمیل بی‌حجابی به جامعه چیست؟
  • ساز و کار عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل چگونه است؟
  • نقش زنان در معنابخشی به زندگی خانوادگی و اجتماعی
  • (ویدئو) سرنوشت تلخ گورخر؛ فرار ناموفق و تکه تکه شدن توسط کروکودیل!