Web Analytics Made Easy - Statcounter

امروزه تحقیقات بسیار زیاد و گوناگونی در رابطه با فواید و مضرات استفاده از رژیم های غذایی گیاهخواری وجود دارد، بسیاری از افراد بر این عقیده اند که استفاده از رژیم رژیم های غذایی گیاهخواری برای بدن مفید است و بسیاری دیگر نظری عکس دارند.

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری ایمنا، حرف وحدیث ها درباره رژیم گیاه خواری تا جایی است که گروهی از متخصصان، گیاهخواری را منع می کنند و آن را رژیمی ناقص می دانند که سلامت جسمی افراد را به خطر می اندازد و از سوی دیگر گروهی بر این اصل پافشاری می کنند که گیاه خواری نه تنها یک رژیم غذایی سلامت و کامل است، بلکه یکی از بهترین روش ها برای مبارزه با برخی بیماری های مزمن به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گیاهخواری یک مدل ثابت غذاخوردن نیست که فقط در آن منابع حیوانی حذف شود چرا که انواع مختلفی از گیاهخواری با درجه های مختلف حذف منابع حیوانی وجود دارد که از ماهی گیاهخواری، ماکیان گیاهخواری، شیر تخم مرغ گیاهخواری تا انواعی که نه تنها صرفا گیاهخوارهستند بلکه گیاهان را خام می خورند (خام گیاهخواران) متفاوت هستند.

اما یکی از متعادل ترین رژیم های گیاهخواری «شیر تخم مرغ گیاهخواری» است که در آن فرد لبنیات و تخم مرغ را به عنوان منبع پروتئینی دریافت می کند.

اگر برای رژیم گیاهخواری درست برنامه ریزی شود، می تواند رژیم کاملی باشد اما اگر در آن زیاده روی هایی شود، فرد را در معرض خطر کم وزنی، کم خونی فقر آهن و برخی کمبودهای دیگر قرار می دهد.

متخصص تغذیه و رییس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که ۲۸ سال است در زمینه مشاوره تغذیه تجربه دارد، در گفتگو با خبرنگار ایمنا می گوید: در حال حاضر نزدیک به ۱۷ مرکز فناوری در حال تحقیق درباره زوایای مختلف رژیم های گیاهخواری هستند.

دکتر محمد حسن انتظاری خاطرنشان می کند: اعتقاد به گیاه خواری را می توان تا ابتدای تکامل موجودات انسانی دنبال کرد اما این باور در دهه ۱۹۷۰ به اوج خود رسید و در تمام این سالها عده ای بر این باور بودند که با رژیم های گیاهخواری می توان بسیاری از مشکلات بیماران را کاهش داد.

وی یادآور می شود: طبق آمارهای اعلام شده حدود  یک هشتم از جمعیت کل جهان گیاهخوار و خام گیاهخوار هستند.

انسان ها نمی توانند گیاه خوار مطلق باشند

متخصص تغذیه بر این باور است که علاوه بر اینکه مهم است چه می خوریم، مهم است که بدن انسان چگونه سازش پیدا کرده چرا که بدن ما از میلیون ها سال قبل با همه چیز خواری سازش پیدا کرده است.

وی با اشاره به اینکه گیاه خواران طیف وسیعی دارند، می افزاید:  برخی فقط گیاهان را هم خام و هم پخته استفاده می کنند که مشکلی ندارند اما برخی گیاهخواران روش های خاصی دارند؛ به عنوان مثال گروهی فقط میوه خوار هستند که سلامتی آنها را با توجه به اینکه میوه ها پروتئین ندارند، با خطر مواجه می کند و بعد از ۲ ماه خود به خود این رژیم را رها می کنند.

دکتر انتظاری تصریح می کند: انسان ذاتاً گیاهخوار نیست و دندان های انسان به همه چیزخواری عادت دارد، پس می تواند از همه چیز با گرایش کمی از گیاهی مصرف کند.

وی ادامه می دهد: اگر لبنیات از گروه غذایی حذف شود به فاجعه منتهی خواهد شد چون ۷۰ درصد زنان ما کمبود ویتامین D دارند و بسیاری هم از مشکل پوکی استخوان رنج می برند.

رییس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان معتقد است که تنها گروه های خاصی می توانند برای مدتی از گیاهخواری تبعیت کنند، به عنوان مثال خانم های بالای ۲۰ سال که ذخایر بدن آنها پر شده است می توانند برای مدت محدود رژیم های های گیاهی را استفاده کنند.

وی اعتقاد به خام گیاهخواری در طولانی مدت را رد می کند و می گوید: یکی از دلایل پیشرفت انسان به خدمت گرفتن آتش برای آشپزی همچنین دورکردن حیوانات شکارچی بود؛ پس به خدمت گرفتن آتش امتیاز فوق العاده در زمینه های غذایی است زیرا از خام گیاهخواری فقط در مدت محدود می توان استفاده کرد.

دکتر انتظاری می افزاید: البته برای بیماران کبد چرب آن هم در مدتی محدود گیاهخواری توصیه می شود.

وی با تاکید بر اینکه انسان ها نمی توانند گیاه خوار مطلق باشند، اظهار می کند: اکثر موجودات گیاه خوار طول عمربسیار کمی دارند.

متخصص تغذیه ادامه می دهد: اینکه گسترش باور دهیم که سرطان ها با گیاهخواری قابل درمان هستند، فرهنگ درستی نیست چرا که به سلامت جامعه ضربه می زند.

وی خاطرنشان می کند: ۹۰ درصد اثر رژیم گیاهخواری در پیشگیری از سرطان ها مؤثر است نه در درمان سرطان!

دکتر انتظاری با تاکید بر اینکه نگرانی های زیادی در رژیم های گیاهخواری از جمله فقدان پروتئین، کلسیم و چربی ها، مواد معدنی وجود دارد، به افراد گیاهخوار توصیه کرد حتی الامکان لبنیات و تخم مرغ را از برنامه غذایی خود حذف نکنند.

وی معتقد است افراد نباید در زندگی خود افراط و تفریط داشته باشند چرا که میانه روی در تمام مسایل و رعایت تعادل بهترین شیوه برای زندگی است.

در طول رژیم، گیاهخواران باید به این نکته ها توجه کنند

گیاهخواران در طول روز منابع گیاهی مختلف به خصوص آنهایی که انرژی بالایی دارند، مصرف کنند، تعداد وعده های بیشتری داشته باشند و در میان وعده هایشان مغزدانه ها و میوه های خشک بگنجانند تا کمبود انرژی شان جبران شود. یکی از مواردی که در رژیم غذایی سنتی ما وجود دارد و در رژیم گیاهخواری هم باید به آن توجه شود، مکمل کردن دوطرفه غذایی است؛ مثلا گروه حبوبات یعنی عدس را با غلاتی مثل برنج مخلوط کرده و عدس پلو را با کشمش بپزند.

این کار باعث می شود کمبود اسیدهای آمینه در پروتئین برنج با اسیدهای آمینه موجود در حبوبات جبران شود.

رژیم گیاهخواری اگر درست برنامه ریزی شود، به خصوص در افرادی که گوشت و چربی زیادی استفاده می کنند، می تواند باعث کاهش وزن شود.

این رژیم اوره، کلسترول و چربی خون را هم پایین می آورد و باعث پاکسازی بدن از مواد زائد می شود.

 در برخی کشورها افراد برای فاصله گرفتن از غذاهای صنعتی و روش های پرورش صنعتی موادغذایی از جمله استفاده از سموم و کودهای شیمیایی، به رژیم گیاهخواری روی می آورند و معمولا برایشان مهم است که از گیاهان ارگانیک، یعنی گیاهانی که در پرورش آنها از هیچ گونه سم شیمیایی یا کودشیمیایی استفاده نشده باشد، مصرف کنند اما در مورد اینکه محصولات مزیتی غیر از نداشتن سم و از نظر ارزش غذایی داشته باشند، شواهد کافی وجود ندارد.

 انتخاب رژیم گیاهخواری در سنین رشد و در شرایط بارداری و شیردهی چندان توصیه نمی شود. بهتر است در سنین رشد از رژیم گیاهخواری صرف فاصله گرفت و ترکیبی از گیاهخواری با منابع حیوانی داشت اما اگر اصرار بر ادامه رژیم گیاهخواری داریم، باید حتماً برخی مکمل ها را مصرف کنیم.

