Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، پایگاه تحلیلی «میدل ایست آی» در گزارشی نوشت عربستان در تلاش است برای مقابله با ایران، روابط خصومت‌بار خود را با سیاستمداران شیعه در عراق بهبود بخشد.

این گزارش اینگونه نوشت، اوایل نوامبر سال جاری میلادی، «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان، تنش‌ها با ایران را شدت بخشید اما برخلاف آنکه از جدال عربستان با حزب‌الله لبنان و انصارالله یمن نظر می‌رسد که ریاض در حال دامن زدن به تنش‌ها با شیعیان منطقه است، اما این کشور همزمان کارزاری آرام را برای همکاری با شیعیان عراق صورت داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در حالیکه ریاض در گذشته، با سیاستمداران سنی عراق و قبایل این کشور ارتباط داشت، از ابتدای تابستان 2017، ارتباطاتی را نیز با سیاستمداران شیعه عراق شکل داده است.

میدل ایست آی توضیح داد، هدف عربستان از بهبود روابط با شیعیان عراق، در واقع تضعیف روابط ایران و شیعیان عراق است.

اخیراً نیویورک‌تایمز در گزارشی نوشت که اقدامات ولیعهد عربستان برای دامن زدن به تنش‌ها در یمن و لبنان، غیرسازنده است.

در این گزارش نوشته شده بود که در خاورمیانه «توازن قدرت در سوریه و عراق تعیین می‌شود».

عربستان سعودی تلاش کرده است تا پروژه اعمال نفوذ خود در عراق را طرح‌ریزی کند. اولین رخداد مهمی که نشانگر بازگشت پادشاهی عربستان به عراق است، در سال 2015 زمانی رخ داد که سفارتخانه‌ عربستان در بغداد و اربیل بازگشایی شد و روابط دیپلماتیک دو کشور که از زمان حمله صدام حسین به کویت در سال 1990 قطع شده بود، از سرگرفته شد.

با اینحال، به نظر می‌رسد که دو سال زمان برد تا ریاض در نهایت با دولت شیعه در بغداد به توافق رسید و یک گفت‌وگوی رسمی و دوجانبه را در سال 2017 آغاز کرد.

«حیدر العبادی» نخست‌وزیر عراق در ماه ژوئن در سفر خاورمیانه‌ای خود که شامل ایران و کویت نیز می‌شد، به ریاض سفر کرد.

طبق این گزارش، اواسط ماه ژوئیه، «قاسم العراجی» وزیر کشور عراق برای بحث درباره همکاری امنیتی و اطلاعاتی و همچنین تسهیل محدودیت روادید برای عراقی‌هایی که قصد سفر به عربستان برای حج را دارند، به عربستان سفر کرد.

چند هفته بعد، «مقتدی صدر» رهبر جنبش صدرعراق با «محمد بن سلمان» دیدار کرد و احتمال می‌رود که در آن نشست، ریاض را به بازگشایی ارتباطات زمینی و هوایی با عراق ترغیب کرده است.

به نوشته میدل‌ایست آی، به نظر می‌رسد هدف این سفر ارسال این پیام به تهران بود که عربستان قادر است با شیعیان عراق ارتباط برقرار کرده و نفوذ ایران را به چالش بکشد.

با این حال، مقتدی صدر از استقرار ارتش عربستان در بحرین در سال 2011، سرکوب اعتراضات شیعیان بحرین و معارضان سنی این جزیره و همچنین اعدام شیخ «نمر النمر» رهبر شیعیان عربستان در 2 ژانویه 2017، انتقاد کرده است. میدل ایست آی در گزارش خود نوشت که تلاش عربستان برای تعامل با صدر می‌تواند بخشی از تلاش ریاض برای کاهش واکنش‌های رهبر جنبش صدر به رخدادهای داخلی عربستان به حساب آید.

از دیگر تلاش‌های ریاض برای بهبود رابطه با عربستان می‌توان به از سرگیری پروازهای مستقیم و بازگشایی گذرگاه مرزی عربستان با عراق در آگوست اشاره کرد. این گذرگاه از 27 سال پیش از زمان بحران خلیج‌فارس مسدود بوده است.

طبق این گزارش، هفته گذشته، عربستان سعودی 100 تاجر عراقی را برای شرکت در یک شورای مشترک هماهنگی و اقتصادی به ریاض دعوت کرد.

