Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-03@03:12:35 GMT

چرادهان‌تان بوی استون می‌دهد؟!

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۰۷۶۲۳

چرادهان‌تان بوی استون می‌دهد؟!

به گزارش سرویس گوناگون جام نیـوز، بیشتر افراد معمولا بوی دهان‌شان را یا به غذا ربط می‌دهند و یا به بهداشت ضعیف دهان و دندان. اما واقعیت فراتر از اینهاست. اگر دهان کسی بوی استون یا لاک پاک‌ کُن بدهد می‌تواند نشاندهنده‌ی بیماری‌هایی چون دیابت باشد. بوی دهان فرد، علامتی از سلامت عمومی اوست. در این مطلب به شما می‌گوییم چرا نفس یک نفر ممکن است بویی شبیه استون بدهد و دلیل آن چه می‌تواند باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیابت چه اثری بر بوی دهان می‌گذارد؟


دیابت می‌تواند بر بوی دهان فرد تاثیر گذاشته و موجب بد بو شدن آن یا هالیتوسیس بشود. در تحقیقی در سال 2009، محققان دریافتند آنالیز بوی دهان فرد، به تشخیص دیابت در مراحل اولیه‌ی آن کمک می‌کند. دو عارضه در ارتباط با دیابت وجود دارد که موجب بد بویی دهان می‌شود: بیماری لثه و بالا بودن کتون در خون.

 

اسم مناسب بیماری لثه، پریودونتال است که شامل انواع زیر می‌شود:

. ورم لثه

. پریودونتال خفیف

. پریودونتال پیشرفته

دیابت می‌تواند منجر به افزایش احتمال بیماری لثه بشود که بد بو شدن دهان را به دنبال دارد. اما بیماری لثه، باعث نمی‌شود تنفس فرد بویی شبیه استون بدهد. اگر کسی دیابت داشته باشد و نفسش بویی شبیه استون بدهد، معمولا به دلیل بالا بودن سطح کتون‌ها در خونش است.

 


دیابت و بوی استون مانند نفس

اگر دیابت تحت کنترل نباشد، بدن نمی‌تواند انسولین کافی برای تجزیه‌ی گلوکز در خون را تولید کند. یعنی سلول‌های بدن، گلوکز کافی برای استفاده به عنوان انرژی دریافت نمی‌کنند. کتون از استون تشکیل شده است. استون، همان ماده‌ای است که برای پاک کردن لاک استفاده می‌شود و بوی خاص و متمایزی دارد. اگر نفس فرد مبتلا به دیابت، بوی استون بدهد، دلیل آن بالا بودن میزان کتون‌ها در خونش است.

 

 

کتون و استون

استون، ساده‌ترین کتون است. این کتون، وقتی ترشح می‌شود که کبد، اسیدهای چرب را طی فرایندی به نام کتوسیس (نوعی متابولیسم) برای انرژی تجزیه می‌کند. این کتون‌هایی که وارد جریان خون می‌شوند، توسط بدن به عنوان سوخت مصرف می‌شوند. کتون‌هایی که به عنوان سوخت مصرف نمی‌شوند، از بدن دفع می‌شوند که معمولا این دفع از طریق ادرار صورت می‌گیرد. استون، با بازدم فرد، بیرون داده می‌شود که دلیل بد بو شدن دهان است.

استون، به غیر از اینکه به صورت طبیعی در بدن انسان وجود دارد در حلّال‌ رنگ، لاک ناخن و محصولات پلاستیکی نیز وجود دارد.

 

 

کتوسیس در برابر کتو اسیدوزیس ناشی از دیابت

کتوسیس، معمولا مضر نیست، البته تا زمانی که سطح کتون‌های خون خیلی بالا نرود. اما اگر فرد مبتلا به دیابت باشد و تحت کنترل و درمان مناسب قرار نگیرد، سطح کتون‌ها می‌تواند خیلی بالا برود. کتواسیدوزیس ِ دیابتی یا DKA، زمانی روی می‌دهد که سطح کتون‌ها به حد ناسالمی برسد. این شرایط خطرناکی است چون خون، اسیدی شده و می‌تواند روی سایر ارگان‌های بدن اثر بگذارد.

