Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-01@22:56:42 GMT

رسم 250 ساله اقلید ملی می شود

تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۲۶۱۴۳۰

قلندری با بیان اینکه کلوخ پزان نخستین پرونده میراث معنوی شهرستان اقلید است که در فهرست ملی به ثبت رسیده، بر لزوم ثبت رسم کهن هلیم پزان تاکید کرد.
وی در ادامه افزد: آئین هلیم پزان اقلید یکی از رسوم قدیمی و کهن شهرستان است که به رغم قدمت 250 ساله ای که برای آن درنظر گرفته شده، همچنان پابرجاست و بی شک با قرارگرفتن در فهرست ملی، ماندگاری خود را در آینده نیز حفظ می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان اقلید گفت: این آئین روز اول اسفندماه برگزار می شود و سنتی قدیمی است که همچنان رواج دارد.
وی از برگزاری این مراسم در اسفندماه امسال در شهر اقلید خبر داد و افزود: طبق برنامه ریزی ها، این رسم قدیمی در قالب یک جشنواره امسال مانند سال گذشته در شهرستان برگزار خواهد شد.
قلندری افزود : برای تهیه این خوراک ابتدا گندم را به آسیاب برده و بلغور می کنند و با آب و ادویه در دیگ های مسی یا ظروف سفالی به نام دو دسته می پزند ،تمام اعضای خانواده در پخت این غذا با ورز دادن آن مشارکت دارند به صورتی که هلیم کش بیاید و گوشت تازه گوسفند یا گوساله را در ظرف دیگری جداگانه می پزند و در نهایت گوشت را به هلیم اضافه می کنند و دوباره با کمک افراد خانواده آن را ورز می دهند که با حرارت ملایم آتش، هلیم پخته می شود .
به گفته وی در صبح روز اول اسفندماه سفره ای پهن می شود که یادآور جشنی کهن در این دیار کهن است و هلیم در سینی بزرگی ریخته می شود و همراه با روغن مرغوب محلی و دارچین و شکر خورده می شود تا دورهمی خانوادگی
شکل بگیرد.
به گزارش خبرنگا ر ما هلیم پزان نام یکی از رسوم قدیمی شهرستان اقلید است که نخستین گام برای استقبال از نوروز می باشد.بر اساس سنتی چند هزار ساله در آخرین شب بهمن ماه و روز اول اسفندماه مردم اقلید این مراسم را
برگزار می کنند.
بنا بر اسناد تاریخی موجود در گذشته همه مردم هلیم روز اول اسفند را میخوردند، حتی اگر خود بضاعت تهیه آن را نداشتند، همسایهها یا فامیل آنها هلیم را برایشان میفرستادند و البته اعتقاد داشتند که هر خانواری باید شب اول اسفند دیگ هلیم خود را بار بگذارد و اجاق و تنور خانه نباید اول اسفند سرد و خاموش باشد.
مردم آمدن اسفندگان (اسفندارمذ) را طلیعه نوروز و بهار میدانستند .
در اقلید این مراسم به حرمت و احترام روح بارور و پرورش دهنده زمین و همانندی آن با مقام و جایگاه مادری است. چه آنکه زن در ایران باستان مظهر صبر و بردباری و عشق و فداکاری (همانند فرشته اسفندارمذ) به شمار میرفت.
گفتنی است در برخی از نقاط ایران و فارس هلیم به «هریسه» نیز مشهور است و با توجه به اینکه کشت گندم در ایران مرسوم و نان گندم غذای اصلی ایرانیان بوده ،واژه هلیم صحیح است.
برپایی آیین سنتی هلیم پزان در اقلیدبر اساس اسناد تاریخی ، قدمتی 250 ساله دارد.

 

46

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۶۱۴۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف عتیقه جات چند هزار ساله در چالوس

سرهنگ محسن سلیمانی فرمانده انتظامی شهرستان چالوس گفت: در پی کسب خبری مبنی بر اینکه فردی قصد فروش چندین قطعه شیء تاریخی در شهرستان چالوس را دارد، موضوع در دستور کار ماموران پلیس اطلاعات و امنیت عمومی شهرستان قرار گرفت.

او افزود: پس از هماهنگی‌های قضائی، ماموران با انجام اقدامات اطلاعاتی، متهم را شناسایی و دستگیر کردند.

سرهنگ سلیمانی گفت: در این عملیات بیش از ۳۰۸ قطعه شیء تاریخی، شامل اقلام زینتی وزیور آلات شامل گوشواره، انگشتر، مهره‌های سنگی ومروارید متعلق به دوران ساسانی، هخامنشی وعصر اسلام کشف شد.

او در ادامه با اشاره به اینکه این اشیاء بخشی از فرهنگ و تمدن کشور است، افزود: متهم پس از تشکیل پرونده به مرجع قضائی معرفی شد و موضوع در دست بررسی است.

فرمانده انتظامی شهرستان در خاتمه با بیان این که قاچاق اشیاء عتیقه و آثار باستانی تاراج فرهنگ و تاریخ کشور به شمار می‌رود، از مردم خواست در صورت شناسایی افراد سودجو و قاچاقچیان عتیقه و هرگونه مسائل امنیتی، مراتب را به مرکز فوریت‌های پلیسی ۱۱۰ اطلاع دهند

باشگاه خبرنگاران جوان مازندران ساری

دیگر خبرها

  • جسد پیرمرد ۷۵ ساله نهبندانی در تالاب کجی نهبندان کشف شد
  • نجات پسر ۶ ساله که دچار غرق شدگی شده بود
  • برملا شدن راز قتل پیرزن ۸۲ ساله در آباده
  • غرق شدن جوان محلاتی در استخر آب
  • پایان انتظار ۳۷ ساله مادر شهید در شیراز
  • دستگیری ۸ نفر از متخلفان محیط زیستی در اقلید
  • شیراز قهرمان مسابقات والیبال اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد منطقه یک کشور
  • سه پرواز پی در پی و نجات بخش اورژانس هوایی ارومیه
  • کشف اشیاء عتیقه‌ چند هزار ساله در چالوس
  • کشف عتیقه جات چند هزار ساله در چالوس