Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-28@00:23:32 GMT

هنر ۷ هزارساله سیستان و بلوچستان جان می‌گیرد

تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۴۵۸۱۳

هنر ۷ هزارساله سیستان و بلوچستان جان می‌گیرد

زاهدان- سفال کلپورگان در دنیا نظیر ندارد چراکه یک قطعه موزه‌ای و مربوط به دوران پیشاچرخ است که شیوه ساخت آن از هزاران سال پیش تاکنون دست‌نخورده باقی‌مانده است.

قدس انلاین-گروه استان ها: کلپورگان نام روستایی در ۲۵ کیلومتری شهرستان سراوان و نزدیک مرز پاکستان است.

سفال کلپورگان را در هیچ کجای جهان نمی‌توان یافت، چراکه در ساخت این سفال، به‌هیچ‌عنوان از چرخ استفاده نمی‌شود و روش ساخت آن از هزاران سال پیش تاکنون تغییر نکرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرهای خوش

این روزها بنا بر گفته مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان ثبت جهانی روستای «کلپورگان» سراوان را باید به فال نیک گرفت و منتظر شکوفایی این هنر برگرفته از خاک بود.

سفال کلپورگان را در هیچ کجای جهان نمی‌توان یافت، چرا که در ساخت این سفال، به هیچ عنوان از چرخ استفاده نمی‌شودکامبیز مشتاق گوهری با اشاره به ثبت جهانی‌شدن روستای کلپورگان سراوان اظهار می‌کند: این اقدام گام مهمی برای معرفی این روستا به جهانیان است که قطعاً زمینه حضور مسافران و گردشگران داخلی و خارجی را فراهم می‌کند.

وی درباره خصوصیات منحصربه‌فرد این سفال می‌گوید: سفال کلپورگان مشخصات منحصربه‌فردی دارد که ازجمله آن می‌توان به قدمت ۷ هزارساله آن و اینکه چرخ در ساخت آن به کار نمی‌رود اشاره کرد.

 وی ادامه می‌دهد: تمام مراحل ساخت این سفال را زنان انجام می‌دهند و از ویژگی دیگر سفال «کلپورگان» این است که طرح‌ها و نقش‌های آن انتزاعی است و سینه‌به‌سینه منتقل‌شده و این ویژگی‌ها یک ممیزه برای سفال کلپورگان به‌حساب می‌آید که به ثبت جهانی آن کمک کرده است.

وی می‌گوید: امیدواریم این روستا به‌عنوان قطب گردشگری و محل جذب گردشگران خارجی و داخلی مطرح شود.

هفتم آذرماه سال جاری شاهد برگزاری مراسم ثبت جهانی در این روستا بودیم تا شاید این مهم بستر رشد و توسعه این هنر را بیش از این در منطقه گسترش دهد.

دومین موزه جهان رخ می‌نماید

این روزها مردمان روستای محروم کلپورگان شاهد اقدامات و خبرهای امیدوارکننده‌ای هستند ازجمله برپایی تورهایی حامل سفالگران کشور که به‌طور حتم در زنده نگاه‌داشتن و معرفی بیشتر این هنر کمک می‌کند.

در همین رابطه «سترام دلواری» یکی از فعالان اقتصادی در حوزه صنایع‌دستی با اشاره به صادرات سفال کلپورگان گفت: جامعه ایرانی قدرت خرید این صنایع‌دستی را نداشت به همین خاطر ما راه را بر بازار داخلی بستیم.

وی از راه‌اندازی ۶۰ خانه کارآفرینی در سطح استان سیستان و بلوچستان خبر می‌دهد و می‌گوید: ما باهدف جلوگیری از محصور ماندن صنایع‌دستی تولیدشده در مناطق دورافتاده تصمیم گرفته‌ایم تا ۶۰ خانه کارآفرینی در استان شکل دهیم که در حال حاضر ۸ خانه با ۲۰۰ نفر مشغول فعالیت هستند.

این فعال در حوزه صنایع‌دستی، سفال کلپورگان را یک برند جهانی و دومین موزه زنده دنیا دانست و افزود: این سفال، اولین موزه زنده کشور و دومین در دنیاست چون سبک تولید سفال کلپورگان به ۷۰۰۰ سال پیش برمی‌گردد و یک هنر موروثی است و از مادران به دختران رسیده است.

دلواری به دیگر ویژگی‌های سفال کلپورگان اشاره و بیان کرد: این سفال، خودرنگ است اما به خاطر اکسید آهنی که در خاک آن وجود دارد بعد ۷۲ ساعت و در حرارت ۹۷۰ تا ۱۲۰۰ درجه به رنگ قرمز درمی‌آید. نقوش به‌کاررفته در این سفال، برگرفته از عناصر طبیعت و همچنین زاده تخیل زنان منطقه است. همچنین در این سفال از رنگ‌های طبیعی که از سنگ منگنز به دست می‌آید استفاده می‌شود.

به گفته قیمت لیوان ۸۰۰ تومان بوده که به ۱۵ هزار و کوزه از  ۸ هزاری به ۹۰ هزار تومان رسیده تا مخاطب داخلی توان خرید این نوع سفال را نداشته باشد و راه برای عرضه خارجی باز شود.

پیش‌فروش سفال کلپورگان

دلواری با اشاره به این‌که سفال کلپورگان تا سال۹۷ پیش‌فروش شده گفت: جامعه ایرانی قدرت خرید نداشت به همین خاطر ما راه را بر بازار داخلی بستیم؛ اتفاقی که افتاد این بود که کار، خودبه‌خود ارزش پیدا کرد. الان علاوه‌بر کشورهای آلمان، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا سه کشور دیگر هم متقاضی هستند تا خریدار سفال کلپورگان باشند اما ما محصول نداریم تا در اختیارشان بگذاریم.

این فعال در حوزه اقتصاد صنایع‌دستی به این که توان جذب ۱۵۰ هنرمند سفالگر وجود دارد، اشاره و بیان کرد: ما توان جذب ۱۵۰ نفر را داریم. اما حداقل زمانی که یک نفر باید به آموزش سفالگری اختصاص دهد تا آنچه تولید می‌کند،  قابلیت ارائه در بازار را داشته باشد، هشت ماه است.

وی می گوید: موزه سفال کلپورگان، سال  ۱۳۵۲ به همت ماه منیر جهانبانی و در ۳۸۰۰ متر مربع ساخته شد. از ان زمان تاکنون این موزه  دست نخورد مانده دریغ از یک تانکر آب؛ یک میز و صندلی؛ وقتی حال و روز تمدن ۷۰۰۰ ساله این است چه برسد به باقی رشته‌های صنایع دستی!

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۴۵۸۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دژکرد اقلید شهر ملی کیسه‌بافی می‌شود


به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز فارس، محمد ثابت اقلیدی در جشنواره مردمی شکوفه‌های بادام شهر دژکرد گفت: با توجه به ثبت ملی مهارت کیسه بافی شهر دژکرد به عنوان میراث ناملموس در سال ۱۴۰۰ و همچنین حمایت معاون صنایع دستی و هنر‌های سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مبنی بر انتخاب دژکرد به عنوان شهر ملی کیسه بافی، مقدمات این ثبت فراهم شده و دژکرد به زودی شهر ملی کیسه بافی شود.
وی با اشاره به افتتاح آزادراه شیراز - اصفهان گفت: شهر دژکرد با داشتن جاذبه های طبیعی فراوان در مسیر این آزادراه قرار دارد و با توجه به آینده این شهر برنامه ریزی می‌کنیم زیرساخت‌های گردشگری برای جذب گرشگر در منطقه نیز تقویت شود.
در حاشیه این مراسم لوح ثبت ملی دو میراث ناملموس مهارت کیسه بافی و شاهنامه خوانی به فرماندار شهرستان اقلید اهدا شد.
همچنین از افرادی که در تهیه و تکمیل پرونده ثبت ملی مهارت کیسه بافی و شاهنامه خوانی کمک کردند تقدیر شد.
جشنواره مردمی شکوفه‌های بادام با هدف معرفی بادام دژ کرد، معرفی جاذبه‌های گردشگری توریستی، معرفی صنایع‌دستی، تولید محصولات کشاورزی و جذب سرمایه‌گذار درزمینهٔ‌های صنایع‌دستی و تبدیلی و گردشگری برگزار شد.
بازی‌های بومی و محلی، اجرای موسیقی محلی، برپایی غرفه‌های صنایع‌دستی، نمایش آداب‌ و رسوم، پخت نان و غذا‌های محلی، نمایش محصولات کشاورزی از برنامه‌های این جشنواره بود.
شهر دژکرد از توابع شهرستان اقلید با جمعیت حدود ۱۰ هزار نفر با وجود امامزاده شمس‌الدین محمد (ع)، چشمه‌سار‌های چهل شهیدان، پارک ساحلی، چشمه‌سار انگفته، رودخانه سفید، دره باغ گل و باغ های بادام، گردو، سیب، هلو، آلو و گیاهان دارویی از مقاصد نوظهور و پرجاذبه استان فارس برای گردشگران است.

دیگر خبرها

  • ساخت۱۸۰ کیلومتر راه روستایی در سیستان وبلوچستان
  • توصیه محمد معتمدی برای استفاده از صنایع دستی + فیلم
  • دژکرد اقلید شهر ملی کیسه‌بافی می‌شود
  • بیش از ۴۶ هزار میلیارد ریال به حساب سازندگان نهضت ملی مسکن استان پرداخت شد
  • ساخت مستند تصویری شبیه‌سازی حرم مطهر امام حسین (ع) در شیراز
  • آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگراه در محور خاش- سراوان
  • پیشرفت فیزیکی مسکن ملی سیستان و بلوچستان به ۵۰ درصد رسید
  • پرداخت بیش از ۴۶ هزار میلیارد ریال به ‌سازندگان نهضت ملی مسکن سیستان و بلوچستان
  • اشتغال بیش از ۶۴ هزار نفر در پروژه‌های طرح نهضت ملی مسکن سیستان و بلوچستان
  • بازدید رایگان از موزه‌ها و اماکن تاریخی به مناسبت روز سنندج