کتو اسیدوزیس می‌تواند در عرض کمتر از 24 ساعت روی بدهد و اغلب هم در مبتلایان به دیابت نوع اول دیده می‌شود. همچنین این بیماری می‌تواند مبتلایان به دیابت نوع دوم را هم، در صورت عدم مصرف یک دوز انسولین تهدید کند. هم کتوسیس و هم کتو اسیدوزیس می‌توانند بوی مشابه استون در دهان ایجاد کنند اما در مورد کتوسیس، این بو بسیار کمتر است. اگر نفس فرد، شدیدا بوی استون بدهد می‌تواند نشاندهنده‌ی DKA باشد. سایر علائم DKA شامل:

 

. تکرر ادرار

. تهوع

. استفراغ

. شکم درد

. بالا بودن قند خون

. مشکل در تنفس

. احساس گیجی و پریشانی

کسی که علائم DKA را دارد باید فورا به پزشک مراجعه کند.

 

دیابت، تنها بیماری‌ای نیست که منجر به بوی استون مانند تنفس می‌شود. دو عامل دیگر:

رژیم کتوژنیک: نوعی رژیم غذایی کم کربوهیدرات که می‌تواند سبب بوی استون در تنفس بشود. کتوسیس، حالتی از متابولیسم است که فرد با پیروی از رژیم کتوژنیک در تلاش برای کاهش وزنش، سعی دارد آن را تقویت کند. رژیم کتوژنیک شامل تغذیه‌ای بر پایه‌ی پروتئین فراوان و کربوهیدرات بسیار کم است. این شیوه‌ی غذایی، بدن را وادار می‌کند به جای کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها را به عنوان انرژی بسوزاند.

مطالعه‌ای در سال 2002 دریافت، تنفس استون مانند، نشانه‌ی آشکاری از این است که بدن فرد، تحت رژیم کتوژنیک بوده و در حالت کتوسیس قرار دارد.

 

هر چند به نظر می‌رسد رژیم کتوژنیک، راهی برای کاهش وزن است، اما باید نسبت به عوارض آن هم آگاهی داشته باشید:

. از دست دادن املاح بدن

. علائمی شبیه آنفلوآنزا

. خستگی و ضعف

. تغییرات در دفع

. تنفس بد بو

. گرفتگی‌های عضلات پا

اعتیاد به الکل

یکی از عوارض اعتیاد به الکل این است که فرد، به اندازه‌ی کافی غذا نمی‌خورد. استفاده‌ی زیاد از الکل و گرسنگی، از دلایل کتو اسیدوزیس الکلی هستند. کتو اسیدوزیس الکلی مانند DKA می‌تواند موجب بد بو شدن تنفس فرد شود. سایر علائم کتو اسیدوزیس الکلی شامل تهوع، استفراغ و شکم درد می‌شود.

 

 

چه وقت لازم است به پزشک مراجعه کنید

اگر فرد مبتلا به دیابت، متوجه بوی استون مانند در تنفسش بشود، باید مطمئن شود که برنامه‌ی درمانی خود را به خوبی پیگیری می‌کند یا نه. معمولا این روند درمان شامل دریافت انسولین برای تنظیم قند خون و خارج کردن بدن از حالت کتوسیس می‌شود.

اگر هم متوجه شود که بوی دهانش شدیدا شبیه بوی استون است یا سایر علائم DKA را داشته باشد، باید هر چه زودتر به پزشک مراجعه کند.

اگر نفس فرد بوی استون بدهد اما در حال حاضر مبتلا به دیابت نباشد، باید به پزشک مراجعه کند. پزشک می‌تواند به تشخیص دلیل این بو در تنفس، کمک کرده و درمان مناسب را تجویز کند.

 

خبرنگاران جوان

2025

منبع: جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۰۷۶۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سریع‌ترین راه‌های از بین بردن بوی سیر دهان

ذائقه افراد متفاوت است. بعضی از مردم خوردن سیر و پیاز خام را پوست ندارند و برخی دیگر آن را مفید دانسته و از آن لذت می‌برند.

به گزارش الف، این مطلب برای کسانی مناسب است که خوردن سیر و پیاز خام را دوست دارند و در عین حال به دنبال یافتن راه‌های از بین بردن بوی سیر دهان خود هستند. اگر از این دسته افراد هستید با ما همراه باشید.

