Web Analytics Made Easy - Statcounter

از سال ۱۹۷۶ تا با امروز یعنی سه سال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، امانوئل مکرون نخستین رییس جمهور فرانسه است که اعلام کرده قصد دارد به ایران سفر کند و از نزدیک به رایزنی و گفت و گو با مقامات کشورمان بپردازد.

به گزارش ایمنا، روابط ایران و فرانسه در طول سالها فراز و فرود های بسیاری داشته است به طوری که می توان آن را به رابطه دو دوست قدیمی تشبیه کرد؛ دوستانی که قهر و دعوا زیاد داشته‌اند، اما کینه‌ای از هم به دل نگرفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال، امانوئل مکرون، جوانترین رییس جمهور تاریخ فرانسه رویکرد متناقضی در قبال ایران در پیش گرفته است؛ از طرفی با تشدید فشار علیه ایران، بر لغو برنامه موشکی کشورمان تاکید دارد و از سویی دیگر به دلیل آگاهی از نفوذ ایران در منطقه سعی می کند روابط خود را با دلگرمی دادن به ایران بر ماندن در برجام حفظ کند تا بتواند از ایران به عنوان حلقه اتصالی با شرق و کشور های اسلامی استفاده کند. برای بررسی بیشتر روابط ایران و فرانسه و رویکرد این کشور در قبال ایران، گفت و گویی را با «حسن هانی زاده»کارشناس مسائل بین الملل انجام دادیم که در ادامه می خوانید؛

مناسبات بین ایران و فرانسه را چگونه ارزیابی می کنید؟

مناسبات ایران و فرانسه همواره در طول مدت زمان چهار دهه گذشته شاهد فراز و فرود های زیادی بوده به اعتبار اینکه فرانسه یکی از کشور های بزرگ اتحادیه اروپا است و نقش چکش تعادل در روابط ایران و اتحادیه اروپا را ایفا می کند. در طول دوران ریاست جمهوری امانوئل مکرون، رییس جمهور جدید فرانسه، روابط دو کشور در سطح قابل قبولی ارتقا پیدا کرده و دلیل این امر هم این است که مکرون سیاستی نسبتا مستقل تر از بقیه کشور های عضو اتحادیه اروپا با ایران و امریکا دارد.

به نظر شما چه مسائلی سبب شده تا مکرون به دنبال بهبود روابط فرانسه با جمهوری اسلامی ایران باشد؟

استقلال نظر و تصمیم گیری های مستقل مکرون به دور از فشار های امریکا، در رویکرد جدید فرانسه نسبت به ایران موثر بوده است. موضع گیری فرانسه در قبال برجام  و همچنین  مخالفت فرانسه با تصویب قعطنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران بعد از حوادث اخیر نشان می دهد که فرانسه به عنوان یک کشور قدرتمند اروپایی که تاثیر سیاسی فراوانی بر رخداد های خاورمیانه دارد، سیاست کاملا متعادلی در برابر ایران اتخاذ کرده و می تواند سطح روابط خود را در سطح اقتصادی، تجاری و  دیپلماتیک با ایران ارتقا بدهد، اما از یک سو فرانسه به عنوان بزرگترین کشور اتحادیه اروپا همواره تلاش داشته تا روابط خود را با آمریکا حفظ کند و بنابراین موضع گیری فرانسه در رابطه با مسائل بین المللی به ویژه آنچه که مربوط به ایران است خیلی شفاف نیست و مواضع متناقضی اتخاذ کرده است. به عنوان مثال در رابطه با سلاح های تولید ایران، قدرت بازدارندگی و موشک های بالستیک کشورمان موضع فرانسه با آمریکا نزدیک است، اما در رابطه با برجام به هرحال فرانسه جزء کشور های امضا کننده برجام است که سعی کرده برجام را حفظ کند و این یکی از نقاط قوت فرانسه است.

ریشه ها و دلایل رویکرد متناقض فرانسه نسبت به ایران چیست؟

فرانسه از یک سو سعی می کند که رابطه خود را با آمریکا حفظ کند و از طرف دیگر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا هم می تواند در حقیقت نقش فرانسه را در اتحادیه اروپا ارتقا بدهد و به عبارتی با خروج انگلیس،  فرانسه سیاست مستقلی را اتخاذ خواهد کرد و بعد از انگلیس، فرانسه می تواند در رابطه با مسائل جهانی به عنوان مدیر اتحادیه اروپا عمل کند و نقش فرادستی در آن داشته باشد، بنابراین فرانسه نمی خواهد که روابط خود را با آمریکا تیره کند، ولی در عین حال از آنجایی که ایران یک کشور تاثیر گذار است، فرانسه بیش از کشور های دیگر به نقش فرادستی ایران در حل بحران های منطقه ای آگاهی دارد.

سفر مکرون به ایران چگونه می تواند به حل روابط موجود بین دو کشور کمک کند؟

سفر  مکرون به ایران اگر صورت بگیرد، یک صفحه و گام جدید در مناسبات ایران و فرانسه تلقی می شود و فرانسه می تواند یک شریک تجاری مناسب برای ایران باشد؛ ضمن اینکه فرانسه باید در رابطه با آمریکا و موضوع توان دفاعی ایران، تکلیف خود را با آمریکا روشن کند که اگر در کنار ایران است، باید سیاست های ایران را قبول کند و اگر در کنار آمریکا قرار دارد، این موضع گیری های متناقض را کنار بگذارد.

به نظر شما منافع فرانسه در ارتباط با ایران آنقدر جدی است که باعث شود این کشور در مقابل آمریکا و کنار ایران بایستد؟

فرانسه هیچ گاه ازآمریکا فاصله نمی گیرد، به اعتبار اینکه آمریکا کشور بسیار بزرگی است و تاثیر فوق العاده ای بر اروپا و منطقه دارد، اما از آنجایی که ایران هم نفوذ بسیاری بر خاورمیانه دارد، می تواند به عنوان یک شریک سیاسی و تجاری فرانسه مطرح باشد. همچنین تاثیر ایران بر سوریه، عراق، لبنان و سایر کشور های منطقه اسلامی باعث می شود کشورمان حلقه اتصالی بین فرانسه و کشور های اسلامی تلقی شود و به همین دلیل این کشور به اهمیت نقش ایران واقف بوده و می خواهد ایران حلقه اتصالی بین اروپا و شرق باشد.

چشم انداز روابط ایران و فرانسه را چگونه اریابی می کنید؟

روابط ایران و فرانسه تحت تاثیر معادلات منطقه ای و بین المللی است؛ فرانسه منافعی را در لبنان، سوریه، عراق، مصر و حتی در فلسطین اشغالی دارد و سعی می کند شطرنج خارومیانه را بر اساس منافع خود تعریف کند. در عین حال آمریکا هم منافعی را برای خود در نظر گرفته و سعی می کند به عنوان کشوری تاثیر گذار، حضور فعال در خارومیانه ای داشته باشد که ایران هم به عنوان کشور منطقه ای حضوری فعال دارد؛ بنابراین فرانسه همواره سعی می کند هم روابط خود را با آمریکا حفظ کند و هم از نفوذ ایران استفاده کند تا بتواند جایگاهی در خاورمیانه داشته باشد.

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۳۹۹۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور ایران در بریکس تاکنون مثمرثمر بوده است

شهریار حیدری ؛ نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با پارس نیوز، اظهار داشت: پیمان بریکس، پیمان فرامنطقه‌ای است و جمع کشورهای عضو در این گروه صاحب قدرت‌های ژئوپلیتیک و اقتصادی هستند. آمریکا برای همه کشورهای قدرتمند در قاره‌های مختلف، در مواقعی از تهدیدات به عنوان یک ابزار برای تحریم، تنش و برخورد علیه کشورهای مختلف استفاده می‌کند.

وی با بیان اینکه کشورهای قدرتمند برای مقابله با تهدیدات آمریکا به سمت تشکیل پیمان‌های جدید می‌روند، ادامه داد: چندین پیمان از قبیل شانگهای، بریکس و .. شکل گرفته و در آینده نیز احتمال شکل گرفتن پیمان‌های کوچکتر نیز وجود دارد که هدف از تشکیل این پیمان‌ها ، جلوگیری از شکنندگی در مقابل تهدیدات آمریکا و غرب است.

نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: با توجه به قرار داشتن کشور در شرایط تحریم، عضویت جمهوری اسلامی ایران در پیمان بریکس که با رایزنی دولت و وزارت خارجه انجام شد، دستاوردهایی از قبیل تولید قدرت جدید در منطقه، تقویت روابط اقتصادی، دور زدن تحریم‌ها و کمرنگ شدن  و جلوگیری از اثرات تحریم‌ها را به دنبال خواهد داشت.

حیدری در خصوص اثرگذاری تعاملات پارلمانی پیمان بریکس بر روابط دولت‌ها نیز بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر تقویت روابط اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی با کشورهای مختلفی که حاضر به ارتباط دیپلماسی با کشورمان هستند، تأکید دارد. البته هرگونه پیوستن به پیمان‌های بین‌المللی، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و همچنین توافق با کشورهای دیگر نیز نیازمند تأیید مجلس است.

دیگر خبرها

  • کاهش حضور آمریکا در آفریقا / حاکمان جدید ساحل آفریقا در پی کاهش روابط سیاسی و نظامی با فرانسه و آمریکا هستند/ نیجر حضور نیروهای آمریکایی را غیرقانونی اعلام کرد +فیلم    
  • ضد حمله آمریکا به توسعه روابط ایران با شرق | فشار بر مالزی
  • دست رد پاکستان به سینه آمریکا درباره رابطه با ایران
  • چین: هیچ کشوری حق دخالت در روابط مسکو و پکن را ندارد
  • پکن: ایالات متحده مانع توسعه چین می‌شود
  • دانشجویان در دل آمریکا «فلسطینِ آزاد» را فریاد می‌زنند/ سرکوب شدید دانشجویان در فرانسه و آمریکا
  • رئیسی: داعیه‌داران دانشجو دوستی در آمریکا دانشجویان را به خاطر دفاع از مظلوم به خاک و خون می‌کشند
  • محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا
  • حضور ایران در بریکس تاکنون مثمرثمر بوده است
  • روایت رهبر انقلاب از توصیه‌‌ها به ایشان برای پذیرش خواسته‌های آمریکا