Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@17:09:47 GMT

ترامپ و سرنوشت برجام

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۵۰۰۲۲۸

ترامپ و سرنوشت برجام

تهران- ایرنا- زمان موعود برای تصمیم‌گیری دونالد ترامپ جهت تایید پایبندی ایران به توافق و حتی خروج یکجانبه آمریکا از برجام به زودی از راه می‌رسد این در حالی است که برجام یک قرارداد بین‌الملی است و آمریکا تنها عضو توافق هسته‌ای نیست بلکه روسیه، چین، اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه و انگلیس نیز از اعضای دیگر توافق هسته‌ای با ایران به شمار می‌روند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قاسم محبعلی تحلیلگر مسائل بین‌الملل در سرمقاله ای در روزنامه آرمان، نوشت: علاوه بر این شورای امنیت سازمان ملل نیز توافق هسته‌ای 5+1 با ایران را تایید کرده است. بنابراین مساله برجام با مسائل مورد ادعای رئیس‌جمهور آمریکا متفاوت است. از سویی چون سیاست آمریکا پس از روی کارآمدن دونالد ترامپ نسبت به دوره اوباما تغییر کرده است به همین دلیل واشنگتن تلاش می‌کند که همه مشکلات و مسائل را با ایران به صورت یکجا مورد مذاکره یا حل و فصل قرار دهد.

علاوه بر این، به‌رغم اینکه اعتراضات اخیر در ایران ربطی به برجام ندارد اما آمریکا قصد دارد که مساله حقوق بشر را وارد مذاکرات کند و به نحوی اعتراضات را به مساله برجام ربط دهد. در حالی که اعتراضات در هر کشوری امر داخلی‌‌ همان کشور است و ربطی به کشورهای دیگر ندارد با این همه ترامپ درصد است از این امر برای پیشبرد هدف خود در برجام استفاده کند به همین دلیل دولت باید به گونه‌ای رفتار کند که این مسائل مورد سوءاستفاده آمریکا و طرف‌های خارجی دیگر واقع نشود.

از سویی همان‌طور که دونالد ترامپ ماه‌های اخیر پایبندی ایران به توافق را مورد تایید قرار نداد به طور قطع این‌بار نیز پایبندی ایران به برجام را مورد تایید قرار نخواهد داد. از این رو به نظر می‌رسد که کاخ سفید، سنا و کنگره به دنبال یک طرح جایگزین در برجام باشند. زیرا مخالفان برجام در آمریکا به ویژه دولت ترامپ و کنگره مدعی هستند که نواقصی در توافق وجود دارد و به همین دلیل درصددند تا مذاکرات جدیدی با ایران شروع کنند. بخشی از ادعاهای آمریکا مربوط به مسائل داخلی توافق مانند نوع نظارت‌ها و زمانبندی برجام «دوره هشت ساله و دوره دو ساله توافق هسته‌ای» می‌شود.

آمریکا درصدد است که حتی پس از ده سال دوره توافق هسته‌ای بازهم نظارت بر عملکرد هسته‌ای ایران ادامه داشته باشد و یا حتی افزایش یابد. بخشی دیگر از مساله مورد ادعای آمریکا به روح برجام مربوط می‌شود. با توجه به اینکه هدف از توافق هسته‌ای این بود که توافق به صلح و امنیت جهانی کمک کند. در واقع یکی از نتایج برجام تقویت صلح و ثبات امنیت منطقه‌ای بود اما آمریکا مدعی است که حضور ایران در منطقه و برنامه موشکی برخلاف روح برجام است. همچنین رویکرد ایران علیه رژیم صهیونیستی مساله دیگری است که مورد انتقاد آمریکاست.

