Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست، بانک ملی ایران در تاریخ ۱۴ آبان ماه سال جاری با ارسال نامه ای به مدیریت اشخاص بیمه ایران خواستار پیگیری و ارائه گزارش پرداخت خسارت به «رحیم امید بخش» و موتورسیکلت این بانک در تاریخ ۲۰ تیرماه ۱۳۵۰ شده است.
 
درست ۴۶ سال و ۴ ماه قبل و در ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه دوازدهم تیرماه ۱۳۵۰، یکی از کارکنان بانک ملی ایران که در حال تردد با موتورسیلکلت این بانک بوده است با یک خودرو شخصی تصادف و به دلیل جرحی بودن حادثه به یکی از بیمارستان های تهران منتقل می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 
مجروح این حادثه در ادامه برای تکمیل چرخه درمان و معالجه به بیمارستان بانک ملی ایران منتقل و در این بیمارستان تحت عمل جراحی قرار می گیرد.
 
بدنبال این اتفاق که در مسیر سلطنت آباد- سه راه فرمانیه رخ داده، بانک ملی ایران از اداره خسارت بیمه ایران درخواست رسیدگی و جبران خسارت وارده به مصدوم و وسیله نقلیه این بانک را خواستار شده که خسارت وارده به بیمه گذار در همان زمان جبران شده است.
 
همچنین براساس نامه ارسال شده از سوی بانک ملی ایران، مجروح این حادثه در بیمارستان اول به دلیل دریافت خدمات درمانی و دریافت خون، یک هزار و ۵۰۰ ریال هزینه پرداخت کرده است. همچنین به دلیل شدت تصادف به موتورسیکلت بانک ملی ایران صدمات جدی وارد شده که از محل بیمه نامه مربوطه باید پرداخت شود.
 
هم اکنون و پس از گذشت نزدیک به نیم قرن، بانک ملی ایران بار دیگر به بیمه ایران نامه ای ارسال و از این مجموعه درخواست گزارش خسارت به کارمند و وسیله نقلیه این بانک را مطالبه کرده است. پیگیری پرونده تصادف ۴۶ سال قبل، به روز بودن این بانک و توجه به نیروی انسانی و سرمایه های این بانک را نشان می دهد.

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۳۹۶۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خاندوزی: سهمیه سوخت خودر‌وهای فاقد بیمه قطع شود

خاندوزی وزیر اقتصاد در نامه‌ای به وزیر راه و شهرسازی خواستار عدم‌تخصیص سهمیه سوخت به خودروهای بنزینی و موتورسیکلت‌های فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث با جدیت و قوت بیشتر شده است.

خاندوزی در این نامه به بذرپاش نوشته است:

ضمن تشکر و قدردانی از تلاش مستمر همکاران آن وزارتخانه شاغل در ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت در اجرایی نمودن مفاد ماده ۴۸ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه و غیرفعال نمودن کارت سوخت خودرو‌های گازسوز فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث در فاز اول اجرای ماده قانونی یادشده، با توجه به نتایج مثبت حاصله از اجرای این ماده قانونی که منجر به افزایش پوشش بیمه‌ای وسایل نقلیه و همچنین صرفه‌جویی در مصرف روزانه میلیون‌ها لیتر نفت و گاز شده است خواهشمند است دستور فرمایید در گام بعدی اجرای طرح عدم‌تخصیص سهمیه سوخت به خودرو‌های بنزینی و موتورسیکلت‌های فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث با جدیت و قوت بیشتری در دستور کار قرار گیرد تا در آینده شاهد تداوم اثرات مثبت اجرای این ماده قانونی باشیم.

در پایان خاطرنشان می‌سازد همکاران این وزارت در بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران آماده هرگونه همکاری و مساعدت می‌باشند تا این مرحله از اجرای قانون نیز با شایستگی عملیاتی گردد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • سهمیه سوخت این خودروها قطع می شود
  • سهمیه سوخت این خودرو‌ها قطع می شود
  • خاندوزی: سهمیه سوخت خودر‌وهای فاقد بیمه قطع شود
  • بیمه فعالان سرود پیگیری می‌شود/چند پیشنهاد به موسیقی فارس
  • پرداخت خسارت درمان بازنشستگان تامین اجتماعی تا آخر سال ۱۴۰۲
  • پیگیری برای پرداخت غرامت به خسارت دیدگان بخش مسکونی سیل در استان
  • راه‌های مواصلاتی قربانی سیلاب‌های اخیر در خراسان جنوبی/ خسارت‌ها برآورد می‌شود
  • دولت و بذرپاش، نمایندگان مجلس را دور می‌زنند؟
  • خسارت خشکسالی به ۱۴۰ هزار هکتار محصول گندم بوشهر
  • پیگیری قضایی ضرب و شتم یک پرستار در حال انجام است