Web Analytics Made Easy - Statcounter

کولیت‌زخمی نوعی بیماری التهابی روده است که موجب بروز التهاب و زخم در پوشش روده‌ی بزرگ یا کولون و رکتوم می‌شود.به گزارش بلاغ، برخی از غذا‌ها یا عادت‌های غذایی باعث بروز کولیت زخمی نمی‌شوند، اما می‌توانند وضعیت آن را بدتر کنند. در این نوشتار به نقل از بازده خواهید آموخت که برخی از مواد غذایی رایج می‌توانند علائم کولیت زخمی را وخیم کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

 

از مصرف کدام مواد غذایی باید پرهیز کنیم


کولیت‌زخمی نوعی بیماری التهابی روده است که موجب بروز التهاب و زخم در پوشش روده‌ی بزرگ یا کولون و رکتوم می‌شود.

این بیماری هر بار که عود می‌کند، می‌تواند سبب ایجاد درد، التهاب و اسهال شود و در فاصله‌ی بین این عود کردن‌ها اغلب یا نشانه‌ای وجود ندارد یا نشانه‌های خیلی کمی وجود دارد.

برخی غذا‌ها یا عادت‌های غذایی باعث بروز کولیت زخمی نمی‌شوند، اما می‌توانند وضعیت آن را بدتر کنند. در این نوشتار خواهید آموخت که برخی از مواد غذایی رایج می‌توانند علائم کولیت زخمی را وخیم کنند.

۱. لوبیا


حبوبات و لوبیا دارای فیبر فراوانی هستند و می‌توانند باعث ایجاد گاز شوند، بنابراین آن‌ها غذای ایده‌آلی برای کسانی که مبتلا به کولیت زخمی هستند، محسوب نمی‌شوند.

جولی سپو، متخصص تغذیه و یکی از نویسندگان کتاب راهنمای رژیم کرون و کولیت، می‌گوید: “اما این مواد خوراکی همچنان یک بخش مهم در بسیاری از رژیم‌های غذایی، مخصوصا برای گیاهخواران و وگان‌ها هستند. ”

سپو می‌گوید، می‌توانید برای مصرف آن‌ها رسپی‌های متفاوتی را امتحان کنید یا آن‌ها را به مقدار کم مصرف کنید. به عنوان مثال، مصرف لوبیای کنسروی شسته‌شده یا حذف پوشش بیرونی نخود یا پوره کردن آن‌ها برای تهیه‌ی حمص از جمله مواردی هستند که سبب می‌شوند تحمل آن‌ها برای بدن راحت‌تر باشد.

۲. قهوه و چای


قهوه نوشیدنی محبوبی است که معمولا همه حتی افرادی که مبتلا به IBD (بیماری التهابی روده) هستند، در طول چند دقیقه زمان استراحت‌شان در طول روز کاری مصرف می‌کنند. اما قهوه می‌تواند مدیریت علائم را به ویژه در بیماران مبتلا به کولیت زخمی بدتر کند.

همین حقیقت در مورد چای و دیگر نوشیدنی‌های دارای کافئین و همچنین محصولاتی که حاوی گوارنا هستند، صدق می‌کند. گوارنا محرکی است که اغلب در نوشیدنی‌های انرژی‌زا یافت می‌شود.

۳. لبنیات


اگر نمی‌توانید لاکتوز را تحمل کنید، خوردن لبنیات می‌تواند علائم مشابه IBD را در شما ایجاد کند. اما این بدان معنا نیست که هر کسی که مبتلا به کولیت باشد، نباید شیر مصرف کند.

سوندانا کین، دارای مدرک دکترای پزشکی، متخصص گوارش در کلینیک مایو، در روچستر، مین می‌گوید: “اکثر مردم فکر می‌کنند در صورتی که مبتلا به بیماری کولیت باشند، دچار عدم تحمل لاکتوز نیز خواهند بود، اما چنین چیزی صحت ندارد. عدم تحمل لاکتوز به این بستگی دارد که چه میزان از آنزیمی که برای شکستن پیوند‌های لاکتوز لازم است، دارید؛ و تنها راه برای مطلع شدن از احتمال وجود چنین مشکلی در خودتان این است که یک لیوان شیر بخورید و بعد ببینید که آیا حال بدی به شما دست می‌دهد یا نه. ”

۴. کلم بروکلی


سبزیجات پر از فیبر مانند کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم برگ و کرفس به راحتی قابل هضم نیستند و می‌توانند باعث ایجاد گاز، التهاب و گرفتگی شوند.

ممکن است تحمل این مواد غذایی برای‌تان راحت‌تر باشد اگر به خوبی پخته شوند و به قطعات کوچک خرد شوند، اما اگر این ار هم تاثیری نداشت، یک جایگزین برای آن‌ها در نظر بگیرید. سپو، که با بیماران IBD در بیمارستان مونت سینا در تورنتو کار می‌کند، می‌گوید: “ما دوست داریم بر آن‌چه که مردم هنوز هم می‌توانند بخورند، تمرکز کنیم. به عنوان مثال لوبیای سبز، گل کلم پخته، هویج خوب پخته شده و سیب‌زمینی شیرین. ”

۵. دانه‌ها


اگر شما مبتلا به کولیت زخمی هستید، از خوردن دانه‌های کامل جلوگیری کنید. حتی اگر دانه‌های کوچکی (مانند آن‌هایی که در انواع توت یافت می‌شود) که در خود میوه یافت می‌شود، و همچنین دانه‌ّهای موجود در اسموتی‌ها، مربا، و ماست تهیه شده با میوه‌های واقعی را مصرف نکنید، بسیار برای‌تان کمک‌کننده خواهد بود.

سپو می‌گوید دانه‌ها معمولا مشکلی ایجاد نمی‌کنند اگر خوب پودر شده باشند. بیماران او هرگز مشکلی با تخم کتان خوب پودر شده، یا مثلا ارده که از دانه‌های کنجد تهیه شده‌است، ندارند.

۶. ذرت و قارچ


دکتر کین می‌گوید، هضم کردن قارچ و ذرت دشوار است. “ما آن را می‌خوریم، می‌جویم، اما به طور عمده، دانه‌های ذرت همچنان در بدن شما وجود دارند. ” همین ممکن است باعث تحریک دستگاه گوارش و اسهال در افراد مبتلا به کولیت زخمی شود، بنابراین بسیاری از افراد در زمان عود بیماری‌شان از خوردن این دانه‌ها پرهیز می‌کنند.

دکتر کین توصیه می‌کند که بیماران مبتلا به IBD هر زمانی که بیماری‌شان عود می‌کند، یک رژیم غذایی دارای فیبر کم را دنبال کنند. به این معنا که باید از هر ماده‌ی خوراکی که به طور کامل هضم نمی‌شود، مانند ذرت، قارچ، کلم بروکلی و کلم برگ، و غذا‌های کوچک و سخت مانند دانه‌ها و مغز‌ها پرهیز کنند.

۷. گوشت‌های چرب


هنگامی که پای علائم کولیت زخمی به میان می‌آید، مصرف گوشت‌های خیلی چرب نمی‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد.

سپو می‌گوید: برش‌های بدون چربی گوشت را انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که هر چه بهتر آن را بجوید احتمال بدتر شدن علائم بیماری‌تان نیز کم‌تر خواهد بود. مثلا هضم گوشت چرخ‌کرده، گوشت قلقلی، سس گوشت یا میت‌لوف در مقایسه با استیک گوشت بسیار راحت‌تر است.

ماهی چرب ممکن است داستان متفاوتی داشته باشد. سپو می‌گوید، به نظر می‌رسد که هضم ماهی سالمون برای همه راحت باشد.

۸. ادویه‌جات


دکتر کین می‌گوید: “مردم درک می‌کنند که اگر مبتلا به کولیت باشند، باید یک رژیم غذایی سبک و بدون ادویه داشته باشند، اما ادویه لزوما باعث بروز مشکل نمی‌شود. ” برای مثال، افراد مبتلا به این بیماری که رژیم‌های کره‌ای را دنبال می‌کنند، غذا‌های بسیار تندی را مصرف می‌کنند. ”

سپو می‌گوید، پودر‌ها و ادویه‌جاتی که خوب آسیاب شده باشند می‌توانند بدون مشکل به رژیم غذایی شما اضافه شوند. اما اگر شما در غذاهای‌تان از گیاهان دارویی تازه یا خشک مثل جعفری و دانه‌های خردشده‌ی فلفل استفاده می‌کنید، آن‌ها را خوب له یا آسیاب کنید، تا در هضم آن‌ها و تحمل آن‌ها مشکلی نداشته باشید. اگر واکنش بدی نشان دادید، مصرف آن‌ها را قطع کنید تا زمانی که متوجه شوید چه میزان از آن‌ها برای شما مشکلی ایجاد نمی‌کند.

۹. غذا‌های خامه‌ای


برخی از چاشنی‌ها و سس‌های پر از چربی مانند سس مایونز و سس آلفردو گاهی اوقات باعث تحریک علائم کولیت زخمی می‌شوند.

