Web Analytics Made Easy - Statcounter

جامعه > قضایی - دکتر شهلا کاظمی‌پور، جامعه‌شناس معتقد است اگرچه بندهایی که در منشور حقوق شهروندی وجود دارد قبلا هم در قانون اساسی وجود داشته داشته اما برجسته‌سازی این قوانین و مکلف کردن سازمان‌ها و وازرتخانه‌ها به اجرای آن کاری بجا و ضروری بوده و حتی تا حدی دیر اتفاق افتاده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، این روزها كه بحث حقوق شهروندی بیشتر از گذشته بر سر زبان‌ها افتاده است، عده‌ای بر سر مفید بودن یا نبودن این منشور بحث و تبادل نظر می‌كنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین زمینه، گفت‌وگوی كوتاهی با دكتر شهلا كاظمی‌پور، جامعه‌شناس انجام دادهایم تا بررسی كنیم كه منشور حقوق شهروندی در كشورمان، می‌تواند ساز و كار مفیدی برای تحقق حقوق شهروندان باشد، یا كاری فرمالیته و بدون نتیجه است.

در ادامه، گفتگوی خبرآنلاين با این جامعه‌شناس را بخوانید.

ارزیابی شما از ابلاغ منشور حقوق شهروندی چیست؟

همانطور که دکتر روحانی در بیست و نهم آذرماه ۱۳۹۵ در امضاء و ابلاغ منشور حقوق شهروندی اشاره كردند؛ "منشورحقوق شهروندی، به‌مثابه برنامه و خط‌ مشی دولت برای رعایت و پیشبرد حقوق اساسی ملت ایران است" که اصول آن در قانون اساسی منعکس بوده و به ‌موجب اصول ۱۱۳ و ۱۲۱ این قانون، مسئولیت اجرا و پاسداری از قانون اساسی را بر عهده رئیس‌جمهور گذاشته است. بنابراین، اهداف 22 گانه منشور حقوق شهروندی عمدتا از متن قانون اساسی استخراج شده ولی چون اجرای قانون اساسی به عهده روسای جمهور سپرده شده، این منشور تدوین و به دولت ابلاغ شده است. به نظر من برجسته كردن اصول حقوق شهروندی قانون اساسی و ملزم كردن وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها به اجرای آن بسیار بجا و لازم بوده و چه بسا تأخیر داشته است. بخصوص ارزیابی اهداف این منشور بر جامع و کامل بودن آن دلالت می‌كند.

به نظر شما دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها چقدر به این منشور عمل کرده‌اند؟

با توجه به این که یکسال از ابلاغ این منشور گذشته و رئیس جمهور در سازوکار اجرا و نظارت بر حسن اجرای حقوق شهروندی و تدوین خط‌ مشی مربوط به اجرای کامل این منشور، دستیار ویژه‌ای تعیین كرده‌اند، بررسی‌ها نشان می‌دهد تا به حال فقط به پیشنهاد برنامه‌های فرایندهای مقابله نقض حقوق شهروندی و اصلاح رفتارها و رویه‌ها پرداخته شده و هنوز دستورالعمل اجرایی از سوی دستگاه‌ها جهت اجرای مفاد منشور حقوق شهروندی یا تنظیم نشده یا هنوز به تصویت نرسیده است. بنابراین می‌توان گفت که منشور حقوق شهروندی در کشور هنوز به مرجله اجرایی نرسیده است.

پیشنهاد شما به عنوان یک جامعه‌شناس برای تحقق منشور حقوق شهروندی در کشور چیست؟

به اعتقاد من، اگر سازمان‌ها و ارگان‌ها توانایی و خواست اجرای مفاد حقوق شهروندی که عیناُ در قانون اساسی موجود است را داشتند، تا بحال این قوانین به مرجله اجرا درآمده بودند. در ضمن امید به اجرای هر قانونی، بدون ضمانت اجرا امری واهی است و باید از طریق مطالعات علمی و کارشناسی در هر سازمان، موانع و تنگناهای اجرای حقوق شهروندی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و برای هر بند و ماده از منشور، دستورالعمل اجرایی همراه با ضانت اجرایی قوی تنظیم شود. نکته بسیار مهم، مرجع رسیدگی‌کننده به عدم اجرای حقوق شهروندی است.

