Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@09:11:19 GMT

بررسی مقاله «جنسیت در تربیت اسلامی» در مشهد

تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۲۳۵۲۰۶

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، آسیه میرمحمودی‌، دانشجوی دکترای فلسفه تعلیم و تربیت، ظهر امروز، سوم دی ماه در سلسله جلسات تحلیل و نقد مقالات علمی که در محل پژوهشکده مطالعات اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، به ارائه مقاله «جنسیت در تربیت اسلامی» پرداخت.
وی بیان کرد: بر اساس این مقاله سه نگرش در اعتبار تفاوت‌های جنسیتی، شامل سنتی ، جدید و دینی وجود دارد که که بخش سنتی مبتنی بر مفروضات تأیید نشده از میراث ادبی، شواهد تجربی و بخش های مبهم یا متشابه به متون دینی است؛ این بخش بر فضیلت ذاتی مردان تاکید می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


میرمحمودی اضافه کرد: بارزترین نمود این نوع نگرش، ممنوعیت تحصیلی و نابرابری اجتماعی است که علیرغم انتقادات صریح، کماکان سیطره خود را در جوامع مذهبی و غیر مذهبی حفظ کرده است.
وی با بیان اینکه نگرش جدید که بعد از انقلاب صنعتی شکل گرفت، متأثر از عناصر فرهنگی و زمینه‌های اجتماعی است، ابراز کرد: بر اساس پنداره جنسیتی در این نوع نگرش، ضرورت برابری فرصت های اجتماعی برای زنان و مردان مطرح می‌شود که این نگرش در کشورهای جهان سوم با رویکرد نظام تربیتی به تربیت دختران جهت می‌دهد.
این دانشجوی دکترای دانشگاه فردوسی در تشریح نوع نگرش دینی، اظهار کرد: در این نگرش از یک سو با تأکید بر اصالت روح، اصالت جنسیتی انکار می‌شود و از سوی دیگر با تبیین ارتباط روح و تأثیر جنسیت توجیه می‌شود.
میرمحمودی در خصوص اعتبار تفاوت‌های جنسیتی بر اساس شواهد قرآنی، تصریح کرد: واژه خلق برای آفرینش جسم و امر برای آفرینش روح به کار رفته است لذا جسم و روح دارای مغایرت اساسی در مبدأ مقصد و ویژگی هستند بنابراین به جهت فرعیت جسم نسبت به روح، اعتبار تفاوت‌های جنسیتی محدود بوده و کماکان صفات اخلاقی را شامل نمی‌شود.
وی در بیان بخش دیگری از مجموعه شواهد قرآنی، اظهار کرد: در سوره الرحمن، دریافت هدایت‌های قرآنی و بیانی فارع از جنسیت عنوان شده است از طرفی هنجارهای ارزشی به قلب منحصر شده که جنسیت بردار نیست همچنین بازگشت به خداوند به نفس مطمئنه ارتباط دارد که آن نیز جنسیت بردار نیست زیرا معیار کرامت انسان در قران تقواست که جنسیت و سایر تفاوت‌ها در آن تأثیری ندارد.
میرمحمودی در تبیین تفاوت های جنسیتی به قرائت اصالت ماهیت اشاره کرد و افزود: جدا دانستن دو وجه روح و جسم از یکدیگر، اتخاد موضع دوگانه در مواجهه با جنسیت، ایجاد انفکاک میان تکالیف دینی و وظایف اجتماعی، از بین رفتن امکان الحاق زیست دنیوی به حیات اخروی به عنوان تمایز اساسی تربیت اسلامی و ایجاد هم‌سنخی میان تربیت اسلامی و تربیت معنوی باستانی و معاصر از تفاوت‌های جنسیتی محسوب می‌شود.
وی با بیان اینکه بر اساس قرائت اصالت وجود، انسان، حقیقتی غیر ترکیبی و یگانه است، گفت: میان مراتب مختلف وجود انسان، تباین مرتبتی وجود دارد نه ذاتی، همچنین در اصالت وجودٍ مبتنی بر اصل حرکت جوهری، میان جسم و روح، رابطه اتحادی برقرار شده است.
این دانشجوی دانشگاه فردوسی در همین خصوص ادامه داد: در قرائتی که از اصالت وجود مطرح می‌شود، عنوان شده که روح مجرد از تغییر جوهری جسم حاصل می‌شود و بر آن اثرگذار گذاشته‌ و از آن تأثیر می‌پذیرد.
وی با اشاره به اینکه انسان، جسمانیتُ الحدوث و روحانیتُ البقاء است، تشریح کرد: بر این اساس انسان در نقطه اولیه وجود، مراتب روحانی را از ترکیب نفس طی می‌کند و در طول این فرآیند به سمت فضای فعلیت که همان فضای روحانی است، گام برمی‌دارد.
میرمحمودی افزود: وحدت تشکیکی، تفاوت ذاتی موجودات را انکار و اعتبار تفاوت جنسیتی را مخدوش می‌کند لذا تشخیص به مراتب وجود ارتباط دارد و تنها نمودهای آن در ماهیت انسانی تجلی پیدا می‌کند؛ بنابراین هستی ویژگی‌های فردی مانند جنسیت به وجود باز می‌گردد و واقعی و معتبر است اما چیستی آن به ماهیت یعنی تفاسیر ذهنی، فردی و ... باز می‌گردد و لذا بی‌اعتبار است.
وی در خصوص قرائت اصالت وجود بر اساس شواهد قرآنی، اظهار کرد: قرآن در ارتباط با جنسیت چهار دسته آیات دارد، در دسته اول مفاهیمی مانند ناس قرار دارد که این مفهوم ناظر به جنسیت نیست؛ در دسته دوم مفاهیمی مانند رجال و بنی آدم مطرح می‌شود که در این بخش برخلاف دسته اول، جنسیت مطرح می‌شود.
وی با بیان اینکه در دسته سوم آیاتی وجود دارد که به تساوی جنسیتی در کسب فضائل دلالت می‌کند، ابراز کرد: در دسته چهارم آیاتی مطرح می‌شود که تفاوت جنسی را بر اساس حقوق فردی و اجتماعی بیان می‌کند.
میرمحمودی با اشاره به تفاوت جنسیتی و تعلیم و تربیت، تصریح کرد: شواهد مؤید تفاوت جنسیتی بر امکان انسان در گذر از این تفاوت‌ها در رسیدن به سعادت حکایت دارد نه عدم دخالت آن در تربیت لذا تساوی جنسیتی ناظر به مقصد، سعادت معنادار است نه راه و مسیر.
وی گفت: تفاوت نمی‌تواند فارغ از علایق و نیازهای دنیوی و ارتباط آن‌ها با وجود افراد باشد لذا حوزه دخالت عنصر جنسیت در حیطه اجتماعی بوده و اثرآن در وجوه وجود شناختی انسان محدود است.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۳۵۲۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تزکیه و پرورش اسلامی در دستور کار آموزش و پرورش باشد

جمعی از معلمان پیشکسوت اصفهانی با حضور در صحن علنی شورای اسلامی شهر درباره امر تعلیم و تربیت و دغدغه‌های آموزش و پرورش نکاتی را بیان کردند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در آئین تقدیر از مقام معلم که امروز _یکشنبه شانزدهم اردیبهشت_ در صحن شورای اسلامی شهر اصفهان برگزار شد، برخی مسئولان، اساتید و معلمان پیشکسوت آموزش‌وپرورش به بیان دیدگاه‌ها و دغدغه‌های خود پرداختند.

معرفی معلمان فداکار در فراخوان «پای درس ایثار»

جلال سلمانی، مدیر روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان با اشاره به شناسایی معلمان شاخص گفت: در گذشته آنچه در بخش خروجی رسانه‌ای آموزش و پرورش وجود داشت، اتفاقات منفی و چالش‌ها بود در حالی که اتفاقات بسیار خوبی در سطح مدارس با تلاش معلمان صورت می‌گرفت، بنابراین برای معرفی این معلمان، طی یک فراخوان با عنوان «پای درس ایثار» از دانش آموزان و اولیا آن‌ها خواستیم که معلمان فداکار را معرفی کنند که سال گذشته طی یک هفته چند هزار رکورد در این زمینه ثبت شد.

تزکیه و پرورش اسلامی در دستور کار آموزش و پرورش باشد

عبدالوهاب طالقانی از مفاخر فرهنگی کشور و معلمان پیشکسوت در این جلسه اظهار کرد: در تعلیم و تربیت باید همچون باغبانی باشیم که ابتدا علف‌ها را از گل‌ها دور می‌کند؛ اگر به عنوان معلم تشخیص دادیم کسانی مزاحم هستند، باید آن‌ها را پاکسازی کنیم.

وی افزود: آموزش و پرورش صاحب دو بال است؛ در مسئله آموزش وزارتخانه اقداماتی انجام داده است، اما موضوع مهم پرورش است که آموزش و پرورش باید بگوید برای تزکیه و پرورش اسلامی دانش آموزان چه گام‌هایی برداشته است.

معلمان، علم و ایمان را در کنار هم آموزش دهند

حسنعلی زهتاب از دیگر معلمان پیشکسوت در این جلسه اظهار کرد: انسان برای پرواز به دو بال علم و ایمان نیاز دارد و قرآن دومی را مقدم داشته است.

وی افزود: کار معلم نه‌تنها کار پیامبر که کار خداست، خداوند اولین معلم هستی است و این جایگاه والای معلمان در تعلیم و تربیت انسان‌ها را نشان می‌دهد.

این معلم پیشکسوت با بیان اینکه باید شرایطی فراهم شود که معلمان، علم و ایمان را در کنار هم آموزش دهند، گفت: باید به جایگاه معلمی نگاهی ویژه داشت، همان گونه که شهیدان مطهری و بهشتی به معلمی نگاه داشتند.

تعلیم و تربیت ویژه، وضعیت کشور را تغییر می‌دهد

بهاء‌الدین صدر از دیگر معلمان پیشکسوت اظهار کرد: مسئولان ما اگر به موضوع تعلیم و تربیت به صورت ویژه بپردازند قطعاً وضعیت کشور در همه زمینه‌ها تغییر خواهد کرد.

وی با بیان اینکه معلمانی باید جذب شوند که به این شغل عشق می‌ورزند، افزود: معلمان ما باید افرادی باشند که بخواهند حتی اگر روزی بمیرند و زنده شوند نیز باز همین شغل را انتخاب کنند.

منزل، مدرسه و مسجد سه کانون تربیتی

مصطفی نیلی‌پور، دیگر معلم پیشکسوت اصفهانی در این جلسه گفت: منزل، مدرسه و مسجد سه کانون تربیتی هستند که امروز با چالش مواجه شده‌اند. ضلع چهارم، بحث رسانه است که تربیت جوانان ما امروز از این کانال صورت می‌گیرد.

وی افزود: رهبر معظم انقلاب فرمودند «جامعه ما بالقوه فرهنگی است اما بالفعل نه» و راهکار آن را نیز جهاد تبیین فرمودند؛ ایشان همچنین بر امر سرمایه گذاری روی جوانان تاکید دارند، بنابراین جهاد تبیین که یک فریضه است و سرمایه گذاری بر جوانان باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

معلم باید عاشق شغل خود باشد

فقیه معلم پیشکسوت در این جلسه اظهار کرد: اگر کسی عاشق معلمی نباشد، وقت خود و بچه‌های مردم را تلف کرده است؛ معلم باید عاشق شغل خود باشد و تلاش مسئولان نیز بر این امر باشد که افراد برای فرار از بیکاری به سراغ معلمی نروند.

وی افزود: اثرگذاری یک معلم بسیار مهم است. معلمان باید بدانند قضاوت واقعی درباره عملکرد آن‌ها، ۳۰ سال بعد انجام می‌شود و این موضوع بسیار مهمی در امر پرورش است.

به گزارش ایمنا، فروغ توسلی، مینا جدیدی، شیرین حیران یزدی و رشیده‌سادات بدری فر از معلمان فداکار اصفهانی هستند که در این جلسه تقدیر شدند.

کد خبر 750704

دیگر خبرها

  • مناظره کاندیداهای مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در مشهد
  • بررسی «مست عشق» حسن فتحی در رادیو
  • تعلیم و تربیت احیاکننده تمدن عظیم اسلامی است
  • چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟
  • بازگشت بسکتبال ۳ به ۳ دانشگاه آزاد به لیگ برتر
  • تزکیه و پرورش اسلامی در دستور کار آموزش و پرورش باشد
  • شکوفایی روح، ثمره تربیت معلمان است
  • لغزندگی خیابان و بی احتیاطی راننده منجر به فوت پاکبان در مشهد شد
  • چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟
  • بازدید رییس سازمان تبلیغات اسلامی از حوزه آزمون قرآنی در مشهد