Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@00:28:37 GMT

آمریکا و کلاف سردرگم شروط ترامپ

تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۵۸۱۶۹۳

آمریکا و کلاف سردرگم شروط ترامپ

تهران-ایرنا- برخی تحلیلگران غربی، رویکرد و سخنان اخیر «دونالد ترامپ» در مورد ایران و توافق هسته ای را بهانه هایی برای خروج ایالات متحده از برجام تفسیر می کنند که ممکن است باعث انزوای آمریکا شود و دست برتر را به ایران بدهد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا جمعه شب ضمن تمدید اجرای توافق هسته ای با ایران، نکات جنجالی و به زعم برخی کارشناسان اجرانشدنی را در مورد ادامه حیات برجام بر زبان جاری کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رییس جمهوری آمریکا با بیان اینکه برای ۱۲۰ روز دیگر کاخ سفید به رفع تحریم ها ادامه می دهد ، افزود: اگر شرایط مورد نظر برآورده نشود دولت وی دیگر این توافق را تمدید و اجرا نمی کند.
ترامپ ادعا کرد که در همکاری با قانونگذاران آمریکایی، نخست قانونی را در مورد برجام به تصویب خواهد رساند و با برآورده شدن چند شرط به همکاری برای حفظ توافق هسته ای ادامه می دهد.
از نگاه رئیس جمهوری آمریکا اجرایی شدن چهار شرطِ آزادی کامل بازرسی از مکان های نظامی ایران، بسته شدن همه راه های دستیابی ایران به قابلیت ساخت سلاح هسته ‌ای، همیشگی شدن محدودیت ‌های برجام و برقراری ارتباط میان برنامه هسته‌ ای و موشکی ایران برای ادامه همکاری ایالات متحده ضروری هستند.

** واکنش محکم ایران به ادعاهای ترامپ
در واکنش به اتهامات و سخنان رئیس جمهوری آمریکا، وزارت امور خارجه ایران در بیانیه‌ ای بر غیرقابل مذاکره بودن برجام تاکید و عنوان کرد که در هیچ زمانی نه اکنون و نه در آینده، هیچ تغییری در برجام را نخواهد پذیرفت. ایران همچون گذشته تاکید دارد برنامه موشکی خود را با اهداف دفاعی توسعه می دهد و به همین دلیل به هیچ وجه آن را قابل مذاکره نمی داند. کارشناسان مسائل بین الملل هم بسیاری از خواسته و شرط های اعلامی ترامپ را غیرقابل اجرا و نشدنی توصیف کرده اند.
بسیاری از رسانه ها در غرب به ویژه ایالات متحده به واکنش ایران به بیانیه کاخ سفید پرداختند و از ردّ تقاضای ترامپ برای تغییر در توافق هسته ای از سوی ایران تمرکز کردند.
شبکه تلویزیونی ای.بی.سی نوشت: ایران گفته است اجازه نمی دهد که توافق هسته ای با دیگر موضوع ها مرتبط شود؛ هیچ تغییری را در برجام نمی پذیرد نه اکنون و نه آینده. همچنین ایران فراتر از تعهدات برجامی قدمی بر نمی دارد.
سی.ان.ان هم نوشت: ایران آمریکا را در مورد تحریم ها و اقدامات تازه به پاسخی سخت تهدید کرد. یکی از این موضوعاتی که موجب نارضایتی ایران شد ، تحریم « صادق لاریجانی» رئیس قوه قضائیه ایران است.
این شبکه تلویزیونی نوشت: «سرگی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه این تصمیم ها و سخنان ترامپ علیه ایران را دارای اثرات منفی دانست و گفت «انتظارات ما در بدترین شکل آن در حال تبدیل شدن به واقعیت است». دورنمای خروج ایالات متحده از برجام، ضربه ای اثرگذار بر توافق هسته ای با ایران و رژیم عدم اشاعه خواهد بود.

