Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-06@22:44:38 GMT

تنقلات صنعتی منجر به کوتاهی قد و ریزش مو می‌شود

تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۶۰۲۹۰۹

تنقلات صنعتی منجر به کوتاهی قد و ریزش مو می‌شود

سوءجذب و سوءتغذیه ناشی از مصرف تنقلات می‌تواند منجر به کم‌خونی، کوتاهی قد، پوکی استخوان و ریزش مو به‌ویژه در کودکان در حال رشد شود، مواد شیرین نیز باعث تنبلی لوزالمعده و بروز دیابت و عوارض ناشی ازچاقی می‌شود

به گزارش خبرنگار ایمنا، روند رو به رشد مصرف تنقلات در بین خانواده های ایرانی و افزایش چاقی در بین اقشار مختلف جامعه شرایط سلامت جامعه را به سمت ایجاد بحرانی پیش می برد، شرایطی که اگر امروز مدیریت نشود در آینده ای نه چندان دور به معضلی جدی تبدیل خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این ارتباط  مریم میرلوحی، دانشیار دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در برنامه "یک خانه یک زندگی" رادیو اصفهان به چند سوال مردمی پاسخ داد که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

تعریف تخصصی تنقلات صنعتی چیست؟

تنقلات صنعتی طیف گسترده‌ای از محصولات را در بر می‌گیرد، برخی از آنها خوراکی هایی هستند که ذهنیت بدی از آنها ایجاد شده و از نظر علمی هم ثابت شده محصولات آسیب‌رسانی هستند؛ محصولاتی همچون غلات حجیم شده، چیپس، پفک و دیگر محصولاتی که ارزش غذایی مفیدی ندارد و در دراز مدت هم ضررهای خود را نشان می‌دهد. اما با این‌حال می‌بینیم که مصرف آنها ادامه دارد و بخشی از بازار موادغذایی به آنها اختصاص پیدا کرده است، دسته‌ای محصولات شیرینی و بیسکویت و دسته‌ای دیگر آجیل‌ها است که به صورت صنعتی تولید می‌شود. از نظر ارزش غذایی تفاوت عمده بین محصولات صنفی و صنعتی وجود دارد، محصولات صنفی شناسه کارگاهی و بهداشتی دارد و در واقع ارتباط مصرف کننده با محصول از طریق بسته‌بندی ایجاد می‌شود.

خوشبختانه امروزه به راحتی می‌توانیم با توجه به بسته بندی محصولات، تنقلات سالم را انتخاب کنیم چرا که از سال گذشته نشانگرهای رنگی بر روی محصولات غذایی نقش بسته‌اند و با اطلاعات مندرج بر روی آنها می‌توانیم تنقلاتی را انتخاب کنیم که چربی یا نمک بالایی نداشته باشد.

نشانگرهای رنگی محصولات چه مفهومی دارد؟

نشانگرهای رنگی یک نوع اطلاع رسانی از پنج نوع ویژگی مواد غذایی از جمله انرژی، قند، چربی، نمک و اسیدچرب ترانس است که سلامت مصرف‌کنندگان وابسته به این پنج ویژگی است، به ویژه برای افراد مبتلا به بیماری‌های دیابت و قلبی و عروقی که حساسیت برای دریافت کالری دارند، توجه به این نشانگرها اهمیت زیادی دارد.نشانگر رنگی این فرصت را به مصرف‌کننده می‌دهد تا محصولاتی که کمتر چربی ترانس، نمک یا قند دارد را انتخاب کند.

سوءجذب و سوءتغذیه ناشی از مصرف تنقلات می‌تواند منجر به کم‌خونی، کوتاهی قد، پوکی استخوان و ریزش مو به‌ویژه در کودکان در حال رشد شود، مواد شیرین نیز باعث تنبلی لوزالمعده و بروز دیابت و عوارض ناشی ازچاقی می‌شود؛ بنابراین مناسب است از این تنقلات تنها گاهی اوقات آن هم برای تنوع استفاده شود نه اینکه هر روز آنها را مصرف کرد.

با گنجاندن تنقلات در بین وعده‌های غذایی چقدر کالری بیشتر به بدن می‌رسد؟ آیا این تنقلات می‌تواند جایگزین یک وعده‌غذایی شود؟

اگر نگاهی به جدول ارزش غذایی تنقلات داشته باشیم مشخص می شود که تنقلات صنعتی و صنفی از نظر کالری مقدار بیشتری نسبت به وعده‌های غذایی انرژی نهفته دارد. به عنوان مثال اگر ۱۰۰ گرم پفک را با ۱۰۰ گرم ساندویج الویه مقایسه کنیم، ۱۰۰ گرم پفک دو برابر یک ساندویج الویه کالری دارد یا در مقایسه چیپس در وزن یکسان، چیپس دو برابر ساندویج سوسیس و کالباس انرژی دارد اما به دلیل اینکه حجم چیپس‌ها و پفک‌ها ناچیز است، بسیاری از اوقات متوجه نیستیم که چه مقدار می‌خوریم و این موضوع در چاقی افراد بسیار تاثیرگذار است. حتی آجیل ها از نظر انرژی زایی بیشتر از چیپس‌ها و پفک‌ها انرژی‌زایی دارند، پس باید در مصرف تنقلات محتاط باشیم.

خوردن پفک بخصوص قبل از وعده‌های غذایی به دلیل ایجاد سیری کاذب، کودکان را از خوردن وعده‌های اصلی که باید مواد مغذی مورد نیاز برای رشد را تامین کند باز می دارد، از سوی دیگر نمک زیاد آن ذائقه کودک را به خوردن غذاهای شور عادت می‌دهد؛ انواع چیپس‌ها نیز علاوه بر شوربودن، به دلیل چربی زیادی که دارند موجب چاقی بی رویه کودکان می شوند، این نکات باید مورد توجه والدین قرار گیرد.

اشاره کردید که تنقلات صنعتی بسیار انرژی‌زا هستند، آیا جایگزینی وجود دارد تا مصرف آنها را تا حدودی تعدیل کنیم؟

متاسفانه برخی از تنقلات تجاری مثل انواع پفک و چیپس به طور بی‌رویه توسط کودکان و دانش آموزان مصرف می‌شود که اثرات و عوارض بسیار بدی برای سلامت آنان دارد، جایگزین کردن آنها به سلیقه افراد باز می‌گردد، اگر تنقلات صنعتی به ویژه گروه‌های آسیب‌رسان را که با حذف کامل آنها از وعده غذایی هیچ مشکلی برایمان اتفاق نمی‌افتد، از سبد غذایی خارج کنیم به سلامتی خود و خانواده کمک کرده‌ایم. میوه های تازه جایگزین خوبی برای تنقلات است، اما میوه ها به صورت کمپوت و میوه های خشک شده هم تنقلات صنعتی محسوب می‌شود.

اگر بخواهیم میان وعده ای را داشته باشیم که مشخصات کالاهای آسیب رسان را نداشته باشد، ساندویج های کوچک خانگی را می‌توانیم انتخاب کنیم، اما باید به این موضوع هم توجه داشته باشیم که به خاطر سلیقه ما و تقاضایی که برای تنوع در مواد غذایی وجود دارد، ترکیب تنقلات صنعتی هم باید روز به روز بهتر شود؛ این موضوع در برنامه‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نظر گرفته شده و طی سال‌های گذشته فرمولاسیون تنقلات صنعتی مورد بررسی قرار گرفته و از نظر بهبود کمیت و کیفیت تحت نظارت هستند؛ بنابراین اینکه گمان کنیم محصولات صنعتی مناسب نیستند و دنبال جایگزین آنها باشیم، اشتباه است.

نکته دیگر اینکه کنترل کودکان برای کمتر مصرف کردن تنقلات کاری دشوار است اما باید مورد توجه والدین قرار گیرد. اگر فردی سالم باشد، فعالیت فیزیکی به اندازه که پنج روز در هفته و روزی نیم ساعت ورزش است داشته باشند، استفاده گاه به گاه تنقلات صنعتی نمی‌تواند مشکلی برای سلامتی ایجاد کند، برای کودکان هم به همین ترتیب، گاهی به عنوان جایزه اشکالی ندارد اما نباید جزو رژیم غذایی و در سبد غذایی قرار گیرد.

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۰۲۹۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ابتلا به آسم با مصرف این مواد غذایی

 

به گزارش  تابناک به نقل از ایسنا ،سیده معصومه تقی‌زاده با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل آسم اظهار کرد: داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب، بخش مهمی در کنترل آسم است زیرا چاقی، یکی از معضلاتی است که با آسم در ارتباط است.

 وی افزود: اگر میزان مصرف کالری از میزان سوخت آن بیشتر باشد، ‌قطعا فرد اضافه وزن پیدا می‌کند. این حالت نه تنها برای سلامت فرد ضرر دارد بلکه علائم آسم را نیز تحریک می‌کند. افراد چاق، نشانه‌های شدیدتری از آسم دارند و داروهای بیشتری مصرف می‌کنند بنابراین بهتر است همیشه وزن متعادل باشد.

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: کاهش مصرف سبزیجات و میوه‌ها و افزایش مصرف غذاهای فرآوری‌شده موجب افزایش شیوع آسم می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند افرادی که ویتامین C، بتاکاروتن (پیش‌ساز ویتامین A)، منیزیم و امگا ۳ بیشتری مصرف می‌کنند، کمتر در معرض آسم قرار دارند.

