Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-06@19:11:23 GMT

شعر حسان، یک خاطره آیینی

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۹۵۱۰۲

شعر حسان، یک خاطره آیینی

اولین دیدارتان با مرحوم حسان را یادتان هست؟

من با مرحوم حسان دیدار خصوصی‌ای نداشتم و هم کلام نشدیم متاسفانه. خاک بر او خوش باد.

ویژگی‌های شعر مرحوم چایچیان چه بود؟

از منظر نقد ادبی اگر بخواهیم به شعر حسان نگاه کنیم، می‌بینیم که ایشان از لحاظ فرم و محتوا خیلی نوآوری خاص و برجسته‌ای نداشتند. یعنی این‌گونه نبود که ایشان بخواهند افزوده‌ای و پیشنهادی جدی و جدید بر شعر آیینی داشته باشند و بخواهیم از ایشان کار خاص و متفاوتی ببینیم، اما چیزی که ایشان داشتند و کیمیای ایشان بود، همین سادگی غریب و عجیب شعرش بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یعنی سهل و ممتنع؟

سهل و ممتنع بله اما نه به معنی سهل و ممتنع سعدی. نوعی سادگی در بیان مضامین که برخاسته از روح پالوده و آراسته ایشان بود و به این برمی‌گردد که حسان شعرش را زندگی می‌کرد.

پس شعر چایچیان را کجای شعر آیینی ببینیم؟

شعر چایچیان یک خاطره آیینی بود. برگ برنده چایچیان مقبولیت شعرش بود. شعرش در حسینیه‌ها،مساجد، قهوه‌خانه و پشت ماشین‌ها رفت و این اتفاقا اصلا چیز کمی نیست. هرکسی از هر طبقه اجتماعی که بود به محض برخورد با شعر حسان با آن ارتباط برقرار می‌کرد. این خاصیت شعر او بود. علامه امینی شعر ایشان را شنیده و خوشش آمده و یک فرد عامی و درس نخوانده هم از شعر ایشان استقبال کرده است.

خب، استقبال این‌گونه آیا خطرناک نیست؟ یعنی این‌که هم طبقه نخبگانی ما و هم طبقه کم مطالعه‌تر ما به این شعر استقبال داشته باشند مثلا شاعران جوان‌تر ما را دچار سردر گمی نمی‌کند که کدام روش درست است؟

جواب این سوال را سال‌ها قبل حضرت خواجه داده است: قبول خاطر و لطف سخن خداداد است... واقعا نمی‌شود ایراد گرفت که چرا شعر حسان که در جاهایی شاید بتوان ایرادهای ادبی هم بر آن گرفت این‌گونه مورد استقبال قرار گرفته و در بین عموم مردم دست به دست می‌شود. حافظ هم همین‌گونه است هم بر پشت کامیون‌ها شعرش هست و هم در مهم‌ترین مراکز آکادمیک شعر و جهان حافظ واکاوی می‌شود. البته ناگفته نماند مهم‌ترین دلیل مقبولیت او اتصال قطره به اقیانوس است، یعنی اهل بیت علیهم‌السلام.

حسان و هم‌نسل‌هایش از ابزار و ادوات امروزی در انتشار شعرشان برخوردار نبودند این استقبال از کجا نشأت می‌گیرد؟

حسان، صادق بود. شعرش صادق بود. دروغ گفتن به مخاطب در شعر خیلی زود لو می‌رود. مردم این صداقت را دریافت کردند و این صداقت سینه به سینه رفت. امشب شهادت نامه عشاق امضا می‌شود را ببینید ... این شعر برای شب عاشوراست و یک جوری شروع شده انگار خود حسان در خیمه سیدالشهدا بوده و برای ما دارد گزارش می‌دهد. یعنی شاعر به یک درد و درک صمیمانه و شفاف رسیده و آن را روایت کرده است.

