Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایسکانیوز به نقل از فارس عباس پرتوی مقدم رئیس گروه دفتر تألیف کتاب تاریخ در خصوص «ضرورت ورود اسناد لانه جاسوسی به کتب درسی»، اظهار داشت: در کتب درسی بنا بر پایه‌های مختلف، دوره‌بندی تاریخی صورت می‌گیرد یعنی در پایه دهم به دوره ایران باستان، در پایه یازدهم به دوره ایران و دوران اسلامی اشاره شده است و قرار است در پایه دوازدهم دوران معاصر تألیف و بیان شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: محدوده اسناد لانه جاسوسی مربوط به دوره معاصر ایران است و این امکان وجود و موضوعیت نداشت در پایه دهم یا یازدهم، از اسناد لانه جاسوسی استفاده کنیم و ارائه این اسناد بر اساس طبقه‌بندی، برنامه‌ریزی درسی‌، کرونولوژی تاریخی و دوره زمانی انجام می‌شود.

رئیس گروه دفتر تألیف کتاب تاریخ یادآور شد: این گونه نیست بگوییم دانش‌آموز در یک پایه، تاریخ 2 هزار سال و هم تاریخ معاصر را بخواند؛ چراکه معنا نمی‌دهد و دانش‌آموز را آشفته می‌کند؛ بنابراین تعلق دوره زمانی اسناد لانه جاسوسی مربوط به دوران معاصر کشور است.

پرتوی‌مقدم با بیان اینکه در تاریخ (3) ایران و جهان معاصر، به بررسی اسناد لانه جاسوسی آمریکا پرداخته می‌شود که مخصوص رشته و ادبیات علوم انسانی است، تصریح کرد: استفاده از اسناد لانه جاسوسی از نظر محتوا دارای اهمیت است؛ چرا که ناظر بر موضوع مهم یعنی دخالت قدرت‌های استکباری به ویژه آمریکا در امور ایران است و جا دارد در کتب درسی به آن پرداخت شود.

رئیس گروه دفتر تألیف کتاب تاریخ ادامه داد: رویکردی که در کتب جدید دنبال می‌کنیم رویکرد فعالیت محور است تا فرصت یادگیری ایجاد کند و دانش‌آموز با بررسی و مطالعه شواهد و مدارک، خود یک تحلیل داشته باشد؛ البته محتوای اصلی، جهت‌گیری اصلی را می‌دهد.

پرتوی‌مقدم متذکر شد: از شواهد، مدارک، منابع و کتب تاریخی در دوره معاصر استفاده می‌شود و از این اسناد، گزینش‌هایی بر اساس محتوا صورت می‌گیرد که در واقع فرایند یادگیری را تعمیق کرده و فرصتی ایجاد می‌کند تا دانش‌آموز، مهارت‌های سواد تاریخی را تمرین کند.

وی گفت: اگر تأخیری صورت گرفته به این دلیل نبوده که سستی صورت گرفته است، بلکه اساساً بیان این اسناد موضوعیتی در کتب دهم و یازدهم نداشت و آن را براساس برنامه‌ریزی انجام شده باید پیش ببریم.

رئیس گروه دفتر تألیف کتاب تاریخ در پاسخ به این پرسش که «به غیر از کتب رشته علوم انسانی آیا ضرورت ندارد همه دانش‌آموزان این موضوع را بدانند؟»، افزود: سایر دانش‌آموزان نیز کتابی به نام «تاریخ معاصر» دارند که این کتاب، همان کتابی است که تیمی به سرپرستی علی اکبر ولایتی نوشته‌اند و در سال یازدهم است.

پرتوی مقدم عنوان کرد: مبنای این کتاب براساس سیاست‌ها و دخالت‌های آمریکا در ایران یا دخالت‌های بعد از انقلاب است؛ البته تجدیدنظر خواهد شد اما فراموش نشود تغییر یک کتاب و در یک سال، دو کتاب تألیف کردن دشوار است.

وی در خصوص اینکه «آیا محتوای جدیدی در کتاب تاریخ وارد می‌شود؟»، گفت: در حال آماده‌سازی سه فصل‌ کتاب پایه دوازدهم هستیم که یکی، بحث اسناد لانه جاسوسی است؛ البته به این شکل نیست که در سازماندهی، درسی مستقل با این عنوان داشته باشیم، بلکه جزو مباحث تاریخ معاصر است و می‌تواند در درس‌های مختلف بیاید که می‌توان به بحث زمینه‌های انقلاب، برنامه‌های موسوم به انقلاب سفید و رفُرم‌های آمریکایی که شاه در ایران ایجاد می‌کرد،‌ اشاره کرد.

رئیس گروه دفتر تألیف کتاب تاریخ با اشاره به مصادیق دیگر دخالت آمریکا در ایران، افزود: موضوع استقرار نظام جمهوری اسلامی و فعالیت‌هایی که قدرت‌های بزرگ در مخالفت با نظام جمهوری اسلامی انجام می‌دادند، موضوع جنگ تحمیلی و کودتای 28 مرداد، از جمله سرفصل‌هایی است که می‌تواند مطرح شده و مورد توجه قرار گیرد و یکی از منابع و مأخذ، اسناد لانه جاسوسی می‌تواند باشد.

پرتوی‌مقدم خاطرنشان کرد: گاهی مؤلفان یک مجموعه‌ای از منابع و اسناد را می‌خوانند و برداشت‌ها و تحلیل‌های خود را به عنوان یک مطلبی بیان می‌کنند که یک مفهوم را القا کرده و به دانش‌آموز انتقال می‌دهد و گاهی نیز از این اسناد و منابع، چند سطر و پاراگرافی که مناسب بوده و برای دانش‌آموز قابل فهم و درک است، ارجاع مستقیم می‌دهند و فرصتی ایجاد می‌کنند تا خود دانش‌آموز را درگیر فرایند یادگیری کنند.

رئیس گروه دفتر تألیف کتاب تاریخ متذکر شد: این دخالت‌ها مربوط به بازه زمانی طولانی است و این دوره در درس‌های مختلف قرار می‌گیرد و اگر بخواهیم در قالب یک درس بیاوریم، به لحاظ موضوعی و زمانی تداخل پیدا می‌کند و باید مطالب پیوسته بوده و در چارچوب محتوای کتاب باشد.

وی یادآور شد: در این نظم و ترتیب تاریخی که مطالب را می‌آوریم، می‌خواهیم روابط علّی و معلولی پدیده‌های تاریخی آشکار شود؛ مانند حضور، نفوذ و جنگ‌هایی که ایران با دولت‌های اروپایی داشته و آثار و نتایج آن که به صورت زنجیروار به هم متصل هستند.
706

رئیس گروه دفتر تألیف کتاب تاریخ عباس پرتوی مقدم کتب درسی رشته علوم انسانی

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۴۰۶۲۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«سیزیف» به مردم ایران چه می آموزد؟ / ورود ایرانیان به دالان باریک آزادی / مهمترین پروژه توسعه ایران توانمندسازی جامعه

گروه اندیشه: در یادداشتی که امیر ناظمی در کانال خود منتشر کرده، که خود برگرفته از کتاب تازه منتشرشده «ضربه سخت انتشارات شرق» است، مردم ایران را از سرنوشت شوم سیزیف برحذر می دارد که سیزیف استعاره ای است از تکرار کشنده و تلاشی نافرجام. ناظمی که خود از زمره نو نهادگرایان محسوب می شود، در یادداشت زیر معتقد است که تنها با حکومت قوی و جامعه قوی است که می توان از مدار ملال آور تکرار، رهایی جست، و بدون جامعه قوی، امکان عبور از مدار توسعه نیافتگی و ورود به دالان باریک آزادی محال می شود. این یادداشت در زیر از نظرتان می گذرد.

ما و تکرار بیهوده تاریخ:
ناظمی در مطلب خود یادآور می شود که «سیزیف راز خدایان را فاش کرده و به همین دلیل، محکوم شده بود تا سنگی بزرگ را بر بالای قله‌ای ببرد. اما سنگ هر بار از بالای قله به پایین می‌غلتید و سیزیف دوباره آن را به بالا می‌برد، اما سنگ دوباره به پایین می‌غلتید و دوباره و دوباره و دوباره...»

