Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهر > محیط زیست ایران - همشهری آنلاین:
رییس کمیسیون محیط زیست و سلامت شورای شهر تهران، ری و تجریش خودروهای فرسوده را منشاء عمده آلودگی‌ها دانست و گفت: مادامی که خودروهای فرسوده در تهران تردد می‌کنند وضعیت هوای تهران بهبود پیدا نمی‌کند.

به گزارش ايسنا، زهرا صدر اعظم نوری درباره منابع آلاینده هوای شهر تهران و میزان تاثیر استاندارد سوخت در هوای این کلان‌شهر گفت: با توجه به گزارشی که وزیر نفت ارائه کردند در حال حاضر بنزین عرضه شده در سطح شهر تهران استاندارد است و این آلودگی که تهران از آن رنج می‌برد مربوط به ذرات معلق زیر 2.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

5 میکرون است. لذا ارتباطی با بنزین ندارد.

وی افزود: در حال حاضر در سطح شهر تهران بنزین با استاندارد یورو چهار عرضه می‌شود و این بنزین ایجاد آلودگی نمی‌کند. در حقیقت گازهایی که در حال حاضر در سطح شهر تهران انباشته می‌شوند، منشاء آلودگی محسوب می‌شوند و ارتباطی با بنزین ندارند.

عضو شورای شهر تهران ادامه داد: آلودگی امروز تهران بیشتر به خودروها و نوع احتراقی که در آنها انجام‌ می‌شود ارتباط پیدا می‌کند اگر بهترین بنزین یعنی با بالاترین استاندارد موجود را در داخل خودروی فرسوده بریزیم عمل احتراق به خوبی انجام نمی‌گیرد و طبیعتا ایجاد آلودگی می‌کند به این ترتیب مشکل اصلی ما خودروهای فرسوده و دیزلی و کاربراتوری هستند و مادامی که اینها در سطح شهر تردد می‌کنند آلودگی از بین نخواهد رفت.

رییس کميسیون سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با تاکید بر این که مادامی که منشاء آلودگی وجود دارد وضعیت هوای شهر تهران همچنان ناسالم باقی می‌ماند، افزود:‌ امروز ظرفیت تحمل شهر در حوزه آلایندگی به سر رسیده به شکلی که شاخص کیفیت هوا بعضا از مرز 150 عبور می‌کند و به عدد 200 نزدیک می‌شود و وضعیت هوای شهر تهران را درحالت هشدار قرار می‌دهد. این یعنی ظرفیت و تحمل کلان‌شهر تهران به سر آمده و این مسئله عوارض زیادی برای شهروندان خواهد داشت.

وی در باره طرح ارائه شده توسط معاونت حمل و نقل ترافیکی شهر تهران مبنی بر شناور شدن ساعات تردد طرح ترافیک در شهر تهران گفت: نباید به این طرح یک سویه بنگریم باید بر روی آن بحث و بررسی انجام شود تا مردم با ابعاد آن آشنا شوند و در این صورت قطعا استقبال خواهند کرد چرا که این طرح رانت‌های گذشته را از بین خواهد برد.

نوری ادامه داد: در گذشته گروهی خاص وجود داشتند که از امکانات برخوردار بودند و به راحتی می‌توانستند وارد محدوده طرح ترافیک شوند و اتفاقا بیشتر آلودگی را وارد می‌کردند، در حالی که طرح جدید معاونت حمل و نقل ترافیک جلوی این افراد را خواهد گرفت.

به گفته نوری، این طرح می‌خواهد شرایط یکسانی برای همه فراهم کند. بنابر این عدالت اجتماعی در شهر برقرار خواهد شد منتها افرادی که می‌خواهند بیشتر در شهر تردد کنند باید هزینه بیشتری پرداخت کنند و افرادی که کمتر تردد می‌کنند هزینه کمتری پرداخت می‌کنند با این نگاه فردی که در شهر می‌خواهد کیلومترها حرکت کند و از شمال به جنوب و از شرق به غرب تردد داشته باشد باید هزینه آن را پرداخت کند.

وی با تاکید بر این که نباید افرادی که در طول سال تردد کمتری دارند و به ویژه کمتر به محدوده‌های طرح ترافیک وارد می‌شوند هزینه بیشتری پرداخت کنند افزود: برخی افراد در طول سال تردد کمی در محدوده طرح ترافیک دارند اما با شرایط فعلی مجبور هستند مجوز تردد به طرح ترافیک را یک ساله خریداری کنند. به این ترتیب برای رفت و آمد محدود هزینه یک سال را پرداخت می‌کنند. با طرح جدید معاونت حمل و نقل ترافیک این افراد می‌توانند به میزان تردد خود هزینه پرداخت کنند.

نوری ادامه داد:‌ البته باید معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران توضیحات بیشتری در خصوص این طرح ارائه کند و آقای پورسید آقایی هم در این خصوص به شورای شهر توضیح ندادند و فقط کلیتی در کميسیون عمرانی عنوان شده است که باید ابعاد مختلف این طرح بازگو شود. ما نیز به عنوان نمایندگان مردم تلاش خواهیم کرد منافع شهروندان و شهر را در نظر بگیریم.

در همین زمینه: حتی مقادیر ایمن آلودگی هوا برای سالمندان مرگبار است عمده آلودگی هوای تهران به دلیل تردد خودروهای فرسوده است هوا سردتر، آلودگی بیشتر می‌شود انتصاب وزیر مبارزه با آلودگی هوا در لهستان کلانتری: احتراق ناقص سوخت، تنها عامل آلودگی شهرهاست آلودگی هوا؛ آمار تکان‌دهنده خودروهای فرسوده آلودگی هوا، معضلی فراسازمانی

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۳۴۸۲۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مناطق حادثه خیز در هنگام وقوع بارندگی شناسایی شدند

به گزارش خبرنگار جام جم آنلاین یزد، فاطمه زارع اظهار داشت: با این حال برخی از نقاط شهر دچار مشکل و حادثه شد که نسبت به شناسایی آن‌ها اقدام و قراراست با حفر چاه های متعدد و سایر راهکارها رفع گردد.

رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شورای اسلامی شهر یزد افزود: نقاط حادثه خیز شهر در بارندگی اخیر ازجمله میدان صنعت، بلوار شهید بارتکوب زاده، محله حسن آباد و‌ برخی معابر شهر است که در صدد هستیم در اسرع وقت رفع تا در هنگام وقوع بارندگی دیگر شاهد آبگرفتگی در هیچ منطقه ای از شهر نباشیم.

رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شورای اسلامی شهر یزد در بخش دیگر از سخنان خود مطرح کرد: همچنین در این جلسه از کمیسیون با توجه به إرائه گزارش سازمان پسماند مقرر شد جهت حفظ بهداشت و محیط زیست شهری و جلوگیری از آلودگی آب و خاک، محل دفن پسماندهای مراکز درمانی با ظرفیت دفن ۵ ساله با اعتباری بالغ بر ۷۰ میلیارد ریال احداث شود.

 

دیگر خبرها

  • علت آلودگی هوا و محیط‌زیست قم چیست؟
  • مناطق حادثه خیز در هنگام وقوع بارندگی شناسایی شدند
  • موفقیت شورا و شهرداری یزد در کاهش آسیب‌های شهری
  • سلاجقه: حدود ۶۰میلیون مترمکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • گلایه مدیر کل برای استفاده نکردن نهادها از صندوق ملی محیط‌زیست
  • بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم
  • همه پروژه های عمرانی شورای ششم کرج پیوست زیست محیطی دارند
  • معرفی ۶ نفر از عاملان آلودگی محیط زیست کرج به مراجع قضایی
  • استفاده از فاضلاب برای کشاورزی جرم است
  • پاکسازی منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاین