Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-07@06:03:36 GMT

چپ‌ها با ساخت مترو در تهران مخالف بودند

تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۵۳۹۶۷۱

چپ‌ها با ساخت مترو در تهران مخالف بودند

رئیس خانه احزاب گفت: چپ‌ها مترو را کالای لوکس می‌دانستند و با ساخت مترو در تهران مخالفت می‌کردند. ۲۱ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۷ سیاسی احزاب و تشکل ها نظرات

به گزارش خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری تسنیم، حسین کمالی دبیرکل حزب اصلاح‌‌‌طلب کار، رئیس خانه احزاب صبح امروز (پنجشنبه، 21دی) در پنجمین کنگره حزب همبستگی ایران اسلامی که در مرکز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما برگزار شد، در سخنانی، گفت: زمانی که در مجلس درباره مسئله متروی تهران بحث می‌کردیم، در جلسه‌ای که آیت‌الله هاشمی بودند، ایشان درباره لزوم مترو صحبت کردند، اما اکثر افراد با مترو مخالف بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید:«حسین کمالی» رئیس خانه احزاب شد26مرداد؛ انتخاب یک اصلاح‌طلب به‌عنوان رئیس خانه احزاب ایرانخانه احزاب ایران حملات تروریستی تهران را محکوم کرد

وی افزود: از دیدگاه چپ عنوان می‌کردند که مترو یک کالای لوکس است که خود من هم این دیدگاه را داشتم اما وقتی رأی‌گیری شد، فقط دو نفر با تأسیس مترو در تهران موافقت کردند که آیت‌الله هاشمی و من بودیم که بنده هم به خاطر آقای هاشمی به مترو رأی مثبت دادم، لذا ایشان آینده‌نگر بودند.

رئیس خانه احزاب عنوان کرد: در خانه احزاب، 3 قانون جرم سیاسی، انتخابات و تشکیل احزاب را در دستورکار داریم؛ سیستمی که امروز در کشور برای احزاب وجود دارد، سیستم خوبی نیست، در حقیقت باید همه چیز در جهت حرکت مناسب احزاب شکل بگیرد.

کمالی درباره برنامه احزاب برای مسائل بین‌الملل، اقتصادی و نظامی،گفت: ما درباره تمام این موارد برنامه‌ریزی کرده بودیم و طرح‌هایی داریم، برنامه ما برای امور بین‌الملل، متفاوت از این جریانی است که در حال اجراست و در بخش نظامی نیز ما ارتش حرفه‌ای را مطرح کردیم.

انتهای پیام/

R1487/P1360/S1,10/CT11 واژه های کاربردی مرتبط آیت‌الله هاشمی رفسنجانی حسین کمالی خانه احزاب ایران حزب اسلامی کار

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۳۹۶۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مترو قم به ایستگاه پایانی بهره‌برداری نزدیک می‌شود

معاون برنامه‌ریزی و سرمایه انسانی شهرداری قم گفت: مرحله نخست مترو قم به مراحل پایانی رسیده و اگر واگن تأمین شود، آماده بهره‌برداری است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، مجید محمدرضا خانی گفت: در  سال 1402 پروژه‌هایی همچون ایستگاه آتش‌نشانی مادر و ساختمان جدید شورای اسلامی شهر قم به پایان رسید.

وی از آغاز مجدد پروژه مجموعه فرهنگی ورزشی امام موسی صدر که یکی دو سال مسکوت مانده بود، خبر داد و افزود: تقاطع غیرهمسطح فردوسی صدوق با مبلغ 100 میلیارد تومان آغاز شد که سال 1403 به پایان می‌رسد.

 معاون برنامه‌ریزی و سرمایه انسانی شهرداری قم با بیان اینکه ایمن‌سازی کمربندی امام علی (ع) به مراحل نهایی رسیده است، تصریح کرد: تقاطع نیک‌اندیش نیز در سال 1402 آغاز شد و در حال اجرایی شدن است.

 محمدرضاخانی با اشاره به اینکه تقاطع غیرهمسطح نماز و شهدای پرواز در سال 1402 به بهره‌برداری رسید، گفت: اجرای بخشی از پروژه مسیر دسترسی تقاطع غیرهمسطح شهدای سلامت از دیگر اتفاقات سال 1402 بود.

 وی با تأکید بر اینکه مرحله نخست مترو به مراحل پایانی رسیده و اگر واگن تأمین شود، آماده بهره‌برداری است، ادامه داد: تملک خانه تاریخی توکلی برای احداث خانه‌موزه با هدف ارتقای فرهنگ تاریخی شهر و تقویت تاریخچه هیئت‌های مذهبی در شهر قم از دیگر اتفاقات سال 1402 بود.

 معاون برنامه‌ریزی و سرمایه انسانی شهرداری قم با اشاره به پروژه پارکینگ چهل‌اختران، اذعان کرد: این طرح از اواخر سال 1401 آغاز شد، سال 1402 تملک آن به پایان رسید و عملیات عمرانی آن در روزهای ابتدایی سال جاری تمام شد.

 محمدرضاخانی با اشاره به اتمام پروژه بزرگ بلوار جعفر طیار (ع) اضافه کرد: این بلوار با 50 سال قدمت در طرح‌های توسعه شهری قم، سال 1402 به بهره‌برداری رسید که خبر خوبی برای شهروندان بود.

 وی با تأکید بر پیگیری تملک برای تعریض محور دروازه ری و بهسازی این محله بر اساس طرح تفصیلی در سال 1402 گفت: بخش مهمی از این پروژه انجام‌ شده است و سال 1403 به اتمام می‌رسد.

 معاون برنامه‌ریزی و سرمایه انسانی شهرداری قم با اشاره به پروژه ساماندهی قبرستان نو و احداث باغ مزار مشاهیر، افزود: این طرح نیز سرعت خوبی داشته است و اوایل سال جاری به اتمام می‌رسد.

 محمدرضاخانی با اشاره به وجود 1029 ردیف بودجه و 2000 پروژه در بودجه 1402 شهرداری قم افزود: این پروژه‌ها با پیشرفت فیزیکی 90 درصدی در اختیار شهروندان قرار گرفت.

به گزارش تسنیم، خط یک متروی قم به طول 14.8 کیلومتر و 14 ایستگاه عبوری در حال احداث است. مرحله نخست خط یک مترو قم در قالب 6 ایستگاه حدفاصل قلعه کامکار تا میدان مطهری قرار دارد.

همچنین خط 2 مترو نیز به طول 28 کیلومتر از اراضی 560 هکتاری طرح نهضت ملی مسکن در شهرک پردیسان آغاز شده و در محدوده میدان 72 تن و بلوار شهید خداکرم به پایان می‌رسد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کلاهبردار ۶۰ هزار دلاری در مترو تهران به دام افتاد
  • فصل‌های بعدی «برمودا» ساخته می‌شود
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟
  • نخستین کارخانه مشترک میان مصر و آلستوم فرانسه
  • همکاری دوباره دو بازیگر سریال خانه به دوش | عکس
  • مترو قم به ایستگاه پایانی بهره‌برداری نزدیک می‌شود
  • واکنش چمران به حصارکشی درون بوستان لاله تهران
  • چمران: قرار نیست درختی در محدوده پارک لاله قطع شود
  • انتقاد رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر از کور شدن نمای بوستان‌های تهران
  • واکنش چمران به حصارکشی درون بوستان لاله تهران/قرار نیست درختی در این محدوده قطع شود