Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-04-19@21:55:16 GMT

تدریس گویش سمنانی در دانشگاه آزاد اسلامی

تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۴۷۳۰۷۲

تدریس گویش سمنانی در دانشگاه آزاد اسلامی

تدریس گویش سمنانی در دانشگاه در دیدار فعالان فرهنگی با رئیس دانشگاه آزاد اسلامی سمنان مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

عبدالمحمد خالصی شاعر و مؤلف سمنانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با اعلام این خبر و با بیان اهمیت زبان‌های محلی و اینکه این زبان‌ها میراث نسل‌های بشر و گنجینه‌ای فرهنگی است که تاریخ و هویت هر قوم و ملتی را در خود جا داده است، اظهار کرد: «حفظ زبان‌های محلی علاوه بر صیانت از هویت اجتماعی، زمینه‌ای برای انسجام عمومی، وفاق ملی، عامل دوستی‌ها و تعاملات فرهنگی، توسعه گردشگری و معرفی تاریخ و فرهنگ اصیل منطقه‌ای به مردمان سایر مناطق در اقصی نقاط است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

این شاعر سمنانی با ابراز نگرانی از خطراتی که زبان‌های محلی را تهدید می‌کند، خاطرنشان کرد: «اضمحلال زبان‌های محلی امری کلی و همه‌جایی است و درک اهمیت و ضرورت و حفظ و حراست از آن بر عهده تمام افراد جامعه اعم از مسئولان و تک‌تک شهروندان است و ساده‌ترین راه برای حفظ این زبان‌ها آن است که خانواده‌ها برای صحبت کردن به زبان مادری خود ترغیب شوند.»

سمنان به لحاظ گستردگی، تنوع جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی از تعدد و تنوع گویش و لهجه برخوردار است به‌گونه‌ای که شهرها و روستاهای این استان حتی با فاصله بسیار کم از گویش یا لهجه خاص خود برخوردارند به همین دلیل استان سمنان به جزیره لهجه‌ها و گویش‌ها معروف است

خالصی با بیان اینکه زبان رسمی مردم استان سمنان فارسی دری یا پهلوی است افزود: «این استان به لحاظ گستردگی، تنوع جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی از تعدد و تنوع گویش و لهجه برخوردار استف به‌گونه‌ای که شهرها و روستاهای این استان حتی با فاصله بسیار کم از گویش یا لهجه خاص خود برخوردارند و به همین دلیل استان سمنان به جزیره لهجه‌ها و گویش‌ها معروف است.»

وی با توجه به نظرات پرفسور آرتور کریستین سن، محقق و زبان‌شناس دانمارکی که معتقد است بسیاری از ویژگی‌های باستانی در زبان سمنانی حفظ شده و آن را متعلق به گروه گویش‌های مادی و پارتی باستان دانسته است، گفت: «گویش سمنانی یکی از دسته زبان‌های ایرانی غربی است که در ادوار باستان در بخش شمال غربی ایران رواج داشته است. این گویش به سبب پیشینه تاریخی، قواعد دستوری ویژه و نفوذناپذیری در طول قرون گذشته، از دیرباز در کانون توجه برخی پژوهشگران و زبان‌شناسان بوده است.»

عضو مؤسسه سمن بویان با توجه به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر صیانت از اجزای ارزشمند فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و تقویت بنیان‌های مقوم این فرهنگ، تصریح کرد: «به‌موجب ماده واحده مصوب جلسه 644 مورخ 88/3/5 شورای عالی انقلاب فرهنگی و در اجرای اصل پانزدهم قانون اساسی به وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی اجازه داده شده که 2 واحد درس زبان و ادبیات مربوط به زبان‌ها و گویش‌های بومی و محلی کشور مانند آذری، کردی، بلوچی و ترکمن در دانشگاه‌های مراکز استان‌های ذی‌ربط به‌صورت اختیاری ارائه و تدریس شود.»

خالصی با استناد به تبصره 2 ماده یاد شده، تشخیص زبان‌ها و گویش‌های مشمول این مصوبه را بر عهده فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی دانست و افزود: «خوشبختانه با درخواست دانشگاه سمنان در سال 1389، این فرهنگستان، با پذیرش زبان سمنانی به‌عنوان یک زبان اصیل، غنی، ریشه‌دار ایرانی و دارای سابقه چند هزارساله، با تدریس آن در دانشگاه‌های مرکز استان سمنان موافقت کرده و این دانشگاه کتاب آموزش گویش سمنان را برای انتشار، تهیه و به چاپ رسانده است.»

وی با ابراز امیدواری نسبت به حمایت دانشگاه آزاد اسلامی از این زبان باستانی اظهار کرد: «دلسوزان، علاقه‌مندان و دست‌اندرکاران امور فرهنگی و ادبی سمنان انتظار دارند دانشگاه آزاد اسلامی هم که در طول سال‌های پر خیر و برکتش منشا تحولات و اثرات شایان توجهی در عرصه‌های علمی و اجتماعی بوده با فراهم آوردن زمینه برای تدریس 2 واحد درس اختیاری نسبت به حمایت از این حرکت مهم و ارزشمند فرهنگی و اجتماعی مشارکت داشته باشد.»

مؤسسه فرهنگی سمن بویان با ترکیب جمعی از فرهنگ دوستان، هنرمندان، معتمدین و موثرین شهر سمنان با هدف ارتقای سطح فرهنگ و دانش عمومی جامعه در زمینه مسائل فرهنگی و ادبی این شهر و حمایت، صیانت و گسترش فرهنگ و ادبیات شهرستان سمنان فعالیت می‌کند.

در این دیدار مقرر شد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان در اجرای این مطالبه عمومی مطالعات لازم را به عمل آورده و با برنامه ریزی زمینه‌های لازم را فراهم آورد.

منبع: آنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۴۷۳۰۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات «وعده صادق» شکل دهنده ساختار نظام بین‌الملل آینده است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدرضا قائدی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی فارس در جلسه شواری اداری این دانشگاه با اشاره به اتفاق بی‌سابقه در طول ۷۳ سال اخیر در مواجهه با رژیم خونخوار اسرائیل اظهار کرد: رژیمی که خود را دارای برترین ارتش دنیا و دارای قدرت اتمی می‌دانست در ماجرای دفاع غیورمردانه نیرو‌های نظامی ایران متوجه این نکته شد که دوره قدرت اسرائیل به پایان رسیده و دوران زوال آن آغاز شده است.

وی افزود: عملیات «وعده صادق» آغاز یک تغییر بزرگ در روابط بین‌الملل بوده؛ شکل دهنده ساختار نظام بین‌الملل آینده است و موجب شد که ایران به عنوان قدرت بین‌المللی پذیرفته و شناخته شود. نخبگان و دانشگاهیان باید مراقب دسیسه‌های دشمن در این مقطع باشند؛ زیرا دشمن با هجمه‌های رسانه‌ای در صدد القاء عدم موفقیت این ماموریت است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی فارس با اشاره به شاکله مدیریتی این دانشگاه بیان کرد: همه کار‌ها، تصمیمات و ساختار‌های مدیریتی در دانشگاه آزاد اسلامی فارس به صورت مشارکتی بوده این امر در موفقیت مجموعه بزرگ این دانشگاه تأثیر به‌سزایی داشته و هرجا کار به صورت تیمی و گروهی اجرا شده باعث موفقیت استان در میان واحد‌های دانشگاه کشور شده است.

قائدی عنوان کرد: همان‌گونه که دانشگاه در بسیاری از امور پیشتاز و الگو است، انتظار داریم در بحث کنترل پوشش دانشجویان نیز این الگو بودن محقق شود. موفقیت‌های دبیرخانه مهدویت و نیز اداره کل تربیت بدنی و سایر مجموعه‌های دانشگاه آزاد اسلامی فارس را مرهون همان شیوه و ساختار همکاری و همراهی همه واحد‌های دانشگاهی استان در پیشبرد اهداف این حوزه‌ها هستیم و امیدواریم که همه واحد‌های دانشگاهی به این اتحاد بپیوندند و کمک کنند که همه فعالیت‌های دانشگاه به صورت تیمی و گروهی اجرا شود.

