Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شریان»
2024-05-01@02:53:47 GMT

موزه‌ای که از چنگ داعش در امان مانده است

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۱۹۹۶۸۰

موزه‌ای که از چنگ داعش در امان مانده است

گاهی اوقات زائران ایرانیدر سفر به عراق با اطلاعاتی که از سبقه‌ی تاریخی عراق و بناهای تاریخی‌اش دارند در کنار انجام مراسم‌های مذهبی، به دیدن مکان‌های تاریخی این شهر نیز می‌رود.

به گزارش شریان نیوز،اکبر عزیزی، کارشناس ارشد باستان‌شناسی، یکی از این معدود زائرانِ ایرانی است که علاوه بر به‌جا آوردن عزاداری‌های اربعین در سفر به عراق، با دیدنِ موزه‌ی شهر «نجف» تجربه‌ای متفاوت در این سفر به دست می‌آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند با توجه به جنگ و ناامنی‌های چند سال گذشته در عراق و حتی تخریب محوطه‌های تاریخی این کشور، سالم ماندن چنین فضایی در ذهن تقریبا غیر ممکن نشان می‌دهد، اما او درباره‌ی موزه‌ی شهر نجف این طور به ایسنا توضیح می‌دهد، برای دیدن موزه شهر نجف باید از مسیر بازار سرپوشیده منتهی به صحن امام علی (ع) به سمت خیابان «سدیر» رفت، تا بنای آجری تاریخی را ببینید که در سر در آن نوشته (خان الشیلان)، "موزه نجف".

وی با بیان این‌که ساختمان موزه و "اداره میراث فرهنگی نجف اشرف" (متحف تراث النجف الاشرف [الشیلان]؛ هر دو در یک مکان قرارگرفته‌اند، می‌گوید: "حمزه عباس الخالدی"، مدیریت این موزه را بر عهده دارد که به گفته‌ی خودش تا کنون از شهرهای مشهد، قم، اصفهان و تهران و به خصوص م.زه‌های این شهرها دیدن کرده است.

او با اشاره توضیحات مدیر «موزه نجف»، درباره‌ی آن فضا، می‌گوید: ساختمان اولیه موزه در واقع یک "خان" یا کاروانسرا بوده که در زمان جنگ‌های داخلی عراق و در زمان صدام و جنگ اخیر عراق ویران شده بود، اما در سال‌های گذشته از سوی ستاد بازسازی نجف اشرف بازسازی و تبدیل به «موزه و اداره میراث فرهنگی نجف» شده است. در دو سوی ورودی موزه دو توپ جنگی قدیمی و در هشتی ورودی بنا که یک فضای چندضلعی است نگهبانی و بلیط‌فروشی قرار گرفته‌اند.

وی اضافه می‌کند: بنای موزه اتاق‌هایی در دو طبقه گرداگرد یک حیاط مرکزی با پلان چهارگوش بودند. اتاق‌های زیادی خالی بودند. در برخی از اتاق‌ها اشیائی از دوران اسلامی مانند انواع شمشیر، سرنیزه، طپانچه، زره‌های جنگی، سفالینه‌های لعابدار و ظروف چینی، کتاب‌های خطی، لباس‌های سنّتی، و مولاژ بزرگان مذهبی عراق قرار داشت.

این باستان‌شناس با اشاره به ورودی ۲۵ هزار دیناریِ موزه (۷۵ هزار تومان)، ادامه می‌دهد: درخواست دیدن مدیر موزه را کردیم، بعد از مدتی انتظار به دلیل یک جلسه که یکی از موارد آن «قیمت بالای بلیت» بود که به گفته‌ی یکی از اعضای جلسه از عوامل استقبال نکردن شهروندان عراقی و زائران دیگر کشورها از موزه بود، وارد دفتر موزه شدیم. اتاقی بزرگ با سقف هلالی و چند طاقچه که نشان از روزگارِ آبادانی کاروانسرا بود. روی مبل‌های داخل اتاق با بافته‌های سنّتی شبیه به گلیم‌های سنّتی ایرانی پوشیده شده بود.

عزیزی می‌گوید: نخستین سوالم از مدیر موزه علت گرانی قیمت بلیت موزه بود، که تنها پاسخ "الخالدی" این بود: «من هم برای دیدنِ «عالی قاپو» در اصفهان ۲۰ هزار تومان ایرانی پرداخت کرده‌ام.»

او با اشاره به دیگر صحبت‌هایی که با مدیر موزه شهر نجف داشته است، به نارضایتی وی از اوضاع نامساعد محوطه‌های باستانی و اماکن تاریخی عراق تاکید کرد و ابراز امیدواری کرد تا با شکست داعش بار دیگر کشورشان آباد شود.

عزیزی شرایط نامساعد امنیتی، کوتاه بودن سفر و آلودگی هوا به علت افزایش بیش از حد ریزگردها در آن زمان در شهر نجف را از عواملی می‌داند که احتمالا دیگر زائران علاقمند را به فکر دیدن فضاهای تاریخی عراق نینداخته و می‌گوید: با این وجود اگر کسی قصد بازدید از این فضاها را داشته باشد، با محدودیت‌هایی مواجه می‌شود که امیدوارم با آغاز بازسازی عراق آن‌ها نیز برطرف شوند. اما آنچه به چشم می‌آمد و انتظار می‌رود مسؤولان ستاد اربعین و نیز مسئولان میراث فرهنگی کشور به آن توجه کنند فقدان برنامه‌ریزی و زمینه‌سازی برای انجام دیدارها و تجربه‌هایِ فرهنگی-تاریخی در حاشیه‌ی سفر معنوی اربعین است.

او ادامه می‌دهد: بی‌شک مشترکات فرهنگی و تاریخی فراوانی بین زائرانِ ایرانی با مردم عراق و به ویژه با میراث فرهنگی-تاریخی عراق وجود دارد که اگر به آن بیندیشیم و در حاشیه‌ی سفر معنوی اربعین برای آن برنامه‌ریزی کنیم، علاوه بر تأثیراتِ آن، به شناخت و درکی متقابل و البته پایدار در این مشترکات می‌رسیم، شناخت و درکی که مردمی و بی واسطه و فرهنگی-تاریخی است و دستگاه‌های سیاسی و دیپلماسی -هرقدر هم که قوی باشند- بی نیاز از آن نیستند.

منبع: ایسنا

دسته بندیآخرین عناوین

منبع: شریان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shariyan.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شریان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۹۹۶۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمریکا برای تداوم حضور نظامی در عراق، داعش را بهانه کرده است

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المعلومه، «محمد الصحاف» سخنگوی جنبش حقوقی مردمی عراق تاکید کرد طرف آمریکا از گروهک‌های تروریستی برای تضمین منافع خود در عراق حمایت می‌کند.

وی در ادامه افزود: آمریکا از هر راهی که شده تلاش می‌کند از باقی مانده تشکیلات تروریستی داعش در عراق به عنوان بهانه‌ای برای طولانی کردن حضور خود در این کشور محافظت کند.

الصحاف اضافه کرد: موضع آمریکا، تداوم حضور نظامی در عراق برای تضمین منافع خود در این کشور و منطقه به ویژه خلیج فارس است.

وی بیان کرد: حضور آمریکا در عراق غیر قانونی بوده و باید از طریق کانال‌های قانونی و دیپلماتیک بر اساس یک جدول زمانی مشخص به پایان برسد.

هادی قبیسی نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنانی روز گذشته تاکید کرد که آمریکا برای احیا و فعال سازی گروهک‌های تکفیری با هدف باقی ماندن در منطقه تلاش می‌کند.

وی افزود: این کشور از داعشی ها در تونس برای منفجر کردن مسجدهای شیعیان در کویت استفاده کرد. آمریکایی‌ها همچنین از عناصر داعشی در سوریه به نفع خود استفاده کردند.

قبیسی اضافه کرد: آمریکا به خوبی از شکست راهبرد خود در جنگ غزه و پیشروی‌های محور مقاومت در منطقه از طریق هدف گرفتن مستقیم رژیم صهیونیستی خبر دارد. این کشور می‌داند که حساسیت‌های مذهبی و فرهنگی در جهان اسلام به دلیل همبستگی میان گروه‌های مختلف حول محور حمایت از مقاومت فلسطین کمرنگ شده است.

کد خبر 6090762

دیگر خبرها

  • خرید بلیت موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اینترنتی شد
  • از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • مسئول «پلیس اسلامی داعش» در عراق به دام افتاد
  • بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلم‌ها و استادان
  • بازدید رایگان از موزه ها برای معلم ها و استادان دانشگاه
  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان
  • آمریکا برای تداوم حضور نظامی در عراق، داعش را بهانه کرده است
  • بازدید رایگان معلمان و اساتید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی
  • بازدید رایگان از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی برای معلمان و استادان