بعد از خوردن غذا مسواک بزنید و نخ دندان بکشید

بیشتر باکتری‌هایی که باعث بوی بد دهان می‌شوند، در زیر خط لثه و در پلاک‌های روی دندان‌ها زندگی می‌کنند. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بعد از خوردن پیاز یا سیر می‌تواند به از بین بردن باکتری‌های ایجاد‌کننده‌ی بو و همچنین پاک کردن بقایای غذا از دهان کمک کند.

زبانتان را تمیز کنید

بیشتر افراد از تمیز کردن زبان و سقف دهان غافل می‌شوند، در حالی که زبان مکان ایده‌آلی برای جمع شدن باکتری‌ها است. باکتری‌ها در عقب زبان رشد می‌کنند و در جایی که مسواک نمی‌تواند به آن برسد، تکثیر می‌شوند.

استفاده از پاک‌کننده یا مسواک مخصوص زبان می‌تواند سلول‌های مرده‌ی پوست، میکروب‌ها و ذرات ریز غذا را از بین ببرد. برای تمیز کردن زبان، از عقب آن شروع کنید و به‌آرامی به سمت جلو بیایید. سپس دهان را آبکشی کنید. این کار را چند بار تکرار کنید تا جایی که اثری از باکتری و ذرات غذا روی مسواک باقی نماند. شما می‌توانید هر روز یا بعد از خوردن غذا‌های حاوی سیر و پیاز از پاک‌کننده‌ی زبان استفاده کنید.

از میوه‌ها و سبزیجات تازه استفاده کنید

خوردن محصولات تازه همراه با غذا یا بعد از آن به از بین بردن بوی سیر و پیاز کمک می‌کند. برای مثال اگر یک وعده غذای حاوی سیر مصرف کردید، برای دسر سیب بخورید یا برگ‌های تازه‌ی نعناع را بجوید.

یک مطالعه نشان داده است که ترکیبات شیمیایی سیب خام یا پخته، کاهو و نعنا باعث خوشبو کردن دهان می‌شوند. جعفری هم از جمله گیاهانی است که از دیرباز برای کاهش بوی سیر و پیاز استفاده می‌شود. این گیاه دهان را تمیز می‌کند و بوی نامطبوع را از بین می‌برد.

از بین بردن بوی سیر دهان با نعناع

کلروفیل موجود در نعنا بوی بد سیر را از بین می‌برد. چند برگ نعنا بجوید یا چای نعنا بنوشید. همچنین، برگ نعنای له‌شده را روی دستانتان بمالید تا از شر بوی بد خلاص شوید.

از بین بردن بوی سیر دهان با هل

عطر قوی هل بوی سیر را خنثی می‌کند. چند دانه سبز هل را بجوید. یا می‌توانید یک لیوان شیر را با دانه‌های هل میکس کنید و بنوشید.

یک لیوان چای سبز بنوشید

نوشیدن چای سبز به از بین بردن بوی سیر و پیاز کمک می‌کند. شما می‌توانید بعد از غذا یک لیوان چای سبز بنوشید تا بوی بد به‌طور موقت و تا زمانی که بتوانید مسواک بزنید، برطرف شود.

تحقیقات نشان داده‌اند که چای سبز می‌تواند از رشد باکتری‌ها جلوگیری کند و بوی بد دهان را کاهش دهد. در یک مطالعه، چای سبز نسبت به سایر راهکار‌ها مثل خوردن نعناع، جویدن آدامس و استفاده از محصولات حاوی روغن جعفری تأثیر بیشتری در کاهش بوی بد دهان داشت.

البته فواید چای سبز برای سلامت دهان به خوشبو کردن آن ختم نمی‌شود. به گفته‌ی محققان، دهانشویه‌ی حاوی کاتچین (ترکیب مفید موجود در چای سبز) می‌تواند به اندازه‌ی دهانشویه‌ی ضدعفونی‌کننده به کاهش پلاک‌های دندان کمک کند.

آدامس بجوید

جویدن آدامس با طعم نعناع بو‌های نامطبوع را از بین می‌برد. همچنین با تحریک ترشح بزاق به شست‌وشوی باکتری‌ها و ذرات غذا کمک می‌کند. علاوه بر این، به گفته‌ی انجمن دندانپزشکی آمریکا، جویدن آدامس بدون قند به‌مدت ۲۰ دقیقه بعد از صرف غذا می‌تواند خطر پوسیدگی دندان را کاهش دهد.