از لحاظ متعهد بودن به متون روایی و مقاتل شعر حسان را چگونه می‌بینید؟

دانستن این محتواها برای شاعر آیینی خیلی واجب و ضروری است و شاعری که در زمینه اهل بیت علیهم‌السلام قلم می‌زند اینها جزو ابزار اولیه کار او به شمار می‌رود، اما دانستن به تنهایی کافی نیست. دانستن به تنهایی کارکرد قوی و اساسی ندارد. حسان از دانایی به بینایی رسیده بود، به دیدار رسیده بود و همین نگاه شهودی و اشراقی باعث می‌شد که حسان در مضمون شعرش حاضر و ناظر باشد. نفسش غائب بود و نفسش حاضر بود. نفسی گرم و خدایی...

حسان به رغم شعرش که خیلی جاها خوانده شد و دیده شد متاسفانه تشییع جنازه غریبانه‌ای داشت، چرا؟

درست است. این نجابت، شفافیت و صداقت؛ این حقش نبود و ای کاش با حضور هموطنان و شاعران و عزیزان بیشتر و بهتر برگزار می‌شد. بماند که روزگار ما روزگار غریبی شده است و متاسفانه باید اعتراف کرد که زمانه زمانه ناپسندی شده و قدر خوبانمان را کمتر دانسته‌ایم.

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۹۵۱۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرجعیت علمی امام صادق (ع) انحراف را به حداقل رساند

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سیدحسن عاملی شامگاه شنبه در یادواره شهدای شهرستان نیر با تسلیت یوم شهادت صادق اآل محمد(ص) اظهار کرد: آن حضرت با احیای فقه جعفری و تربیت ۴ هزار نفر شاگرد توانست اسلام را از جریان انحرافی نجات داده و شبهات را تا حد زیادی رفع کند.

وی خاطرنشان کرد: بعد از نبی مکرم اسلام دو شوک عظیم جامعه اسلامی را متحول کرد که اولی قیام امام حسین (ع) و دومی نیز تحول علمی عصر امام باقر و امام صادق (ع) بود که به معنای واقعی به احیای اسلام ناب کمک کرد.

امام جمعه اردبیل ادامه داد: آن حضرت با مرجعیت علمی توانست احکام الهی را بیان کند تا کار ناتمام عصر نبوت و امامت به نقطه اکمال رسیده و این اندیشه آرمانی از همه کج روی ها در امان بماند.

آیت الله عاملی بیان کرد: انقلاب اسلامی نیز تداوم همین مکتب و انتقال آموزه های دینی است که در آن مجاهدان بسیاری نظیر آیت الله مطهری کوشیده اند تااین حرکت عظیم را از هرگونه انحراف و انحطاط در امان نگهدارند.

وی تصریح کرد: ائمه اطهار (ع) در مسیر عدالت محوری گام برداشته و توانسته اند جامعه اسلامی را در مسیر پایبندی به اعتقادات ثابت قدم نگهدارد.

نماینده مردم اردبیل در مجلس خبرگان رهبری یاد و خاطره شهدای هش سال دفاع مقدس را گرامی داشت و گفت: اقتدار واقعی امروز ایران اسلامی را مرهون شهدایی هستیم که بی ادعا در دفاع از تمامیت این کشور اعم از استقلال و باورهای دینی تلاشی مجاهدانه کرده اند.

به گزارش خبرنگار مهر در این مراسم مداحی و سوگواری شده و شرکت کنندگان یاد و خاطره شهدای والامقام نیر را گرامی داشتند.

کد خبر 6096692

دیگر خبرها

  • ببینید | خاطره جالب روحانی معروف از آوازخوانی در حضور رهبر معظم انقلاب و آیت الله جوادی آملی
  • ببینید | واکنش جالب معلم عربی محمد بحرانی به خاطره‌ای که بحرانی از او در برنامه تعریف کرد
  • خاطره بامزه آقا رشید از حرم امام رضا (ع) (فیلم)
  • خاطره بازی با معلمان کوهستان
  • «گل‌غلتان» آیینی زیبا با عطر مدهوش‌کننده گل محمدی
  • (ویدئو) خاطره بامزه آقای بازیگر از معلمش در «صداتو»
  • پرواز پرسپولیس به شهر خاطره‌انگیز (عکس)
  • خاطره‌ای از واکنش عجیب احمدی‌نژاد به درخواست محیط‌‌‌ زیستی | فیلم
  • مرجعیت علمی امام صادق (ع) انحراف را به حداقل رساند
  • افزایش آمار جمعیت بدمسکن در کشور