Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-07@06:14:25 GMT

اقدامات اپل چطور اعتماد کاربران را سلب می‌کند

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۲۰۳۱۳۶

اقدامات اپل چطور اعتماد کاربران را سلب می‌کند

به گزارش زومیت، وقتی در ذهن کاربران از خود یک شرکت مورد اطمینان می‌سازید، باید سعی کنید همواره این تصویر را حفظ کنید. حالا که مشخص شده است اپل برای افزایش عمر باتری، عملکرد گوشی‌های قدیمی خود را کاهش می‌دهد، طبیعی است که کاربران در خصوص مورد اطمینان بودن این شرکت دچار تردید شوند و قدری تامل کنند.

تیم کوک، مدیرعامل اپل، قویا این شرکت را به‌عنوان برندی مورد اطمینان معرفی می‌کند که از این حیث نسبت به تمامی رقبای خود برتری دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اپل، گوگل و فیسبوک را شرکت‌هایی می‌داند که اطلاعات شخصی کاربران را جمع‌آوری می‌کنند، اما غول فناوری کوپرتینو، خود را پایبند اصول اخلاقی در این خصوص معرفی می‌کند؛ به‌طوری‌ که ذره‌ای از حریم خصوصی افراد سوء‌استفاده نمی‌کند.

اما حالا با اقدامی از سوی اپل مواجه هستیم که حتی اگر به نفع گوشی‌ها باشد، پنهان کردن آن از کاربران محل سوال و ابهام است؛ سوالی از این جنس که اپل چه اقدامات دیگری انجام داده و ما را در جریان آن‌ها نگذاشته است؟

بدتر از همه این‌که اپل قبل از افشا شدن این موضوع همواره کاهش عمدی عملکرد گوشی‌های قدیمی خود را تکذیب می‌کرد. این رفتارها از سوی شرکتی با این عظمت می‌تواند اعتباری را که سال‌ها برای به دست آوردن آن تلاش و هزینه شده است، به چالش بکشد. به گفته‌ی یکی از برنامه‌نویسان iOS، این اقدام اپل فارغ از این‌که با چه هدفی انجام شده است، می‌تواند به‌عنوان یک نکته‌ی منفی تا یک دهه در ذهن کاربران باقی بماند.

البته طرفداران متعصب رفته‌رفته و در طول سالیان این شرکت را خواهند بخشید؛ همان‌طور که در مورد جریان مشکلات آنتن آیفون ۴ این اتفاق افتاد.

رمز موفقیت اپل در به دست آوردن طرفداران این‌چنینی، شاید سرمایه‌گذاری در بخش‌های مخاطب‌محوری باشد که سایر رقبا از آن غافل شده‌اند. رقبای اپل معمولا روی محصول و ویژگی‌های آن تمرکز می‌کنند.

البته در سال‌های اخیر مایکروسافت و سامسونگ به‌خوبی متوجه این موضوع شده‌اند که بخش زیادی از اعتبار یک برند در گروی گسترش ارتباط عاطفی با مشتریان است که این مهم علاوه بر نوع محصولی که ارائه می‌شود، به نوع ارتباط با کاربر نیز وابسته است.

اولین اقدام اپل در جذب کاربر، ارائه‌ی گوشی‌هایی بود که کار با آن‌ها برای کاربران بسیار ساده بود؛ بنابراین، ارتباط با کاربر از راه زیبایی و سادگی برقرار شد. مشتری‌های اپل به این کمپانی به‌عنوان عرضه‌کننده‌ی محصولاتی که زندگی آن‌ها را آسان‌تر می‌کند اعتماد کردند. ضمنا این محصولات قابلیت این را نیز داشتند که کاربران به داشتن آن‌ها افتخار کنند و فخر بفروشند.

اکنون اوضاع کمی پیچیده‌تر شده است و مقتضیات دنیای دیجیتال به سمت و سویی پیش رفته که جلب اطمینان برای هر برندی در دنیای فناوری سخت شده است.