موانع و مشکلات و چالش‌هایی که در ایران وجود دارند و مانع تحقق حقوق شهروندی می‌شوند كدامند؟

همانطور که اشاره كردم، منشور حقوق شهروندی هنوز به مرجله اجرا درنیامده است. یکی از موانع به تاخیر افتادن اجرای این منشور، موکول کردن تدوین دستورالعمل‌های اجرایی به خود سازمان‌هاست. تا زمانی که نهاد یا سازمان نظارتی فراسازمانی وجود نداشته باشد اجرای دقیق حقوق شهروندی میسر نخواهد بود. البته این نکته را هم باید بگویم که بسیاری از بندهای حقوق شهروندی جنبه فرهنگی دارند و ضعف زیربناهای فرهنگی جامعه و عدم اجرای صحیح قوانین و امکان دور زدن قوانین از سوی برخی شهروندان، از موانع اصلی کمرنگ بودن و در برخی از موارد فقدان حقوق شهروندی در ایران است.

47234

کلید واژه‌ها : حقوق شهروندی -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۲۰۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برجسته ترین بنیان در ساخت یک جامعه موفق تربیت نسل آینده است

به گزارش خبرنگار مهر، علی احمدزاده در پیامی با گرامیداشت روز معلم آورده است: معلمان گنجینه های ارزشمند کشور هستند زیرا ارزشمندی تعلیم و تربیت در جهان امروز و تربیت نسل آینده آنچنان والا است که باید آن را برجسته ترین بنیان در ساخت یک جامعه موفق دانست.

در ادامه این پیام آمده است: والاترین درودها نثار پیام آوران حقیقی خداوند خاصه آخرین فرستاده الهی حضرت محمد (ص) که پیام عالم تاب و زندگی بخش شناخت و دانایی را به انسان ها بخشید و ظلمت و نادانی را از زندگی بشر پاک نمود، همانا وَ یُعَلِّمُهُمُ الکِتابَ وَ الحِکمَة، از جمله‌ی خصوصیّات پیامبران، تعلیم است.

اطلاق روز ۱۲ اردیبهشت ماه به نام روز تجلیل از مقام شامخ معلم، مجالی است ارزشمند برای ارج نهادن به اسوه های فروزانی که چراغ های پرفروغ دانش و معرفت را در مدارس، حوزه های علمیه و دانشگاه ها روشن نموده و در پرورش مردم، همه هستی و حیات خود را هزینه می کند.
انتخاب سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری به عنوان روز معلم انتخابی بسیار شایسته و به جا است؛ استادی بی نظیر که به فرموده حضرت امام خمینی (ره)، خدمتی که مرحوم مطهری به نسل جوان و دیگران کرده است، کم کسی کرده است. آثاری که از او هست، بی استثنا، همه آثارش خوب است و من کس دیگری را سراغ ندارم که بتوانم بگویم: «بی استثنا آثارش خوب است». ایشان بی استثنا آثارش خوب است، انسان ساز است، برای کشور خدمت کرده است.

اینجانب فرا رسیدن ۱۲ اردیبهشت ماه، روز معلم را به جامعه بزرگ و عزیز فرهنگیان، معلمان فرهیخته و اساتید ارزشمند و مسئولیت پذیر حوزه های علمیه و دانشگاههای استان کهگیلویه و بویراحمد تبریک عرض می نمایم و از زحمات مداوم و گرانبهای معلمان متعهد، اساتید فاضل حوزه های علمیه و دانشگاه ها، که با تهذیب نفس در خط مقدم معرفت افزایی و علم آموزی به جوانان و نوجوانان هستند، صمیمانه تشکر و قدردانی می نمایم.

بی شک اهتمام سودمند و میدان داری توامان شما اساتید علم و ادب، باعث رشد و ارتقای جایگاه استان کهگیلویه و بویراحمد در عرصه های مختلف علمی و فرهنگی خواهد بود.

کد خبر 6093993

دیگر خبرها

  • اعضای شبکه اجرای قانون اساسی در استان بوشهر معرفی شدند
  • اصول اساسی نظام «مردم محوری» است
  • معرفی اعضای شبکه اجرای قانون اساسی در استان بوشهر
  • نهال‌کاری در ۵۰ هکتار از اراضی تفرجگاه عینالی تبریز
  • اجرای طرح نور باید مستمر و اثربخش باشد
  • برجسته ترین بنیان در ساخت یک جامعه موفق تربیت نسل آینده است
  • اصول فکری شهید مطهری برای جامعه دانشگاهی بسیار کارآمد است
  • نمایندگان قزوین پیگیر افزایش حقوق کارگران باشند
  • اجرای قانون هوای پاک از توان مسئولین استان تهران خارج است
  • غدیر، اصل و اصول مهندسی دین خداست