Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-02@00:30:08 GMT

مستند؛ رسانه‌ای برای تمام فصول

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۳۰۱۴۲۷

جهان نيوز - دکتر مصباح الهدی باقری کنی: ساخت فیلم های #مستند در گذشته ای نه چندان دور، بیشتر حوزه حیات وحش و محیط زیست را در برمی‌گرفت. مستندهای "راز بقا" یکی از مشهورترین انواع مستند بود که سالهای سال مورد توجه بینندگان تلویزیونی در سراسر دنیا بود.
 
در سالهای اخیر، فیلم های مستند نه تنها عرصه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصاد سیاسی را درنوردیده، بلکه به مانند فیلم های سینمایی، به روی پرده سینماها  اکران می شود و مورد اقبال تماشاگران نیز قرار می گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عرصه مستند حالا پرتره های شخصی افراد و سلبریتی ها از گونه های مختلف را نیز دربر‌گرفته است.
 
مایکل مور و الیور استون که سابقه ساخت فیلم های سینمایی را نیز دارند، دو مستندساز شهیر جهانی هستند که با ساخت گونه های جدید، توجه عمومی را به خود جلب کردند. مایکل مور در آخرین اثرش در حمایت از کاندیداتوری هیلاری کلینتون، فیلم "مایکل مور در سرزمین ترامپ (ترامپ لند)" را ساخت و الیور استون بعد از دو سال همنشینی و مصاحبت با پوتین، مستند 4 اپیزودی "مصاحبه با پوتین" را آماده و منتشر کرد.
 
 اما عرصه ساخت مستند در کشورمان، سابقه زیادی ندارد. شاید بعد از مستند "آزادی" (مربوط به جریان پیروزی انقلاب اسلامی)، اولین مستندهای فاخر در ایران را بتوان به نام شهید سید مرتضی آوینی زد. او با "روایت فتح" اش، نوعی جاودانگی به تصاویر دفاع مقدس بخشید. مستندهایی که با نریشن های نغز و پرحس و حال شهید آوینی، زمینه ای بکر و البته تازه و خلاقانه را پیش روی مخاطب ایرانی گذاشت. البته با شهادت آوینی، #روایت_فتح با محمد آوینی و محمد نوری زاد ادامه پیدا کرد، اما نسخه اصل نشد.
 
در اواسط دهه 70، برنامه "با طبیعت"، با اجرای قدرتمند اسماعیل میرفخرایی و پخش مستندهایی در خصوص حیات وحش و #محیط_زیست، استاندارد جدیدی از ساخت مستند‌هایی دراین ژانر را در تلویزیون نشان داد و سطح توقعات مخاطب را بالا برد.
 
 سپس مستند "ایران" به کارگردانی حمید مجتهدی و با استفاده از فناوری های روز تصویربرداری، جذابیت های باستانی، گردشگری و جامعه شناسی زندگی ایران و ایرانی را به رخ کشید. محمدرضا اصلانی نیز در همین ژانر، توفیقات زیادی را بدست آورد.
 
اما در دهه هشتاد و به تناسب اقتضائات و فضای سیاسی و اجتماعی کشور، مستندها به سمت ژانر #اجتماعی رفت و مسعود ده نمکی با سابقه رسانه های مکتوبش به سمت رسانه تصویری رفت و تجربه اول خود را با دو مستند انتقادی و اجتماعی "فقر و فحشا" و "کدام قرمز، کدام آبی"، محک زد . جالب اینکه به نسبت تکنولوژی روز مستندهایش بسیار خوب دیده شد.
 
حوزه مستندها در دهه اخیر ساحت های مختلفی را طی کرده و به صورتی فاخر و قابل احترام، مخاطبان بسیاری در حوزه ها و بخش های مختلف را درگیر خود ساخته است. در ژانر علمی و #سیاست_علمی، شمقدری با سه گانه میراث آلبرتا و در ژانر دفاع مقدس و #انقلاب، محمد حسین مهدویان با آثار ارزشمندی چون آخرین روزهای زمستان (شهید باقری)، ایستاده در غبار (احمد متوسلیان) و ماجرای نیمروز (ترورهای منافقین در سال 60) در جایگاه بالاتری قرار گرفته ‌اند.
 
در چند سال گذشته جشنواره #حقیقت، جشنواره #عمار و گروه های تلویزیونی و برنامه ساز مختلف (مانند #ثریا) در تنور سینمای مستند دمیده اند و نسلی از دغدغه مندان جوان برای انتقال ایده ها و عقایدشان در حوزه های مختلف را انگیزه مند نموده اند.
 
در همین جشنواره اخیر سینمای حقیقت، سه فیلم مستند "اشرف، همزاد شاه" (درخصوص زندگی و زمانه اشرف)، "ارثیه پدری" (در خصوص دوره شاهنشاهی تا مرگ محمدرضا پهلوی ملعون) و "ترور سرچشمه" (در خصوص حادثه هفتم تیر 60 و شهادت بهشتی مظلوم) که به ترتیب توسط خانم نیک اختر، مهدی نقویان و محمدحسین مهدویان کارگردانی و اکران شد، مورد توجه بسیار قرار گرفت.
 
اکران مستندهای قائم مقام (درخصوص آیت‌الله منتظری) و ترخیص (در خصوص شفافیت در حوزه سلامت) نیز در دو ماهه گذشته، چیرگی و چربش این گونه تصویرسازی را نشان داد. ضمناً در آینده نزدیک، مستند "دوم شخص" (در خصوص مرحوم هاشمی) و مستند "زخم تازه" (در خصوص روز عاشورای سال 88)، مخاطبان منتظری دارد.
 
قطعاً، این گونه رسانه ای، یکی از کانال های جدی است که می تواند مطالعات، پژوهش ها، بررسی ها، ارزیابی ها و ارزشیابی های صورت گرفته بوسیله هسته های مختلف علمی را جهت و انتقال داده و سیاستگذاران و سایر مخاطبین هدف را تحت تاثیر خود قرار دهد و ما را به نقطه اثر نزدیک گرداند.
 
 نکته آخر اینکه، جبهه مقابل انقلاب هم یک راه جدی مقابله را در همین عرصه جستجو می کند. مستندهای مشهور "انقلاب 57" و "خط و نشان رهبر" از این دست هستند. #مستند_را_جدی_بگیریم.

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۳۰۱۴۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکمیل ۳۳ طرح نیمه تمام ورزشی در ایلام

شهاب شهبازی مدیرکل ورزش و جوانان استان ایلام با بیان اینکه در استان ایلام ۳۶۴ هیئت ورزشی در رشته‌های مختلف فعالیت دارند، اظهار کرد: ۳۷ هزار و ۶۰۰ ورزشکار سازمان یافته در این تعداد هیئت ورزشی استان به فعالیت‌های ورزشی می‌پردارند.

وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین برنامه‌های اداره کل ورزش و جوانان استان ایلام در سال جاری، توسعه اماکن و فضا‌های ورزشی در نقاط مختلف استان به ویژه مناطق کمتر برخوردار است، تصریح کرد: سرانه ورزشی استان پیش از این، ۹۰ صدم متر مربع بوده است که این میزان با افتتاح طرح‌های مختلف ورزشی از ابتدای دولت سیزدهم تا کنون، در سطح استان به ۹۸ صدم مترمربع افزایش یافته است.

شهبازی با اشاره به اینکه برای اولین بار اعتبار ورزشی استان طی سال‌های گذشته، برابر اعتبار ورزشی کلان شهر‌های کشور در دولت سیزدهم اختصاص یافته است، گفت: اعتبارات ورزشی استان با پیگیری‌های انجام شده و حمایت‌های استاندار ایلام در سال ۱۴۰۲ به بیش از ۲۷۶ میلیارد ریال افزایش یافت.

مدیرکل ورزش و جوانان استان ایلام با اشاره به اینکه ۶۴ طرح نیمه‌تمام ورزشی در آغاز کار دولت سیزدهم در استان وجود داشته است، گفت: از این تعداد طرح، از ابتدای کار دولت سیزدهم با تلاش مستمر و تعامل مسئولان ارشد استان، ۳۳ طرح تکمیل شده و در اختیار اقشار مختلف مردم و ورزشکاران استان قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه ۱۵ طرح ورزشی دیگر نیز تا دهه فجر سال جاری تکمیل می‌شود، یادآور شد: قبل از دولت سیزدهم در استان ۷۸ خانه ورزش روستایی وجود داشته است که این تعداد از ابتدای کار دولت سیزدهم تا کنون، به ۱۱۴ خانه ورزش روستایی افزایش یافته است.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان ایلام ایلام

دیگر خبرها

  • ضرورت به روز رسانی قوانین حوزه رسانه
  • آغاز بارش‌های پراکنده در زنجان از فردا
  • وضعیت جاده‌ها / محور کندوان یکطرفه شد
  • کندوان یکطرفه شد
  • برای 20 سالگی درگذشت گل آقا
  • معرفی بهترین مستندهای جهان
  • جای خالی آقای حرف حساب
  • مستندی درباره مادری که دو بازیگر نقش دو دختر گمشده اش را بازی می کنند
  • تکمیل ۳۳ طرح نیمه تمام ورزشی در ایلام
  • ایران آقای فوتسال آسیا است/ جوان‌ها سنگ تمام گذاشتند