**ترامپ و تهدید اروپا
بسیاری از رسانه های جهان اعتقاد دارند بیانیه رئیس جمهوری آمریکا، آینده توافق هسته ای ایران را به توانایی کنگره و متحدن اروپایی واشنگتن در راه اندازی گفت وگوهای جدید با ایران منوط می سازد.
روزنامه «ایندیپندنت» نوشت: دونالد ترامپ برای سومین بار دستوری را صادر کرد که بر اساس آن اجازه داد تا توافق هسته ای به حیات خود ادامه دهد.
این گزارش با اشاره به شروط مطرح شده از سوی ترامپ برای ادامه همکاری در حوزه برجام نوشت این شرط ها درحالی مطرح می شوند که «وندی شرمن» مذاکره کننده هسته ای آمریکا در دوره باراک اوباما اعتقاد دارد اگر ترامپ به توافق هسته ای پایبند نماند به اعتبار ایالات متحده آسیب جدی وارد می کند.
جالب اینجاست که اروپا هم پیش از این به برخی از شروط تازه ترامپ پاسخ داده بود. به نوشته این روزنامه انگلیسی «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعتقاد دارد: این توافق در حال انجام وظایف خود است و هدف اصلی برجام که بازرسی و شفافیت فعالیت های هسته ای ایران بود اکنون صورت می گیرد.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه هم چند روز پیش به ترامپ تاکید کرد اراده پاریس هم اجرای دقیق توافق هسته ای است و در شرایط کنونی اجرای برجام صورت می گیرد و برای طرف ها اهمیت دارد که همه به آن متعهد باشند.
ترامپ در هشدار خود به متحدان آمریکا در اروپا مدعی شد که اگر در کنار ایران از برجام حمایت کنند در مقابل ملل صلح طلب جهان قرار می گیرند.
به نوشته گزارش سی.ان.ان اما منتقدان رویکرد ترامپ هشدار می دهند ایجاد توافقی دیگر با کشورهای اروپایی ممکن است توافق هسته ای فعلی را تضعیف کند. آن ها ابراز نگرانی می کنند عملی شدن تهدیدهای ترامپ ممکن است خطر منزوی شدن ایالات متحده را به همراه داشته باشد.
«الیوت انجل» از اعضای ارشد دموکرات در کمیته روابط خارجی مجلس آمریکا اعتقاد دارد: در خط مشی که ترامپ بیان کرد معیارهای غیرقابل اجرایی تعبیه شده است. این روند در نهایت بیش از آنکه موجب انزوای حکومت در تهران شود باعث منزوی شدن ایالات متحده می شود. این سناریو به ایران اجازه می دهد تا برای تقویت فعالیت هسته ای خود تلاش کند، در ضمن چنین رخدادی اعتبار و رهبری ایالات متحده در عرصه جهانی را به شدت خدشه دار می سازد.
«مارک دوبوویتز» از حامیان ترامپ و مدیر اندیشکده دفاع از دموکراسی ها اما بر این باور است: اروپا نباید نسبت به راه حل رئیس جمهوی آمریکا شک داشته باشد. این سیاست در راستای منافع همه است تا پیش از ضرب الاجل 120 روزه ترامپ توافق هسته ای اصلاح شود.
روزنامه «وال استریت ژورنال» هم سخنان اخیر ترامپ را اولتیماتومی برای کنگره و کشورهای اروپایی تفسیر کرد تا آن ها را وادرا کند شرایط را برای بازبینی در توافق هسته ای فراهم کنند. ترامپ تهدید کرد که در غیر این صورت ایالات متحده تحریم ها را بار دیگر برقرار می سازد و به عبارت دیگر از برجام خارج می شود.
این روزنامه آمریکایی در تحلیل خود عنوان داشت ممکن است ارزیابی رئیس جمهوری آمریکا درست باشد اما خطر اینجاست که ترامپ به جای آن که ایرانی ها را تحت فشار قرار دهد و آزاری به آن ها برساند در حال ضربه زدن به خود است.
خبرگزاری رویترز نوشت سخنان ترامپ کشورهای اروپایی را که مهمترین پشتیبان توافق هسته ای سال 2015 هستند را تحت فشار قرار می دهد تا برای راضی کردن ترامپ در چهار ماه آینده تلاش کنند.
البته اتحادیه اروپا در بیانیه ای به تصمیم و اظهارات اخیر ترامپ اشاره داشت و از ارزیابی آن در روزهای آینده خبر داد. یک دیپلمات اروپایی اظهار کرد: شرایط به گونه ای پیش می رود که نجات توافق را سخت می کند.
برخی تحلیلگران شروط تازه ترامپ در ادامه بهانه جویی های وی می دانند که برای خروج از برجام دست و پا شده اند. گزارش دیگر رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی این شروط را از موضوعاتی دانست که تنها می تواند به خروج کاخ سفید از برجام و برقراری تحریم ها منجر شود.
تحلیلگران غربی تاکید می کنند این روند به مذاکره با ایران منتهی نخواهد شد اما ممکن است گفت وگوهایی را با متحدان اروپایی آمریکا راه بیاندازد. هر چند ممکن است دیگر امضا کنندگان برجام تمایلی نداشته باشند که آمریکا را در مسیر اقدامات ضدایرانی ترامپ همراهی کنند اما خودداری از رفع تحریم ها به صورت مشخص به توافق ایران و 1+5 پایان دهد.

