Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-29@11:07:25 GMT

آیا متهم نوسانات بازار سکه "قراردادهای آتی" هست؟

تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۱۴۷۸۳۵

 به دنبال نوسانات بی سابقه قیمت سکه طلا در سالهای 90 الی 92 برخی از صاحبنظران با استناد به برخی مطالعات خارجی و شواهد داخلی، معاملات  قراردادهای آتی سکه در بورس کالا را یکی از عوامل این نوسانات معرفی نمودند.اخیرا نیز به دنبال افزایش حباب قیمت سکه طی یک ماه گذشته، بار دیگر توجه محققان به نقش این بازار جلب شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

اما قبل از  استناد به نتایج حاصل از یک مطالعه دانشگاهی که اخیرا در این خصوص انجام شده است، توجه صاحبنظران در این خصوص را به دو سوال ساده  جلب میکنیم: 

1- اگر علت افزایش قیمت سکه طی سالهای 90 الی 92 معاملات قراردادهای آتی این دارایی بوده است، علت افزایش قیمت صدها قلم کالاها و خدمات در آن سالها که بر روی آن ها معاملات قراردادهای آتی انجام نمی‌شد، چه چیزی بوده است؟

 2- اگر علت افزایش نوسانات بازار سکه در این دوره معاملات قراردادهای آتی  بر روی این دارایی بود، پس علت کاهش نوسانات آن بعد از سال 92 در حالیکه  بازار قرارداد آتی همچنان به فعالیت خود ادامه می‌داد چه چیزی بود؟ 

پاسخ به دو سوال ساده، به راحتی ما را برای مواجهه با انتقادات به وجود بازار قراردادهای آتی رهنمون می‌سازد ولی اگر بخواهیم کمی علمی تر با مساله برخورد نماییم توجه شما را به  نتایج مطالعه‌ای که در دانشگاه کردستان توسط احمد محمدی، خالد احمدزاده (اساتید دانشگاه کردستان) و زینب سواری(دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد این دانشگاه) در خصوص ارتباط بازار نقدی و آتی سکه از زمان راه اندازی این قراردادها انجام شده است جلب می نماییم. نتایج تحقیق مذکور برخلاف برخی از مطالعات داخلی و خارجی و همراستا با برخی دیگر از مطالعات داخلی و خارجی نشان می دهد:

نخست، راه اندازی قراردادهای آتی تأثیری بر نوسانات بازار نقد نداشته است. نتایج نشان می دهد که یک از دلایل اصلی و اساسی نوسانات بازار نقد طی سالهای 90 تا 92 افزایش نرخ ارز بوده است. نتیجه اخیر با گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در این خصوص مطابقت دارد. 

دوم، نوسانات از بازار نقدی به سمت بازار آتی حرکت و سرریز کرده است. به عبارتی بهتر این نوسانات بازار نقد است که به نوسانات بازار آتی دامن زده است و عکس آن صادق نیست. 

سوم، درصورت انتشار اطلاعات جدید ابتدا بازار نقد و سپس بازار آتی به آن واکنش نشان میدهد و یا اصطلاحا بازار نقد علیت گرنجری بازار آتی است. با توجه این موضوع بعید است که بازار آتی به نوسانات بازار نقد دامن زده باشد.

 شاید در اینجا این سوال مطرح شود که چرا نتایج برخی از مطالعات بین المللی مغایر با نتایج مذکور است، هرچند که ‌گروهی دیگر از این مطالعات نتایج تحقیق مذکور را تایید کرده اند. پاسخ به این سوال بسیار ساده است:

بسته به اهمیت اطلاعات قیمت هر یک از دو بازار نقد و آتی از نگاه سرمایه گذاران، یکی از قیمت ها نقش رهبر و دیگری نقش پیرو را برعهده می گیرد.

 نتایج مطالعه دانشگاهی اخیر نشان می دهد تا کنون بازار آتی پیرو بازار نقد بوده است زیرا بر خلاف بازار آتی سکه که در حال حاضر کوچک و فقط افراد محدودی در آن مشارکت میکنند بازار نقدی سکه، بازاری به گستردگی کل کشور دارد و فعالان بسیاری در این بازار مشارکت و با آن آشنایی دارند.

البته این نتیجه تا کنون بر رابطه قیمت در این دو بازار حاکم بوده است و با تغییر اندازه نسبی این دو و براساس نگاه فعالان در دو بازار به عوامل موثر بر کشف نرخ ممکن است نتایج تغییر یابد.

*انجمن علمی اقتصاد دانشگاه کردستان

انتهای پیام/

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۴۷۸۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۰

امروز در بازار آزاد قیمت طلای ۱۸عیار هر گرم ۳ میلیون و ۳۸۸ هزار تومان و قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید ۴۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، هم‌اکنون در بازار آزاد، قیمت طلای 18 عیار هر گرم 3 میلیون و 388 هزار تومان، قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح قدیم 37 میلیون تومان و قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید نیز 40 میلیون و 400 هزار تومان است.

بازارساز ترمز رشد ارز را کشید/خبری از افزایش قیمت دلار نیست

 

در بازار سبزه‌میدان، قیمت نیم‌سکه بهار آزادی 23 میلیون و 500 هزار تومان، ربع‌سکه بهار آزادی 14 میلیون و 300 هزار تومان و سکه یک‌گرمی 6 میلیون و 500 هزار  تومان تعیین شده است و به فروش می‌رسد.

هر مثقال طلا در بازار داخلی، 14  میلیون و 680 تومان ارزش‌گذاری شده است؛ ضمن اینکه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی 2341 دلار است.

قیمت روز ارزهای مبادله‌ای/ دلار کاهشی شد

 

در معاملات امروز (دوشنبه10 اردیبهشت 1403) مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با کاهش نسبت به روز کاری قبل به‌نرخ 44 هزار و 314 تومان و حواله دلار نیز به‌نرخ 41 هزار و 376 تومان معامله می‌شود.

قیمت هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران نیز با کاهش نسبت به روز کاری قبل به 47 هزار و 423 تومان و نرخ حواله یورو به 44 هزار و 279 تومان رسیده است.

از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با کاهش نسبت به روز کاری گذشته، 12 هزار و 66 تومان ارزش‌گذاری شده است و نرخ حواله درهم نیز 11 هزار و 266 تومان است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • قیمت هر شاخه تیرآهن در سال جدید چقدر است؟
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
  • زیر پوست بازار «رحم اجاره‌ای» در ایران
  • سرمایه‌گذاری چین در معادن افغانستان
  • قراردادهای شهرداری تهران با چین به شورای شهر ارسال شود
  • رصد بازار حبوبات در استان یزد
  • ریال عربستان در بازار آزاد ۱۶۵۶۰ تومان
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۱۱:۰۰
  • بیش از ۹۵ درصد قراردادهای کار موقت هستند
  • نفت در مدار رشد؟