Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@04:56:19 GMT

همکاری حاکمیت با نخبگان فکری و اصناف

تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۳۸۵۶۷۴

همکاری حاکمیت با نخبگان فکری و اصناف

تهران- ایرنا- آنچه که نهاد دولت را به معنای عام آن تهدید می‌کند، فقدان کارآمدی، فقدان نشاط سیاسی، فقدان اعتماد عمومی و فقدان امید است. اگر جامعه‌ای این 4 مؤلفه را در مناسباتش از دست بدهد، عملا هیچ سطح و پایه‌ای برای استواری باقی نخواهد ماند.

فیاض زاهد استاد دانشگاه در سرمقاله ای در روزنامه آرمان، نوشت: رکن نخست که کارآمدی‌ است به این معناست که مردم باور کنند که در ساختار موجود، آرزوها و رویاها که هیچ بلکه امیدهای کوچک خود را نیز قابل تحقق ببینند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر در گوشه‌ای از تظاهرات در این کشور پهناور، نامی از برخی از افراد برده می‌شود، این به خاطر وجود انگاره جمعی از وجود کارآمدی احتمالی در فرد مورد نظر است. این یک پاسخ است به درخواست کارآمدی در جامعه ایران.

در واقع یک بازتاب است از افکار عمومی که خواهان کارآمدی در پروژه‌های ریز و درشت است، از حفظ قیمت‌ها گرفته تا ساخت راه‌آهن و توسعه بانک‌ها و دانشگاه‌ها و یک انگاره کارآمدی، فارغ از صحیح یا غلط بودن آن وجود دارد. رکن دوم به اعتماد باز‌می‌گردد و این مهم‌ترین رکن در سازو‌کار اجتماعی‌- سیاسی یک مملکت است که مردم به ساختار‌های نهادی یک کشور از نظرات مختلف اعتماد داشته باشند. هرگاه به دلیل فساد، زد و بند، فقدان شایسته‌سالاری، ارتباطات خانوادگی هزارلایه و هزارتو، امید به دستیابی به منافع از طریق شایستگی، تحصیلات، تخصص، اخلاق و شرافت به ناامیدی بدل شود، یک مملکت سرمایه اجتماعی بزرگی را از دست می‌دهد.

رکن سوم، مهم‌ترین پرسش فلسفه تاریخ است. آرنولد توین‌بی در کتاب «سپیده‌دم در تاریخ» به آن اشاره می‌کند. این پرسش را که چگونه دولت‌ها (به معنای عام کلمه) می‌توانند از امید مردم جلوگیری کنند. در این زمینه نیز پاسخ می‌دهد که هرگاه راه رسیدن به سطوح بالا برای افراد فرو دست جامعه بسته باشد و دستیابی به مهم‌ترین مزایای اجتماعی برای طبقات فرودست به رؤیایی محال و دور و دراز بدل شود، در آن جامعه عمل سیاسی و فعالیت اجتماعی از مسیر طبیعی خود خارج می‌شوند.

رکن چهارم نیز تقدیری‌ است. هرگاه که جامعه‌ای به فردای خود امیدوار نباشد و از طرفی نگران از دست دادن آنچه که در اختیار دارد هم نباشد، آغوش خود را به روی جنبش‌های اجتماعی کور و بدون هدف باز می‌کند. جواهر لعل نهرو نیز در کتاب «نگاهی به تاریخ جهان» می‌گوید که اکثر شورش‌های این‌چنینی هم کور هستند و هم غیر دقیق. او توضیح می‌دهد که جنبش بی‌سر قادر نخواهد بود به هدف و خواسته مشترک و یکسانی دسترسی پیدا کنند. چراکه هر جنبش سیاسی نیازمند زمان برای مفاهمه گروه‌های اجتماعی، تشکیلات برای سازماندهی، ایدئولوژی برای ترسیم آینده و هدف برای پیشروی نیازمندند. اما جنبش‌های برآمده از حاشیه نشینی، از این روی‌ که از هر 4 رکن پیش‌گفته شده محروم و بی‌بهره‌ هستند، از نظر جواهر لعل نهرو، موسوم به جنبش‌های کور هستند.

در این حال «وندالیسم» و خشونت مبتنی بر تخریب اموال عمومی، به سمت نابودی ساختارها و زیرساخت‌های موجود است، باعث می‌شود که این افراد از چاله به چاه بیفتند. این باعث می‌شود که خسارت‌های این جنبش‌های اعتراضی از دستاورد‌های آن بیشتر باشد. اما سؤال اساسی در این میان این‌ است که اگر جامعه‌ای احساس کند که هیچ راه دیگری برای پیشبرد مطالبات خود ندارد؛ به چه کنشی سیاسی- عملیاتی تن خواهد داد؟ کلید فهم این پرسش در جامعه‌شناسی سیاسی بحران‌هاست. با همه این تفاصیل متاسفانه آن‌چه که ما شاهد آن هستیم، این خواهد بود که این کنش‌ها به معنای عبور از توانمندی اصلا‌ح‌طلبان برای حل و هدایت مشکلات اجتماعی‌ و ناامیدی مطلق از اصولگرایی برای پیدا کردن راه حل اساسی و مناسب است.

با بهره‌گیری از نظرات جامعه شناسان، روانشناسان، نخبگان اقتصاد و سیاست، روزنامه‌نگاران، روشنفکران و همچنین نمایندگان اصناف، باید نشست و به جمع بندی رسید. فراموش نکنیم که هرچند برخی از تحرکات نظیر همین اتفاقات فارغ از وجود بینش است اما ممکن است به سوی کومون‌های خیابانی میل کند. برای پاسخگویی به مطالبات مدنی- معیشتی مردم باید دقت بیشتری به خرج دهیم. خوشبختانه کشور ایران هنوز فرصت‌های بسیاری دارد تا با هوشیاری مردم و مقامات، با گفت‌وگو و مفاهمه، از پس مشکلات برآید و دشمنان خارجی ملت را همچون گذشته ناامید کند

*منبع: روزنامه آرمان،1396،10،12
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۳۸۵۶۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانوان در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی نقش‌آفرینی کنند

معاون سیاسی استاندار خراسان شمالی با اشاره به تأثیرگذاری پررنگ بانوان در جامعه، گفت: بانوان باید در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی نقش‌آفرینی پررنگی داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان شمالی، حسن ناهیدی امروز _ سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت_ در کارگروه اجتماعی، فرهنگی، سلامت بانوان و خانواده اظهار کرد: ریشه‌یابی آسیب‌های اجتماعی در جامعه ضروری است و بدون این امر نمی توان مشکلات را حل کرد.

وی افزود: نیازمند تدوین برنامه ای جامع با خصوصیات کیفی و کمی هستیم تا با هماهنگی بین دستگاه ها اجرایی شود.

معاون سیاسی استاندار خراسان شمالی تصریح کرد: هر چقدر ریشه یابی و شناخت آسیب ها بهتر انجام شود، درمان و پیشگیری بهتری صورت می گیرد.

ناهیدی با اشاره به نقش سلامت اجتماعی در زندگی افراد و تاثیر آن بر کاهش آسیب های اجتماعی، گفت: در این راستا برنامه محور بودن از ضروریات است و در پیشگیری از اختلال و آسیب ها موثر خواهد بود.

وی تاکید کرد: اهداف کوتاه مدت و بلند مدت برای کاهش آسیب‌های اجتماعی در دستور کار باشد و اولویت‌بندی آسیب. ها و ارائه راهکار برای کاهش آسیب مورد توجه قرار بگیرد.

معاون سیاسی استاندار خراسان شمالی نقش آفرینی بانوان استان در تمام عرصه ها و در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی را مهم خواند و افزود: در حوزه بانوان ظرفیت و فرصت های خوبی وجود دارد و در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی نیز نقش بانوان موثر است.

کد خبر 749521

دیگر خبرها

  • شهید مطهری برای نخبگان فکری جبهه انقلاب یک اسوه تمام عیار است
  • نخبگان کارگری استان سمنان تقدیر شدند
  • آیین‌نامه حمایت از «نخبگان درون سازمانی» تدوین و اجرا می‌شود
  • آغاز حمایت از کارگران نخبه با اجرای آیین‌نامه حمایت از «نخبگان درون سازمانی»
  • همت معلمان، زمینه‌ساز فرهنگ و تمدن شده است
  • جامعه نخبگانی آمریکا علیه تفکر غیرتوحیدی/ برخوردهای دوگانه در مواجهه با آزادی بیان
  • جامعه نخبگانی آمریکا علیه تفکر غیرتوحیدی/ برخوردهای دوگانه آمریکا در مواجهه با آزادی بیان
  • تحقیقات و پژوهش نخبگان باید به سمت تولید ثروت برای جامعه برود
  • اصول فکری شهید مطهری برای جامعه دانشگاهی بسیار کارآمد است
  • بانوان در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی نقش‌آفرینی کنند