آب لیموترش بخورید

آب لیموترش به خنثی کردن بوی پیاز یا سیر کمک می‌کند. برای امتحان کردن این روش باید کمی آب لیموترش تازه (تقریباً یک قاشق غذاخوری) را به یک لیوان آب اضافه کنید و بعد از یک وعده‌ی غذایی سرشار از پیاز یا سیر بنوشید.

از بین بردن بوی سیر دهان با سیب

سیب حاوی آنزیم‌های اکسیدکننده است که به رفع بوی سیر کمک می‌کند. همچنین، ترکیبات فنولیکی در سیب هم با بوی نامطبوع سیر مبارزه می‌کند. پس از مصرف سیر، یک عدد سیب بخورید یا یک لیوان آب سیب تازه بنوشید.

از بین بردن بوی سیر دهان با جوش‌شیرین

جوش‌شیرین بوی سیر را از دهان و دست‌ها از بین می‌برد. همچنین سطح PH را کنترل کرده و از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند. یک قاشق غذاخوری جوش‌شیرین و کمی نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید و دهان خود را با این محلول بشورید. می‌توانید دستانتان را به مدت یک تا دو دقیقه در آن قرار دهید تا بوی سیر از بین برود.

شیر بنوشید

نوشیدن یک لیوان شیر بعد از خوردن یک وعده غذای پر از سیر، توصیه می‌شود. این کار، باعث می‌شود غلظت ترکیبات حاوی سولفور که عامل ایجاد بوی تند سیر هستند، در دهان شما کاهش پیدا کند. برای از بین بردن بوی سیر، نوشیدن شیر پرچرب موثرتر و مفیدتر است. همان‌طور که در مطالب قبلی الف اشاره کردیم؛ اگر کلسترول بالایی دارید به هیچ وجه از شیر و ماست پرچرب استفاده نکنید.

جویدن دانه قهوه

دانه‌های قهوه اثر معجزه آسایی در رفع بوی بد دارند. اگرچه کافئین موجود در قهوه عاملی مهم در شدت دادن بوی بد دهان به حساب می‌آید، اما شما می‌توانید با انتخاب دانه‌های قهوه و جویدن آن، مدت کوتاهی دانه‌های قهوه را در دهان خود نگه دارید. در این شرایط اثر واقعی قهوه در رفع بوی بد دهان ظاهر خواهد شد. پس از آن شما دیگر بوی بد سیر را در دهان خود استشمام نخواهید کرد.

آب بنوشید

شاید شما هم دنبال راهکار‌های پیچیده یا مواد غذایی عجیب و غریب برای رفع بوی بد سیر در دهان باشید. اما باید بگوییم که دست نگه دارید. کافی است لیوان خود را بردارید و با استفاده از همان آب سرد شیر آب، یک لیوان آب خنک بنوشید.

با دانستن راه‌حل‌های بالا هم می‌توان از مزیت سیر و پیاز خام بهره برد و هم می‌توان بوی بد ناشی از آن را از بین برد.

دیگر خبرها

  • شکست سنگین استون ویلا در انگلیس/ فیورنتینا در ثانیه های پایانی پیروز شد
  • چلسی ۲ - ۰ تاتنهام/ زنبق‌ها سهمیه لیگ قهرمانان را پس زدند + فیلم
  • سریع‌ترین راه‌های از بین بردن بوی سیر دهان
  • پرتاب آب دهان بر روی پرچم فلسطین توسط پلیس آمریکا + فیلم
  • پرتاب آب دهان بر روی پرچم فلسطین توسط پلیس آمریکا
  • چگونه سطح قند خون را به طور طبیعی کنترل کنیم؟
  • گلایه امری از لیگ برتر: جلوی رویای تیم‌ها را می‌گیرند!
  • وعده صبحانه را با این مواد غذایی شروع کنید
  • معمای عجیب: این ۵۰۰ نفر از بیمار‌ی‌ قلبی و دیابت در امانند
  • یک عامل مهم ابتلا به یائسگی زودرس