از نظر ناظمی «سیزیف استعاره‌ای است از تکرارِ کشنده‌ی تلاشی نافرجام.» او در ادامه به نگاه آلبر کامو برای رهایی سیزیف از بن بست اشاره می کند می نویسند: « او محکوم به تکرار چرخه‌ای پایان‌ناپذیر و بی‌حاصل بود. با وجود این‌که تاریخ، رویدادهای شکل‌دهنده به امروز ماست، ناآگاهی ما از آن می‌تواند تاریخ را به الگوهایی تکرارپذیر از تلاش‌های نافرجام تبدیل کند؛ الگوهایی تکرارپذیر که تا زمانی که اسیر آن‌ها باشیم، توان خروج از چرخه‌های تکراری‌شان را نداریم و گویی در اسطوره‌ی سیزیف زندگی می‌کنیم. آلبر کامو پیروزی او را در آگاهی می‌داند، به همان شیوه‌ای که رهایی از چرخه‌های تکرارپذیر تاریخ فقط با خودآگاهی جمعی است که پایان می‌یابد؛ در غیر این صورت، ما نیز محکوم می‌شویم به تکرار چرخه‌ای پایان‌ناپذیر و بی‌حاصل.»

پاندولی میان استبداد و هرج‌ومرج:
این پژوهشگر حوزه عمومی سپس با اشاره به نحوه تعامل جامعه و دولت در ایران اشاره کرده می نویسد: «وقتی حکومت‌ها فشارها را از حد گذرانده و از آستانه‌ی تحمل جامعه (یا همان حدِ نهایی قدرت حکومت) عبور می‌کنند، یک ضربه‌ی سخت دریافت می‌کنند. ضربه‌ی سخت است که حکومت‌ها را از ادامه دادن به قدرت بازمی‌دارد. در حقیقت ضربه‌ی سخت به حکومت است که منجر به تغییر حکمرانان در ایران می‌شود. به دنبال این ضربه‌ی سخت است که جامعه‌ی ایرانی به دنبال سهم خود از قدرت حرکت می‌کند، اما به دلیل آن‌که ظرفیت‌های نهادی لازم برای حکمرانی و مدیریت این قدرت را ندارد به سرعت در دام یک هرج‌ومرج دست‌وپا می‌زند.این هرج و مرج نیز به سرعت منجر به مقاومت حکومت شده و به این ترتیب، جامعه از آستانه‌ی تحمل حکومت رد می‌شود و حکومت (فارغ از آن‌که در دست چه کسی باشد)، در واکنشی طبیعی، به دنبال بازپس‌گیری قدرت انحصاری خود برمی‌آید. بنابراین ضربه‌ی سختِ بعدی از دل این رد شدن از آستانه‌ی تحمل حکومت رنگ می‌گیرد.»

او در ادامه می نویسند: «ضربه‌های سخت پی‌درپی و گیجی‌های بامداد خمارِ پس از آن‌ها الگوی تکرارشونده‌ی تاریخ ایران در ۲۵۰ سال اخیر بوده است. جامعه‌ی ایرانی با هر ضربه‌ی سخت بخشی از توانمندی‌های خود را از دست داده و پس از هر ضربه‌ی سخت مجبور شده است زمان و انرژی‌اش را صرف بازسازی توانمندیِ ازدست‌رفته کند. محکومیت تکرار بیهوده‌ی گذشته فقط با یک خودآگاهی جمعی می‌تواند پایان یابد؛ جایی که خودآگاهی جمعی به ما یاد می‌دهد از دالان باریک به سرعت به بیرون پرتاب نشویم و بتوانیم با کنترل خود، توازن میان قدرت حکومت و قدرت جامعه را حفظ کنیم و در دالان باریک به حرکت ادامه دهیم.»

الگوی این رفتار تکرارشونده در نمودار زیر به نمایش درآمده است.

جامعه آونگی
ناظمی ادامه «حرکت‌های زیگزاگی در میانه‌ی دو دیواره‌ی صخره‌ای» را «تکرار اصلی در تاریخ ایران می داند و به ویژگی ایجاد شده در آن یعنی ویژگی آونگی اشاره می کند: «دوره‌های متعددی از هرج‌ومرج و استبداد ایران را تبدیل به جامعه‌ای آونگی (پاندول‌وار) کرده است. این تکرارها فرصت حرکت آرام در میان دالان باریک را از ما ربوده‌اند و با ضربه‌های متناوب سخت، ما را در میانه‌ی دو دیواره‌ گروگان گرفته‌اند. در این الگوی تکراری، حکومت‌ها آنچنان به سرعت به سمت بیشترین حد قدرت حکومت حرکت می‌کنند و از تمامی سازوکارهای استبدادی برای تمرکز قدرت بهره می‌برند که سرنوشت محتوم ایران ضربه‌های سختِ مکرر می‌شود.»

