Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-03@00:29:27 GMT

سد بازنشسته نداریم

تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۲۳۴۰۱۹

سد بازنشسته نداریم

رئیس گروه ایمنی و پایداری سدهای شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت:فرآیند بازنشستگی سدها مستندات مدونی ندارد و به طور موردی بررسی می‌شود اما در زمان حاضر مورد خاصی برای آن نمی‌توان ذکر کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو؛ فرهاد ایمان شعار، رئیس گروه ایمنی و پایداری سدهای شرکت مدیریت منابع آب ایران، درباره آخرین وضعیت سدهای کشور و نقش این سدها گفت: مجموع ذخیره مخازن سدها در سطح جهان در حدود ۷ هزار میلیارد مترمکعب برآورد می‌شود که از این مقدار، سالانه به طور میانگین بین ۰.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۵ تا یک درصد به علت رسوب گذاری از دست می‌رود (ژاکوبسن ۲۰۰۹)، گفتنی است طبق آمار موجود، متوسط نرخ سالانه رسوب گذاری در مخازن سدها متناظر با اقلیم‌ها و ساختگاه‌های مختلف، متفاوت بوده و حتی متوسط این نرخ در بعضی از کشورها به بیش از یک درصد هم می‌رسد.

طبق گفته وی در ایران طبق آمار وزارت نیرو، نرخ رسوب گذاری سالانه در حدود ۰.۵۵ تا ۰.۷۵ درصد تخمین زده می‌شود که تقریباً معادل ۳۰۰ میلیون متر مکعب رسوب در سال خواهد بود.

این مقام مسوول با بیان اینکه نگاهی به متوسط نرخ رسوب گذاری در مخازن سدها در برخی از کشورها نیز نشان می‌دهد، متوسط نرخ رسوب گذاری سالانه در مخازن سدها در برخی از کشورهای جهان از جمله در چین ۲.۳ درصد، ترکیه ۱.۵ درصد، هندوستان ۰.۷۲ درصد، ایران ۰.۶۵ درصد، مراکش ۰.۴۵ درصد، آمریکا ۰.۲۲ درصد و ژاپن ۰.۱۵ درصد است، ادامه داد: اکثر مراجع معتبر در زمینه سد سازی و مهندسی رودخانه، رسوب را به عنوان محصول نهایی فرسایش سطح زمین به وسیله جریان آب، ذوب یخ‌ها و وزش باد تعریف می‌کنند، به عبارت دیگر، مواد جامد رسوبی به مواد جامد با چگالی‌های متفاوت گفته می‌شود که از هوازدگی، غلتیدن و یا خرد شدن سنگ‌ها حاصل می‌شوند. این مواد خاصیت انفرادی خود را در داخل جریان آب و در حین تغییر مکان‌ها حفظ کرده و تحت تأثیر نیروهای بین مولکولی و یا پدیده لخته شدن قرار نمی‌گیرند.

ایمان شعار تصریح کرد: عمر مفید یک سد به عوامل مختلفی همچون سلامت سازه‌ای و پایش رفتار و تحلیل عملکرد سازه سد (تحلیل و تفسیر نتایج ابزاردقیق)، کیفیت، سلامت و مقاومت مصالح بکار برده شده در ساخت سد مانند مقاومت بتن بعد از ۵۰ سال و یا در مواجه با زلزله و عوامل جوی و شیمیایی و ...، مسائل زیست محیطی، وضعیت منابع آبی، نرخ و درصد رسوب گذاری و حتی مسائل اقتصادی (مقایسه اقتصادی ادامه حیات و سرویس دهی یک سد در مقایسه با هزینه نگهداری، مرمت و بازسازی) بستگی دارد.

بر اساس گفته های رئیس گروه ایمنی و پایداری سدهای شرکت مدیریت منابع آب ایران هرچند عمر مفید سدها در ایران و جهان اغلب ۵۰ و گاهاً ۷۵ سال تعریف می‌شود؛ ولی در ایران و در زمان حاضر علاوه بر بهره‌برداری از سدهای تازه آبگیری شده و جوان، حتی به صورت موردی با ادامه فعالیت سدهای پیر نیز مواجه هستیم که خوشبختانه این سدها نیز از سلامت و پایداری خوبی برخوردار هستند و تنها هر از گاهی با تعمیرات جزئی تجهیزات جانبی همراه بوده‌اند.
 

این مقام مسوول افزود: لایروبی به عنوان یکی از روش‌های مدیریت رسوب، عمدتاً برای سدها و بندهای کوتاه و مخازن کوچک کاربرد دارد و در حالت کلی لایروبی در سدهای بزرگ نه در ایران و نه در جهان برنامه مدون ندارد و بسته به مورد می‌تواند پس از بررسی فنی - اقتصادی مورد استفاده قرار گیرد.
 
وی درباره اینکه آیا در کشور سد بازنشسته ای وجود دارد یا خیر ، گفت: فرآیند بازنشستگی سدها مستندات مدونی ندارد و به طور موردی بررسی می‌شود؛ ولی در زمان حاضر مورد خاصی برای آن نمی‌توان ذکر کرد و سد بازنشسته در کشور سراغ ندارم.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۳۴۰۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخصیص ۵۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای سدهای مازندران

افراسیاب میرزایی در گفتگو با مهر اظهار کرد: سال ۱۴۰۱ برای طرح‌های مرتبط با سدهای هراز، گلورد، زارم‌رود، سجادرود و البرز در مجموع ۳ هزار و ۷۷۰ میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته بود که این رقم در سال مالی ۱۴۰۲ به ۵ هزار و ۱۹۰ میلیارد ریال اعتبار افزایش یافت.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای مازندران خاطرنشان کرد: تلاش می‌کنیم برای سد هراز با تعریف طرح بسته هراز که شامل سد و شبکه می‌شود در قالب فاینانس چین اعتبارات مورد نیاز را تأمین مالی کنیم.

وی خاطرنشان کرد: طرح‌های متعدد مرتبط با آب در استان مازندران با سرعت قابل ملاحظه‌ای در حال اجراست و تلاش می‌شود که از منابع اعتباری مختلف و همچنین تعامل با پیمانکاران روند اجرایی هیچ کدام از طرح‌ها متوقف نشود.

منبع: روزنامه قدس تکتم بهاردوست

دیگر خبرها

  • کاهش ۲ درصدی حجم مخازن سد‌های لرستان
  • ایجاد ۵ هزار مترمکعب ظرفیت مخازن آب در طرح جهاد آبرسانی به روستا‌های کردستان
  • آخرین آمار از میزان بارش‌ها در کشور / ایران از خشکسالی دور شد؟
  • بارش‌های کشور به نرمال نزدیک شد
  • تخصیص ۵۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای سدهای مازندران
  • بهترین روش تمیز کردن شوره و رسوب کولر
  • بارش‌های کشور به نرمال نزدیک شد/ ورودی مخازن همچنان دارای ۸ درصد
  • بی بهره بودن استان از ظرفیت سدها را به رهبر انقلاب گزارش می دهیم
  • کمتر از ۳۰ درصد مخازن سد‌های خراسان‌شمالی آب دارد/ضرورت صرفه جویی درتابستان
  • میزان پرشدگی مخازن سد‌های کشور