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۵۶۵۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای کاهش میزان نمک مصرفی روزانه خودتان آشپزی کنید

ایتنا - بر اساس یافته‌های پژوهش جدیدی که افراد مسن با خطر بالای حمله قلبی و انواع سکته‌ها را بررسی کرده، استفاده از جایگزین‌هایی برای نمک معمولی ممکن است با کاهش خطر مرگ، به ویژه مرگ در اثر بیماری‌ قلبی و سکته مرتبط باشد.
این تحقیق بر اساس فراتحلیل (متاآنالیز) چندین پژوهش که عمدتا در آسیا انجام شده‌اند، صورت گرفت. به گفته کارشناسان، آشپزی و فرهنگ غذایی‌ کشورهای آسیایی مصرف جایگزین‌های نمک را آسان‌تر می‌کند.

بنابر اعلام انجمن قلب ایالات متحده، مردم آمریکا حدود ۷۰ درصد سدیم مصرفی خود را از غذاهای بسته‌بندی‌شده و آماده دریافت می‌کنند نه از نمکی که موقع پخت‌وپز به غذا افزوده می‌شود.

بیش از ۹۷ درصد مردم نمی‌دانند چقدر سدیم در رژیم غذایی آن‌ها وجود دارد یا آن را دست‌کم می‌گیرند و متخصصان معتقدند نتایج این تحقیق که در مجله «سالنامه طب داخلی» (Annals of Internal Medicine) منتشر شد، می‌تواند همانند یک یادآوری‌کننده مفید در مورد مصرف سدیم اضافی عمل کند و به مردم کمک کند به جست‌وجوی جایگزین‌های احتمالی بروند. 

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، رژیم‌های غذایی سرشار از سدیم سالانه به مرگ بیش از دو میلیون نفر در سراسر جهان منجر می‌شود.

البته همه بزرگسالان نباید فورا جایگزینی برای نمک در رژیم غذایی‌شان پیدا کنند. این پژوهش جدید هم به‌طور اختصاصی به افرادی پرداخته است که با خطر بیشتر حمله قلبی و سکته مواجه‌ بودند. این افراد که بیشتر در معرض خطر قرار دارند، باید در مورد روش‌های کاهش نمک در رژیم غذایی با پزشک‌ مشورت کنند، اما اولین قدم برای آن‌ها می‌تواند نگاه کردن به برچسب روی غذاهای بسته‌بندی‌شده باشد.

برای مثال فقط ۱۲ عدد چیپس ترتیلا از نشان تجاری دوریتوس (Doritos) حدود ۲۰۰ میلی‌گرم سدیم دارد. به این ترتیب براورد می‌شود که یک پاکت آن بیش از سه هزار میلی‌گرم سدیم داشته باشد.

کارشناسان پیشنهاد می‌کنند که روزانه به طور منظم غذا بخورید و میزان سدیم مصرفی را طبقه‌بندی یا مقدار آن را مشخص کنید و سپس در پایان روز، ببینید چگونه می‌توانید بهتر عمل کنید.

استفاده از ادویه‌هایی مانند پاپریکا، فلفل آسیاب‌شده، پودر پیاز، دارچین و زنجبیل جایگزین‌هایی هوشمندانه‌ برای نمک به شمار می‌روند.

طبق این متاآنالیز که در آسیا انجام شد، کاهش سدیم به مدت شش ماه خطر بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های کلیوی را به میزان قابل‌توجهی کاهش داد. بنابراین با کنترل سدیم مصرفی می‌توان خطرات متوجه سلامتی را کم کنید و کیفیت زندگی را با افزایش سن بهبود ببخشید.

دیگر خبرها

  • هفت نکته برای کاهش وزن اگر فکر می‌کنید «ژن چربی» را دارید
  • هندوانه برای دیابتی‌ها مفید است یا مضر؟
  • یک گردش خوشمزه در نصف‌جهان
  • مواد غذایی ضد التهاب
  • راهکار هایی برای کنترل اشتها
  • کلید کاهش وزن ؛ فقط کافی است این یک کار را انجام دهید
  • تغذیه بد خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد
  • با تغییر رژیم غذایی خود زمین را نجات دهید
  • توزیع بیش از ۱۱ هزار بسته غذایی در میان سیل‌زدگان
  • برای کاهش میزان نمک مصرفی روزانه خودتان آشپزی کنید