Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-26@20:45:32 GMT

ابنیه تاریخی مزیتی برای گردشگری

تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۳۶۵۵۳۹

رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، درباره نقش احیای بناهای تاریخی در توسعه صنعت گردشگری کشور، گفت: ابنیه تاریخی یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌ها برای گردشگری کشور است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛  به نقل از ایرنا، از سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ، علی‌اصغر مونسان اظهار کرد: با توجه به اینکه ایران یک کشور اسلامی است موضوع گردشگری آن مبتنی بر گردشگری حلال است یعنی تفریحاتمان گناه‌آلود نیست، بنابر این یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های ما حوزه ابنیه تاریخی، میراث‌فرهنگی و تمدن کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: در حال حاضر کشورهایی با تاریخ و جغرافیای محدود، برای خودشان موضاعات مصنوعی را تولید می‌کنند، اما خوشبختانه کشور ما با ظرفیت‌های متعدد سایت‌های تاریخی و ابنیه تاریخی که نشان دهنده تمدن کهن ماست، مورد اقبال گردشگران فرهنگی است.

مونسان با اشاره به ویژگی‌هایی گردشگری فرهنگی، تصریح کرد: گردشگران فرهنگی که عمده گردشگران ورودی ما در این بخش هستند، گردشگرانی هستند که درآمد خوبی برای کشور ایجاد می‌کنند، بنابراین رسیدگی به ابنیه تاریخی و میراث‌فرهنگی جزو اولویت‌های اصلی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور است.

معاون رئیس‌جمهوری، ادامه داد: ما باید در نگاه مدیران رده بالای کشور نسبت به فعالیت‌های سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، تغییر ایجاد کنیم و نشان دهیم که می‌توانیم در حوزه اقتصاد و در شاخصه‌هایی نظیر تولید ناخالص داخلی و اشتغال نقش ایفا کنیم و مرکز درآمد کشور باشیم.

وی تاکید کرد: این اقدامات به‌شکل مناسب جلو رفته و سرعت این تغییر نگاه رشد مناسبی داشته است، ما در این فاصله 4 مصوبه خوب از هیات دولت گرفته‌ایم و توانسته‌ایم گردشگری را به عنوان یکی از بخش‌های مهم در مبحث اشتغال فراگیر در بودجه 97 مورد توجه قرار دهیم.

مونسان یادآورشد: در زمینه اشتغال روستایی نیز با توجه به اینکه 12هزار میلیارد تومان اعتبار برای آن در نظر گرفته شده سازمان میراث‌فرهنگی توانسته دو سهم 10درصدی را برای صنایع‌دستی و گردشگری دریافت کند.

احیای بناهای تاریخی با حمایت بودجه بخش خصوصی و مدیریت مشارکتی این بناها یا واگذاری مدیریت مشروط و زماندار این ابنیه از طرحهای اصلی دولت تدبیر و امید برای جبران کاستی بودجه برای احیا و مرمت و بهره برداری از بناهای میراث فرهنگی است.

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۳۶۵۵۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادعای عبور آزادراه قائمشهر ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران در خصوص مطلب درج شده در یک سایت با عنوان «عبور آزادراه از قلب تاریخ مازندران» گفت: مطالعات احداث پروژه آزادراه قائم شهر - ساری در سال ۱۳۹۲ آغاز شد و در ه‍مان زمان شرکت توسعه آزادراه‌های کشور مسیر پیشنهادی را از اداره‌کل میراث‌فرهنگی وقت استعلام کرد.   حسین ایزدی افزود: با بررسی پیمایشی از مسیر پیشنهادی مشخص شد چند اثر تاریخی در مسیر آزادراه مذکور قرار دارد بنابراین با بررسی و اعلام نظر کارشناسان مسیر آزاد راه تغییر داده شد و علاوه بر آن شرکت توسعه آزاد راه‌های کشور متعهد شد چنانچه در حین انجام کار به گورستان تاریخی و یا آثاری دیگر برخورد کند کار متوقف و اداره‌کل میراث‌فرهنگی را در جریان قرار دهد.   او با اشاره به سرکشی و بازدید کارشناسان و یگان حفاظت از اجرای پروژه آزادراه، گفت: اطلاعات ارایه شده در مستند منظر ناشناخته و مغفول باستان‌شناسی قائم‌شهر از نواقص علمی برخوردار است و غیر کارشناسی و مردود است.   مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران افزود: تپه گردکوه جمنان قائم شهر تا روستای واسکس در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و تحت حفاظت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قرار دارد و هرگونه تخریب و دخل و تصرف در آثار ملی برخورد قانونی شده و متخلفان به مراجع قانونی معرفی خواهند شد.

آزادراه قائم شهر - ساری با بیش از ۴۴ کیلومتر طول و ۳۶ متر عرض از قائم شهر شروع می‌شود و با عبور از زمین‌های کشاورزی روستا‌های این شهرستان پس از گذر از ساری به سورک در شهرستان میاندرود امتداد می‌یابد.

دیگر خبرها

  • تصویب محدوده و ضوابط بافت تاریخی شهر لاهیجان
  • اجرای ۸۰ طرح مرمتی و عمرانی در آذربایجان‌غربی
  • نمایشگاهی از نیم قرن تلاش برای احیای جلفا
  • سمینار بین‌المللی تأثیر بحران‌های طبیعی بر بناهای تاریخی با رویکرد کاربرد فناوری‌های نوین برگزار شد
  • رسیدگی به بحث فرونشست از برنامه‌های اصلی وزارت میراث فرهنگی است
  • یکی از ۴ سنگرِ اهواز در زمان جنگ از بین رفت
  • اجرای طرح احیا باغات و بافت تاریخی شهر شاهدیه
  • ادعای عبور آزادراه قائمشهر ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد
  • جومونگ در جزیره، آشوراده چوسان شد/ دستور رییس‌جمهور وتو می‌شود؟
  • ادعای عبور آزادراه قائمشهر_ ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد