Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: سالانه حدود سه میلیون مترمربع فرش در کشور تولید می‌شود که دوسوم آن صادر و مابقی مصرف داخل است.

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، حمید کارگر ظهر امروز در نشست با اعضای گروه فرش دانشگاه اراک اظهار داشت:  فرش دستبافت در ایران رشته‌ای سنتی است که توسعه آن به نگاه آکادمیک نیاز دارد و برای جبران برخی خلاءها و پاسخگویی به نیازهای این حوزه آموزش عالی با راه‌اندازی رشته وارد میدان شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در کنار آموزش عالی مرکز ملی فرش ایران هم باید سهم خود را مورد توجه قرار دهد و از توان علمی، آموزشی و پژوهشی دانشگاهیان و دانش‌آموختگان بهره ببرد و برخی از استان‌های کشور قطب سنتی تولید فرش هستند که معرفی کاملی از این ظرفیت نشده و شاید نسبت به استان مرکزی و توان تولید فرش آن در داخل کشور شناخت کافی وجود نداشته باشد این درحالی است که در خارج از کشور به تفکیک مناطق جغرافیایی اسم فرش سلطان‌آباد، ساروق، جیریا، فراهان، لیلیان و غیره شنیده می‌شود.

رئیس مرکز ملی فرش ایران تصریح کرد: راه‌اندازی رشته فرش در دانشگاه اراک که می‌تواند سبب توسعه این هنر این صنعت و بازار و حمایت کننده از رویکرد علمی و مستندسازی سوابق و پیشینه فرش در استان مرکزی باشد، اما متاسفانه همانند بسیاری از رشته‌های آموزش عالی در رشته فرش پیوند صحیحی میان صنعت و دانشگاه ایجاد نشده و فارغ‌التحصیلان در دو دهه اخیر موتور محرکت فرش دستبافت کشور نبوده‌اند و به نظر می‌رسد نیازها و انتظارات عملیاتی نشده اما این فقدان به معنی تعطیلی رشته نیست.

کارگر بیان کرد: امروز باید رشد کیفی رشته فرش مورد تواجه قرار گیرد و رشد کمی رشته فرش در کشور متوقف شود و در این مسیر تقویت استادان، اصلاح سرفصل‌ها درسی با تمرکز به نیاز این هنرصنعت و بازار روز مورد تاکید قرار گیرد.

وی ادامه داد: لازمه توفیق در رشته فرش اعمال رویکرد بین رشته‌ای است و لازمه توفیق رشته فرش توجه به رشته‌هایی مانند جامعه‌شناسی روانشناسی برای شناخت سلایق مصرف‌کننده و رشته‌هایی مانند طراحی صنعتی برای پرکردن خلاهایی همچون بسته‌بندی برای فرش در کنار رشته فرش است و از طرفی نیاز است کارکرد جدیدی برای فرش دستبافت تعریف شود.

رئیس مرکز ملی فرش ایران عنوان کرد: با توجه به اینکه در پیشینه تاریخی فرش ایران خورچین، پادری، پشتی، پرده و غیره وجود داشته امروز می‌توان کاربردهای تازه‌ای پیدا کرد و در نگاه بین رشته‌ای رشته‌هایی همچون بازاریابی، بازرگانی و تجارت برون‌مرزی را در نظر داشت تا رونق این هنرصنعت در کشور حاصل شود و مرکز ملی فرش ایران هم این رویکرد را در مسیر اهداف و برنامه‌های خود لحاظ کرده است.

کارگر خاطرنشان کرد: در کشور سالانه حدود سه میلیون مترمربع فرش تولید می‌شود که دوسوم آن صادر و باقی مصرف داخل است، صادرات فرش در 2 دهه اخیر به سبب عوامل داخلی و خارجی مانند وضع تحریم‌ها، تغییر سلیقه مصرف‌کنندگان، تورم داخلی در برخی از مواد اولیه فرش دستبافت و پیدایش و بروز انواع کف‌پوش‌ها مانند فرش ماشینی موفق و رو به رشد نبوده است.

وی اضافه کرد: در دو سال اخیر رشد افزایشی در صاردات فرش وجود داشته به‌طوری که در سال گذشته 359 میلیون دلار فرش دستبافت از کشور به حدود 80 کشور دنیا صادر شد که رشد 23 درصدی صادرات را به دنبال داشت داشت و امسال هم بنابر آخرین آمار گمرک در 8 ماهه ابتدایی سال 269 میلیون دلار به بازارهای هدف صادر شده که نسبت به مدت مشابه در سال 95 رشد 31 درصدی به ثبت رسیده و امیدواریم که این روند افزایشی ادامه‌دار باشد تا تحقق صادرات 400 میلیون دلاری تا پایان 96 رقم بخورد.

رئیس مرکز ملی فرش ایران تصریح کرد: بازارهای صادراتی ایران شامل بازارهای سنتی و بازارهای جدید می‌شود و بازار سنتی صادرات ایران همچون ایالات متحده امریکا، برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان، ایتالیا، انگستان، سوییس و برخی کشورهای عربی مانند لبنان، امارات، کویت و قطر و ژاپن در شرق آسیا از دیرباز با فرش ایرانی آشنا دارند و فرش در سبک زندگی آنها نقش دارد و عمده صادرات فرش ایران به این مناطق انجام می‌گیرد و در کنار این کشورها برخی بازارهای جدید هم به بازارهای هدف صادرات فرش ایران اضافه شده است.

کارگر بیان کرد: مرکز ملی فرش ایران بیمه قالی‌بافان را به شکل جدی پیگیری می‌کند به طوری که با وجود آن که در حال حاضر آمار دقیقی از قالیبافان کشور در دست نیست اما تاکنون 320 هزار نفر تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند و امید است با نگاه مثبت و افزایش مجلس شورای اسلامی در لایحه بودجه 97 شمار قالیبافان تحت پوشش بیمه به 500 هزار نفر برسد.

وی ادامه داد: ارائه تسهیلات به پشتیبانان صنعت فرش برای تثبیت و ایجاد اشتغال را به عنوان دیگر حمایت مرکز از قالیبافان است و تسهیلات مورد نظر برای قالیبافان از محل تفاهم‌نامه مرکز ملی فرش ایران با صندوق کارآفرینی امید در قالب تسهیلات ارزان قیمت و مناسب برای حوزه فرش دستیافت عملیاتی و با نرخ 4 درصد پرداخت می‌شود.

رئیس مرکز ملی فرش ایران عنوان کرد: در سه سال گذشته از این محل حدود 50 میلیارد تومان تسهیلات به قالیبافان کشور پرداخت شده و در کنار این تسهیلات، 1.5 میلیارد دلار صندوق توسعه ملی برای حمایت از ایجاد استغال در مناطق روستایی و عشایری در نظر گرفته شده است.

کارگر خاطرنشان کرد: در کشور بخش دیگری از حمایت‌های مرکز ثبت ملی و جهانی مناطق جغرافیایی فرش دستبافت است که در سال گذشته ساروق به ثبت جهانی رسیده و ثبت ملی و جهانی سایر مناطق هم در دستور کار و در مرحله تکمیل پرونده قرار دارد.

انتهای پیام/

R41371/P1486/S6,73/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۳۱۳۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فارس رتبه نخست کشور در تولید هسته‌های اولیه بذری کشور

ابوالفتح مرادی در نشست خبری با اشاره به برگزاری یازدهمین تور رسانه‌ای در مرکز تحقیقات و منابع طبیعی استان فارس، به دستاورد‌های یکساله این سازمان پرداخت و گفت: سازمان تات مغز متفکر وزارت جهاد کشاورزی است و وظیفه پشتیبانی، حمایت علمی و فنی از وزارتخانه، تولید دانش فنی برای افزایش تولید در کشور را برعهده دارد.

او با بیان اینکه مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس به عنوان یکی از بازوان پرتوان و قوی یک واحد استانی سازمان تات نقش تولید دانش و حمایت علمی و فنی از بخش کشاورزی استان را برعهده دارد، افزود: این حمایت و تولید دانش فنی و پشتیبانی علمی با انجام طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی کشاورزی است که مشکلات بخش کشاورزی احصاء و راه‌کار‌هایی را برای حل آن ارائه می‌دهد.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس با یادآوری اینکه در سال گذشته تعداد پروژه‌های تحقیقاتی در دست اجرای این مرکز ۲۵۸ مورد بوده که ۱۱۴ مورد هم خاتمه یافته داشتیم، بیان کرد: اگر به عمر ۶۵ ساله مرکز تحقیقات استان فارس بازگردیم در این مدت بالغ بر ۴۵۰۰ پروژه تحقیقاتی توسط پژوهشگران این مرکز انجام که نتایج آن به بخش کشاورزی و اجرا منتقل شده است.

مرادی به قبل و اوایل بعد از انقلاب اسلامی گریزی زد و گفت: در آن زمان ارقام گندم ۲ تا ۳ تن در هکتار بود، اما با فعالیت ۳۴ مرکز تحقیقات استانی و با اجرای پروژه‌های تحقیقاتی و معرفی ارقام گیاهی مناسب؛ امروز تولید گندم در هر هکتار به بالای ۱۰ تن رسیده است که با تلاش سازمان مجموعه تات بوده است.

او همچنین با تصریح بر اینکه مرکز فارس بزرگترین مرکز استانی سازمان تات در بیش از ۸۰ درصد معرفی ارقام در حوزه گندم نقش و مشارکت فعال داشته است، یادآور شد که به همت این مرکز در یکسال گذشته ۹ جلد کتاب به زبان‌های انگلیسی و فارسی نگارش و به چاپ رسیده است.

مرادی در ادامه اعلام کرد: مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس دارای ۱۱ ایستگاه و چهار پایگاه تحقیقاتی و ۲ هنرستان کشاورزی فعال در شهرستان‌های شیراز و علی آباد را دارد؛ همچنین ۳۳۰ نفر نیرو باِلغ بر ۱۰۰ مدرک دکتری و مدرک فوق لیسانس داریم.

او تعداد مقالات علمی چاپ شده در سال گذشته را ۱۷۲ مقاله اعلام کرد و افزود: تعداد ۸۵ مقاله یا تعداد نیمی از آن در مجلات کیو وای به چاپ رسیده‌اند.

مرادی اصلاح ارقام گیاهی را از دیگر فعالیت‌های مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس دانست و توضیح داد: از منظر طرح‌های تحقیقاتی برای حل مشکلات بخش کشاورزی بعضی از این پروژه‌ها در حوزه به نژادی محصولات کشاورزی است که در واقع همکاران ما در سال گذشته در اصلاح ۱۹ ارقام گیاهی مشارکت داشتند. گفتنی است که اصلاح و معرفی ارقام گیاهی یک فرآیند طولانی ۱۲ تا ۱۵ ساله است تا آن رقم گیاهی به جامعه معرفی شود.

او، ۶ رقم گندم نان را بامداد، سپهر، پریان، دامون، ماهان، بارین و سه رقم جو را متین، نگین و گلچین و ۳ رقم ذرت را علوفه ای، مختار، بهار، کوهین و دور قم چغندرقند یلدا و زیبا و یک رقم گریت فروت به نام مانا را معرفی کرد و با طرح این پرسش که چرا ما باید فرآیند ارقام گیاهی را دائما انجام دهیم، بیان کرد: ارقام گیاهی موجود عمر مفید ۵ تا ۶ ساله دارند که بعد از طغیان بیماری‌ها، خشکی و ... پتانسیل عملکرد را ازدست می‌دهند لذا باید جایگزین شود و نیاز غذایی جامعه را تامین کنیم.

این مقام مسئول با بیان اینکه جمعیت دنیا دائم در حال افزایش است و شهروندان نیاز به تغذیه بیشتری دارد، گفت: در حال حاضر ۲۲۰ میلیون هکتار گندم از اراضی دنیا تحت کشت گندم است که این محصول را تولید می‌کنند و حدود ۱۹۰ تا ۱۸۰ میلیون تن به بازار‌های جهانی عرضه می‌شود و کشور ایران نیز سالانه بین ۱۲ تا ۱۴ میلیون تن گندم نیاز دارد که برای مصرف نان و تولید ماکارونی نیاز است.

مرادی در ادامه با اشاره به فناوری‌های روز دنیا ما هم به مشابه بایستی ارقام مقاوم‌تر و بروزتری را به جامعه معرفی کنیم تا پاسخگوی نیاز غذایی در حال رشد باشیم، گفت: با معرفی یک رقم گندم مبلغ ۱۵ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده برای بخش کشاورزی ایجاد می‌کند و در استان فارس با توجه به سطح زیرکشت ۲۸۷ هزار هکتاری گندم آبی در استان حدود ۱۴۳ هزارتن افزایش محصول خواهد داشت که ۲ هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان ارزش افزوده به بخش کشاورزی می‌تواند ایجاد کند. این عدد می‌تواند موجب جلوگیری از ۲۵۰ میلیون دلار ارز سالانه به خارج کشور می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت تولید هسته‌های بذری، بیان کرد: اگر یکسال تولید این هسته‌ها متوقف شود، تولید محصولات و امنیت غذایی جامعه برای پنج سال با مشکل مواجه می‌شود.

 او گفت: مرکز تحقیقات کشاورزی فارس در سال گذشته رتبه نخست کشور را در تولید هسته‌های اولیه بذری کشور کسب کرد و رکورد تولید این هسته‌های راهبردی که تامین کننده امنیت غذایی کشور و پایداری تولید است در دولت مردمی شکسته شد؛ با فعالیت ۳۴ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی در سطح کشور ۳۰ درصد تولید هسته‌های بذری را تنها استان فارس تولید می‌کند که در سال ۱۴۰۱ میزان تولید هسته‌های بذری ۱۰۷ تن بود، اما در سال ۱۴۰۲ این میزان تولید ۲۲۶ تن برای ۷۰ رقم گیاهی بود.

مرادی اظهارکرد: این ۲۲۶ تن هسته بذری؛ پتانسیل تولید ۵۵۰ هزار تن بذر گواهی شده را دارد و این میزان ۸ میلیون تن دانه گندم، جو و تریتیکاله را دارد و نیاز ۲۷ شرکت تولید کننده استان به علاوه اینکه به ۱۶ استان دیگر ارسال می‌شود و از نظر اقتصادی نیز این امر می‌تواند سالانه از خروج ۲ میلیارد دلار ارز از کشور جلوگیری کند.

او با بیان اینکه در خرداد سال ۱۴۰۱ ستاد الگوی کشت استان فارس با محوریت مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس با همکاری اتاق بازرگانی و صنایع معادن استان، اداره کل هواشناسی و سازمان‌های دیگر شکل گرفت، گفت: در این ستاد، الگوی کشت سه دشت نمدان، اقلید و داریون تهیه و دشت‌هایی از جمله ارسنجان، قره باغ و فیروزآباد را دست اجرا دارند. این الگوی کشت در این ۳ دشت به طور متوسط موجب ۳۵ درصد صرفه جویی یا ۱۳۴ مترمکعب صرفه جویی در مصرف آب می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس در ادامه به برگزاری ۱۹۰ دوره آموزشی برای ۲۸۰۰ نفر از کارکنان ازمان جهاد کشاورزی و دستگاه‌های تابع وابسته اشاره کرد و گفت: آموزش‌های رسمی با هدف تربیت نسل آینده کشاورزی است.

مرادی در پایان به ارتقاء ۱۳ پله‌ای این مرکز در جشنواره شهید رجایی برای اولین بار در عمر ۶۵ ساله خود اشاره کرد و گفت: همچنین رتبه در سال ۱۴۰۲ این مرکز به رتبه ۲۳ رسیده است. همچنین در بین ۳۴ مرکز فارس به عنوان مرکز برتر در حوزه پژوهش و فناوری انتخاب شدیم.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس از حمایت و استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان توسط این مرکز سخن گفت و اعلام کرد: سال گذشته ۶ نفر از محققان این مرکز به عنوان محققان برتر ملی در موسسات مادر انتخاب شدند که برای اولین بار بوده است. همچنین اعضای هیات علمی این مرکز تحقیقات طی ۲ سال گذشته موفق به ثبت ۲ اختراع شدند.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • گزارش سالانه کمیسیون حقوق بشر کانادا منتشر شد
  • ۳۰ رشته قنات خراسان شمالی در حال مرمت و لایروبی است
  • آغاز توزیع بیش از ۱۵ هزار جعبه تخم نوغان
  • استان فارس تولیدکننده ۳۰ درصد هسته‌های اولیه بذر غلات کشور
  • کیفیت‌سنجی بیش از ۳۵هزار تُن انواع کود وارده به استان گلستان
  • فارس رتبه نخست کشور در تولید هسته‌های اولیه بذری کشور
  • تولید سالانه بیش از ۱۶ میلیون قطعه مرغ بومی در فارس
  • ۲۷ رقم برنج در کشور معرفی شده است
  • رشد تولید کشاورزی از ارکان تحقق شعار سال است
  • تولید سالانه ۲.۵ میلیون تن پسماند پزشکی در هرمزگان ‌