این پایگاه تحلیلی سپس مطرح کرد که زمانبندی این ابتکارعمل‌های عربستان، این سوال را مطرح می‌کند که پایان بازی تقویت روابط با سیاستمداران شیعه عراق چیست؟

این گزارش ادامه داد که عربستان سعودی که همیشه به دنبال آن بوده که خود را به عنوان یک هژمون منطقه‌ای نمایش دهد، مدعی است که از منافع سنی‌های منطقه حفاظت می‌کند.

با اینحال، اقدام ریاض در محاصره قطر که یک کشور سنی است، در واقع ائتلافی تضعیف شده است که عربستان مدعی رهبری آن را دارد.

این گزارش ادامه داد، عربستان سعودی به دنبال ایجاد شکاف در روابط میان تهران و شیعیان عراق است، اما علیرغم این دور جدید از دیپلماسی، ریاض نمی‌تواند با نفوذ ایران در عراق رقابت کند و بعید است که تمامی سیاستمداران شیعه عراق کمک عربستان در انتخابات را بپذیرند.

این گزارش در پایان نوشت، ایران موفق شد تا محاصره قطر را تضعیف کند و جاه‌طلبی‌های سعودی‌ها در سوریه و یمن را خنثی کند و از نقطه نظر عربستان، نزدیک شدن به سیاستمداران شیعه عراق، یکی از اندک گزینه‌های باقیمانده‌ای است که عربستان در جنگ سرد منطقه‌ای در اختیار دارد و این همچنین نشان می‌دهد که ریاض در حال فهمیدن این مسئله است که در این جنگ در حال شکست خوردن است.
 

فارس

منبع: جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۸۸۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقبال سفیر ایران از ورود اولین عمره‌گزاران ایرانی به مدینه

به گزارش حوزه سیاست و اقتصاد خبرگزاری تقریب، پس از گذشت 9 سال وقفه، صبح امروز نخستین گروه عمره گزاران ایرانی با استقبال سفیر جمهوری اسلامی ایران در عربستان، سرکنسول کشورمان و مسؤلان حج و عمره ایران و عربستان وارد مدینه منوره شدند.

علیرضا عنایتی سفیر کشورمان در ریاض طی اظهاراتی با ابراز خرسندی از ورود عمره گزاران ایرانی پس از یک توقف طولانی، تبادل سفرهای زیارتی را علاوه بر برکات معنوی و روحی، موجب نزدیکی بیشتر دو ملت و استحکام روابط دو کشور دانست. 

سفیر کشورمان با اشاره به اشتیاق هموطنان ایرانی براى تشرف به زیارت خانه خدا، مسجد نبوی شریف و حرم مطهر رسول الله و ائمه بقیع علیهم السلام اضافه کرد: به لطف الهی و با تلاش‌های مستمر نهادهای ذیربط این امر میسر گردید و به امید خداوند این مسیر بعد از حج تمتع با تلاش‌های سازمان‌های ذی ربط ادامه خواهد یافت.

عنایتی همچنین از مسئولان پادشاهی عربستان سعودی از جمله وزارت‌خارجه این کشور برای همکاری‌های مربوطه تشکر کرد.

انتهای پیام/ 

دیگر خبرها

  • بانکداران خارجی در راه عربستان | کاکائو چه چالشی برای دنیا ایجاد کرد؟
  • تلاش عربستان و امارت در موازنه بین ایران و رژیم صهیونیستی
  • بلینکن بزودی در عربستان؛ تداوم تلاش آمریکا برای رویای عادی سازی روابط اسرائیل با ریاض
  • (ویدئو) تصاویری پر بازدید از صحرای بزرگ عربستان با عنوان «حومه آخرالزمانی ریاض»
  • سفیر ایران: خاندوزی هفته آینده به عربستان می رود
  • گام‌های تهران و ریاض برای تقویت روابط
  • ازسرگیری تلاش‌ها برای برقراری صلح در یمن
  • وسط آتش سوزان خاورمیانه؛ عربستان و اسرائیل یک گام تا عادی‌سازی؟
  • استقبال سفیر ایران از ورود اولین عمره‌گزاران ایرانی به مدینه
  • عربستان و اسرائیل یک گام تا عادی‌سازی؛ بایدن چه خوابی برای ریاض دید؟