وی بیان کرد: همچنین افرادی که به میزان کافی میوه، و ویتامین‌های C و E و به طور کلی از آنتی اکسیدان‌ها را مصرف نمی‌کنند، اغلب دچار مشکلات ریوی می‌شوند. به نظر می‌رسد رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان‌ها برای مثال دریافت بیشتر میوه‌ها، سبزی‌ها و روغن زیتون اثر محافظتی بر آسم دوران کودکی داشته باشد.

تقی‌زاده گفت: ماهی و غذاهای دریایی از منابع خوب امگا ۳ هستند و بهتر است سعی شود از مصرف اسیدهای چرب ترانس و روغن‌هایی که درصد زیادی امگا ۶ دارند، خودداری شود.

پیشنهادهای تغذیه‌ای برای بیماران مبتلا به آسم
وی با بیان اینکه اغلب افراد مبتلا به آسم، کمبود ویتامین D دارند، افزود: شیر، تخم مرغ و ماهی منابع خوب این ویتامین هستند ولی تابش مستقیم نور خورشید منبع اصلی این ویتامین است.

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: برخی از افراد عدم تحمل به لاکتوز دارند که در واقع حساسیت محسوب نمی‌شود اما علائم آسم را تشدید می‌کند. برخی افراد نیز نسبت به تخم مرغ، شیر و یا ماهی حساسیت دارند. حتی مصرف بسیار کمی از این مواد غذایی، منجر به بروز واکنش‌های حساسیتی و تحریک آسم می‌شود. از آن جایی که آلرژی منجر به تشدید علائم آسم می‌شود، اگر والدین احساس می‌کنند با مصرف هر غذایی تنگی نفس کودک تشدید می‌شود باید آن ماده غذایی را در برنامه غذایی کودک محدود کنند. انواع فلفل، زعفران، کرفس، انگور و خربزه برخی از این مواد غذایی هستند.

چه موادی علائم آسم را تشدید می‌کنند؟
وی عنوان کرد: سولفیت یکی از موادی است که به غذاها اضافه می‌شود تا به تازگی مواد غذایی کمک کند و از رشد کپک جلوگیری کند اما همین ماده می‌تواند منجر به تشدید علائم آسم در افراد مبتلا به این بیماری شود. سولفیت‌ها در برخی غذاها مانند میوه‌های خشک، میگو، آبمیوه‌های اسیدی، نوشابه‌های کولا و بسیاری از غذاهای فرآوری شده وجود دارند، بنابراین توجه به برچسب غذایی مواد غذایی اهمیت دارد.

تقی‌زاده عنوان کرد: درصد زیادی از افراد مبتلا به آسم، دچار اختلال ریفلاکس اسید معده هستند که موجب می‌شود آسم به راحتی کنترل نشود. کاهش وزن در این افراد، یکی از راه‌های رفع این اختلال و آسم است. پرهیز از مصرف غذاهای تند، کافئین، غذاهای اسیدی، شکلات، الکل و غذاهایی که موجب تشدید نشانه‌های ریفلاکس اسید معده می‌شود نیز از دیگر راهکارهای موثر در این زمینه است.

وی افزود: محدود کردن مصرف غذاهای پرچرب و کاهش حجم وعده غذایی نیز می‌تواند از ترشحات معده که موجب تشدید رفلاکس می‌شود، جلوگیری کند.

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: بیماران مبتلا به آسم از کورتون به صورت استنشاقی یا اشکال دیگر دارویی استفاده می‌کنند و بنابراین بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند، لذا توصیه می‌شود لبنیات کم چرب را در برنامه غذایی خود داشته باشند و مصرف نمک و مواد غذایی غنی از نمک را محدود کند.

وی بیان کرد: بیماران مبتلا به آسم همچنین باید مقدار کلسترول و چربی دریافتی رژیم خود را کاهش دهند. البته قبل از ایجاد هر گونه تغییر در عادات غذایی، حتما باید با کارشناسان تغذیه مشاوره شود.

دیگر خبرها

  • افزایش ابتلا به آسم با مصرف این مواد غذایی
  • دریافت قند برای بدن امری حیاتی است
  • ریزش ۷۹ درصدی تورم تولید/کاهش تورم مصرف‌کننده ادامه دارد؟
  • یخساز صنعتی و یخساز قالبی: افزایش بهره وری در صنایع مختلف
  • دو ماده غذایی که انگل روده را از بین می‌برند
  • ساز کوک دانشگاه و صنعت برای تأمین امنیت غذایی/ هزار دانشجوی طرح پویشی به هلدینگ زر می‌روند
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند
  • مصرف بیش از حد ویتامین D این عوارض را دارد
  • عوارض مصرف بیش از حد ویتامین D
  • این دو ماده غذایی انگل روده را نابود می‌کنند