بعضی از آدم‌ها نیز با کره‌ی بادام‌زمینی که غنی از چربی‌های سالم است نیز مشکل دارند.

۱۰. شکلات


شکر و کافئین، دو مورد از مهم‌ترین مواد تشکیل‌دهنده‌ی شکلات، هر دو می‌توانند در بروز گرفتگی و افزایش تعداد دفعات خروج مدفوع در افراد مبتلا به کولیت زخمی نقش داشته باشند، به خصوص زمانی که این بیماری در آن‌ها عود می‌کند.

سپو می‌گوید: “من فکر می‌کنم که تاثیر شکلات در پدیدار شدن علائم این بیماری به میزان شکلاتی که خورده می‌شود بستگی دارد. اگر از خوردن شکلات لذت می‌برید و می‌خواهید آن را در رژیم غذایی خود داشته باشید، می‌توانید یک قطعه‌ی کوچک از شکلات دارای کیفیت خوب بخورید و به این ترتیب هیچ مشکلی را تجربه نکنید. ”

۱۱. الکل


انواع مختلف نوشیدنی‌های الکلی ممکن است شما را به شیوه‌های مختلف تحت تاثیر قرار دهند، اما به طور کلی، همه‌ی آن‌ها می‌توانند روده‌تان را تحریک کنند و سبب بروز اسهال شوند؛ بنابراین بهتر است الکل را از رژیم غذایی تان حذف کنید.

۱۲. مغز‌ها


مانند دانه‌ها، مغز‌هایی که به اندازه‌ی کافی آسیاب نشده‌اند یا به اندازه‌ی کافی خرد نشده‌اند نیز می‌توانند در طول فرایند هضم و حرکات روده ناراحتی‌هایی را ایجاد کنند. سپو می‌گوید، اما لازم نیست که این چربی‌های سالم را به طور کامل کنار بگذارید (مگر این‌که به آن‌ها آلرژی داشته باشید): مغز‌هایی که له شده و به صورت کره‌ای نرم درآمده‌اند، به طور کلی مشکلی ایجاد نمی‌کنند.

او توضیح می‌دهد: “می‌توانید آن‌ها را روی کراکر یا برش‌های نان بمالید، یا حتی آن‌ها را به اسموتی‌ها اضافه کنید. ” و برای بعضی از افراد مبتلا، خوب جویدن مغز قبل از بلعیدن نیز می‌تواند کافی باشد. هرچه بیش‌تر مغز‌ها را بجوید و آن‌ها ریزتر شوند، احتمال بدتر شدن علائم بیماری کولیت نیز کم‌تر خواهد بود. ”

۱۳. نوشیدنی‌های گازدار


کولا و دیگر نوشیدنی‌های گازدار دو برابر به شما آسیب می‌زنند: اکثر این نوشیدنی‌ها نه تنها حاوی کافئین و شکر یا شیرین‌کننده‌های مصنوعی هستند، که می‌تواند باعث افزایش تولید گاز و مدفوع شوند، بلکه همین تولید گاز سبب بروز گرفتگی و احساس نفخ نیز می‌شود.

سپو می‌گوید اگر قصد نوشیدن نوشابه دارید، مقدار مصرف‌تان را محدود کنید و از نی هم استفاده نکنید، چرا که می‌تواند سبب وارد شدن گاز بیش‌تر به سیستم گوارش تان شود.

۱۴. پیاز


سپو می‌گوید پیاز یکی دیگر از گیاهان “رشته‌ای” است که معمولا هضم آن با مشکلاتی همراه است.

او اضافه می‌کند: “به نظر می‌رسد که اگر پیاز خوب خرد یا ریز شود یا به خوبی پخته شود، افراد مبتلا به کولیت دیگر مشکلی با آن نخواهند داشت. یا ما به آن‌ها توصیه می‌کنیم که از پیاز برای طعم دادن به غذا‌هایی مانند سوپ استفاده کنند، و در صورت لزوم تفاله یا خرده‌های پیاز را از غذا خارج کنند. ”

منبع: بلاغ مازندران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bloghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بلاغ مازندران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۲۲۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است

آفتاب‌‌نیوز :

امیرحسین حسینی فوق تخصص گوارش و کبد کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در برنامه شبکه سلامت سیما در خصوص سندروم روده تحریک پذیر در کودکان به گفتگو پرداخت.

حسینی گفت: سندروم روده تحریک پذیر در دسته بیماری‌های عملکردی قرار دارد، بیماری‌های عملکردی یک بیماری خاص و خطرناک نیستند و علت مشخص و خاصی برای آن‌ها تعریف نشده است، به همین دلیل به این نوع بیماری‌ها که احتمال و دلایل متعددی برای بروز آن‌ها مطرح می‌شود، «نشانگان یا سندروم» می‌گوییم.

کارشناس برنامه در مورد سندروم روده تحریک پذیر (IBS) گفت: از علامت‌های اصلی این سندروم، درد شکمی همراه با اسهال و یبوست است که باید حداقل به مدت ۴ روز در ماه، در فرد وجود داشته باشد. این درد‌ها معمولاً با تغییر قوام و تعداد دفعات مدفوع همراه است البته این در صورتی است که بیماری‌های دیگری در کنار این بیماری وجود نداشته باشد.

وی افزود: اگر در کنار علائم سندروم روده تحریک پذیر، علائم خطر دیگری مانند اینکه رشد کودک خوب نباشد، دفع مدفوع همراه با خون یا بلغم باشد و یا کودک استفراغ‌های مکرر حاوی صفرا داشته باشد، کودک را باید سریعاً به پزشک رساند، زیرا این علائم در سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد و تشخیص بیماری دیگری خواهد بود.

این فوق تخصص گوارش کودکان یادآوری کرد: زمینه ابتلاء افراد خانواده، به هم ریختگی میکروب‌های روده و افرادی که نسبت به درد حساسیت زیادی دارند، از جمله عوامل تاثیر گذار در بروز این بیماری هستند.

حسینی گفت: سن شیوع این بیماری ۶ تا ۱۸ سال است، اما گاهی این علائم در نوزادان دقایقی قبل از دفع مدفوع به شکل دل پیچه و درد دیده می‌شود که در واقع نوعی سیر تکاملی در نوزاد محسوب می‌شود. در بعضی از نوزادان نیز حالت کولیک داریم که در طیف درد‌های عملکردی قرار می‌گیرد و بیماری خاصی نیست نکته قابل اهمیت این است که این تشخیص‌ها حتما باید توسط پزشک متخصص صورت گیرد.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که اولین قدم در تشخیص این بیماری چیست، گفت: قبل از تشخیص قطعی، اولین قدم بررسی بیماری سلیاک (حساسیت به گندم)، دفع خون مخفی در مدفوع و انجام آزمایشات اولیه خون است. قابل ذکر است که در تشخیص این بیماری به انجام سونوگرافی هیچ نیازی نیست.

حسینی افزود: در برهه‌های زمانی که استرس وجود دارد، مانند قبل از شروع قاعدگی، بعد از ابتلا به یک سری از عفونت‌های حاد گوارشی میکروبی و یا ویروسی، فرد ممکن است به علائم سندروم روده تحریک پذیر دچار شود، که به آن سندروم روده تحریک پذیر بعد از ابتلا به بیماری گفته میشود.

وی تأکید کرد: رژیم‌های غذایی صنعتی و فرآوری شده، مانند آب میوه‌های صنعتی، غذا‌های فست فود، کنسرو‌ها و...، موادی را در روده تولید میکنند که به گاز بیشتر در روده منجر میشود و درد شکمی را بیشتر میکند، بنابراین حذف مواد غذایی صنعتی نقش مهمی در کاهش علایم دارد. 

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که آیا سندروم روده تحریک پذیر تنها درمان دارویی دارد؟ گفت: کنترل این بیماری راحت نیست، بعد از عوامل تغذیه ای، استرس و علائم مربوط به روان، نقش مهمی در شعله ور شدن این سندروم دارد علاوه براین جلسات روانشناسی (CBT) در کاهش علائم و کاهش میزان مصرف داروها، نقش مهمی دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: وقتی صحبت از بیماری‌های عملکردی به میان می‌آید، نقش اصلی اطمینان بخشی پزشک به خانواده است، کم کردن استرس و صحبت‌های پزشک، نقش بسیار مهمی در درمان دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است
  • اگر می خواهید راحت تر نفس بکشید این مواد غذایی را مصرف کنید
  • کشف مهم محققان برای تشخیص سرطان | ویدئو
  • ۵ راه حل خانگی درمان مسمومیت
  • فصل آبله مرغان رسید، چه بخوریم تا زودتر خوب شویم
  • تشخیص سه سرطان خطرناک فقط با یک نمونه خون + فیلم
  • چرا این ماده غذایی کالا‌ی مورد علاقه سارقان است؟
  • مصرف این ۴ ماده غذایی برای مردان ضروری است
  • ۴ ماده غذایی ضروری برای مردان
  • آیا خوردن جوش شیرین خطرناک است؟