شاید حکومت مغ های زرتشتی در زمان ساسانیان الگوی نظری ناظمی باشد که می نویسد: « حکومت‌های شیفته‌ی استبداد، بی‌توجه به آستانه‌ی تحمل جامعه، چنان بر جامعه سخت می‌گیرند که عصیان جامعه در قالب انقلاب‌ها و درگیری‌های نظامی و گاهی نیز توسل به قدرت‌های خارجی تنها راه بازگشت قدرت به جامعه دانسته می‌شود. حکومت‌های استبدادی به صورت هم‌زمان ظرفیت‌های حکمرانی جامعه را نیز کاهش می‌دهند؛ ظرفیت‌هایی که می‌توانند نظام حکمرانی را از طریق مشارکت‌ورزی جامعه توانمندتر کنند.به این ترتیب، حکومت استبدادی هم توانمندی حکومت و هم توانمندی جامعه را هم‌زمان کاهش می‌دهد؛ در نتیجه، از یک سو، با یک ضربه‌ی سخت، حکومت تغییرات شدید می‌کند و ثبات جامعه تضعیف می‌شود و از سوی دیگر، زمانی که جامعه‌ی ایرانی پس از آن ضربه‌ی سخت به حکومت، قدرت جامعه را بازپس می‌گیرد، فاقد توانمندی لازم برای حکمرانی می‌شود و به سرعت به سوی هرج‌ومرج می‌رود.»

تحلیل و تجویز راهبردی

در آخر ناظمی سه راهبرد اصلی برای برون از این وضعیت که به پایداری دولت و جامعه منتهی می شود، به شرح زیر ارائه می دهد:
۱-مهم‌ترین پروژه توسعه در ایران ایجاد ظرفیت‌های نهادی برای توانمندسازی جامعه است.
۲-هر سازوکاری که بتواند جامعه را توانمند کند، بر هر پروژه‌ای که قدرت دولت را افزایش دهد اولویت دارد.
۳-تلاش برای کاهش قدرت حکومت، تا مادامی که همراه با ایجاد ظرفیت‌هایی برای توانمندسازی جامعه نباشد، در بهترین حالت منجر به هرج‌ومرج می‌شود و چیزی جز تکرار یک تاریخ بیهوده نیست.

*پژوهشگر سیاستگذاری عمومی و معاون سابق وزیر ارتباطات

بیشتر بخوانید:

که شب می گذرد! نوروز به مثابه نهاد توسعه
سایه‌روشن یک شاه یا یک ملت؟
درسی که باید از جنبش‌های زنان آموخت (به مناسبت ۸مارس)
انتخابات در جامعه فحش‌زده
مهندسان عاشق‌پیشه و مهندسان قاتل‌پیشه

216216

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902758

دیگر خبرها

  • والدین ثبت‌نام کُتب درسی را تا ۲۵ اردیبهشت انجام دهند
  • قابل توجه دانش‌آموزان دهم، یازدهم و دوازدهم؛ سؤالاتی که در امتحان نهایی طرح می‌شود
  • چه نوع سؤالاتی در امتحان نهایی طرح می‌شود؟
  • «سیزیف» به مردم ایران چه می آموزد؟ / ورود ایرانیان به دالان باریک آزادی / مهمترین پروژه توسعه ایران توانمندسازی جامعه
  • سوالات امتحانات نهایی دانش‌آموزان چطور طراحی می‌شود؟
  • سوالات امتحانات نهایی چگونه طراحی می‌شود؟
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی
  • تصویری متفاوت از فرودگاه مهرآباد ۶۹ سال قبل + عکس
  • سبک بازی‌محور؛ افقی نو در حوزه آموزش دانش‌آموزان
  • اهمیت عملیات وعده صادق مانند تسخیر لانه جاسوسی است