Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-05-02@07:48:17 GMT

◄ سه عامل کاهش بهره‌وری در صنعت ریلی

تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۴۵۲۳۵

◄ سه عامل کاهش بهره‌وری در صنعت ریلی

تین‌نیوز | 

شرکت توکاریل که ناوگانی بالغ‌بر 1706 دستگاه واگن لبه‌بلند شش‌محوره دارد، قابلیت حمل سالیانه بیش از 10میلیون تن مواد معدنی (کنسانتره و گندله آهن) را در شبکه ریلی کشور دارد. این شرکت با حمل 35درصد بار معدنی ریلی کشور بالاترین رتبه را بین شرکت های ریلی به خود اختصاص داده است. بر اساس همین عقبه، بر آن شدیم تا نظر مدیرعامل این شرکت درباره مهم‌ترین چالش‌های صنعت ریلی را جویا شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش تین‌نیوز، محسن سعیدبخش مدیرعامل توکاریل در پاسخ به این پرسش که مهم‌ترین چالش‌های حمل‌ونقل ریلی باری کدم‌اند، گفت: عدم وجود زیرساخت‌های راه‌آهن ج.ا.ا به‌دلیل سرعت‌پایین و ترافیک، توقف و عدم تأمین نیروی کشش که در هر سه مورد باعث کاهش بهره‌وری خواهد شد، مهم‌ترین چالش‌های صنعت ریلی هستند.

سعیدبخش ادامه داد: البته با برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح می‌توان تا حدودی به‌صورت مقطعی مشکلات را برطرف کرد. مثلاً قطار برنامه‌ای‌ می‌تواند سرعت سیر و حرکت را افزایش دهد با قطار کامل بخش خصوصی می‌تواند بخشی از کمبود نیروی کشش را تأمین کند.

مدیرعامل توکاریل با اشاره به این نکته که مشکلات برای مسئولان محترم راه‌آهن روشن و مشخص است، افزود: به‌دلیل کمبود اعتبارات و عدم اولویت‌بندی برنامه‌ها در سنوات گذشته، تغییر عمده‌ای در حوزه حمل‌ونقل ریلی اتفاق نیفتاده و توقعات و انتظارات برآورده نشده است.

محسن سعیدبخش ادامه داد: درخصوص اقدامات، مسئولان محترم راه‌آهن ج.ا.ا باید اظهارنظر کنند و به‌دلیل اینکه قطعاً به‌دنبال حل مشکلات بوده و هستند، گزارش آن را ارائه خواهند کرد. لیکن ما به‌عنوان بخش خصوصی همیشه درصدد رفع مشکلات پیش رو با هماهنگی و تعامل با راه‌آهن، معادن و صاحبان بار بوده و هستیم تا در عملیات حمل تسریع شود.

مدیرعامل توکاریل در آخر گفت: از سویی درخصوص تأمین نیروی کشش به دنبال خرید لکوموتیو هستیم تا بتوانیم بخشی از مشکلات‌مان را با تشکیل قطار کامل جهت تکمیل هلدینگ توکاریل با هماهنگی مسئولان محترم راه‌آهن ج.ا.ا مرتفع کنیم.

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۴۵۲۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحریم ها عامل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ایران

به گزارش خبرگزاری مهر، سید حیدر محمدی، در دیدار با معاون امور دارویی و تجهیزات پزشکی وزیر بهداشت سوریه با اشاره به وضعیت بازار دارویی و تجهیزات پزشکی در ایران، گفت: یکی از دلایل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی در ایران طی سال‌های اخیر عدم همکاری برخی از کشورها و القای تحریم‌های ظالمانه بوده است.

وی با بیان اینکه امروز ایران به عنوان یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در منطقه شناخته می شود، افزود: یکی از مؤلفه های مؤثر برای رقابت در بازارهای صادراتی توجه ویژه به کیفیت است. در کنار تأمین دارو و تجهیزات پزشکی در کشور سعی کردیم کیفیت این فرآورده‌ها را ارتقا داده و صادرات را به بازار منطقه تقویت کنیم.

محمدی با اشاره به وضعیت مطلوب روابط سیاسی و اقتصادی ایران و سوریه، خاطرنشان کرد: قطعاً به دنبال کمک به تأمین تجهیزات و دارو و حتی انتقال دانش در این زمینه به کشور سوریه هستیم و امیدواریم این کشور نیز در آینده نزدیک بتواند ساختار سلامت خود را بازآرایی کند.

همچنین، «رزان سلوطه» معاون امور دارویی و تجهیزات پزشکی وزیر بهداشت سوریه ضمن تقدیر از همکاری های ایران در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی با کشور سوریه، گفت: به دنبال توافق صورت گرفته در دو سال گذشته موفقیت های خوبی در زمینه های مختلف این همکاری ذکر شده ایجاد شد.

وی افزود: ایران نقش مهمی در خصوص تأمین دارو و تجهیزات پزشکی در بازار سوریه دارد و تقاضا داریم جمهوری اسلامی ایران در تأمین برخی از واکسن های موردنیاز، ما را یاری کند.

کد خبر 6093750 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • ◄ مالیات و مشکلات شرکت های ریلی
  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟
  • تحریم ها عامل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ایران
  • رهاسازی آب سد سفیدرود از صبح ۱۶ اردیبهشت ماه
  • مدیر عامل آدیداس: حاضر نشدیم با پیشنهاد نایکی به فدراسیون فوتبال آلمان برابری کنیم
  • بهره برداری از اولین خانه خلاق و نوآور مهارت کشور در کردستان
  • ◄ فهرست 50 اقدام بسیار مهم وزارت راه و شهرسازی از ابتدای دولت سیزدهم تا کنون
  • کریدور ریلی خواف هرات گرفتار تحریم‌ های داخلی است
  • تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای صنعت خودرو
  • تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای خودرو