وی مطرح کرد: در بحث عفاف و آراستگی در دانشگاه همه مسئولان دانشگاه با قدرت به این امر ورود کنند تا بتوان این مسئله فرهنگی سیاسی و اسلامی را با پیشتازی و الگو بودن دانشگاه آزاد اسلامی به نحوی بسیار شایسته مدیریت کنیم. همه مسئولان با همدلی کامل در ایجاد قرارگاهی برای مدیریت این امر تلاش و فعالیت کنند؛ زیرا مقدمه این فرایند حتماً استفاده از ظرفیت استادان، همکاران دانشگاه، کانون‌ها و تشکل‌های دانشجویی و با لحاظ کردن احترام کامل برای دانشجویان است. در این باره صرفا به کار‌های سلبی اکتفا نکنیم؛ بلکه با تشویق دانشجویان پایبند به مقررات، این فرایند را تسریع و تسهیل کنیم.

بدون برنامه‌ریزی دقیق نمی‌توان به پرورش نسل جدید فکر کرد

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی فارس نیز با اشاره به ضرورت برنامه‌ریزی در امور و شئون مختلف دانشگاهی گفت: در مسیر پرورش نخبگان مختلف در دانشگاه نیاز به برنامه‌ریزی از وجه‌های گوناگون مشهود است و بدون برنامه ریزی دقیق و کلان نمی‌توان به پرورش نسل جدید فکر کرد.

حجت الاسلام مهدی یعقوبی مسئله پوشش به شکل امروزی آن در جامعه را چالش تحمیل شده به جامعه دانست و اضافه کرد: نکته حائز اهمیت این است که ببینیم در این باره چه کرده‌ایم و چه کار‌ها و اقداماتی را باید انجام دهیم. نخستین نکته دغدغه داشتن برای اجرای آیین نامه‌های موجود در این زمینه در محیط دانشگاه بوده و طبعاً نمی‌توان به بهانه وجود مشکلات اقتصادی در جامعه توجه به سایر مشکلات و چالش‌ها را از نظر دور داشت؛ اما در کنار توجه به مباحث اقتصادی نباید مباحث فرهنگی رها شود که البته رها نشده است.

وی با اشاره به بخشی از خطبه امیرالمومنین علی علیه السلام وجود چالش‌هایی شبیه به چالش‌های امروزی و ناهنجاری‌های اجتماعی فعلی را در دوران حکومت آن امام معصوم نیز مشهود برشمرد و بیان کرد: همانگونه که مقام معظم رهبری در بحث اقتصادی در شعار امسال اشاره کردند که حضور مردم کمک کننده به حل مشکل اقتصادی خواهد بود قطعاً در ماجرای فرهنگی و چالش‌های آن نیز حضور عملی مردم در کنار مسئولان راه حل مناسبی برای به نتیجه رسیدن در این چالش‌هاست.

مسئول نهاد رهبری دانشگاه آزاد اسلامی فارس نقش استادان را در حل مسائل فرهنگی دانشگاه بسیار چشمگیر دانست و توضیح داد: در تحلیل مسائل روز و حتی در همین موضوع پوشش، اثرگذاری استادان مهم و محوری است؛ بنابراین پیشنهاد داریم که از طریق مدیران گروه از استادان گرامی خواسته شود که در کلاس خود دغدغه این مسائل را داشته باشند و با رویکرد امید آفرینی به نسل جوان آن را مطرح کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دانشگاه آزاد زرند درصدد ایجاد فضای فرهنگی در جوار مرقد شهداست
  • برتری نشریات دانشجویی واحد رودهن میان سایر واحد‌های دانشگاهی
  • عملیات «وعده صادق» شکل دهنده ساختار نظام بین‌الملل آینده است
  • استادان دانشگاه عنصر مهمی برای حل مشکلات فرهنگی هستند
  • حوزه فرهنگ نیازمند طراحی‌های کاربردی برای مقابله با شرایط انحرافی دشمن است
  • لزوم استفاده از ظرفیت‌های دانشگاه آزاد برای پویایی و شکوفایی کشور
  • جهان‌بین: جهش تولید جز با مشارکت مردم رخ نمی‌دهد
  • مشهد؛ هفتمین ایستگاه جشنواره سراسری نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد
  • جشنواره سراسری نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار می‌شود
  • دانشگاه آزاد آبادان میزبان نشست سراسری مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی‌زبانان