به هر حال وقتی فناوری ما را در بر گرفته است و ما سخت می‌توانیم سر از آن بیرون بکشیم، به اقتضای آن، ارتباط بین شرکت‌های حوزه‌ی فناوری و مشتری‌ها به سمت باز بودن پیش می‌رود.

این طبیعی است که از شخصی مانند تیم کوک بشنویم که ادعا کند احترام به امنیت و حریم خصوصی کاربران از اصول اخلاقی ما است؛ اما همین شخص مطمئنا می‌داند که خود کاربران به طمع به دست آوردن خدماتی کم‌ارزش، امنیت و حریم خصوصی خود را به دست باد می‌سپارند.

«من به‌عنوان یک کاربر نوعی، همه چیز را در مورد خود به تو می‌گویم و اجازه می‌دهم تبلیغات خود را برای من ارسال کنی. در عوض تو باید اجازه بدهی من از رسانه‌ی اجتماعی تو استفاده کنم و به دوستانم فخر بفروشم.»

مفاد قرارداد ما با شرکت‌های زیادی در حوزه‌ی فناوری جمله‌ی فوق است. البته این دقیقا به این معنی نیست که ما ارزشی برای حریم خصوصی خود قائل نیستیم. دلیل این امر شاید این باشد که وقتی به اطراف خود نگاه می‌کنیم می‌بینیم تقریبا دیگر چیز خصوصی وجود ندارد. انگار که با استانداردی جدید روبه‌رو هستیم.

ما افکار، عکس‌ها و روابط خود را سهل‌الوصول‌تر کرده‌ایم. در عوض شرکت‌های حوزه‌ی فناوری با فراغ بال، هر آن‌چه لازمه‌ی ادامه‌ی این روند باشد در دستور کار قرار می‌دهند تا به کسب درآمد از این طریق ادامه دهند.

اخیرا انگشت اتهام بیش از هر شرکتی به سمت اپل گرفته شده است. وقتی آیفون ۱۰ با قابلیت فیس‌ آی‌دی معرفی شد، اپل تاکید کرد که اطلاعات مربوط به چهره‌ی شما روی گوشی ذخیره می‌شود و به جایی درز نمی‌کند؛ اما بعدا مشخص شد که این دسترسی به توسعه‌دهندگان اپلیکیشن iOS داده شده است. برنامه‌نویس‌ها در صورتی که متعهد شوند اطلاعات مذکور را به شخص ثالثی نفروشند و برای دسترسی به این اطلاعات ابتدا از کاربر اجازه بگیرند، می‌توانند به داده‌های مربوط به چهره‌ی کاربران دسترسی داشته باشند.

البته، اجازه گرفتنی که در بالا به آن اشاره شد بسیار آسان است. «موافقم» یا «I agree» معمول‌ترین کلیک دنیا است. در نتیجه‌ی کم‌اهمیت شمردن موضوع داده‌های فوق توسط اپل، به نظر می‌رسد که کاربران نیز شانه بالا می‌اندازند و می‌گویند حتما چیز خاصی نیست.

خطری که اپل را تهدید می‌کند این است که اگر این روند ادامه پیدا کند (که مطمئنا چنین است)، شاید دیگر نتواند مورد اطمینان بودن را به‌عنوان وجه تمایز خود از رقبا مطرح کند؛ چرا که مردم رفته‌رفته به‌طور کامل اعتماد خود را به شرکت‌های حوزه‌ی فناوری از دست می‌دهند و این بدبینی مانع از قبول ادعاهایی نظیر احترام به حریم خصوصی توسط کاربران خواهد شد.

هرچند ممکن است کاربران همچنان از محصولات اپل روی برنگردانند؛ اما از جایی به بعد، این امنیت و مورد اطمینان بودن اپل نخواهد بود که کاربران را مجاب به خرید محصولات آن می‌کند؛ بلکه آن‌ها جذب زیبایی این محصولات می‌شوند و چون در این اکوسیستم گیر افتاده‌اند چندان به برند دیگری فکر نمی‌کنند.

با این حال برند اپل دیگر مورد اطمینان نخواهد بود و تنها چهره‌ای عوام‌فریب از آن به جای خواهد ماند. البته به طرز غم‌انگیزی همین برای بسیاری از مردم کافی است.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۰۳۱۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رمز‌های عبور‌امن سدی مقابل هکر‌ها

با توجه به فراگیر شدن اینترنت و افزایش تعداد کاربران اینترنت، موبایل و کامپیوتر‌ها و به موازات آن روند رو به رشد تعداد هکر‌ها و مجرمان سایبری، رمز‌های عبور به یکی از گلوگاه‌های امنیت در زندگی مردم تبدیل شده است. به همین دلیل هم هر سال روز دوم ماه مه به عنوان روز جهانی پسورد (رمز عبور) در دنیا جشن گرفته می‌شود تا نگاه‌ها به اهمیت انتخاب رمز‌های عبور قدرتمند جلب شود و در نتیجه، شاهد ناکامی هکر‌ها و مجرمان سایبری باشیم. ما از رمز‌های عبور برای امن سازی خصوصی‌ترین بخش‌های زندگی خود استفاده می‌کنیم تا از داده‌ها و اطلاعات مالی، شخصی، سوابق سلامت و اطلاعات ایمیل‌هایمان محافظت کنیم.

ضربه ۸ تریلیون دلاری حملات سایبری
گزارش‌ها نشان می‌دهد، حملات سایبری در سال ۲۰۲۳ حدود ۸ تریلیون دلار به اقتصاد جهان ضربه زده که بخش عمده این حملات موفق ناشی از انتخاب گذرواژه‌های ناامن و هموار کردن راه هکر‌ها بوده است. طبق گزارش مجله cybersecurityventures، حملات سایبری در سال ۲۰۲۳، هر ماه ۶۶۷ میلیارد دلار و هر هفته حدود ۱۵۴ میلیارد دلار هزینه به جهان تحمیل کرده است. به هر حال مجرمان سایبری همه جا هستند و تنها رمز‌های عبور قدرتمند می‌توانند به عنوان نخستین خط دفاعی دیجیتال، حریم خصوصی ما را حفظ کنند. رمز‌های عبور موضوع تازه‌ای نیستند و از گذشته‌های دور که مردم نیاز به حفظ اسرار خود داشته‌اند، رمز عبور هم وجود داشته است. اما حالا با توجه به زندگی دیجیتالی امروزه، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا کرده است چرا که گاه این رمز‌های عبور، مرز بین موفقیت و ناکامی ما محسوب می‌شوند. بی‌توجهی به انتخاب یک رمز مناسب می‌تواند منجر به خالی شدن حساب بانکی شما یا لو رفتن بسیاری از داده‌های شخصی، علمی و موارد دیگر شود.

 افزایش حملات سایبری در جهان
بسیاری معتقدند در شرایط کنونی که به خاطر وقوع جنگ‌های مختلف در جهان حملات سایبری در سراسر دنیا دو چندان شده است، تنها داشتن یک پسورد قوی می‌تواند از اطلاعات کاربران محافظت کند. از سوی دیگر پیش از این ممکن بود کاربران فقط به یک یا دو رمز عبور نیاز داشته باشند، اما از آنجا که این روز‌ها بیشتر مردم در تعداد زیادی از شبکه‌های اجتماعی عضو هستند و از اپلیکیشن‌های متعدد مالی، تناسب اندام، سلامت و سایر موارد استفاده می‌کنند، بیشتر مردم ده‌ها رمز عبور دارند که برای ساخت آنها باید از کاراکتر‌های خاصی (اعداد، حروف بزرگ، نمادها) استفاده کنند؛ هرچه تنوع این کاراکتر‌ها در رمز‌های عبور انتخابی بیشتر و پیچیده‌تر باشد، به معنای امنیت بیشتر کاربر در مواجهه با هکر‌ها و مجرمان سایبری است. در واقع روز جهانی رمز عبور راهکاری برای هشدار به جهان و گسترش آگاهی درباره استفاده از رمز‌های عبور قوی برای محافظت از کاربران در برابر مجرمان سایبری است.
 
این رمز‌های عبور ناامن
محققان حوزه سایبری تاکنون گزارش‌های متعددی از میزان آسیب‌پذیری اکانت‌های کاربران ارائه کرده‌اند و مجله خبری بیزینس اینسایدر در تازه‌ترین گزارش خود آمار وحشتناکی از وضعیت فعلی امنیت رمز عبور‌ها و میزان آسیب‌پذیری اکانت‌های کاربران ارائه داده است؛ رمز‌های عبوری که بسیار ساده و قابل حدس زدن توسط هکر‌ها هستند و از ناامن‌ترین و بدترین آنها می‌توان به ۱۲۳۴۵۶، ۱۲۳۴۵۶۷۸۹، PASSWORD، ۱۲۳۴۵، ۱۲۳۴۵۶۷۸ و تکرار اعداد همچون ۱۱۱۱۱۱ اشاره کرد که هکر‌ها می‌توانند آنها را در عرض چند ثانیه هک کند. خطر این رمز‌های عبور ناامن آنجا بیشتر به چشم می‌آید که در این گزارش اشاره شده است، هکر‌ها می‌توانند به ۹۸ درصد از تمام حساب‌های کاربری که از چنین گذرواژه‌هایی استفاده می‌کنند دسترسی یابند.

در این گزارش آمده است، بیشتر مردم از رمز‌های عبور یکسان برای اکانت‌های مختلف خود در شبکه‌های اجتماعی، وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های بانکی استفاده می‌کنند و حتی سال‌ها این رمز را تغییر نمی‌دهند؛ موضوعی که به نفع هکرهاست و این مجرمان سایبری با استفاده از چنین باگ بزرگی، به هک‌های موفقی می‌پردازند؛ بنابراین می‌توان روز جهانی رمز عبور را تلاشی برای محافظت بیشتر از کاربران در برابر هکر‌ها و کلاهبرداران سایبری دانست. برگزارکنندگان این روز می‌خواهند به جهان درباره اهمیت داشتن رمز عبور قوی آموزش دهند و به کاربران یادآور شوند که انتخاب گذرواژه‌هایی همچون تاریخ تولد، نام حیوانات خانگی، اعداد تکراری، تاریخ ازدواج، نام و نام خانوادگی یا نام همسر، اشتباه بزرگی است. این روز درواقع تأکیدی بر لزوم انتخاب رمز‌های عبور طولانی و پیچیده و بدون اشاره به اطلاعات واقعی کاربران، ترکیبی از اعداد و حروف کوچک و بزرگ و همچنین اضافه کردن فاصله در ترکیب گذرواژه است. همچنین برگزارکنندگان این روز به کاربران توصیه می‌کنند که حتماً مطمئن شوند رمز عبور آنها حداقل ۱۲ کاراکتر است تا امکان حدس زدن آن توسط هکر‌ها کمتر شود.

منبع: روزنامه ایران

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی مناسبتی

دیگر خبرها

  • ایمن‌ترین پیام‌رسان‌های جهان/ چگونه امنیت پیام‌رسان‌ها را بالا ببریم؟
  • (تصاویر) ساعت فوق‌مقاوم شیائومی با ۱۵ استاندارد نظامی
  • بازداشت اعضای یک شرکت هرمی کلاهبردار در شهریار
  • دستگیری ۲۸ عضو شرکت‌های هرمی در شهریار
  • دستگیری ۲۸ عضو یک شرکت هرمی
  • حفاظت از داده‌های شخصی کاربران مهمترین عامل اعتماد به سکو‌های داخلی
  • اعتماد به سکوهای داخلی در گرو حفاظت از داده های شخصی کاربران
  • رمز‌های عبور‌امن سدی مقابل هکر‌ها
  • جریمه 200 میلیون دلاری بزر‌گترین اپراتور بی‌سیم آمریکا به دلیل فروش اطلاعات کاربران
  • هشتگ «شکایت_از_بی_بی_سی» در حال پرتکرار شدن است