Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@07:52:52 GMT

دورنگاهی برای برون‌رفت از صلح مسلح

تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۲۷۶۳۷

دورنگاهی برای برون‌رفت از صلح مسلح

تهران- ایرنا- روزنامه شرق در گزارشی‌، نوشت: امروز پس از نابودی داعش، خاورمیانه در شرایط جدیدی قرار گرفته است؛ شرایطی که می‌توان مشابه آن را در جنگ سرد جست‌وجو کرد.

در ادامه این گزارش آمده است: امروزه در خاورمیانه شاهد رشد روزافزون تسلیحات نظامی هستیم به علاوه اینکه بسیاری از گروه‌های میلیشیایی به‌وجود‌آمده در منطقه با هدف مقابله با تروریسم اکنون در دوره پساداعش به سر می‌برند پس تمرکز آنها دیگر روی مقابله با داعش نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



امروز خاورمیانه به صلحی مسلح مبتلا شده که در صورت عدم درمان می‌تواند نتایج بسیار مخرب‌تری از داعش بر جای بگذارد. باید به این نکته نیز توجه داشت که هنوز تفکرات افراطی در خاورمیانه ریشه‌کن نشده و نابودی داعش نباید این تلقی را در خاورمیانه و جهان ایجاد کند که تفکرات افراطی هم از بین رفته است. همان‌طور که گفته شد، نظیر شرایط کنونی خاورمیانه را می‌توان در دوران جنگ سرد جست‌وجو کرد.

یکی از راه‌حل‌هایی که در سال‌های جنگ سرد برای کاهش تنش پیشنهاد شد که البته هیچ‌گاه اجرا نشد و بی‌نتیجه ماند، برنامه پیشنهادی راپاسکی بود. او بین سال‌های 1956 تا 1968 وزیر خارجه لهستان بود. برنامه‌ای که او در سازمان ملل پیشنهاد داد عبارت بود از ایجاد منطقه‌ای بدون سلاح هسته‌ای در اروپای مرکزی، این منطقه شامل کشورهای لهستان، جمهوری فدرال آلمان (آلمان غربی) و جمهوری دموکراتیک آلمان (آلمان شرقی) بود که در اصلاحات بعدی این طرح، چکسلواکی نیز به این منطقه اضافه شد.

بند اول و اصلی این معاهده پیشنهادی آن بود که سلاح‌های هسته‌ای در این منطقه تولید و انبار نشود. هدف این بند در اصل کاهش تسلیحات نظامی به طور هم‌زمان در اروپای مرکزی بود که باعث می‌شد تنش‌ها بین بلوک شرق و غرب کاهش پیدا کند. او در بند آخر نیز راه‌هایی برای کاهش اختلافات و حل مسائل احتمالی و نیز مستحکم‌کردن این معاهده پیشنهاد کرده بود که عبارت بودند از: امضای یک معاهده چهارطرفه با مضمون پایبندی به شرایط پیشنهادی راپاسکی از طرف کشورهای دخیل در این طرح و امضای معاهده‌ای از طرف سردمداران بلوک شرق و غرب به طور هم‌زمان به منظور حمایت از این طرح. با اینکه این طرح در میان کشورهای عضو پیمان ورشو پذیرفته شد اما از طرف کشورهای عضو ناتو به‌رسمیت شناخته نشد، زیرا آمریکایی‌ها معتقد بودند این معاهده تعادل قدرت در اروپا را بر هم می‌زند و سرآغاز تنش‌های بسیاری است؛ در اصل این طرح پیشنهادی را ترفندی برای تسلط بیشتر نیروهای شوروی در اروپای شرقی می‌دانستند.

علاوه بر این، دکترین هالستاین نیز مانعی بر سر راه ایجاد ارتباطات دیپلماتیک برای اجرای این طرح بود. البته در سال‌های بعد راپاسکی اصلاحاتی را روی این طرح انجام داد که بااین‌حال این طرح توفیقی نیافت و در عمل اجرا نشد. حال خاورمیانه امروز بیش‌ازپیش دوقطبی شده است که این موضوع خود، راه‌کارهایی را طلب می‌کند که بتوانند هم‌گرایی نسبی را در خاورمیانه به وجود آورند و احتمال بروز داعشی دیگر یا تنش‌هایی از این نوع را کاهش دهند؛ از جمله راه‌کارهایی که می‌تواند در این برهه از زمان مفید واقع شود، کاهش هم‌زمان تسلیحات کشورهای خاورمیانه در منطقه خواهد بود که البته برای ایجاد چنین معاهده‌هایی چالش‌های بسیار سختی پیشِ‌روی کشورهای منطقه خواهد بود.

معاهدات این‌چنینی نیاز به دیپلماسی پویا و خلاق دارد که بتواند به تمام طرفین این اطمینان را بدهد که این کار جنبه‌ای صلح‌آمیز دارد. بنابراین برای این کار لازم است منطقه‌ای در خاورمیانه در نظر گرفته شود و در بازه‌های زمانی مشخص طرفین اقدام به کاهش تسلیحات خود کنند و نهادی از دو طرف بر روند اجرا نظارت داشته باشد. سازوکار دیگر آن است که بودجه نظامی کشورهای منطقه در چندین قدم، با فاصله‌های زمانی معین به طور هم‌زمان کاهش یابد.