پژوهشم**9130 **1601**خبرنگار: حسین عباسی نسب** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۸۱۶۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک‌های جدید واشنگتن چه معنایی برای کی‌یف و پوتین دارد؟

اگرچه ایالات متحده کمک‌های تازه‌ای را برای اوکراین تصویب و بریتانیا اخیرا از بزرگترین کمک نظامی‌اش به کی‌یف رونمایی کرد، اما زمان خواهد برد تا اوکراین قدرتش را به واسطه این کمک‌های جدید احیا کند و البته در عین حال کمبود نیروهای اوکراینی نقطه ضعف دیگری برای این کشور در مقابل جنگ با روسیه تلقی می‌شود.

به گزارش ایسنا، به محض آنکه «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا لایحه کمک به اوکراین را امضا کرد، ارتش ایالات متحده شروع به ارسال تجهیزات مورد نیاز به خط مقدم کرد. با این حال، بعید است اوکراین بتواند پیشرفت چشمگیری را در مقابل برتری‌های روسیه کسب کند.

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی می‌نویسد: «رای مثبت کنگره جهت ارسال کمک به اوکراین موجب افزایش روحیه برای کی‌یف شده است اما کمبود نیرو دغدغه‌ای بزرگ و حیاتی برای این کشور قلمداد می‌شود. از طرفی شاید کمک‌های آمریکا انگیزه‌ای برای کشورهای اروپایی ایجاد کند تا کمک‌های خود را به اوکراین افزایش دهند؛ همانگونه که نخست‌وزیر بریتانیا در جریان سفرش به ورشو از یک بسته کمکی نظامی ۵۰۰ میلیون پوندی رونمایی کرد.»

این روزنامه انگلیسی در ادامه می‌نویسد: «اوکراین ابتدا امیدوار بود که کمک‌های واشنگتن در ابتدای سال جاری میلادی به دستش برسد اما ظاهرا انتظار می‌رود سال ۲۰۲۴ همچنان برای اوکراین به معنای حفظ خطوط باشد تا بازپس‌گیری قلمروهایش. هفته گذشته لایحه کمک‌ آمریکا به اوکراین تصویب شد و زمان خواهد برد تا اوکراین وضعیت دشوار خود را که از ماه‌های اول ۲۰۲۴ گریبان‌گیر آن شده، بهبود ببخشد. هم‌چنین یگان‌های جدید باید آموزش ببینند و زمان می‌برد تا اوکراین کاملا از کمک‌های آمریکا بهره‌مند شود.»

فایننشال تایمز با اشاره به انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده می‌نویسد: «کی‌یف شاید برای به رخ کشیدن دستاوردهای نظامی پیش از انتخابات نوامبر ایالات متحده و توجیه این کمک‌ها، تحت فشار قرار بگیرد و آمریکا (دولت جو بایدن) از او دستاوردهای نظامی بخواهد. اما اوکراین همچنان به جذب منابع نیاز دارد و در عین حال با توجه به انتخابات آتی آمریکا و حضور چهره‌ای جمهوری‌خواه نظیر دونالد ترامپ، آینده روند این کمک‌ها به اوکراین مشخص نیست.»

این روزنامه هم‌چنین تاکید می‌کند: «در حال حاضر بهترین راه اوکراین برای تداوم مبارزه با روسیه، ادامه دادن انواع حملاتی است که اخیرا در حال افزایش هستند. طی این حملات از پهپادهای دوربرد علیه پالایشگاه‌های نفت و سایر اهداف با ارزش استراتژیک در روسیه استفاده شده است اما اوکراین نمی‌تواند از موشک‌های دوربرد اتکمز یا موشک‌های کروز سایه طوفان که سوناک در ورشو این هفته وعده داد، برای حمله به اهدافی در روسیه استفاده کند.»

دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین طی نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا ژاپن - ژوئن ۲۰۱۹

فایننشال تایمز در پایان با اشاره به قدرت روسیه می‌نویسد: «در حالیکه هیچ راه آسانی برای به زانو درآوردن روسیه وجود ندارد، اما شاید در این مسیر نقاط آسیب‌پذیر این کشور فاش شود. از لحاظ انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا هم حتی اگر ترامپ پیروز شود، ضمانتی برای خرسندی پوتین ارائه نمی‌دهد زیرا ترامپ احتمالا بخواهد برنامه صلح خودش را در پیش بگیرد.»

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی نتیجه انتخابات آمریکا توسط پیش‌گوی معروف
  • علیرضا عسگری؛ سوژه‌ای سوخته برای فرار از شکست
  • پیشی گرفتن ترامپ از بایدن در نظرسنجی‌ها
  • مهلت ۱۰ روزه تل‌آویو به حماس برای پذیرش شروط خود
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟
  • کمک‌های جدید واشنگتن چه معنایی برای کی‌یف و پوتین دارد؟
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد