Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- یک عضو صنف اسقاط خودرو با اشاره به از رده خارج شدن فقط 13.75 درصد خودروی فرسوده برنامه ریزی شده کشور از ابتدای امسال تاکنون، گفت: یک میلیون و 350 هزار دستگاه خودروی فرسوده در کشور تردد می کنند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمدمهدی طلایی» امروز (دوشنبه) در نشست خبری «بررسی وضعیت نوسازی ناوگان حمل و نقل کشور و نقش آن بر آلودگی هوا» در ستاد مدیریت حمل و نقل و سخت کشور افزود: امروز کلانشهرهای کشور درگیر معضل آلودگی هستند که مهمترین عامل آن خودروها و منابع متحرکند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گفته وی، 7.7 درصد خودروهای کشور فرسوده اند که شامل یک میلیون و 350 هزار دستگاه خودرو می شود؛ این خودروها 60 تا 100 درصد بیش از خودروهای صفر کیلومتر مصرف سوخت دارند و اسقاط آنها سالیانه 400 میلیون لیتر کاهش مصرف سوخت در کشور به همراه خواهد داشت.
طلایی ادامه داد: خودروهای فرسوده 50 برابر خودروهایی با استاندارد یورو4 و نیز 22 برابر خودروهایی با استاندارد یورو2 مصرف سوخت دارند.
وی خاطرنشان کرد: در سال 1393 بیش از 300 هزار دستگاه خودروی فرسوده در کشور اسقاط شد که کاهش 13 هزار میلیارد ریالی در هزینه های اقتصادی را به همراه داشت.
این نماینده مراکز اسقاط خودرویی کشور تصریح کرد: اسقاط خودروهای فرسوده با اهداف کاهش مصرف سوخت، بهبود مبلمان شهری، کاهش سطح آلایندگی ها، افزایش ایمنی ناوگان حمل و نقل، افزایش بهره وری و بهبود مدیریت سیستم حمل و نقل کشور انجام می شود.
وی بیان داشت: اکنون 210 مرکز فعال اسقاط خودرو در سطح کشور وجود دارد که ظرفیت اسقاط آنها سالیانه 1.5 تا 2 میلیون دستگاه است.
طلایی اضافه کرد: بین سال های 85 تا 95 تعداد یک میلیون و 230 هزار خودروی فرسوده در سطح کشور از رده خارج شد، این آمار در سال گذشته به 170 هزار خودرو رسید.
وی گفت: برنامه سال 96 از رده خارج کردن 800 هزار دستگاه خودروی فرسوده بود اما به دلایلی تا امروز فقط برای 110هزار دستگاه از این خودروها اجرایی شد.
این نماینده مراکز اسقاط خودرویی کشور با اشاره به دلایل تحقق نیافتن این موضوع، خاطرنشان کرد: دلیل نخست، بسته شدن سایت ثبت سفارش خودروهای خارجی بود در حالی که مصرف 480 هزار گواهی اسقاط از این محل برای سال جاری پیش بینی شده بود.
به گزارش ایرنا و بنا بر آمار گمرک، از ابتدای امسال تا 28 آذر ماه 58 هزار و 637 دستگاه انواع خودرو به ارزش یک میلیارد و 559 میلیون دلار وارد کشور شده است که نسبت به 45 هزار دستگاه مدت مشابه پارسال نزدیک 30 درصد رشد دارد.
همین جهش واردات خودرو سبب شد تا وزارت صنعت، معدن و تجارت بر اساس آنچه «مجتبی خسروتاج» رئیس سازمان توسعه تجارت ایران آن را «مدیریت منابع ارزی» عنوان کرد، تیر ماه امسال سامانه ثبت سفارش خودرو را ببندد.
به عقیده خسروتاج، با توجه به شرایط موجود اگر واردات خودرو پنج درصد میزان تولید داخلی ما باشد، رقم خوبی است.
عضو صنف اسقاط خودرو در ادامه این نشست با بیان اینکه در عمل بار نوسازی خودروهای فرسوده بر دوش واردکنندگان خودرو است، یادآوری کرد: هفت درصد خودروهای در حال تردد کشور وارداتی اند.
وی به از دست رفتن سهمیه 180 هزار گواهی اسقاط در مناطق آزاد اشاره کرد که مقرر بود امسال استفاده شود و ادامه داد: برای خودروهای تولید داخل با مصرف سوخت بالای 8.5 لیتر در هر 100 کیلومتر پیمایش نیز مقرر بود به ازای شماره گذاری هر خودرو یک گواهی اسقاط مصرف شود، اما وزیر صنعت، معدن و تجارت آن را لغو کرد.
عضو صنف اسقاط خودرو یادآور شد: با توجه به اینکه خودروسازان داخلی نیز هیچ مشارکتی در مقوله اسقاط خودروهای فرسوده نداشتند، 140 هزار گواهی اسقاط از این محل از دست رفت.
وی گفت: اکنون و به دلایل یاد شده، چهار هزار نیرو بطور مستقیم و 20 هزار نیرو بطور غیرمستقیم در مراکز اسقاط خودروی کشور از کار بیکار شدند و با مسکوت ماندن این طرح یک میلیون و 350 هزار دستگاه خودروی فرسوده در کشور در حال ترددند.
طلایی در ادامه به ارائه پیشنهاداتی به دولت برای خروج از این وضعیت پرداخت و افزود: استفاده از گواهی های اسقاط در شماره گذاری موتورسیکلت ها، استفاده از تخفیفات گمرکی خودروسازان، استفاده از آنها در واردات قطعات، استفاده یکسان از گواهی اسقاط خودروهای مختلف، استفاده از گواهی ها از سوی خودروسازان (برای خودروهای با مصرف بیش از 8.5 لیتر در 100 کیلومتر)، اجرایی شدن مصوبه استفاده از گواهی اسقاط در مناطق آزاد، استفاده خودروهای عمومی و دیزلی از این گواهی ها و همچنین در نظر گرفتن بسته حمایتی از سوی دولت برای مراکز اسقاط، از جمله این پیشنهادات برای خروج از وضعیت موجود است.
وی یادآوری کرد: در روزهای گذشته آلودگی هوای کلانشهرها بویژه تهران بی نظیر بوه که یکی از دلایل اصلی آن بسته بودن سایت ثبت سفارش خودروهای خارجی است؛ در نتیجه با مصرف نشدن گواهی های اسقاط به تعداد خودروهای فرسوده و در پی آن آلودگی هوا اضافه شده است.
طلایی در خاتمه با انتقاد از برخی سیاست های موجود، گفت: امروز چشمان مراکز اسقاط خودرویی کشور باید به واردات خودروهای خارجی باشد تا از بار آلودگی های کشور کاسته شود.
به گزارش ایرنا، واردات خودرو به ازای اسقاط خودروهای فرسوده با هدف کاهش آلایندگی محیط زیست و هوا از حدود 15 سال پیش در دستور کار دولت قرار گرفت؛ در این برنامه تعداد خودروهایی که باید برای واردات هر دستگاه خودروی نو اسقاط شود، بسته به میزان مصرف بنزین در خودروهای اسقاطی متفاوت بوده و از یک تا 8 خودرو متغییر است.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام : IRNAeco@
اقتصام* 3065*
خبرنگار: محمد ملک دار *ناشر:

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۴۸۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید خودرو در نخستین ماه بهار افت کرد

به گزارش تابناک اقتصادی به نقل از دنیای اقتصاد؛ سه خودروساز بزرگ کشور گزارش عملکرد خود در نخستین ماه امسال را به اطلاع سهامداران خود رساندند؛ گزارشی که نشان می‌دهد در بخش تولید دچار افت (نسبت به فروردین پارسال) شده‌اند. با بررسی کارنامه تولید خودروسازان بزرگ کشور در نخستین ماه امسال مشخص می‌شود که ایران خودرو و سایپا در افتتاحیه تولید ۱۴۰۳ چه کرده‌اند. طبق آنچه در صورت‌های مالی سه خودروساز اصلی آمده، ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در مجموع حدود ۴۲‌هزار و ۴۰۰ دستگاه انواع خودروی سواری را در فروردین امسال تولید کرده اند. این در حالی است که در ماه مشابه پارسال مجموع تولید محصولات سواری آن‌ها حدود ۵۵‌هزار دستگاه بود؛ بنابراین غول‌های جاده مخصوص در ماه نخست امسال و نسبت به بازه زمانی مشابه سال قبل، ۲۴‌درصد افت تولید را تجربه کرده‌اند.

در این بین، بیشترین تیراژ نصیب ایران خودرویی‌ها شده که توانسته اند ۱۴‌هزار و ۲۰۴ دستگاه محصول را در فروردین تولید کنند. با این حال این میزان تولید سبب شده تا آبی‌های جاده مخصوص افت ۱۹ درصدی تولید را در بخش سواری نسبت به فروردین ۱۴۰۲ تجربه کنند. سایپایی‌ها نیز به کمک زیرمجموعه خود پارس خودرو، تولید بالغ بر ۱۹‌هزار دستگاهی را در ماه ابتدایی امسال ثبت کرده اند که نسبت به فروردین پارسال افت ۲۹ درصدی را نشان می‌دهد. در حالت تفکیکی، سایپا تولید ۱۴‌هزار و ۲۰۴ دستگاهی در فروردین امسال داشته و این در حالی است که میزان تولید این شرکت در ماه مشابه پارسال ۱۹‌هزار و ۲۱ دستگاه بود؛ بنابراین دومین خودروساز بزرگ ایران بدون احتساب آمار پارس‌خودرو، افت تولید بالغ بر ۵‌هزار دستگاهی داشته است. پارس‌خودرو نیز که ۴ هزار و ۸۷۳ دستگاه تولید داشته، در مقایسه با فروردین پارسال افت تولید ۲‌هزار و ۷۹۰ دستگاهی داشته است.

افت تولید ۲۴ درصدی خودروسازان در فروردین در حالی است که طبق اعلام وزیر صمت، تولید خودرو در سال‌جاری باید ۱۵‌درصد افزایش یابد. با توجه به تولید بالغ بر یک‌میلیون و ۳۰۰‌هزار دستگاه خودرو در سال گذشته، رشد ۱۵ درصدی به معنای افزایش تیراژ خودرو تا یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار دستگاه است. وزارت صمت البته مشخص نکرده که قرار است چه تعداد از خودرو‌های تولیدی امسال سواری باشند، اما اگر همین ضریب ۱۵ درصدی را ملاک قرار دهیم، با توجه به تولید یک‌میلیون و ۱۳۳‌هزار دستگاه خودروی سواری در سال گذشته، تیراژ در این بخش باید به بالای یک‌میلیون و ۳۰۰‌هزار دستگاه برسد؛ بنابراین خودروسازان کشور (سه‌خودروساز اصلی به علاوه خصوصی‌ها) باید به طور متوسط ماهی حدودا ۱۱۰‌هزار دستگاه تولید داشته باشند. طبعا بار اصلی تولید بر دوش غول‌های جاده مخصوص است و باید منتظر ماند و دید در ماه‌های پس از فروردین چه آماری از خود به جا خواهند گذاشت.

خودروسازان بزرگ کشور سال گذشته نتوانستند برنامه تولید مدنظر وزارت صنعت، معدن و تجارت را عملی کنند، به نحوی که تنها ۶۵‌درصد از این برنامه محقق شد. برنامه تولید پارسال حداقل یک‌میلیون و ۷۰۰‌هزار دستگاه بود، بنابراین مشخص می‌شود که برنامه مدنظر صمت برای امسال افت حدودا ۲۰۰‌هزار دستگاهی خواهد داشت. اما در کنار وعده رشد ۱۵ درصدی تولید، وزیر صمت هفته گذشته با حضور در ایران‌خودرو دیزل عنوان کرد که یک جهش اساسی در کمیت و کیفیت تولید اتقاق خواهد افتاد. به‌طور حتم این وعده وزیر بدون اصلاح قیمت خودرو همچون سال‌های گذشته تنها در حد وعده باقی خواهد ماند.

افت تولید ماهانه

اما بررسی آمار تولید خودروسازان در فروردین و مقایسه آن با ماه قبل –اسفند- نشان می‌دهد که تولید ماهانه آن‌ها نیز افت سنگینی داشته است. طبق آمار، خودروسازان در فروردین امسال و نسبت به اسفند پارسال ۲۹‌هزار دستگاه -معادل ۴۰ درصد- خودروی کمتری به تولید رسانده‌اند. در حالت تفکیکی، ایران‌خودرو در فروردین امسال و نسبت به اسفند سال گذشته افت تولید ۲۰‌هزار و ۳۲۵ دستگاهی را به ثبت رسانده است. سایپا نیز نسبت به اسفند ۶‌هزار و ۷۳۶ دستگاه خودروی کمتری را تولید کرده است. در نهایت، اما تولید ماهانه (فروردین به اسفند) پارس‌خودرو نیز افت ۲ هزار و ۶ دستگاهی داشته است. بخشی از این افت تولید می‌تواند به دلیل تعطیلات نوروزی باشد و خودروسازان معمولا و اگر به چالش خاصی برنخورند، این افت را در ماه‌های بعد جبران می‌کنند.

کارنامه تولید خودروسازان در فروردین

بنابر آمار منتشرشده در سایت کدال، ایران خودرو در فروردین امسال نیز بیشترین تولید خود را به مدل‌های پژو اختصاص داده است. این شرکت در بازه زمانی تحت بررسی، ۱۰‌هزار و ۸۰۵ دستگاه انواع پژو را تولید کرده است. با توجه به تولید حدودا ۱۸‌هزار دستگاه خانواده پژو در فروردین پارسال، ایران خودرویی‌ها در تولید اعضای این خانواده افت حدود ۴۰ درصدی داشته اند. ایران‌خودرو در حال حاضر تنها پارس و ۲۰۷ را در قالب گروه پژو تولید می‌کند که به نظر می‌رسد پارس نیز چیزی به پایان عمر تولیدش باقی نمانده است (البته اگر سیاستگذار باز هم تصمیم به ادامه تولید آن نگیرد).

در بین دیگر محصولات ایران خودرو، گروه سورن تیراژ ۳‌هزار و ۲۳۷ دستگاهی را از خود به جا گذاشته است. ایران‌خودرو در صورت‌های مالی قبلی خود از نام «گروه سمند» استفاده می‌کرد، اما با توجه به اینکه این خودرو در حال حاضر تنها در مدل سورن به تولید می‌رسد، نام آن را به «گروه سورن» تغییر داده است. با در نظر گرفتن تیراژ هزار و ۴۸۰ دستگاهی در فروردین سال گذشته، ایران‌خودرویی‌ها توانسته‌اند تولید در این گروه را ۲.۲ برابر کنند. این در حالی است که طبق آمار منتشره در سایت کدال، دنا فروردین امسال را با افت تولید نسبت به ماه مشابه پارسال پشت سر گذاشته است.

ایران‌خودرو اعلام کرده که در فروردین امسال ۴‌هزار و ۷۸۸ دستگاه دنا را به تولید رسانده است. با توجه به تولید ۵‌هزار و ۳۸۹ دستگاهی دنا در فروردین پارسال، ۱۱‌درصد افت تولید به نام این خودرو به ثبت رسیده است. دنا معمولا روندی رو به رشد در تولید طی این سال‌ها داشته و مشخص نیست چرا در نخستین ماه امسال و با وجود تقاضای بالا برای آن، تولید نقطه به نقطه‌اش کاهش یافته است.

دیگر محصول ایران خودرو به نام رانا که چندان با افت تولید غریبه نیست، نخستین ماه امسال را با رشد پشت سر گذاشته است. طبق اعلام ایران‌خودرو به بورس، تا پایان فروردین امسال ۹۶۰ دستگاه رانا در این شرکت به تولید رسیده است. این در حالی است که ایران‌خودرویی‌ها در فروردین پارسال حتی یک‌دستگاه رانا را نیز به تولید نرسانده بودند؛ بنابراین آبی‌های جاده مخصوص به نوعی افت تولید در دنا را با رشد تیراژ رانا جبران کرده‌اند. از رانا که بگذریم، ایران خودرو محصولی چینی به نام هایما نیز دارد که تولید آن در فروردین امسال و نسبت به ماه مشابه پارسال افتی سنگین را تجربه کرده است. طبق آمار، ایران خودرویی‌ها در سال گذشته، هزار و ۱۴ دستگاه هایما را در سایت خراسان خود تولید کرده بودند، حال آنکه کل تولید این خودرو در نخستین ماه سال‌جاری تنها ۶ دستگاه بوده است. با توجه به این آمار، هایما لقب کم‌تیراژترین محصول ایران‌خودرو را در فروردین به خود اختصاص داده است.

سری هم به تارا بزنیم؛ خودرویی که به نوعی مدل ایرانی پژو ۳۰۱ به شمار می‌رود و در دو مدل دستی و اتومات به تولید می‌رسد. طبق آمار منتشره در کدال، ایران خودرو در فروردین امسال ۲‌هزار و ۳۷۶ دستگاه تارا تولید کرده است. این خودروساز در فروردین پارسال ۲‌هزار و ۵۴۷ دستگاه از این محصول را به تولید رسانده بود؛ بنابراین تولید تارا در نخستین ماه امسال و نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته افت ۱۷۱ دستگاهی را نشان می‌دهد.

از ایران خودرو بگذریم و به سراغ گروه سایپا برویم؛ دومین خودروساز بزرگ کشور که بیشترین حجم از سبد محصولاتش در فروردین امسال به خانواده ایکس ۲۰۰ (تیبا، کوئیک و ساینا) اختصاص داشته است. طبق آمار منتشره در کدال، سایپا در تولید این گروه خودرویی آمار ۱۰‌هزار و ۸۷۳ دستگاهی را طی فروردین به جا گذاشته است. با توجه به تولید ۱۶‌هزار و ۱۲۰ دستگاهی این گروه خودرویی در ماه نخست پارسال، تیراژ خانواده ایکس ۲۰۰ حدود ۳۳‌درصد افت کرده است. در بازه زمانی تحت بررسی، سایپا توانسته ۳ هزار و ۳۳۱ دستگاه شاهین را به تولید برساند. این در حالی است که طی فروردین سال گذشته تیراژ شاهین ۲ هزار و ۹۰۱ دستگاه بود. با این حساب، تولید شاهین افت ۴۳۰ دستگاهی را نسبت به ماه مشابه پارسال تجربه کرده است. سایپا در فروردین امسال و مانند ماه نخست پارسال، آریای اتومات را به تولید نرسانده است.

از سایپا به پارس خودرو برویم؛ سومین خودروساز بزرگ کشور که در فروردین امسال سهند و گروه Q۲۰۰ را به تولید رسانده است. طبق گزارش ارسالی به بورس، گروه Q۲۰۰ سایپا تولید ۴‌هزار و ۸۷۱ دستگاهی در فروردین امسال داشته که با توجه به ماه مشابه سال گذشته با تولید ۴ هزار و ۴۲۴ دستگاهی، از رشد ۴۴۷ دستگاهی حکایت دارد. پارس‌خودرو، اما در حالی حتی یک دستگاه کوئیک معمولی دنده‌ای را در فروردین امسال تولید نکرده که در ماه مشابه پارسال، ۳ هزار و ۲۳۹ دستگاه از این محصول را به تولید رسانده بود. در نهایت، اما پارس‌خودرو در ماه ابتدایی امسال تنها دو دستگاه سهند را به تولید رسانده است. سهند محصول جدید پارس‌خودرو به شمار می‌رود که در فروردین پارسال هنوز وارد خط تولید این شرکت نشده بود.

 

دیگر خبرها

  • فروش فوری خودرو ریسپکت ۲ ویژه خودرو فرسوده + جزئیات
  • فروش فوری خودرو ریسپکت ۲ ویژه خودرو فرسوده +جدول
  • در نظر داریم امسال حدود ۱۱ هزار معلم در خراسان رضوی جدید جذب کنیم
  • اتکا صرف به خودروهای بنزین عاملی در بروز ناترازی بنزین
  • سانحه جنجالی برای X۵۵؛ کاهش کیفیت و گرانی خودروهای تولید داخل‌ + فیلم
  • دولت در فروردین ۵۶ هزار میلیارد تومان مالیات گرفت
  • عبور موفق از پیک تابستان نیازمند همراهی مردم/ جایزه ۶۰۰ دستگاه خودرو ویژه مشترکین کم مصرف
  • تولید خودرو در نخستین ماه بهار افت کرد
  • تسهیل واردات خودروهای غیر بنزینی راه کار کاهش مصرف بنزین
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