علاوه بر اینها شرط الزام‌آوربودن این تعهدات نیز شرطی اساسی خواهد بود چراکه تلقی دروغین‌بودن این‌گونه از معاهدات از ابتدای امر در بین جریان‌های فکری منطقه وجود خواهد داشت. به طور قطع رشد دوقطبی در خاورمیانه پس از داعش سرعت پیدا می‌کند چراکه بعد از نابودی داعش همان‌طور که بیان شد میلیشیاهایی که در منطقه با هدف مبارزه با بشار اسد یا داعش تجهیز شده بودند، نسبت به اهداف سازمان‌نیافته‌ای هدایت خواهند شد.

خاورمیانه تا به امروز آسیب‌های فراوانی را از جنگ‌های مذهبی یا قومیتی متحمل شده است. خاورمیانه امروز بیش‌ازپیش ملتهب شده، ‌از جنگ در یمن گرفته تا بحران قطر و داعش و نیز اتفاقات اخیر لبنان و استعفای سعد حریری همه بیانگر این نکته هستند که بحران‌های خاورمیانه با وضع و رویه کنونی حل نخواهد شد؛ مگر ایجاد تفکر و استراتژی جدید با هدف کاهش اختلافات بین کشورهای منطقه.

*منبع: روزنامه شرق؛ 1396،9،22
**گروه اطلاع رسانی**2059**2002** انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۲۷۶۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید وزیر دفاع بر همکاری با هند در مقابله با داعش در منطقه

وزیر دفاع ایران در دیدار دبیرکل وزارت دفاع هند با توجه به تحرکات داعش در منطقه بر ضرورت همکاری مشترک جهت پیشگیری از قدرت گیری این گروه تروریستی و نیز رایزنی در خصوص تحولات منطقه افغانستان تاکید کرد. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم، وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران در حاشیه اجلاس شانگهای در آستانه قزاقستان با دبیر کل وزارت دفاع هند دیدار و گفتگو کرد.

امیر آشتیانی در دیدار با دبیر کل وزارت دفاع هند با اشاره به اشتراکات تمدنی، تاریخی و فرهنگی بر ضرورت رایزنی در خصوص موضوعات دو جانبه، منطقه ای و بین المللی میان دو کشور تاکید کرد.

وزیر دفاع ایران با اشاره به واقع شدن دو کشور در یک منطقه راهبردی اظهار داشت: ظرفیتهای متعدد همکاری تهران و دهلی نو می‌تواند در برقراری صلح و امنیت در منطقه حساس غرب آسیا و شبه قاره هند به کار گرفته شود.

وزیر دفاع ایران با توجه به تحرکات داعش در منطقه بر ضرورت همکاری مشترک جهت پیشگیری از قدرت گیری این گروه تروریستی و نیز رایزنی در خصوص تحولات منطقه افغانستان تاکید کرد.

امیر آشتیانی با اشاره به اهمیت همکاری‌های دفاعی و نظامی دو کشور در برقراری ثبات و امنیت در منطقه آمادگی خود را جهت توسعه همکاری‌های دفاعی و نظامی میان دو کشور با طرف هندی در حوزه های مختلف اعلام کرد.

دبیر کل وزارت دفاع هند نیز در این دیدار ضمن ابراز همدردی و تسلیت شهادت مستشاران نظامی جمهوری اسلامی ایران در سوریه بر ضرورت برقراری امنیت و وآرامش منطقه تاکید کرد.

وی با اشاره به حوزه تمدنی مشترک دو کشور بر ضرورت توسعه همکاری‌های اقتصادی و زیر ساختی به ویژه مشارکت دهلی نو در پروژه بندر چابهار تاکید کرد.

دبیر کل وزارت دفاع هند با اشاره به اهمیت همکاری های دفاعی دو کشور بر ضرورت توسعه هرچه بیشتر مناسبات فیمابین در حوزه های دریایی، شرکت در رزمایش دریایی،  تحقیقات دفاعی، آموزشی و  تبادل دانشجو تاکید کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حملات باندهای مسلح و داعش در نیجریه/ ۲۵ نفر کشته شدند
  • چشم بازار نفت به خاورمیانه/ ضعف کوتاه‌مدت نفت نشانه چیست؟
  • بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۶ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد
  • هشدار مصر و اردن درباره کوچاندن فلسطینیان/ تاکید قطر بر جلوگیری از ورود منطقه به جنگ
  • ویدیو/ عملیات تنبیهی ایران علیه اسرائیل نقطه عطف استراتژیکی در منطقه خاورمیانه بود
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • نگرانی روسیه درباره تهدیدات گروه‌های تروریستی از افغانستان
  • وزیر دفاع بر همکاری با هند در مقابله با داعش در منطقه تاکید کرد
  • تاکید وزیر دفاع بر همکاری با هند در مقابله با داعش در منطقه
  • واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه نیروهای مسلح