بنابراین اگرچه ممکن است بخشی از ادعاهای آمریکا مورد حمایت برخی از اعضای برجام مانند فرانسه، انگلیس و حتی آلمان قرار بگیرد اما به‌طور کل اتحادیه اروپا همواره مخالف برخی از ادعاهای آمریکا بوده است و به‌هیچ روی نمی‌خواهد که آسیبی به ساختار و چارچوب برجام وارد شود. زیرا در غیر این‌صورت ممکن است به طور کل ساختار برجام از هم فرو بپاشد.

بنابراین فضای موجود بسیار پیچیده است اما در این میان روشن است که آمریکا ضمن حفظ برجام به دنبال افزودن موارد جدیدی در توافق است که این شدنی نیست. اگرچه موارد جدید آمریکا مشخص نیست اما به طور قطع از دو امر زمان و گسترش نظارت‌ها بر ایران دور نخواهد بود. لذا ایران هم طرح‌های خود را برای هر اقدام احتمالی دارد اما به نظر می‌‌رسد بیش هر چیز ترامپ در تله برجام گرفتار شده است.

*منبع:روزنامه آرمان،1396،10،19
**گروه اطلاع رسانی،1893**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۰۰۲۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح مشاوران ترامپ برای مجازات کشور‌هایی که دلار را کنار می‌گذارند

مشاوران اقتصادی دونالد ترامپ، نامزد ریاست جمهوری آمریکا از حزب جمهوری خواه در حال بررسی راه‌هایی هستند تا کشور‌ها را از پدیده دلار زدایی که باعث می‌شود استفاده از دلار را کنار بگذارند، دور شوند.

در حال حاضر، تعدادی از کشور‌ها بطور فعال استفاده از دلار را کنار گذاشته اند.

گفته می‌شود این تلاشی برای مقابله با اقدامات بازار‌های نوظهور کلیدی برای کاهش استفاده از دلار آمریکا است.

این بحث شامل مجازات‌هایی برای کسانی است که به دنبال تعاملات جایگزین در تجارت دوجانبه با ارز‌هایی غیر از دلار آمریکا هستند. این مجازات‌ها می‌تواند شامل کنترل صادرات، هزینه‌های دستکاری ارز و تعرفه‌ها باشد.

در ماه مارس، ترامپ در مورد دلار به CNBC گفت: با بایدن، شما دلار را به عنوان استاندارد از دست خواهید داد. این مانند شکست در بزرگترین جنگی است که ما تا به حال حضور داشته ایم. من از زمانی که کشور‌ها استفاده از دلار را کاهش می‌دهند متنفرم. من به کشور‌ها اجازه نمی‌دهم استفاده دلار را کاهش دهند. زیرا وقتی این معیار را از دست بدهیم، مانند از دست دادن یک جنگ انقلابی خواهد بود.

او همچنین در مصاحبه با فاکس بیزنس گفت: «کشور ما دارد به جهنم می‌رود و ما دیگر نقش مهمی در جهان نخواهیم داشت. ما قدرت داریم، اما در حال کاهش است. در واقع پول رایج ما رو به تنزل است. من فقط در مورد ارزش پول‌مان صحبت نمی‌کنم بلکه بحث در مورد استفاده از پول ما (دلار) در سراسر جهان است». 

یادآور می‌شود: استفاده ابرازی آمریکا از دلار باعث شده عزمی جهانی برای پایین کشیدن این ارز به راه بیافتد. آمریکایی‌ها از واحد پولی خود به عنوان «ابزار فشار سیاسی» بر سایر کشور‌ها استفاده می‌کنند که این امر، ناخواسته یک عزم جهانی برای سرنگونی پادشاهی دلار را به راه انداخته است.

در همین راستا، کشور‌های عضو بریکس نیز اعلام کرده‌اند قصد دارند در آینده از ارز‌های داخلی در معاملات خود استفاده کرده و پس از مدتی یک ارز دیجیتال مشترک را جایگزین دلار کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اقتصاد بین الملل

دیگر خبرها

  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب از سرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • طرح مشاوران ترامپ برای مجازات کشور‌هایی که دلار را کنار می‌گذارند
  • جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان افشا شد
  • افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان