Web Analytics Made Easy - Statcounter

برج کلاه فرنگی مربوط به دوره قاجار است و ساکنان شهر شوشتر از زمان ساسانی تاکنون، کلاه‌فرنگی را در شهر خود می‌بینند. کلاه فرنگی کنونی باقیمانده‌ی برج ۸ ضلعی دوره‌ی ساسانی است.به گزارش بلاغ، برج کلاه فرنگی شهر شوشتر جزو یکی از بخش‌های سازه‌های آبی این شهراست. به نقل از کجارو این ساختار گسترده از مهم‌ترین آثار باستانی شهر شوشتر بوده و از باازرش‌ترین میراث کشورمان محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 


شوشتر یکی از شهر‌های قدیمی استان خوزستان است که در دامنه‌ی کوه‌های زاگرس قرار دارد. اهمیت ویژه‌ی شوشتر از این جهت است که هر دو رودخانه‌های کارون و دز از این شهر می‌گذرند.


بند میزان که یکی از بخش‌های مهم سازه‌های آبی باستانی شوشتر است، کارون را به دو شاخه‌ی گرگر و شطیط تقسیم می‌کند. آبشار‌های شوشتر در مسیر شاخه‌های گرگر و شطیط ساخته شده‌اند.


کلاه فرنگی


برج کلاه فرنگی مربوط به دوره قاجار است و ساکنان شهر شوشتر از زمان ساسانی تاکنون، کلاه‌فرنگی را در شهر خود می‌بینند. کلاه فرنگی کنونی باقیمانده‌ی برج ۸ ضلعی دوره‌ی ساسانی است.

در مورد کاربرد و زمان ساخت مناره کلاه فرنگی شوشتر اتفاق نظر وجود ندارد. بعضی معتقد هستند این برج، جایگاه دیده‌بانی قیصر روم یا شاپور ساسانی بر رودخانه و محل نظارت بر کار کارگران بوده است. نظریه‌ی دوم کاربرد برج کلاه فرنگی را مکانی می‌داند که از آن بر مقدار و شدت جریان رودخانه نظارت می‌شده است؛ و نظریه‌ی تازه‌تری به‌گفته‌ی دکتر مهدی محسنیان راد، عمر کلاه فرنگی را به زمان داریوش هخامنشی نسبت می‌دهد. دکتر محسنیان راد، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس، این ایده را مطرح می‌کند که کلاه فرنگی بخشی از برج‌های پیام‌رسان هخامنشی است.

در زمان داریوش تعدادی برج در قلمرو هخامنشی از شمال آفریقا تا آسیای صغیر و شوش و پارسه ساخته شد. پیام‌هایی به‌وسیله‌ی افروختن آتش در شب و به زبان رمز از برجی به برج دیگر منتقل می‌شد تا به‌دست داریوش برسد. دکتر محسنیان در این نظریه به نام «دارمانی» که ترکیبی از «داریوش» و «مانی» است، می‌گوید داریوش با برج‌های پیام‌رسان و مانی با روش تکثیر پیام‌هایش، به «ارتباطات» جهانی معنی بخشیدند و کهکشانی در «ارتباطات» ایجاد کردند.


مشخصات


کلاه فرنگی برجی ۸ ضلعی است. قاعده‌ی هر ضلع آن بین ۱ ٫ ۱۰ تا ۱ ٫ ۲۸ متر است. پایه‌ا‌ی که برج کلاه فرنگی بر آن قرار گرفته، ۴ متر از سطح زمین ارتفاع دارد. پس از سالیان سال فرسایش، چیزی که از ارتفاع برج مانده، حدود ۷ متر است.

نمای بیرونی برج کلاه فرنگی از سنگ‌های تراش‌خورده ساخته شده است. این سنگ‌ها در گذر زمان از جای خود افتاده‌اند. اکنون تنها ۳ متر از آن‌ها بر بدنه‌ی برج باقی مانده است.


بند میزان روبروی کلاه‌فرنگی و در دیدرس آن واقع شده است. همان‌گونه که گفته شد، بندمیزان در ابتدای رودخانه گرگر قرار گرفته است. این بند، از دو ضلع مورب تشکیل شده که هر کدام به نیم‌دایره‌ای می‌رسند. یک دهانه آب‌رو به عرض ۴ متر، بخشی از آب رودخانه را به‌سمت جنوب هدایت می‌کند. دیواره پس از چند انحنای متقاطع، در خطی کثیرالاضلاعی، به زیر پایه‌ی کلاه فرنگی می‌رسد.

برج کلاه فرنگی شوشتر در میدان ۱۷ شهریور، انتهای خیابان بلوار قرار دارد. کلاه فرنگی که بخشی از سازه‌های آبی شوشتر به‌شمار می‌رود، در تاریخ ۲۵ اسفند سال ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۶۱۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.


مرمت


 در ۳۰ دی سال ۱۳۹۲ افرادی ناشناس بخشی از جان‌پناه الحاقی را که در اطراف میل کلاه‌فرنگی طراحی شده بود، تخریب کردند. به گزارش پایگاه میراث جهانی سازه‌های آبی تاریخی شوشتر، یک روز پس از این تخریب، در ۱ بهمن همان سال، اقدام حفاظتی در بخش آسیب‌دیده انجام شده و تا ظهر آن روز مرمت شد.


منبع: بلاغ مازندران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bloghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بلاغ مازندران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۳۵۳۵۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید ۲۴ هزار تن توت فرنگی در بابلسر

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، نصرالله پورحسین باقری با اشاره به شروع برداشت محصول توت فرنگی در باغات شهرستان بابلسر، گفت: تاکنون ۱۵ هزار تن توت فرنگی در این شهرستان برداشت شد.

او با اشاره به اینکه این شهرستان بیشترین تولید و سطح زیرکشت توت فرنگی استان را در اختیار دارد، تصریح کرد: بخش عمده کشت توت فرنگی این شهرستان در بخش بهنمیر است که با توجه به کیفیت مطلوب محصول این منطقه و درآمد مناسب حاصل از آن، کشت این محصول مورد توجه کشاورزان قرار دارد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بابلسر اظهار کرد: پیش بینی می‌شود ۲۴ هزار تن توت فرنگی در ۸۰۰ هکتار مزارع توت فرنگی این شهرستان برداشت شود.

دیگر خبرها

  • برنامه ۴ بازی باقیمانده استقلال و پرسپولیس
  • جامعه‌ای برهنه نبوده‌ایم بلکه متنوع به لحاظ حجاب بوده‌ایم | طرفداران جمهوری اسلامی کلاه بر سرش گذاشتند | تمام جهان را در مقابل‌مان قرار داده‌ایم
  • طرز تهیه دمی گوجه یا استانبولی خوشمزه ؛ فوت و فن پختن دمی گوجه در کمترین زمان | با این ترفند سس گوجه فرنگی را خوشمزه کنید
  • دستگیری کلاه‌بردار اینترنتی خریدار احشام در کرمانشاه
  • تولید ۲۴ هزار تن توت فرنگی در بابلسر
  • اعلام زمان برگزاری هفتمین اشکوره فرهنگی هنری حسینی در آمل
  • برداشت توت فرنگی از مزارع گلستان
  • کلاه بیمه ای بر سر کارگران ساختمانی
  • تکمیل روشنایی روستا‌های فاقد دهیاری در شوشتر
  • کرسی‌های باقیمانده مجلس دوازدهم